Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Как дебъгвате RF? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Как дебъгвате RF?
От известно време се боря с една миниатюрна платка с CYRF69103 на нея. Какво ли не опитах, не може да изкара RF. :evil:
Даже писах на съпорта на Cypress защото почнах да се съмнявам дали нещо железата са ми зле подредени, ама не. Хората потвърдиха, че било правилно и на схемно и на платково ниво, даже ми пратиха тестов проект... който естествено също не работи :)
Направо се чудя как да трасирам къде е проблема. Ако някой е борил инат RF платка, нека сподели някакви напътствия.

Нед Яну 12, 2014 8:25 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Как дебъгвате RF?
Ами подобни проблеми имах с СС1101. Тъкмо беше влязъл в производство. Причината - неправилно зададени стойности на регистрите. Смятах по методиката на TI, ама трябва да е била бъгава, защото RF-студиото даде други стойности с които тръгна. После имах подобен проблем с ADF7012.

Та, огледай какво зареждаш в регистрите на радиото и провери из Нета за други с подобен проблем. Виж дали няма да намериш примерен сорс. Ако всичко това не си го направил вече, де...

Нед Яну 12, 2014 9:24 am
Профил

Не мога да ти помогна с товя модул.
Има евтини ебейски модули за под $1 с NRF24L01, на които можеш да им сетнеш да излъчват постояно носещ сигнал(при някой модули има рандом генератор, който бълва данни). Тези NRF24L01 модули имат и бит, който показва дали нивота на входния сигнал е над -64dbm или под него. Така можеш да си направиш скенер. Сменяш канал, изчакваш да се стабилизира PLL и да си настрои ауто гейна и отчиташ дали е над -64dbm или под. Обхождаш така каналите 256 пъти и имаш 8бита за всеки канал, какво е нивото. С този скенер би трбвало лесно да разбереш дали модула ти дава носещ сигнал или не.

Нед Яну 12, 2014 12:07 pm
Профил
Аватар

Това май е безнадеждно; ще преправя всичко за СС1110. Не съм го ползвал преди, лесно ли се подкарва? Има ли някакви тарикатлъци там?

Нед Яну 12, 2014 2:08 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Това май е безнадеждно; ще преправя всичко за СС1110. Не съм го ползвал преди, лесно ли се подкарва? Има ли някакви тарикатлъци там?

Сваляш RF-студиото, правиш желаните настройки на радиото и записваш стойностите на съответните регистри.

Що държиш всичко да е в един чип?

Нед Яну 12, 2014 2:21 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Размер... Много критичен параметър в тая платка.

Нед Яну 12, 2014 2:23 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Ами то размера зависи и от съответните съгласуващи вериги. Трябва ли ти непременно трансивър?

Нед Яну 12, 2014 2:30 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Desert Leo написа:

Ами то размера зависи и от съответните съгласуващи вериги. Трябва ли ти непременно трансивър?

Не търсих много старателно, но все пак не видях производителят да дава съгласуващи вериги за този чип. Нито пък някакви стойности на импеданса на приемане или предаване. Но пък гордо пишат , че покрива 100 метра. Но с каква антена и на каква скорост.....С този чип май ще трябва да подаряват и по една кристална топка :)
Н'бабане, дай малко повече подробности какво си направил и кое не работи. Няма излъчване, няма приемане , опитвал ли си се да измериш нещо....Поне процесорът и зареждането на регистрите адекватни ли са?

Нед Яну 12, 2014 2:47 pm
Профил

Повечето радиа имат селф-калибровка. Задаваш режим и чакаш да се самокалибрира. При СС11хх без тази процедура честотите са доста далече от сетнатите в регистрите.
Ако имаш под ръка спектрален анализатор - установяването на проблема става за секунди ...

М/у другото Chipcon (Texas Instruments) имат разработена програма (PC програмче и фърмуер за донгъла) за спектрален анализатор базиран на УСБ донгъла (със СС1111), който предлагат към китовете си. Ако не разполагаш с истински анализатор можеш да използваш него. Ще те ориентира достатъчно точно и няма да работиш на сляпо.

Пон Яну 13, 2014 11:24 am
Профил

Ето това е: https://estore.ti.com/MSP-SA430-SUB1GHZ ... P2675.aspx
Но според мен не си струва парите.

Пон Яну 13, 2014 12:19 pm
Профил
Аватар

Отговор на Ицо:
Пробвах какво ли не, не е като да не съм мерил :) За регистрите не съм 100% - там е голямо мазало, даташита не е много ясен, а регистрите не са малко. Имат някакъв "драйвер" дето съветват да се ползва винаги. Какво прави тоя драйвер не знам със сигурност и не съм дълбал. Даже му пускам само носеща да излъчва и меря с RF метър - пак нищо... Извод: CYRF69103 повече не съществува за мен :)

Иначе тоя СС1110 го разгледах и много ми харесва. Направили са му и програма за регистрите като за леймъри като мен и не изисква много дреболии отвън. Ако прати на 10 метра ще ми е ок. Тъкмо ще ми свърши работа. За мое съжаление тук трябва ми двупосочна комуникация, иначе SiLabs и Microchip имат хубави решения само за една посока, но не стават за тук.

Пон Яну 13, 2014 2:15 pm
Профил

ike написа:
Ето това е: https://estore.ti.com/MSP-SA430-SUB1GHZ ... P2675.aspx
Но според мен не си струва парите.

Не е това.

Говоря за УСБ донгъл със СС1111. Струваше около 10-20$ или нещо такова.

В сайта им има PC програмката и фърмуера за процесорчето за даунлоуд.

Със СС1110 имаме обхват над 500метра на открито без загуба на пакети ...

SiLabs (primerno Si100x фамилията) е аналогична на СС1110, но според мен интеграцията на процесора и трансивъра е мнооого по-дървена .

Последна промяна emilvtc на Пон Яну 13, 2014 2:57 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 13, 2014 2:57 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

На Microchip за двупосочна връзка съм използвал MRF49XA. Използвал съм го и за еднопосочна в комбинация с rfPIC. Нямал съм проблеми. С някакъв кабел за антена, без никаква РФ настойка на съгласуването към антената покриваше 50-60 метра.
Относно евтин/хоби спектроанализатор/приемник - гледам хората използват УСБ ТВ тунери със специализиран софт, има за Андроид и за РС - в Гоогле търси rtl2832 sdr. Android-ския софт който е в плей стора даже е писан от българин.

Пон Яну 13, 2014 2:57 pm
Профил

t_i_t_o написа:
Н...гледам хората използват УСБ ТВ тунери със специализиран софт, има за Андроид и за РС - в Гоогле търси rtl2832 sdr. Android-ския софт който е в плей стора даже е писан от българин.

Само че, ТВ тунера не стига до 2.4 гиги. От 30-тина до към 1000 мхз бива.

Пон Яну 13, 2014 3:43 pm
Профил

emilvtc написа:
Със СС1110 имаме обхват над 500метра на открито без загуба на пакети ...

Ако това е от личен опит и ако не нещо секретно може ли да дадеш малко повече инфо ?
Аз имам подобна нужда - трябва ми разтояние и данните не са много - горе -долу сметнах че 1200 ще ми стигнат.

Вто Яну 14, 2014 12:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща