Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Светодиодни ленти. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Светодиодни ленти.
Имат си контролер и 3 светодиода в един корпус.
Изображение
Ако наредиш няколко ленти една върху друга, направо видеостена за статични изображения можеш да си направиш.

Сря Яну 30, 2013 7:32 pm
Профил
Аватар

Добре де ама това е за дискотека или други спецефекти. Пък като гледам цената ми настръхват топките.
Вкъщи обаче к'во прайм? Според мен ледовете като спектър още не са дорасли за основно осветление, ако има дорасли са безбожно скъпи, стандартните LED ламби не се поддават на димиране.
Спрях на 12В лента по края на тавана като евтин и гъвкав вариант - свети от достатъчно при разходки из стаята или зяпане на ТВ до съвсем лекичко докато спиш. RGB-то е друга екстра която ще приложа в детската.
Но това осветление трябва да е меко и приятно, не да ти свети в очите/очилата или да се вижда всеки недъг на шпакловката :) Затова питах за начини на монтиране - тук няма къде да видя.

Сря Яну 30, 2013 8:29 pm
Профил
Аватар

Има си ленти 4000 келвина. Китайски и евтини при това. Доколкото съм чувал има специални дифузни материали, които можеш да опънеш на тавана а над тях да наредиш ленти - така ще ти свети целия таван, все едно си навънка. Е малко се смъква нивото - все едно слагаш окачен таван, ама те 10 см. му стигат доколкото знам.

Чет Яну 31, 2013 12:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
raven_feather написа:
Ставаше въпрос на всеки един светодиод от лентата да се зададе различен цвят :). Не бях виждал до сега такова изпълнение.

http://www.adafruit.com/products/1138

там се поръчва най-лесно :)

Чет Яну 09, 2014 7:51 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Ей така изглежда в кухня. Но е в алуминиева тръба с матов пластмасов разсейвател. Мен лично отделните диоди ме дразнят.

Прикачени файлове:
20131112_195122.jpg
20131112_195122.jpg [ 2.3 MiB | Прегледано 2678 пъти ]
20131026_185230.jpg
20131026_185230.jpg [ 2.6 MiB | Прегледано 2685 пъти ]
Чет Яну 09, 2014 8:49 pm
Профил
Аватар

Уау!!!
Снимка-2 на Пушека е почти като мойта кухня до преди няколко месеца :)
Аз за по-евтино си купих LED лента в обвивка, не залята, със 60 парчета на метър щото тези със 120 още в магазина не светеха равномерно. После си купих за 10лв захранване, регулирах го на 15mA/LED и ще стои така докато не ми дойде кефа да изкарам външен потенциометър с ключ.

Както можеше да се предположи самозалепващото 3M дори и да ставаше за в момента щеше да се разлепи и тръгнах да му помагам с "гумено" лепило, а какъв зор беше да го залепя по права линия...

Ся: LED лентичката ми е любимото фоново осветление в кухнята - почти не го спирам. Но ако тръгнеш да бачкаш под него тези стотици светлинки направо нервят. Обаче алуминиевата шина и светлоразсейвателят струват в пъти повече от LED-лентчката...

Ся-2: слагам LED-ленти къде ли не. Първо ги лепя с гумено лепило към някаква шина (да речем капакът от PVC канал за кабели или окантващите за ламинат) и после с монтажно лепило го шляпам на тавана. Заразих целия блок :)

Нед Яну 12, 2014 11:55 pm
Профил
Аватар

Евтините светодиодни ленти са толкова ефективни като светодобив на единица изразходена енергия, че е по-добре да караш на крушки с нажежаеми жички... :D
Апропо, какво е това гумено лепило?

Пон Яну 13, 2014 12:33 am
Профил
Аватар

За "Хелметекс" не си ли спомняш? Ся го има в хиляди разновидности. Иначе му викат "адхезивно" ама не всички адхезивни са гумени и/или евтини.

П.С.: добичето си свети точно колкото трябва, иначе ще ръгна 3xCree например ама...

Едит: но моята лентичка е лепната към външният край на рафта! Що да ми свети в очите а не в ръцете?!

