Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Какво искате от едно лабораторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Какво искате от едно лабораторно захранване
Едно захванване, независимо дали е лабораторно, обикновенно или каквото и да е. Е хубаво да има рейки със стандартни мъжки пинове и на горния ред да има 10 изхода 5.2В и 10 изхода за 3.6В , а отдолу под тях 10 земя + 10 земя. Раздаличени на прилично разстояние, да не се случи никога по невнимание някой да вкючи 3.3в устройство в 5.2в изход. И на всеки от захранващите пинове да има 100мА самовъзстановяващи се бушони(polyfuse).

Съб Яну 25, 2014 3:25 pm
Профил
Аватар

Самовъзстановяемите предпазители са една леко хлъзгава материя. Освен очевидните им предимства имат и недостатъци. Най-големият, според мен е, температурните вариации на токът на сработване. Някак не ми се връзват с "надеждна защита" за развойни цели...

Съб Яну 25, 2014 4:01 pm
Профил
Аватар

хапцелютно!

Съб Яну 25, 2014 4:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Абе и аз нещо не разбирам как плавно от 'лабораторно захранване' разговора стигна но нетворк анализери и прочиe чужди думи :)
Аз вече неща да се бутам много между уредите, ама като гледам в лабораторията дето се правят комплайънс тестове има:
- захранвания
- за мерене на тоци си има едни токови клещи дето се тургат на едни джаджички, и мерат микроампери, пък може и по-надолу
- за индуктивности си има други уреди,
и т.н.
Най-вече са навързани по GPIB, мноро рядко има нещо с цветни екрани виндовс/линукс или друго,
Най-вече са агилeнт и ХП и родешварц, не са много нови , явно не може да си купиш такова качество каквото е било да кажем преди 10-15 години

Съб Яну 25, 2014 5:32 pm
Профил
Аватар

ike написа:
...5.2В...3.6В...100мА...

Хм, що реши, че на всеки ще му трябват 5.2 и 3.6V и то при тоци под 100mA? На мен ми трябва често 3.2 до 4.2V при тоци до 2А. Ко да правя с предложените от теб напрежения?

За ежедневна употреба имам Instek PSP-2010 (до 20V и 10А). Не че съм го избирал специално - просто на такъв пападнах. Програмируемите му възможности никога не съм използвал и ми се струват излишни. Това, което ми харесва е, че ограниченията по ток и напрежение ( има и за мощност но не го използвам), а също и изходното напрежение се настройват с един и същ инкрементален енкодер, като функциите се избират с бутони. Дисплея показва текущите и максималните стойности. Врътката на енкодера е достатъчно голяма и лесно се задава желаната стойност, като има възможност за груба (1V/А) и точна настройка (0.1V/A).Пак се избират с бутони. Има бутон за включване на напрежението към изхода, което също е удобно - преди включване на мрежовото напрежение, по принцип може да не се знае какво изходно напрежение е зададено. Настройките на параметрите се помнят и при изключване от мрежата. Има и заключване на бутоните и врътката. Мрежовата част е импулсна и захранването е леко. Ето това са хубавите неща.

Но е обемист, като обема не е използван рационално. Би могъл да е 2 пъти по малък. Вентилатора има три скорости и вдига шум, а всъщност ефекта от високата скорост е почти никаква - изтегля въздуха от кутията, а радиаторите са с малка площ.

Миналата година ми се наложи да го мъкна в чекирания багаж точно 4 пъти до чужденеция, та и теглото и габаритите са важни за мен. Клиента постепенно се оборудва с поялна станция, лупа, мултимер, но не и читаво захранване, та постепенно оставях тук част от екипировката, но захранването нямаше как.

В тая връзка ми се върти в главата да си спретна набързо нещо подобно, но предвид заетостта ми, ако някой предлага нещо готово, съм склонен да си купя, вместо да изобретявам топлата вода.

Във връзка с мъкненето се сещам. Някой да виждал да се предлага мултимер с Li-Ion/Pol акумулатор?

Съб Яну 25, 2014 5:59 pm
Профил

@itso.t 100мА защита са ако стане някъде по-късо съединение да не минат 3А или 30А(ако примерно ползваш компютърно захранване).
@Desert LeoМожеш ако ти трябва повече от 1А ползваш някой от 0..30В 0..3А изходите. Ако ти трябват примерно до 300мА свързваш успоредно 3 изхода. На повечето хора, дето се занимават с контролери им трябва забързо да си вземат 3 и 5 волта и до захранването могат да нацъкат няколко модула да си цъкат. Например, като дебъгваш mesh network ти трябват 10-тина работещи радио нода, не върви да си купиш 10 лабораторни захранвания да ги ползваш 1 месец и после да ги отнесеш в мазето да не пречат.

Нед Яну 26, 2014 12:52 am
Профил

С 2 ръце за инстека. Единственното което ме дразни е бавната реакция на бутона он/офф. Има и малко шумче на изхода.

Дедо Боре,
хептен си объркал щатите. Ако тръгнеш да дебъгваш силикон и то на масов продукт тотално си в грешната посока. Особенно монтирано на неясна платка. Първо се тръгва от сигнал интегрити и чак след това стигаш до температурните възможности на системата. Проблемите по захранването се изчисляват и се правят вериги които да ти защитят системата от всички възможни случки. Ако разчиташ на неясни тестове и симулации с неизвестни шумове по захранване - дори да получиш проблем ти не можеш да го дефинираш или откриеш. Особенно за сложни системи за които говориш.
Та захранването си е захранване.

Нед Яну 26, 2014 1:14 am
Профил
Аватар

ike написа:
@itso.t 100мА защита са ако стане някъде по-късо съединение да не минат 3А или 30А(ако примерно ползваш компютърно захранване).
@Desert LeoМожеш ако ти трябва повече от 1А ползваш някой от 0..30В 0..3А изходите. Ако ти трябват примерно до 300мА свързваш успоредно 3 изхода. На повечето хора, дето се занимават с контролери им трябва забързо да си вземат 3 и 5 волта и до захранването могат да нацъкат няколко модула да си цъкат. Например, като дебъгваш mesh network ти трябват 10-тина работещи радио нода, не върви да си купиш 10 лабораторни захранвания да ги ползваш 1 месец и после да ги отнесеш в мазето да не пречат.

Токова защита с възстановяем предпазител за лабораторно захранване не върви. Твърде е инертна и трип пойнта е според зависи. Има къде по-добри решения. А и тези предпазители не са вечни. Имам няколко случая на изгорели до овъгляване и вече бягам от тях.

Въобще няма да се сетя да свържа три стабилизатора ей така в паралел.

Тия 10 радио нода нямат ли си собствено захранване? Как ще работят в реални условия? Ако все пак нямат, ами купи 10 мрежови адаптера или подходящи акумулатори и добави съответния линеен стабилизатор.

Изглежда считаш, че хората се чоплят само с дев бордове без собствено захранване.

Нед Яну 26, 2014 10:06 am
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Ами и Аз да Кажа

1 ) Трябва да не е много евтино /иначе няма да се взема на сериозно/ :D
2 ) Да има много копчета със страни картинки / да изглежда научно/ :D
3 ) Да има лампички различни цветове който да мигат Даже може би най добре матрица 16х16 /както в филмите/ :D
4 ) Като стане късо да излиза бял пушек /със сегашното което имам колкото и да се мъча не мога да си запаля цигарата/ :D

П.П.
Тази тема много заприлича на една друга която седи най-долу в форума /орел рак и щука/
Ако създателя на темата използва поне 30% от предложенията по горе /не от моите разбира се/ и създаде комерсиален продукт бих искал да притежавам едно в зависимост +едно

Нед Яну 26, 2014 11:17 am
Профил

Благодаря на всички за отговорите!

Още няколко доуточняващи въпроса:

1. Потенциометри или добре направени врътки с енкодери. Потенциометрите все пак стареят, шумят и т.н.
2. да има ли измерване на напрежението при товара (компенсация на пада по кабелите).
3. КПД-то има ли значение?
4. Предпочитан протокол и интерфейс за връзка.

Вто Яну 28, 2014 1:07 am
Профил

dan написа:
Благодаря на всички за отговорите!

Още няколко доуточняващи въпроса:

1. Потенциометри или добре направени врътки с енкодери. Потенциометрите все пак стареят, шумят и т.н.
2. да има ли измерване на напрежението при товара (компенсация на пада по кабелите).
3. КПД-то има ли значение?
4. Предпочитан протокол и интерфейс за връзка.

От мен:
1. Енкодерите също имат големи проблеми след време с износването и почват да не могат да се дешифрират правилно (предполагам няма да ползваш оптронни енкодери като в старите мишки да речем)...
2. Би било полезно за регулируемите канали, не и за фиксираните.
3. Не (стига да не заподскача масата като си пусне перките за охлаждане)
4. LAN - RS232 - USB по ред на предпочитанията....

Вто Яну 28, 2014 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

1 след като ще има управление от ПЦ по добре енкодер
2 не /тази опция има идея за големи ампери <10А/
3 не
4 rs232 USB (WIFI <-> Bluetooth) /Последното е глезотия но е един кабел по малко/

Вто Яну 28, 2014 10:33 am
Профил
Аватар

1. Енкодери, но най много два.
2. Да. Поне при мен има значение, особено GSM като започне да предава.
3. Не, стига като резултат да не ми бръмчи вентилатор по цял ден.
4. Не разбрах целта му.

Вто Яну 28, 2014 10:35 am
Профил

1. Енкодери - ако управлението ще е цифрово (през интерфейс от РС).Ако ще е аналогово - многооборотни потенциометри.

2. При големи токове има нужда от компенсация на кабелите (2А при 3.6В за захранване на GSM е голям ток, тъй като има строги изисквания за стабилността на напрежението и пулсациите) => меренето на напрежението (и обратната връзка за стабилизатора на напрежение) трябва да е при товара (поне на по-мощния от каналите).

3. КПД-то - все пак сме 21 век и някак си трудно мога да си представя такова чудо с мрежов трансформатор при тези мощности. Старите ТЕС-ове ще строшат бюрото ми с тежестта си. Да не говорим, че като заработят греят като печка (зимата не е лошо, ама лятото ...). В тази връзка моето виждане е регулируем импулсен предрегулатор + линеен регулатор след него. Така като че ли ще стане най-компактно ...
Ако може да няма вентилатори би било чудесно (или поне да са с "умно" управление). Една бръмчилка по-малко на бюрото ми. Т.е. готов съм да "преглътна" по-голям радиатор за линейния регулатор за сметка на премахването на вентилатора.

4. Ако има интерфейс (добре ще е да има) - той би трябвало да е галванично изолиран. Ако ще има бързо логване на данни - т.е. голям трафик - като че ли ЛАН-а е без алтернатива. (Има процесори с вграден PHY на ЛАН-а, както и с вградени DAC-ове, които може и да свършат работа за едночипово изпълнение)

Добре ще е захранването да има поне няколко канала (изходни напрежения), като единия канал може да е с по-голям изходен ток от другия, но с еднакви диапазони на изходното напрежение.
Примерно 0-30В/5(10)А и 0-30В/2.5А. Може да са с обща маса

На дисплея едновременно да се изписват изходните напрежения и токове на каналите (,а ако има место на дисплея да се дисплейват и заданията)

Да има бутон ON/OFF на изходните напрежения и възможност за синхронизираното им включване с друго такова захранване (както колеги предложиха по-рано в темата)

Да има възножност и за "заключване" на заданията поне по напрежение на каналите

Вто Яну 28, 2014 11:16 am
Профил
Аватар

Енкодерите са хубаво нещо, но на моменти е по-удобно въвеждането с клавиатура. Тия дни използвам едно генераторче, което има и двата метода за въвеждане на информация. Всеки си има своите предимства и удобства и не са взаимозаменяеми.
Та, аз съм за копчевъвеждалка и енкодер.

Относно износването на енкодерите... Има оптични такива (не от мишка) които нямат подобни проблеми. Имат само ценови проблем.

Вто Яну 28, 2014 12:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща