Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Двустранно запояване на платка? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Двустранно запояване на платка?
Здравейте! Налага ми се да заповяам двустранно платка с размери 77х77мм, от едната страна елементите са малки (0402,0603 и 3 TSSOP16), от другата страна има 1 BGA със по 289-ball, 12x12 mm, 0.5 mm и 1 със 105-bal 0.5mm. Досега съм запоявал само едностранно елементи 0805 и 0603 и S0-8,S016 някое и друго SOT23, MSOP и т.н - има -няма сме запоили около 30000 такива платки :) Имаме си pick-place машина, принтер за пастата и печка . Ползвам INDIUM - много съм доволен от тази паста. Та за двустранното запояване - поне така мисля - първо лепя леките елементи със нормално нагряване отдолу и отгоре, след това на второто лепене отдолу намалявам температурата на Reflow до около 150 градуса, поне така казаха. Та ако някой е запоявал двустранно и има желание да сподели опита - ще му бъда благодарен!

Благодаря и Весело посрещане на Новата 2014!

Съб Дек 28, 2013 4:08 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Двустранно запояване на платка?
Аз имам такива платки и първо запояват едната страна (всички смд елементи) и после запояват другата страна. Няма такива неща като да запояват само част от елементите и после другите. До колкото знам не е голяма философия, но е доста играчка с профилите на пеща. 150 градуса ми се струва малко даже и за оловна паста.

Съб Дек 28, 2013 4:34 pm
Профил

Никога не съм запоявал двустранни платки. Знам само, че едно време долните елементи ги лепяха с лепило.

Съб Дек 28, 2013 5:16 pm
Профил
Аватар

Нямах предвид част от елементите. От едната страна са леките елементи (тях запоявам първо- всички) и после от другата страна по-големите (BGA- пак всички). Интересува ме какъв профил да ползвам и по-точно - температурите на долните зони ( печката е с 4 зони горе и 4 долу).Но това вече е за догодина.... за тази запразних вече :) Ще трябва да настройвам други печки за по-други материали вътре (дето им трябват 2-3 часа на 150 градуса и миришат много приятно :):) )

Съб Дек 28, 2013 5:39 pm
Профил
Аватар

Профил няма как да ти кажа от тук, защото всичко е въпрос на проби и до конкретна печка. Виждал съм да ползват и едни ламаринени екрани. Например запояват първо от едната страна, обръщат, слагат екрана от долу и запояват и другата страна. Гледал съм че слагат на пробни платки термодвойки да мерят какви са реално температурите и т.н.

Съб Дек 28, 2013 5:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]