|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:51 am
Проблем със схема за автоматично зарядно
| Автор |
Съобщение |
|
miro_9703
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
 Re: Проблем със схема за автоматично зарядно
За тази схема става въпрос Не съм специалист, та ако можете да ми кажете все пак защо няма да стане както си го мисля аз. Благодаря !
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Сря Дек 25, 2013 12:11 am |
|
 |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
на тази схема искаш в първичната страна да вържеш А1 и А2 на триак, гейта да вържеш някъде във вторичната страна. през гейта трябва да протече ток , не идея , не мисъл. за да стане това - първичната и вторичната страна трябва да имат обща точка - не че е невъзможно, но не е здравословно в общия случай. Мисли си за реле, или за оптрони, оптотриак+триак, такива развързани неща. Честита Коледа!
|
| Сря Дек 25, 2013 12:47 am |
|
 |
|
kolo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 1:39 pm Мнения: 16 Местоположение: PLOVDIV
|
|
| Пет Дек 27, 2013 6:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Като видя симистори и триаци за 12В почва да ми свети една червена лампичка. Още повече когато управлението се държи на руска магия и никой не е чел/разбрал до края.
miro_9703 , нали ставаше дума за бързо спасяване на положението?! Миии то само настройката на една подобна схема ще ти изяде доста време и ще сполучиш само ако знаеш какво правиш. Моят съвет е да ръгнеш стабилизатор на напрежение с ограничние по ток пък за догодина да му мислиш.
Иначе: едно подходящо управлявано реленце ще ти спести доста главоболия.
|
| Съб Дек 28, 2013 7:53 pm |
|
 |
|
kolo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 1:39 pm Мнения: 16 Местоположение: PLOVDIV
|
bongo_x2, схемата е правена от много хора и работи безупречно.Ще работи и на 24 волта и ще свърши работа.Не ми се занимава със спорове и мнения.Като я направи miro_9703 той да напише мнение. От мен толкоз.
|
| Пон Дек 30, 2013 11:57 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Прав е bongo_x2 (като гледам отива към bongo_x3). Стабилизатор на напрежение с ограничние по ток си е най-доброто решение. При подходящи параметри става за всички акумулатори. Използвал съм и тиристорна схема, но за 80V/350Ah тягови батерии при заряден ток до 300А. В онова време това беше най-простото решение. Но за 12 или 24V си е архаизъм.
|
| Пон Дек 30, 2013 6:24 pm |
|
|