Пон Яну 13, 2014 1:46 am
Профил

Ленти и платки с диоди 5630/5730 светят наистина. Друга лента с подобни параметри не съм видял още. Светят толкова, че с 2 ленти по 18 вата да заместя 2 пури по 36, трифосфорни, и да е поне толкова светло, колкото и с пурите, ако не и с една идея повече. Лентите са твърди - алуминиева платка с диоди. Самостоятелно не могат да работят - прегряват. Искат или профил или да са залепени за нещо, което да ги охлажда. В моя случай-профил. Евтини, евтини.... 10-ина лева метъра. Диодите ги има и в Комет със все даташитовете им - 55 лумена при половин ват мощност. Върху лентата работят на 0.2 вата на парче, тоест дават повече за ват, но за сметка на това платката е с резистори и на 12 волта, а не с CC захранване.

Пон Яну 13, 2014 3:10 am
Профил ICQ
Аватар

bongo_x2 написа:
За "Хелметекс" не си ли спомняш?

Спомням си, но ми стана интересно какво визираш под това название. В днешно време така могат да се кръстят половината силиконови и полиуретанови лепила. Всичките са "гумени" след изсъхване...

Пон Яну 13, 2014 11:53 am
Профил

bongo_x2 написа:
... моята лентичка е лепната към външният край на рафта! Що да ми свети в очите а не в ръцете?!

Шкафовете са на 155см от пода и за човек, като мен очите са в сянката на горния шкаф. Иначе тръбата има диаграма към 45* надолу, та и на по-дребните люде им е добре.
Наистина в осветлението бая пари потънаха, но то е, като опаковката на стоката и трябва да грабва от пръв поглед.
Сега ми се върти в главата цяла светеща стена. От млечно бял плексиглас с ледове отзад, но още нямам визия кое как. Ако някой има идея или картинка по нета да споделя.

Пон Яну 13, 2014 8:23 pm
Профил

Sparkybg,
моля дай някакъв актуален линк за тези ленти.
Изнервих се вкъщи от слабо осветление,
гледам осветителни тела по близките провансалски магазини и не ми се вижда нищо да свети.
Насочил съм се към ЛЕД ленти в профили на тавана. Холът ми е 5х4 метра,
надявам се с 6-8 ленти по един метър да го осветя.

Пон Яну 13, 2014 8:42 pm
Профил

stefan63 написа:
Sparkybg,
моля дай някакъв актуален линк за тези ленти.
Изнервих се вкъщи от слабо осветление,
гледам осветителни тела по близките провансалски магазини и не ми се вижда нищо да свети.
Насочил съм се към ЛЕД ленти в профили на тавана. Холът ми е 5х4 метра,
надявам се с 6-8 ленти по един метър да го осветя.

Лентата:
http://euro-led.net/led-%D0%BB%D0%B5%D0 ... 1%8A%D1%80

Профилът:
http://euro-led.net/led-%D0%BE%D1%81%D0 ... uct_id=443

Точно тоя профил е баш за тая лента - просто се нанизва и толкоз.

18-19W на метър е лентата. На 12V.

Пон Яну 13, 2014 8:59 pm
Профил ICQ

Благодаря много, sparky,
и цените са направо ниски.
Ще взема 2 метра да пробвам.

Пон Яну 13, 2014 9:14 pm
Профил
Аватар

Светещата част на проблема се поизясни. Имам питане за захранващата.

Някой задълбавал ли е в схемотехниката на специализираните захранвания за светодиодни осветителни джаджи? По-конкретно ме интересува, доколко са щадящи за ключовете които ги комутират? Пак ли са с големи филтриращи кондензатори откъм високоволтовата страна, като масовите захранващи адаптери или е подходено по-грамотно? Става въпрос за малките мощности при които PFC не е задължителен...

Казано иначе, при включване има ли голям пик на тока или тръгват меко?

Допускам че всеки производител има собствено виждане по въпроса, та ако имате наблюдения за конкретни модели, информацията е добре дошла.

Вто Яну 27, 2015 5:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща