|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:41 am
Какво искате от едно лабораторно захранване
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Какво искате от едно лабораторно захранване
нема нужда от рейт  Винаги съм мразел уреди със семпъл рейт... Правилното решение, мисля съм го споменавал тук е all-in-one debug. Демек трябва да може да се семплира консумация, състояния на входове (цифрови и аналогови) и състояние на процесора както и трейсовете. Естествено всичко в реално време се логва и се прави запис. След това зареждаш лога в дебъгер (който някои наричат "time machine") и слагаш брейкпоинт на еди коя си функция от кода, или watchpoint на променлива или показание на консумация. вход и т.н. После даваш "go forward" или "go backwards"  Много от тая идея го има направено вече, ама или струва майка си и баща си или не е баш всичко 
|
| Пет Яну 24, 2014 11:44 am |
|
 |
|
Pif
|
Да дефинираме - лабораторно захранване или лабораторен изпитателен уред. Ако целта е да захранваме - тогава да захранваме. Ако целта е да си изпитваме електрониките по дадени стандарти - то да зададем стандартите. Колко шум да вкарва? Какъв шум? И как аджеба захранването да логва на 1 микросекунда данните? То да не е прецизен мултицет. От него се иска стабилни параметри. През ръцете са ми минали доста и то висок клас захранващи блокове. Това което най ми допада е 30в 5а захранване с цифрова врътка и ЛЦД дисплей. 10мА точност на задание, 1мА мерене, 1 миливолт задание, 1 мерене. Има възможност за ограничение по мощност. Предпочитам да има 5-6 такива захранвания и да си ги вързвам както си искам отколкото едно с много изходи. Вързвал съм по 5 такива в паралел като ми трябва ток или 4 последователно като ми трябва напрежение. Екстрата която трябва е он/офф бутона на всяко да може да се върже паралелно на всички останали за да може произволно натискане на някое захранване да спира всичките едновременно. Друго важно е нисък рипъл и възможно минимаен капацитет към мрежата и заземяване. Ако се работи с големи токове е полезно да има и отделен вход за обратна връзка която да компенсира падовете по кабелите но тя трябва да е защитена надеждно против смущения и прекъсване. Това е за захранване. Ако трябва уред за изпитване на различни електронни устройства - тогава задачата се променя. Не може да има кола която да се движи по шосето с 300, по вода с 200, под вода да се гмурка до 500 метра, да лети с мак 3 в атмосферата или с 3-та космична в орбита.
|
| Пет Яну 24, 2014 11:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Миро, точно това се опитвах да навия ТГИ да прави, ама нещо не му се стори интересно - формулирах го около осцилоскоп де https://groups.google.com/forum/#!topic ... b_5EU_nXZYЯ дай някой линк кой е направил такова нещо?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Яну 24, 2014 12:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
"Да дефинираме - лабораторно захранване или лабораторен изпитателен уред." Разликата е малка. Лабораторно захранване без възможност за външно управление е като ТВ без дистанционно.
|
| Пет Яну 24, 2014 12:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
цялостно решение май няма или аз не съм виждал още. Примерно ме кефи TimeMachine от Greenhils, иначе и Lauterbah предлагат също... както и други. Сега не помня кое точно как беше направено, но някои от емулаторите имаха допълнително входове, на които може да закачаш сигнали за семплиране или за тригване. Някои пък могат да навързваш различни приставки, примерно една ти хваща инстръкшън трейса, друга пък ти е нещо като логически анализатор и т.н. Семплирането е синхронизирано и после всичко може да разглеждаш накуп... Едит: въпросът е най-вече софтуерно, хем да има дебъгер, хем той да поддържа reverse, хем да има статистики. Примерно както повечето предлагат статистики за CPU Usage - може да видиш кои функции ядат най-много процесорно време. Идеята е по същия начин да се вижда и кои функции ядат най-много ток...
|
| Пет Яну 24, 2014 1:07 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
J-TAG-a "I-JET" на IAR за ARM който ми донесоха преди време има някаква такава възможност, но до колкото си спомням (не съм използвал тази му функция) мери консумацията само на процесора и то по някакъв подобен истински начин както Миро описва - свързано с трейса.
Мен ме интересува консумацията на цялото устройство, така че използвам Лог.анализатор, който има 8 цифрови + 1 аналогов вход. (В проекти за споделяне раздела преди време съм му постнал схемата). На изходен пин използван като контролна точка си емулирам УАРТ на 1mbps и в програмата на интересните за мен места пращам статус инфо (по 1 байт кодиращ състоянието - около 10uS трансфер). С анализатора записвам лог (8-те цифрови входа на един от които е закачена контролната точка + аналоговия канал с който меря консумацията на устройството ) примерно 50секунди със семпъл рейт 500nS и после гледам в кой момент в програмата каква ми е консумацията и за колко време ...
Решението не е "идеално", защото програмата ми се забавя с 10uS при всяко извеждане на инфо (байт) на контролната точка, но за момента ми върши работа и не съм изпитал необходимост от нещо по-истинско.
|
| Пет Яну 24, 2014 1:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това просто няма как да стане. Обикновено функциите минават за много кратко ( в сравнение с времеконстантите по захранванията ) и всички промени се убират от стабилизаторите на борда ( от кондензаторите им ). Един Кортекс го захранваш отвън с 3 волта, ама той си има собствено LDO и кондензатори поне няколко стотин нанофарада. А да дебнеш микроволтите разлика в напрежението им е нещо средно между магия и шарлатанство. Е, освен ако не ти спретнат борд специално за твоите цели.
|
| Пет Яну 24, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех пълно щастие няма  Но Ентелегентните тулове са os-aware и ти правят разбивка не просто по функции, ами и по контексти. Примерно ако палиш някакво радио дето харчи, функцията ти за пращане на едно съобщение се изпълнява в някаква нишка, естествено не заема цялото процесорно време, но ти е достатъчен критерий кога радиото бачка. Ех, разбира се междувременно ако мигаш светодиод или имаш друг консуматор не всяко мерене ще е корекрно. Но ако имаш лог с много пращания и видиш графично и виканията и консумацията в един и същ мащаб, лесно ще се ориентираш за връзката. Цялата идея е в синхронизацията, щото ти може и осцилоскоп да закачиш и токови сензори и да имаш перфектни измервания, обаче ако не можеш да съпоставиш различните мерения едно с друго пак не е работа...
|
| Пет Яну 24, 2014 2:21 pm |
|
 |
|
nik
|
ако ще има дисплей и адц и семплиране, ами че то с малко софтуер и осцилограма може да се изкара, в крайна сметка осцилоскоп или захранване е целта? винаги ще има някой който ще иска още една екстра специално за някакъв случай който няма да се повтори в следващите 10 години, и ще стане като швейцарско ножче - има всичко, но нищо не става за работа 
|
| Пет Яну 24, 2014 4:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами аз имам захранвания, в които има DSP, мерене на 18 бита ток и напрежение, хармоници и т.н. разбира се биполярен изход, всички защити и режими. и ги ползвам, не са за украса.
темата е за ЛАБ-захранване, а не за някакъв източник на бюрото.
|
| Пет Яну 24, 2014 5:49 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Да работи. 
|
| Пет Яну 24, 2014 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не става, или екстри или ще работи, не може и двете... или поне не е модерно
|
| Пет Яну 24, 2014 10:03 pm |
|
 |
|
Pif
|
Софтуеристите си мечтаят за решение на софтуерните им проблеми. То си има мултицети и осцилоскопи за меренето. Последната работа на захранването е да анализира и рисува графики.
Дедо Боре, за да вкарва захранването смущения в устройството си има причини и те не се ползват произволно и самоцелно. Хората са написали стандарти по които се изпитва съответен клас устройство и такива уреди си има на пазара. Тяхната работа е точно тази а не хаотично подаване на захранвания и смущения. Викат им нетуърк аналайзери. В аутомотива се ползват пикове -200 и +70 за разни милисекунди през определено време. Ползва се е бълк кърънт инджекшън до няколко стотин мегахерца. И това ли е работата на захранването? Тогава и ЕСД да вкараме и да тестваме с хюмън бади модела как реагира на разряди. Уреда за изпитание се определя от стандартите на които трябва да отговаря изпитваното устройство. Няма универсален тестер. Отиди при Пантелеев в ЕМС лабораторията да видиш колко апаратура имат и пак не могат да тестват всичко.
|
| Съб Яну 25, 2014 12:04 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пиф, да ти кажа, че бъркаш двата щата, ще е малко. просто това, за което си писал е от друга планета. на тая планета се люпят по 10 човечета на година, говорят си на техен език и са много затворено общество. всичко е условно. примерно - какъв е еталона за напрегнатост на полето, по който е калибрирана системата приемник+антена+камера при панталеев? питай го. макар, че никъде не е явно упоменато, в тая тема се разискват DC източници, които се ползват по време на разработка. това, което си писъл (с изключение на аутомотива) е AC. на български и двете думи са "захранване", но не са реципрочни. един съвременен процесор е сбирщина от много почти произволни кубчета, които производителя на силикона е успял да завлече от пазара. те не само, че трудно си говорят помежду си, ами е трудно дори да ги нахраниш. щото ако пуснеш всички захранвания, много от телефонджийските процесори се разтопяват за минута-две. да не говорим, че това трябва да работи на батерии. и управлението на отделните пауър и клок домейни е придобило епохални размери. на всичкото отгоре, всичко това е много капризно както към количеството, така и към качеството на захранването. кора може да е с една поносимост на шум, PLL-със съвсем друга, а ако има USB, SATA или PCIe нещата отиват в чиста налоговщина в гигахерците. та като тръгнеш да правиш хранилка за някое такова животно, трябва да можеш да изследваш параметрите на реалното желязо. щото табличките в чаршафите са за ориентир, ако изобщо има числа в тях. пък и като имаш 20 отделни дивайса, пермутациите включен/изключен, дори при един клок на всеки, са ужасно много. за това ти трябва малко по-така захранване. с много канали, с много голям диапазон на напрежения и тоци, всички свърани по някакъв начин помежду си. аз поне така схванах въпроса на Дан. ПС: ами не им викат така. в същност, има уред с такова име, ама той е за друго. на български му е много трудно за произнасяне името думичката network я има в стандартите за изпитания, за които говориш, но има още 3 думички около нея, които са основните. и уреда не е свързан с подаване на смущения КЪМ изпитваното устройство.
|
| Съб Яну 25, 2014 12:46 am |
|
 |
|
nik
|
дедоборе, и аз така хванах въпроса на дан, обаче.... все още техниката не се е развила толкова че да се напъхат всички възможни устройства с безкрайни параметри в една кутия с много букси и един дисплей, и да угоди на всичките капризи на всички майстори, за това дадох примера и с швейцарското ножче... обикновено мулти функционалните уреди са така - много неща, и нищо истинско - най добрия осцилоскоп измежду всички стабилизатори, и най добрия стабилизатор измежду всички осцилоскопи (примерно... )
ако пък е някакво изключение и всичко да е истинско и много качествено, то тогава плащаш безумни пари за едно което се ползва често и много други които едва ли се ползват някога, да не говорим че всеки прибор закупен по отделно може да легне по евтино.... и като казах за купуване съвсем друг е въпроса колко човека могат да си позволят един наистина качествен мулти функционален прибор, изключвам случаите "служебен" и краден, все пак дан проучва пазара, т.е. освен параметри се гони и някакво количество продажби
|
| Съб Яну 25, 2014 1:18 am |
|
|