Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Соларно зареждане на батерия. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Соларно зареждане на батерия.
kiku ако не искаш да откриваш колелото, купи си 6В соларена батерия и http://www.ebay.com/itm/1PC-New-TP4056- ... 3a886e45ad

Съб Дек 14, 2013 11:30 am
Профил
Аватар

Koleto, такъв ефект не съм засичал. Но не твръдя, че е невъзможен. Просто си спомних за самозапалващите се лаптопи. И при нас имаше случай на гръмнал (един) акумулатор, което изгори едно яке и опари собственика му. При това акумулатора не беше свързан. Вероятно вътрешно късо, при което никаква външна защита не помага.

kiku, пилето на снимката по-горе носи 2 х 500 mAh в паралел. Но не те съветвам да правиш това.
Просто обясни какво изкаш да захранваш, за да ти бъдем полезни. Ако устройството ти трябва да работи дълго време само на слънчево зареждане, не е важен толкова капацитета на батерията, а баланса разряд/заряд с някакъв запас за облачни дни.

Ориентирай се към Li-Pol акумулатор:
http://www.androidauthority.com/lithium-ion-vs-lithium-polymer-whats-the-difference-27608/
В последно време идват с вградена защита (платката на защитата е запоена на изводите и лесно се вижда).
По принцип, акумулатор с маркировка 3.7V се зарежда до 4.1V, а 3.8V, съответно до 4.2V. Малко презареждане не е толкова страшно. За всеки случай може да ограничиш зареждането до 4.0V - не губиш кой знае колко от капацитета. Виж дълбоко разреждане под 2.8V скапва батерията, понякога от първия път. Най страшни са големите тоци (най-често външно късо).

Нед Дек 15, 2013 9:50 am
Профил
Ранг: Минаващ

Desert Leo искам да си направя преносимо зарядно за мобилен телефон!Но напоследък помислих върху това и май ще се откажа.Мисля, че ако с батерия зареждам батерия няма да стане! А от друга страна вече навсякъде мога да си закача оригиналното зарядно и да си заредя батерията.Мисля, че не е много рационално решение!

Нед Дек 15, 2013 10:04 am
Профил

Идеята ми беше соларен панел да зарежда батерия и тази батерия да зарежда моята батерия!

Нед Дек 15, 2013 10:05 am
Профил

По-добре една батерия с по-голям капацитет от колкото само главоболия по това зарядно!

Нед Дек 15, 2013 10:05 am
Профил
Аватар

Купи си соларно зарядно за твоя телефон или по-голяма батерия и не се занимавай с глупости.

Нед Дек 15, 2013 10:44 am
Профил

Desert Leo написа:
Koleto, такъв ефект не съм засичал.
Ами точно с лаптопска батерия стана. От едно време започна да грее зверски като включех лаптопа към мрежата и вътрешната термична изключваше пакета. Естествено я изкормих за да видя какво става - така и така не вършеше работа. Беше стандартно връзване 6 елемента по 2 в паралел и три двойки на салам. До един се държаха по описания начин. За съжаление ги метнах в контейнерите за рециклаж иначе можех да ти дам да ги видиш и ти... Ако попадна пак на такъв случай ще ти се обадя.
kiku написа:
Мисля, че ако с батерия зареждам батерия няма да стане!
Директно няма да стане да, но ако се направи с бустер на 5В ще стане. Такава зареждачка се дели на 2 модула - solar energy harvester за заряда на батерията и после с конвертор от батерията се правят 5В, с които си зареждаш телефона. Разгледай ето това:
http://www.ti.com/lit/ds/slusah0a/slusah0a.pdf Иначе да, най-лесно си купи готов чарджър ама така няма да се научиш... Чети и експериментирай... Успех !

Нед Дек 15, 2013 12:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Пък аз с тази идея си бях купил преди години от Lidl две фенерчета със слънчев панел и динамо с дърпане на конец. Хич не бяха евтини а първият панел се повреди за няколко месеца в колата, вторият почти не е виждал директно слънце и пак го гледам на петна. Иначе вътре си има цялата електроника за зареждане, оставаше един повишител на 5 волта и парче USB жица... Уж в Lidl не продават ментета ама... Пък в българският май е по-зле.

Нед Дек 15, 2013 5:51 pm
Профил
Аватар

Коле, човека не знае какво е колесник, а ти си губиш времето да му обясняваш как се прави висш пилотаж. Не си хаби клавиатурата...

Нед Дек 15, 2013 9:23 pm
Профил

най-евтиното решение е да си го купиш

Пон Дек 16, 2013 9:48 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3