Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
3rd party backup and recovery software 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 3rd party backup and recovery software
Нова машина Dell Inspiron 17" ( на 2 месеца ) , Windows 8 ъпдейтнат до Windows 8.1.
При опит за направа на recovery на USB стик Dell Backup and Recovery софтуера
води до син екран с "BAD_POOL_HEADER" . Пробвах с 32GB SanDisk Cruser и
с 32GB Mushkin, едно и също. Реших да пробвам да направя recovery DVD дискове,
записва първия диск, на втория се крашва програмата. С други думи с предвидените
средства не може да се направи recovery.

Съществува ли софтуер на трети производители чрез който да може да се направи
инсталационнен диск на Windows 8.1 от съществуващия recovery дял в лаптопа ?
На Dell плявата от софтуер не ме интересува. Или да си сваля отнякъде Windows 8.1
и да използвам серийния номер на Dell лаптопа ? Преди 4 месеца взех един Gateway
за 330 пари, пушка от всякъде, Dell-а за 650 пари не струва и половината от парите
на Gateway.

Вто Дек 31, 2013 4:34 am
Профил WWW

Мнение Re: 3rd party backup and recovery software
Точно на този въпрос отговор нямам, в смисъл от рековъри дял. Иначе има мн софтуери за бекъп примерно акроникс. Най-добре си намири инсталационен боз, само имай в предвид че тези които ползват дел, гетвей и др са различни от оем и ритал версии, съответно дори да приеме кода ще квичи за регистрацията, това при ХР и 7 е сигурно за 8 предполагам е пак така.

Вто Дек 31, 2013 10:07 am
Профил
Аватар

Оказа се, че Microsoft имат в Windows 7/8 собствен Recovery инструмент наречен Recovery Drive. С него безпроблемно направих Recovery USB с включен OEM Recovery partition от харддиска. Естествено възниква въпроса за какъв х*й Dell са направили собствен Recovery софтуер, при положение, че операционната система предлага вече такъв, и при това работещ безпроблемно. Както и да е, преди да намеря статията в Techrepublic успях да се свържа с индийците от Dell и да им тегля едни пу**и майни, задето си загубих няколко часа с Recovery недоносчето им .

Вто Дек 31, 2013 5:33 pm
Профил WWW

¶ написа:
Оказа се, че Microsoft имат в Windows 7/8 собствен Recovery инструмент наречен Recovery Drive. С него безпроблемно направих Recovery USB с включен OEM Recovery partition от харддиска. Естествено възниква въпроса за какъв х*й Dell са направили собствен Recovery софтуер, при положение, че операционната система предлага вече такъв, и при това работещ безпроблемно. Както и да е, преди да намеря статията в Techrepublic успях да се свържа с индийците от Dell и да им тегля едни пу**и майни, задето си загубих няколко часа с Recovery недоносчето им .

Сигурно защото на майкрософт не може много да се разчита в дългосрочен план - днес мислят едно, утре друго ... нищо чудно тоя dell да надживее майкрософтвкия рековери инструмент, за това мъдрите глави в делл са добавили още един крапуер :finga:

Вто Дек 31, 2013 5:40 pm
Профил

Май нещо не съм те разбрал, боз сам прави рековери но това няма общо с това рековъри на дел примерно, т.е не ползваш техния рековъри дял. Иначе това на дел най вероятно прави рековъри до чиста инсталация а на боза до момента в който си го направил, съответно с дел минаваш през уизърда за кустомизация. Като цяло тия рековъри алабализми не ме кефят много аз правя имиджи на инсталацията.

Вто Дек 31, 2013 8:50 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Сигурно защото на майкрософт не може много да се разчита в дългосрочен план - днес мислят едно, утре друго ... нищо чудно тоя dell да надживее майкрософтвкия рековери инструмент, за това мъдрите глави в делл са добавили още един крапуер :finga:

Може и така да е, а може и да не е. Примерно Windows XP е вече на повече от 10г. но Microsoft все още предлагат поддръжка. В същото време покажи ми един модел компютър на Dell от преди 10г. за който Dell все още да предлагат поддръжка :-)

ToHu написа:
Май нещо не съм те разбрал, боз сам прави рековери но това няма общо с това рековъри на дел примерно, т.е не ползваш техния рековъри дял.

Напротив, прочети линка в Techrepublic. Windows 8 направи boot USB стик, след което изрично ме попита искам ли или не искам да се копира и recovery дяла на Dell, като накрая ми предложи да затрие recovery дяла на Dell и да го присъедини към главния дял на диска. В крайна сметка boot USB стика стана 16GB, а ако само прави boot тогава размера е към 250MB. Аз затова се учудих, след като този инструмент го има още от Windows 7 ( но само за DVD носители ), за какъв чеп Dell са инсталирали техен recovery tool, който не може нито USB, нито DVD да ми запише, с други думи напълно безполезен софтуер. Явно recovery дяловете използват някаква унифицирана стратегия на разполагане на папки и файлове, та затова на Windows 8 не му беше проблем да ми направи пълен recovery диск.

На мен цялата гимнастика ми трябваше за всеки случай, тъй като ще инсталирам Ubuntu, а Windows 8 ще се използва от дъжд на вятър, когато ми се наложи да пускам Protel 99 SE. Оказва се, че Protel 99 SE работи и на Windows 8, с малко допълнителни настройки, като основния проблем, е че не може да се добавят библиотеки от средата на Protel, ами трябва да ги добавям ръчно в INI файловете му, което не е кой знае какъв проблем. Имам си мои библиотеки и след като веднъж съм ги добавил в INI файловете вероятността да ми се наложи да използвам чужда библиотека клони към нула.

Вто Дек 31, 2013 10:59 pm
Профил WWW

Може и така да е, не съм се заигравал много, на боз сървър правихме но не с оказаха много полезни катостана белята.
За протел, на 7 има същия проблем,сега не се сещамномай като отвориш библиотеката катопроект можеше да я добавиш или пък направо от неяплейсвах ... не мога да се сетя.

Сря Яну 01, 2014 12:24 pm
Профил
Ранг: Минаващ

¶ написа:
palavrov написа:
На мен цялата гимнастика ми трябваше за всеки случай, тъй като ще инсталирам Ubuntu, а Windows 8 ще се използва от дъжд на вятър, когато ми се наложи да пускам Protel 99 SE.

На Убунтуто имаш прекрасен инструмент,

apt-get install FSArchiver
ПП. пробвал съм го само на ХР с формат , ма и с промяна размера на дяла де.

Чет Яну 02, 2014 11:55 pm
Профил
Аватар

FSArchiver поддържа до Vista и е по-скоро backup tool отколкото recovery. Т.е. ако реша да върна харддиска на Dell до фабричното му състояние ( примерно с цел продажба на лаптопа ) FSArchive няма да помогне. Но пък е интересен инструмент, за да го употребя обаче с Windows 8 ще трябва да го изпробвам на непотребна машина, така директно не бих се осмелил :-)

Пет Яну 03, 2014 2:31 am
Профил WWW

¶ написа:
FSArchiver поддържа до Vista и е по-скоро backup tool отколкото recovery. Т.е. ако реша да върна харддиска на Dell до фабричното му състояние ( примерно с цел продажба на лаптопа ) FSArchive няма да помогне. Но пък е интересен инструмент, за да го употребя обаче с Windows 8 ще трябва да го изпробвам на непотребна машина, така директно не бих се осмелил :-)

Така си е, има и клонезила и ситем рескюе, нортон гоуст, ма от простото " dd if=/dev/xxx of=/mount_some_whare/some_backup_file " едва ли има по-сигурно. Има и едно "dd_rescue " , което не зацикля на повредени сектори.
пп. Oт dd може да подадеш на компресор, gzip или друг в pipe , щото иначе става огромен файла.

Пет Яну 03, 2014 4:32 pm
Профил

1204 написа:
¶ написа:

Така си е, има и клонезила и ситем рескюе, нортон гоуст, ма от простото " dd if=/dev/xxx of=/mount_some_whare/some_backup_file " едва ли има по-сигурно. Има и едно "dd_rescue " , което не зацикля на повредени сектори.
пп. Oт dd може да подадеш на компресор, gzip или друг в pipe , щото иначе става огромен файла.

Знаеш ли дали все пак е безопасно да се копира с dd ако диска е все още mount-нат? Да не се омаже бекъпа ако в същото време някой пише по него ...

Пет Яну 03, 2014 5:19 pm
Профил

Монтирана може да е примерно нетуърк файлова система, там където ще запишем копието. dd е само за немонтиран дял. Затова трябва да сме или с някой жив диск или в рам. Систем рескюе например прави това. Ако се опитаме до копираме роот дяла с dd, ще береме ядове. /Не че е невъзможно, но е непрактично и трябва фокуси за /dev /sys ... с тар на /usr /lib /bin /etc става/
Ма по принцип такива фокуси са за Уиндовса, всеки линукс е преносим например
дял /dev/sda7 - го съхраняваме на дял /dev/sda10
cd /
mkdir dest
mkdir source
umount /dev/sda7
mount /dev/sda7 /source
umount /dev/sda10
mount /dev/sda10 /dest
cd /dest
tar -czvf sda7.tar.gz /sourse

Пет Яну 03, 2014 6:32 pm
Профил
Аватар

какво не ви стига на dump/restore?
а за ежедневен бекъп rsync?
или писането в черен екран е супер-гнус...

Пет Яну 03, 2014 6:42 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Знаеш ли дали все пак е безопасно да се копира с dd ако диска е все още mount-нат? Да не се омаже бекъпа ако в същото време някой пише по него ...

Ще се омаже. В краен случай монтираш read-only.
За "/" най-добре да пуснеш произволна дистрибуция от USB/CD, която има Rescue/shell. Хубавото е че "dd" го има дори в busybox. :)

Пет Яну 03, 2014 6:51 pm
Профил

За виндовс и за някои от виртуалните машини знам че може да се пусне копиране на системния диск, а отдолу ОС-а си има грижата да прави разни сенки на пипнатите страници и т.н. за линукс не съм обръщал внимание има ли го това в ядрото, няма да ме учуди ако го има. Както и да е - от доста време не ми се е налагало да ползвам нещо друго за бекъп освен git ... не, че това му е работата, ама ми идва дюшеш като страничен ефект, т.е. всичко което не е в репозиторитата на гит не ме интересува ... прежалва се.

Пет Яну 03, 2014 7:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща