Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
OBD интерфейс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение OBD интерфейс
Опитвам се да вляза в компютъра на един VW3. Скалъпих една схемка от нета с оптрони, програмата е VAG com.
Ама нещо не става. Компютъра на колата мълчи като .... Гледам на К и L линията нещата привидно са ОК.

Някой да е навит да сподели информация?

Чет Дек 29, 2005 6:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
"Гледам на К и L линията нещата привидно са ОК." - какво имаш в предвид ? Какво значи ОК?
Зависи коя година ти е ФВ-то. Повечето не са на ОБД, пробвай КВП1281! .. дори не използват К и Л линии, а само К. Първо по К се праща адреса на устрйството (5 бит/сек) и после се чака отговор (9600 бит/сек.). Отговора трябва да започва с 0х55. Ако това е изпълнено значи имаш КВП1281 комуникация.
Ако колата е по-старичка може да не отговори нито на КВП1281 нито на ОБД. Тогава пробвай да изкараш т.нар. 'blink codes'.

Чет Дек 29, 2005 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами колата е 96г GTI. Куплунга е 16 пинов двуредов. Затова реших че е ODB. А на куплунга излиза и L линията, поне като пин си е там. Ако това може да значи че е вързана де.

А за линиите имах предвид, че нивата изхглеждат наред, ширината на импулсите също.

А какво е КВП1281?

Пет Дек 30, 2005 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ами колата е 96г GTI. Куплунга е 16 пинов двуредов. Затова реших че е ODB. А какво е КВП1281?

А за линиите имах предвид, че нивата изхглеждат наред, ширината на импулсите също.

Да, куплунга изглежда да е ОБД, но е малко вероятно протокола за комуникация да е ОБД (освен ако ФВ-то не е правено за USA, тогава сигурно е ОБД).
ВАГ-КОМ-а поддържа и двата протокола, така че можеш да пробваш на кой ще ти отговори. Единствено има разлика в хардуера... незнам ти коя схема си направил...

Тази схема, която си паравил с оптроните, казват че работи за ОБД и КВП, но аз лично не съм я пробвал (ако става въпрос за същата схема).

На ОБД буксата има отделни пинове за К-Л линия и двата вида ОБД-та... ти къде го бучеш?

Примерно:
http://www.auterraweb.com/obdiipinout.html -най-лесно е като видиш на буксата кои пинове са опроводени, така ще разбереш кой протокол да ползваш.

Импулсите, които праща ПЦ-то към ЕКУ-то ли са наред? А ЕКУ-то отговаря ли нещо?

Пет Дек 30, 2005 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами на буксата откъм колата излизат 15(L), 16(V+), 7(K) и 5(GND). Дали L-а е вързан навътре не съм проверявал.

Схемата е една от най разпространените в нета - с три оптрона - един на L линията (командва се от RTS) и два на К линията (RXD и TXD на PC). Като я вържа към колата и дам TEST на VAGcom, PC то мята разни пакети. Направи ми впечатление че са на различна скорост.
На К линията импулсите изглеждат добре докато програмата не пробва на 115200 - там оптроните издишат. Но 115200 е висока скорост и мисля, че не ми трябва. Или бъркам?

А ЕКУ-то не връща нищо. Или поне не виждам да връща, като гледам със скопа.

Ти коя схема си ползвал? Имам и една с MAX232 и логически елементи, но ми се видя по благоразумно да сложа някой и друг оптрон.

Пет Дек 30, 2005 4:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пробвал ли си дали изобщо работи този интерфейс (с друга кола) ? Ако работи, светни фаровете на ФВ-то и пак пробвай (да натовари малко и да падне напрежението ).

Пет Дек 30, 2005 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не за пръв път ми е. И затова ми се получи уравнение с няколко неизвестни:

1. Работи ли ми интерфейса.
2. Работи ли софтуера.
3. Разбира ли ме компютера на колата.

Та се мъча да го реша това уравнение.

Пет Дек 30, 2005 5:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз ползвам MC33199, малко е старичка и май ве4е не се произвежда, но до сега не съм имал проблеми. Сега май произвеждат някакви по-нови..
Значи комуникацията, ако е КВП, то ПЦ-то трябва да прати на ЕКУ-то адреса, който е със скорост 5бпс по К-линията. После ЕКУ-то отговаря по К-линията...

Значи от главното меню на Ваг-Ком-а натискаш Select, после или 01-Engine или 17-Instruments пробвай. Това е за КВП. Ваг-Кома праща адреса (01 или 17 съответно) по К-линията (5 бпс) (можеш да провериш това) и после ЕКУ-то трее отговори ...
За ОБД от главното меню избери ОБД. Ваг-Ком-а се пробва да се конектне и ако не успее ти казва че колата ти не е ОБД.

А Тест функцията на Ваг-Ком-а е само за адаптера, няма нищо общо с колата.

Пет Дек 30, 2005 5:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
А Тест функцията на Ваг-Ком-а е само за адаптера, няма нищо общо с колата.

и то сам о за К - линията.
Провери си дали на пин 5 е масата на колата или на 4.
И накрая, е тва работи:

Прикачени файлове:
Adapter Standard.png
Adapter Standard.png [ 7.11 KiB | Прегледано 16847 пъти ]
Пет Дек 30, 2005 6:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ок ще го пробвам след празниците. Колата няма да е при мен сега.

Gogo, ползвам същата схема.

Земята май беше и на 4 и на 5, ама сега вече почвам да се замислям. Ще проверя другата седмица и това.

Пет Дек 30, 2005 6:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи оня ден пак ми остана време да бъзикам колата - резултата беше крайно негативен - нищо.

1. Земята на куплунга е на пин 4 . Такъв вариант в описанието с интерфейстите не видях, навсякъде за земя дават 5-ти.

2. Пробвам и на КВП и на ОДБ да се конектна - резултата е никакъв.

Реших че колата е скапана. Но после пробвах на един сеат две хиляди и някоя си година. Резултата беше същия. Което ме навежда на мисълта че или кабела или софтуера ми е калпав. Коя версия на ВАГ ком гарантирано сте пробвали?

Пет Яну 27, 2006 12:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всички версии на ВАГ-КОМа работят, включително и последната. Интерфейса, който ползвам е с MC33199. С оптрони до сега не съм ползвал. Комуникацията е динствоно по Rx и Tx на RS-а и К-линия на колата.
Като начало може да вържеш една програма да слуша какво св случва на ком порта и да пуснеш ваг-кома да се тества при захранен интерфеис (твоята схема) (без да е свързан към колата, само захранване) и ако получаваш нещо на ком-порта, значи може би интерфейса ти е ок. Е, добре е да видиш и дали излиза нещо към К-линията.
Като начало май това е достатъчно. Има някой съмнителни неща в схемата, но първо пробвай това - дали ще получиш на Rx-a това, което пращаш по Tx-а! .. и дали излиза през К-линията...

Пет Яну 27, 2006 5:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това МС33199 мога ли да го купя от някъде?

Пон Яну 30, 2006 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
До колкото знам вече не се произвежда. Има по-нов заместник :)
Преди 2-3 години го купих от една германска фирма.. бяха им останали няколко бройки...
Ако искаш иди на сайта на моторола и виж с кой можеш да го заместиш и все някой ще ти го внесе.

Пон Яну 30, 2006 5:53 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Това МС33199 мога ли да го купя от някъде?

Да в Бургас си го купих преди 6 месеца,имаха в наличност поне 300 бройки.Но не ми е останало време да си го лепна на една платка.
Аз плзвам ето това:
Пробвал съм го на много коли и не само с VAG,но и за лади и деу

Прикачени файлове:
kl-lineMAX232i.JPG
kl-lineMAX232i.JPG [ 83.82 KiB | Прегледано 16566 пъти ]
Пон Фев 06, 2006 10:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща