|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:51 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Lead free платка насищане с олово?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Lead free платка насищане с олово?
Може да ми е малко тъп въпроса, ама може ли платка произведена по leadfree да се насити надеждно с оловна паста?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 07, 2014 11:48 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Lead free платка насищане с олово?
Ако е ENIG няма никакво значение. Ако вече е безоловно калайдисана по някакъв метод - не знам.
|
| Вто Яну 07, 2014 12:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
A ENIG или HASL може да стои по дълго в склада?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 07, 2014 12:38 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Нямам идея. До сега не съм насищал платка по-дърта от 2-3 месеца, но и не съм забелязал да има някаква разлика спрямо съвсем прясна. Работя само с ENIG и само ръчно и ми е хоби, а не професия, тъй че някой с повече опит ще ти е по-полезен.
Мисля си че в краен случай може да е необходимо някакво измиване/почистване, но не знам нищо по въпроса. Аз ги мия с изопропанол, независимо прясни или престояли. Ама изопропанола спрямо евентуални окиси със сигурност не работи.
|
| Вто Яну 07, 2014 1:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
златото, разбира се. дават му 1 година уж, но аз съм поил платки седяли по 7-8 години не вакуумирани. виж при OSP е рисковано даже да се изпикаеш преди да метнеш платката във фурната въпроса ти за безоловната платка значи ли, че е безоловен HAL-а ? щото ако е само PbFREE и е на злато, все едно на кока-колата да слагат такъв етикет. ако е и ROHS - това е друго, не само липса на олово, макар че все още са валидни изключенията. ако е обаче изравнена с безоловен HAL може би ще възникне проблем с паста с по-малко флюс. при подбор на паста и малко по-висока температура, че да не направи студена спойка слоя безоловен-оловен не би трябвало да има проблем.
|
| Вто Яну 07, 2014 1:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами знам ли го какво е... точно. Гледам сайта на белгицийците платкаджии. Предлагат следните опции по ред на скъпотията: 1. Any lead free finish 2. HAL lead free (малко по-скъпо). 3. Che Ni/Au selectif (умерено по-скъпо). 4. Che Ni/Au total (много по - скъпо). 5. Che Ag (много по - скъпо). 6. Hal Pb (много по - скъпо). 7. No (много по - скъпо). Европейци са, би трябвало да е ROHS... ще питам де, ама искам да си изясня предварително нещата, да не питам глупости. http://www.eurocircuits.com/index.php/m ... ver-nickelНа мен като цяло още не е ясно дали ми трябва да е безоловна по задание, ама то като гледам оловна вече излиза двойно по-скъпа, та....
|
| Вто Яну 07, 2014 2:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами... то зависи от 100 неща - какви са ти компонентите, от двете страни ли са, сериите какви са и т.н.
|
| Вто Яну 07, 2014 3:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Оловни пасти няма никакви грижи да се ползват с безоловни компоненти и платки. Проблемите почват когато липсва олово, а не когато го има  . Сега се кълнат, че тия новите безоловни пасти, дето са със сребро и мед (такава е INDIUM 3.2 Pb free - Sn96.5Ag3Cu0.5) са добри колкото класическата оловна паста, че даже и малко по-добри от нея. Вече имам няколко продукта, където я ползвам и минават жестоки изпитания с нечовешки термични цикли от -40C до +125C и по 240 часа вибрации до близо 70-80G-та и засега няма никакви грижи. Как ще се държи обаче с годините само един господ знае. Със сигурност обаче е несравнимо по добра от класическите Pb free пасти. Малка подробност - понеже изисква по-високи температури на запояване (до около 210C) платките трябва да са от материал FR4 Tg170, който издържа на високи температури и има малко термично разширение по Z оста, защото иначе се получават микропукнатини в проходните отвори, които правят големи проблеми после и могат много да вгорчат на някой живота  .
|
| Вто Яну 07, 2014 5:20 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|