Отговори на тема  [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща
Препоръка към коя архитектура да се насоча? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Това с гарантираните доставки за дълги години даже го бях забравил. Засега само две фирми знам, дето съм работил с тях и гарантират доставки - Майкрочип и Фрискейл. Майкрочип още продават неща, дето са правили преди 15 години. Фрискейл при аутомотив чиповете гарантират доставки за минимум 15 години напред. В тая връзка обаче да ви кажа нещо от преди няколко дена - Фрискейл имат нов CEO от изявестно време, който дойде от TI и съответно налага някакви бизнес модели, като в TI и от преди няколко дена (7-и януари) има решение да оставят само два оторизирани дистрибутора (Arrow и AVNET) и дропват Future Electronics. Съответно положението с доставките и съпорта става точно като в TI - ако не си ТИЕР1 дето го спомена колегата по-горе и да купуваш най-малко стотици хиляди бройки вече няма кой да ти обърне внимание. Последния чип дето ми трябваше от тях имах неблагоразумието да им кажа, че ще ми трябват само по 1000 бройки на година и съответно ми доставяха сампъли 2 месеца и накрая оня ден ме накараха да ги купя. Та в най-скоро време ще имам среща с тях и ще им тегля майните :D .
Цитат:
хе-хе, пуснах търсене в дигикей и гледам някакъв АРМ с температурен диапазон -55°C ~ 220°C

Да, един АРМ :D . Тия са за сондажните глави за хоризонтално пробиване за петролните кладенци. Поне така ми каза веднъж един от TI. Там трябвало електрониката да издържи поне 30 секунди, след като се скапе сондиращата глава за да могат да издърпат телеметричните данни, че една глава струвала няколко стотин хиляди долара, ама за да я извадят и после да сложат нова можело да отнеме две седмици и съответно 10-на милиона долара :D . Та не искали да вкарват нова глава без да знаят точно защо се била скапала предишната.

Иначе поне при нас всичко трябва да е минимум +125 градуса, а вече имам две изделия, където и +150 ми е малко на ръба :D .

Съб Яну 11, 2014 3:16 am
Профил

Винаги съм си мислил, че маркетинга на фрийскейл нещо куца... Това е фирма с име и като почнаха с кинетисите и другите арм серии звучаха доста интересно. Но нещо не се получи както трябва, защото почти не се говори за тях в АРМ средите. Някак си се разминаха реклами и производство сякаш. Когато се говореше за тях нямаше производство или поне не с такова разнообразие. Сега имат голямо разнообразие, нямат реклами, рядко чувам за бордове с техни чепове...
А точно тоя тъп маркетинг го направиха и каубойците. Не знам що за малоумщина беше да обявят че спират LM3S една година преди да имат заместител. Верно обещаваха че ще има, ама много хора, включително и ние ги заменихме щото как да разчиташ на едно обещание само.

Съб Яну 11, 2014 11:46 am
Профил
Аватар

Във Фрискеил не се ли случи някакво пожълтяване в собствеността? Може и да съм сънувал де...

Съб Яну 11, 2014 12:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами не съм чул да са ги изкупили жълти. Те първо нали бяха част от Моторола, после Моторола ги отдели в отделна фирма и ги продадоха на един американски частен инвестиционен фонд и след това пък те направиха IPO и вече са публична компания, дето с търгува на борсата и като чекнах там основните им собсвеници пак са американски инвестиционни фондове. Та никъде на намирам да пише нещо за азиатци.

Съб Яну 11, 2014 4:09 pm
Профил
Аватар

[quote="HSB]...навсякъде има бъгни ама специално Микрочеп имат славата че ерор даташита е по голям от даташита и да ти кажа не далече от истината това твърдение...[/quote]

Не е съвсем така.
Знаеш, че има една особена порода хора, които се считат за безгрешни и предпочитат да прехвърлят собствените бъгове на контролера. Така се раждат доста градски легенди за бъгави контролери по форумите. Част от представителите на тази порода са "пикомразците". Странни птици! Мразят пиковете, пък ги използват. Мазохисти някакви...

От друга страна, ако вземеш някой по екзотичен контролер, който не е толкова популярен, може въобще да не чуеш за бъгове.

За бъговете на майкрочипските контролери предпочитам да чувам от хора, които ги познават, като Pirev, например, и то конкретно. Иначе само си чешем езиците, а практическа полза няма.

Не е толкова важно колко е дълъг чаршафа на ератата. По важно е да има удобни уърараунди, да не се попълва непрекъснато и да се пръква ревизия след ревизия. Добре е от последния запис в ератата е изминало колкото може по дълго време (поне година).

Съб Яну 11, 2014 5:58 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Във Фрискеил не се ли случи някакво пожълтяване в собствеността? Може и да съм сънувал де...

Незнам в собствеността, но в продукцията доста пожълтяха.

В описание на програматора на техен чип: Свържи VDDIO с захранването(VIN) на чип-а и подавай там от 3.1V to 4.5V.
В даташит-а : Максимално допустимо напрежение на VDDIO 3.6v... 8O :?

Отделно програмата на програматора ползва дот-нет (и някакви си NI-VISA 5.1.2 драйвери, които пък се теглят от сайта на националния инструментс 8O ) и работи на всяко пускане по различен начин... :?

След една камара безумни е-майл-и ми пратиха накрая нова версия на програмата, която пък била "USB driver-less" 8O
Демек стартираш програмата ръгаш програматора в USB-то изчакваш малко и програмата го намира... Намира тя... На три компютъра(единия от които с прясно инсталиран виндоус) нищо не можа да намери... :evil:

Нед Яну 12, 2014 1:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Микрочип поне преди съпорт имаха качествен.

В момента съпорта им е в Индия. Просто си нямате идея за какъв диалог иде реч. Единствения начин да го получиш "съпорта" е да теглиш тикетчета през веб борда им. От там някакъв тюрбан почва учтиво да ти обяснява, че проблема е в теб. Горе долу обмяната на месиджи е веднъж дневно, та имате възможност добре да обмислите следващия си ход, с оглед на това да не му позволите да ви подаде поредната безмислена реплика. След около седмица чатене, някак си сте го убедили, че въпроса ви е резонен. При което той явно почва да препредава към американците. С което диалога се разширява до 1 месидж седмично... Кеф неописуем.

Не знам дали го описах, ама ползвам един техен контролер вече 6-7 години. Ератата му е три ката чаршаф. Викам я да вида в производството кой ревижън дялкаме - някакъква нова ревизия. Ей викам си супер, чакай да видя дали са оправили бъговете - курец, на сайта няма ерата за тая версия на силикона. Ъ е кво значи това - че нема бъгове? Да бе. Пиша му аз на тоя тюрбан - имам чип такава и такава версия, няма ерата на сайта, кво праим? Отговор - нема такъв чип, виж ерата, там е последната версия. Абе ти на идиот ли ме правиш, моя е по-нов! Как разбрахте, че е по-нов. Ми прочетох му сигнатурата. Как? С програматор! А добре и какво дава програматора? Ми това! А вярно. Ами незнам, при нас последната версия на ератата е тая, по-нова няма. Е какво значи това? Ами ще питам по-нагоре. Седмица мълчание. Отговор - по-горе казаха, че новия чип ползва същата ерата. ЪЪЪЪЪ как така, БЕ? Ми така. Е що не си обновите барем документа да го напишете вътре, че покрива и новата ревизия? Ами ще го обновим, благодарим за напомнянето. Това беше преди 6 месеца, документа още си е същия....

То и на краварите съпорта е същя - теглиш тикетчета. Пак са тюрбани отсреща. Ама някак си по-грамотни са. Или поне по моя проблем попаднах на по-грамотен. Иначе и там при краварите за седмица чатене с тикетчета - около 15 грешки в дейта шита (ерата още няма за тоя чип :) ) Ама барем изкараха 2 нови версии на документа за 6 месеца, не е било напразно, няма и други да си бият главата като мене... А и там чипа е още пресен, имат някакво оправдание...

Та няма да се учудя, ако и във Фрискеил и в другите е същия съпорта... тикетчета и отсреща тюрбани... Поне за простосмъртните дето купуваме под 100к чипа. Все едно си вдигнал телефона и си ти пуснали музичката отсреща и така няколко часа :axe:

Нед Яну 12, 2014 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
От там някакъв тюрбан почва учтиво да ти обяснява, че проблема е в теб

То това не е измислено от тюрбаните. Къде ли не съм срещал този подход.

Нед Яну 12, 2014 2:08 pm
Профил
Аватар

Да бе ама преди размяната на реплики беше или по телефона или директно на мейла и скоростта беше друга... С тия тикетчета и като сложиш оня слабоумник като фактор... мамата си трака.

Нед Яну 12, 2014 2:12 pm
Профил ICQ
Аватар

мога да ви успокоя, че съпорта и заклиенти в милионния клас от ТИ е на същото индианско ниво.

Нед Яну 12, 2014 5:45 pm
Профил

От всички е така, едно време в една от фирмите купувахме от далас една тяхна серия, то те за нас я произвеждаха общо взето, горе долу по 3000 бр на месец при цена от 30$ и това в продължение на много години, то и все още се ползва но в по малко бройки, съпорта им беше ужас, сега не знам какво е. Хубавото беше че нямаше много изненади, но иначе да чакаш някакво решение си беше като от умрял писмо.

Нед Яну 12, 2014 9:07 pm
Профил
Аватар

Чини ми се, че нещо много сте се изнежили :-) В последните няколко години не си спомням да ми се е налагало да
търся коя е да фирма за нещо касаещо чеповете им. Обикновено контактите ми се изчерпват с поръчки на samples и/или някой и друг пост във форумите им ( ако имат такива ). Най-много съм стигал до момента да влезна в сайта на някоя фирма и да започна да попълвам формите за въпроси и докато го правя съм си намирал грешките. Ама тва да опра до отдела за техническа поддръжа на някоя фирма и да чакам една седмица някой друг да ми реши проблема го намирам за извращение. Предпочитам с някой познат да обсъдя проблема, колкото да споделя проблема и да почерпя някоя хитра идея, отколкото да тръгна да обсъждам с некви поддръжки, дето хал хабер си нямат от това за което са ги назначили.

Вто Яну 14, 2014 7:44 pm
Профил WWW
Аватар

Пирев, говорим за бъгове в железата бе човек. При такава ситуация, най-малкото някой отсреща трябва да го потвърди и дефинира, та да знаеш как да го заобиколиш. Няма как да заобиколиш говедата отсреща.

Вто Яну 14, 2014 10:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Пирев, говорим за бъгове в железата бе човек. При такава ситуация, най-малкото някой отсреща трябва да го потвърди и дефинира, та да знаеш как да го заобиколиш. Няма как да заобиколиш говедата отсреща.

Как да няма начин да ги заобиколиш ? Просто не използвай пресните им гомна, изчакваш 2-3г. да поизчистят бъговете и тогава започни да го използваш. Така е рахат работата :-)

Вто Яну 14, 2014 11:14 pm
Профил WWW

¶ написа:
Цецо написа:

Как да няма начин да ги заобиколиш ? Просто не използвай пресните им гомна, изчакваш 2-3г. да поизчистят бъговете и тогава започни да го използваш. Така е рахат работата :-)

ехе - ти си построил комунизъма както се казва.....
То това с ползването на улегналите неща е ясно ама не става винаги.....за другаде не знам ама при автото дето съм аз , ми не помня почти случаи дето да ползвам нещо дето е 1-2 г на пазара.... досега винаги се е работило с супер нови неща даже съм имал проекти за които силикона (първите инженерингови сампли ,въобще първите чипове произведени) заксняха и имаше големи скандали що не можехме да си изпалним сроковете...

Аз съм участвал в една камара митинги дето силиконаджите идват да разпитва какво ни трябва като железо и функции за бъдещите им чипове...та и аз искам да работя с не бъгливи чипове ама явно ще стане като се преместя в някои друг брнанш, в аутомотива винаги се мачва започването на производство (демек купуването на дебелите броики) и падането на цената на ИЦ в наи долната част от графиката на цената.

Desert Leo - аз въобще не се отнасям към програмистите.....но както Цецо спомена проблема е с харда ...ако нещо е по софта за там все ще се намери уърараунди както казваш ама като е бъглив силикона какво да му заобикалям а и не мога да чакам 1 година докат го фикснат.....

Сря Яну 15, 2014 10:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща