Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Коя е БАНКАТА за ипотечни кредити 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коя е БАНКАТА за ипотечни кредити
Това всеки сам преценява, естествено че ако наследи 50 хил дълг и апартамент за 100 хил е по логично да приемеш наследството ... аз просто казах че дългът не се прехвърля автоматично.
Иначе за банките, всички май са еднакви, все боза, накрая може да се окаже че тия с най-кривите условия и най-неизгодните лихви са най-коректните.

Чет Яну 30, 2014 9:49 pm
Профил
Аватар

то по дефиниция ситуацията "банката има право, клиента е длъжен" е крива до безкрайност.
аз не мога да си представя договор, който едната страна може да си го променя както иска и когато си иска, а другата е длъжна да снася, но това е ситуацията...

Цитат:
в час по математика в еврейското училище:
- леви, колко е 5х5?
леви си мисли "то че е 25, ясно. ама как да му кажа толкова малко число..."
- 35!
- двойка!
- моише, колко е 5х5?
моише: "че е 25, ясно. леви му каза 35, ама май е малко..."
- 45!
- двока!
- арон, колко е 5х5?
арон си милси: "мдаммм... 25 е малко, 35 и 45 - също"
- 65!
учителят:
- уффф, и на тебе двойка!
сега, момчета, 5х5 е 26. понякога е 27. в изключителни случаи може да е 28.
който иска повече, да ходи да учи в арменското училище!

Пет Яну 31, 2014 1:17 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Вариант е да преслушаш http://www.creditland.bg/ там относително бързо ти вадят условията и всичко на няколко банки. Пък когато аз ги ползвах дори търчаха да се разправят с документите безплатно, но май това отмина.
Иначе аз съм с Allianz и нямам оплаквания.
П.С. Много, Много хубаво си прецени и помисли какво точно искаш да си купиш и дали ще можеш да живееш в него и не прави никакви компромиси, ако дори и едно нещо в бъдещето ти жилище не ти допада и няма как да го промениш. За да не се чудиш после как да го продаваш.

Пет Яну 31, 2014 7:55 am
Профил ICQ
Аватар

Един абсолютен и голям МИНУС и за пощенска банка. Нямам допир и с тях, но хора около мен много се оплакват. И един съвет от мой познат банкер - кредита ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се тегли във валутата, в която си взимаш заплатата. Като разберат с каква валута работиш(за БГ обикновено е лев), веднага ти предлагат супер изгодни условия в различна валута, особено ако и цената на жилището е в различна валута. Най-големия процент на лошите кредити бил от тая въдица.

Пет Яну 31, 2014 9:45 am
Профил
Аватар

моят съвет - не гледай финансовите условия, а се ослушай сред познати коя банка прави най-големи мизерии. хората много си падат да сверяват числа, защото е лесно. тарикатите това го знаят и познай кой е победителя. виж, коректност е сложно да се сравни. и както каза тони, точно тези дето обявяват най-неизгодни лихви е вероятно да са най-коректни. просто не те лъжат. аз като си купувах таратайка, напълно съзнателно взех такава карана в италия, точно защото всички ми казваха "не вземай карана в италия". другите пак са карани в италия, но те лъжат че са били в швейцария, на пенсионерка. но продавач който ти казва в очите че е карана в италия, поне не е мошенник.

Пет Яну 31, 2014 10:11 am
Профил

То не знам дали има такива които не злоупотребяват, но въпроса е кои и колко. Аз не вярвам на банки чиято цел е да раздават кредити само и само за да си правят графиките по красиви и възходящи, power point не храни, но добре замазва очите на акционерите. Тук сме добре, като станем като САЩ те тогава ще е страшно, щото и тука има не по-малко балъци, ама там поне като ги лъжат лихвите са по-ниски а доходите по-високи .... тук си представям как всеки тарикат ще стане консултант по заеми и ще урежда на всеки балък заем при "много изгодни" условия.

Пет Яну 31, 2014 12:23 pm
Профил
Аватар

ми те и сега са "много изгодни" - 20% ГПР си е направо мизерно. горките "банкери".
плюс това първите 5-10 години изплащаш само лихвата, т.е. печалбата на банката, и чак след това почваш главницата.
така, ако глътнеш вода, банката си е прибрала част или цялата парса, а на теб ти виси задължението 100%.
вземат ти имота, прибират и други обезпечения, продават или оценяват на някаква по-ниска цена и разликата пак я дължиш.
сладка работа...

дан,
моята препоръка е да вземаш ипотечен кредит в краен случай. ама в много краен!

Пет Яну 31, 2014 3:46 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ми те и сега са "много изгодни" - 20% ГПР си е направо мизерно. горките "банкери".
плюс това първите 5-10 години изплащаш само лихвата, т.е. печалбата на банката, и чак след това почваш главницата.
така, ако глътнеш вода, банката си е прибрала част или цялата парса, а на теб ти виси задължението 100%.
вземат ти имота, прибират и други обезпечения, продават или оценяват на някаква по-ниска цена и разликата пак я дължиш.
сладка работа...

дан,
моята препоръка е да вземаш ипотечен кредит в краен случай. ама в много краен!

Аз затова и предложих на Дан вариант с намаляващи вноски. При него се изплаща главницата равномерно, а сумите за лихви намаляват. Голямо е предимството , ако някак успееш да намериш пари и да върнеш кредита предсрочно.
Не знам дали другаде по света се среща местната практика на банките - ако цената на имота падне, да ти изпратят известие, че обезпечението не е достатъчно и има нужда да ипотекираш още нещо 8O . Въпреки, че си им платил за да оценят стойността на имота. :evil:
Присъединявам се към препоръката на Дедо - кредит само в много краен случай.

Съб Фев 01, 2014 10:59 am
Профил
Аватар

е, ако практиката със доплащането при спад в цената на ипотеката не те кефи, винаги можеш да си съставиш сам договор и да го представиш на банката:)
не ми казвай че банката ще го отхвърли, няма да го отхвърли ако съответните цифри са добри. но разбира се че ще го отхвърли ако ползваш цифрите на стандартните договори, различните условия водят до различни цифри. аз лично не смятам че има правилни и неправилни договори, квото си изберете това е. и има банки, които ти дават избор - висока фиксирана лихва или ниска но плаваща. ако искаш сигурност - вземаш високата. само дето май се броят на пръсти тия дето ползват тая опция. всички вземат ниската, и после реват "ама вдигнаха ми лихвата"
иначе и моята препоръка е - без кредити. ако ще умираш и ти трябват за лечение, ок. каквото и да те изгърбят, живота е по-важен. но за жилище? майка ми и баща ми са ме родили в мизерна таванска квартира без течаща вода, баща ми е носил с кофи. после напреднахме - преместихме се в такава със течаща студена вода. до 6 годишен бях така, чак после имахме и топла. много се изнежихте всички, не можело да се гледат деца на квартира. като не може, вазелин на дупето и при банките. а ако искате, може и да регулираме банки и строители, и пак ще върнем в квартирите без течаща вода, както беше по времето когато всичко се регулираше.

Съб Фев 01, 2014 12:04 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
а ако искате, може и да регулираме банки и строители, и пак ще върнем в квартирите без течаща вода, както беше по времето когато всичко се регулираше.

аз лично мисля, че хора като левон и цеко трябва да бъдат реулирани максимално, те нямат спирачки. и двамата имат достатъчно постижения, че да гледат сета на квадратчета поне 300 години занапред, но те си създават закони, бастисват градове и баири и реват за още. за оня мустакатия пък да не говорим - вчера се фукал, че правел 10% от БВП на България. мислиш ли, че в глиганчо беевски има някакви задръжки?

в световен мащаб финансовите гении ни набутаха в сегашната ситуация. политиците са само едни паленца, дресирани като в цирка. и ако чичко-паричко им каже "лай" - лаят. ако им каже "скачай" - скачат. ако трябва и ще замяукат и ще го представят за добра комуникативност и знание на чужди езици.

Съб Фев 01, 2014 1:01 pm
Профил
Аватар

Цитат:
в световен мащаб финансовите гении ни набутаха в сегашната ситуация

ситуацията си е супер, дано по-"зле" да стане дори. проблема си е ваш. имахте властта 50 години, имахте атомни бомби и половината свят под контрол, да ги бяхте избили тия финансови гении.

Съб Фев 01, 2014 2:53 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
Цитат:
в световен мащаб финансовите гении ни набутаха в сегашната ситуация

ситуацията си е супер, дано по-"зле" да стане дори. проблема си е ваш. имахте властта 50 години, имахте атомни бомби и половината свят под контрол, да ги бяхте избили тия финансови гении.

Внiмавай какво си пожелаваш :)
Цитат:
е, ако практиката със доплащането при спад в цената на ипотеката не те кефи, винаги можеш да си съставиш сам договор и да го представиш на банката:)

Като се шегуваш, слагай по една усмивка отзад. Иначе някой по-неопитен може да го приеме сериозно.

Съб Фев 01, 2014 10:59 pm
Профил
Аватар

Не виждам защо да е шега, аз лично съм предоговарял условия в две немски банки. Преди да си сложил подпис всичко е възможно. Въпрос на взаимен интерес и на това да разговаряш с правилния човек. Свободният пазар е алъш-вериш. Първоначалните условия са една изходна позиция, която бива преразглеждана с течение на времето и в следствие на обмяна на информация между заинтересованите страни. Колкото са по-големи добавената стойност, наличието на конкуренция и нуждите на продавача, толкова е по-голяма и отстъпката.

Вярно е, че в днешно време личностният елемент бива все повече изместван от статистически модели, в интерес на централизацията на пазарите, но щом в една сравнително развита икономика като германската са възможни 10% в Техномаркет-а, 20% при покупка на нов автомобил, 30% при добро обезпечаване на заема, не виждам защо да бъде игнориран този подход в една млада пазарна среда като българската.

Нед Фев 02, 2014 7:57 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2