Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Слънчева инсталация за топла вода 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Слънчева инсталация за топла вода
Хазяина ми има вакумни тръбни солари на покрива, като бойлера му е долу в мазето. Той ми разправя, да не си взимам тръбни, защото едната като "гръмне" поврежда и съседните тръби. Според него, ако не се отнема топлина от тръбата (защото е източена водата примерно) налягането в металната тръба се повишава много и според него гърми.
В тръбата е затворена херметично някаква течност, която се изпарява от слънцето (налягането се повишава) , парите се изкачват нагоре и кондензират в горният и край отдавайки енергията си на водата. След като кондензират - се стичат надолу по тръбата и пак се нагряват от слънцето...

Та не знам до колко инфото за повреждане без вода е вярно... За това питам.

Та въпроса е само тръбите ако ги оставя на слънце един месец примерно ще оцелеят ли без да се повредят?

Вто Дек 03, 2013 11:25 am
Профил

Има два вида вакуумни тръби. Едните са такива, през които директно циркулира вода/антифриз. Другите, които ти ги описваш, им се казва на английски heat pipe. При тях от края на тръбата стърчи нещо като нагревател, който влиза в бойлера. Вода/антифриз от системата през тях не циркулира.

Вто Дек 03, 2013 12:10 pm
Профил

За "heat pipe" колекторите е въпроса (трябваше да уточня по-добре).

Попаднах на едно интересно четиво относно соларните инсталации:
http://yops-bg.com/files/pdf/vyvedenie_v_slynchevata_termichna_tehnika.pdf

Вто Дек 03, 2013 4:43 pm
Профил
Ранг: Минаващ

ike написа:
Тука почна да се говори за перки и се сетих, че новите перки са с 3 витла, а старите вятърни мелници имат по 8-10-12 витла. Какво, ще стане ако на една нормална перка се сложат 4 пъти повече модерни витла(12 общо), ще се вдигне ли производството на електричество 4 пъти или има някаква тънкост която не знам?

Броят на перките няма отношение(поне пряко) към мощността, която е пропорционална на площта на кръга описан при въртенето им и третата степен на скоростта на вятъра. Оборотите на турбината са обратно пропорционални на броя перки.Има ветрогенератори с една перка, вероятно заради по-високите обороти, респективно по-висок кпд на генератора, а може би и за избягване влиянието на турбулентността.

Нед Дек 08, 2013 11:16 am
Профил

Владо мерси за отговора.
Питането ми идваше от това, че старите мелници са с по няколко перки(fan blade) но явно са ги натоварвали повече и за това са се въртели по-бавно и от там нуждата от повече елементи.
Много перки има и на съвременните атомни подводници. Там перките трябва да се въртят бавно, да не създават турболенция и cavitation.

Нед Дек 08, 2013 1:41 pm
Профил

Хм, абе относно скоростта не знам дали точно броя перки определя скоростта или масата на цялото витло, но ми се струва че броя перки трябва да се оптимизира по средните скорости на вятъра.А сега като се змаисля, въртящият момент би следвало пряко да е свързан с броя перки.

Пон Дек 09, 2013 9:59 am
Профил

ToHu написа:
Хм, абе относно скоростта не знам дали точно броя перки определя скоростта или масата на цялото витло, но ми се струва че броя перки трябва да се оптимизира по средните скорости на вятъра.А сега като се змаисля, въртящият момент би следвало пряко да е свързан с броя перки.

При постоянна скорост на вятъра, броят перки определя оборотите. При постоянна мощност ( приели сме, че скоростта на вятъра е постоянна) моментът на вала ще е по-голям при повече перки ( понеже оборотите ще паднат), както и обратното- по-малко перки, по-малък момент.

Пон Дек 09, 2013 10:45 am
Профил
Аватар

Владо - сигурен ли си в това което говориш? Защо само броя на перките да определя оборотите? Ами ъгъла на атака, ами товара на вала? Ами периферната скорост на витлата. Че я си представи оня дзвер на Сименс 25 мегаватовия със 120 метра перка и това се завърти с 20-30 оборота в минута - това са 250 - 370 метра в секунда (свръхзвукова скорост) на върха на витлото ?!?!? По принцип по-малките витла се въртят по бързо - независимо дали са три, пет или колкото ще да са витла. Основната причина да се стигне до три вече я казах - при повече витла не се увеличава добива, а дори в някой случаи се влошава. Понеже виждам че си нов във форума, та да ди кажа - аз работя във фирма която "гони вятъра" та и поназнайвам нещичко, въпреки че ние работим по турбини а не перки. Специално за теб ще се повторя - в България вятър има в Каварна. Всичко останало е ала бала. Вятър с амплитуди във скоростта от по 7-8 м/с и честа смяна на посоката с над 40-50 градуса е "боклук" за перките, а повечето вятър тука е точно такъв - и то когато го има.

Пон Дек 09, 2013 6:09 pm
Профил ICQ

Да, сигурен съм. Прав си, че оборотите зависят и от ъгъла на атака, но се предполага, че перките са поставени в еднакви условия ( мой пропуск ).То така и регулират в известни граници оборотите, ако задуха повечко. Една тъпа аналогия - една тъкачка (витло) ще тича по-бързо (обороти), обслужвайки пет стана ( мощността), спрямо пет (витла) като нея на пет стана. Колкото до товара на вала - да, ако го няма, само механичните загуби ще установят оборотите някъде си, ако преди това перките не са изорали и ожънали някъде си, че и отвъд Дунав-а. По отношение на периферната скорост - ако качествата на материалите позволяват се отива на по-висока скорост( механични натоварвания). Утре може да има и такива, понасящи и 517.314 m/s - де да знам, наука ... а може и да ги има, де да знам.

Пон Дек 09, 2013 7:20 pm
Профил
Аватар

Основния проблем при перките е че оставят зона на турболенция след себе си (пак го пиша това...) и ако перките са много и се въртят бързо, то следващата ще влиза в зона на турболенция и нищо няма да прави - така просто ще се саморегулира, ама на по-ниски от желаните обороти. Освен това не случайно споменах периферната скорост - тя е доста важен параметър в цялото нещо. Не съм проучвал в детайли за перките как е ама за нашата машина зная какъв е профила на кривата на така нареченото Tip Speed Ratio - +/-20% разлика в това съотношение и дава над 20 - 30 % намалена мощност... Този параметър също се поддържа в перките и мисля че при тях беше нещо като между 5 и 8 - с други думи при 10 м/с върха на перката да се движи с 50 - 80 м/с - тогава тя е най-ефективна.

Пон Дек 09, 2013 7:41 pm
Профил ICQ

Ммммм абе струва ми се че тук има малко разминаване. Скоростта се регулира чрез ъгъла на атака, но от него се определя най-вече въртящият момент, съотвенто като стане по малък ще не ще оборотите намаляват щото му омекват коленцата.

Пон Дек 09, 2013 10:14 pm
Профил
Аватар

Тони - фъкена работа е - значи за да има максимална мощност при определена скорост на вятъра трябва перката да се върти с точно определена скорст за точно този конкретен вятър. После - оборотите също така могат да се регулират чрез натоварването - не го забравяй това - винаги имаш отнемане на енергия - демек спирачка, после имаш и някакво евентуално ограничение от НЕК колко експорт да правиш... И в крайна сметка регулирането става комплексно. Щото ако нямаш товар, колкото и да променяш ъгъла на атака нещото ще се развърти до скорост при която ще се разхвърчи на части (изключвам 90 градуса :) ), щото нещото ще трупа кинетична енергия теоретично до безкрай... Нашта машина не и се регулира ъгъла на атака и затова оборотите се управляват само чрез товара - ако има нужда от обороти я разтоварвам за малко докато вдигне и тогава я натоварвам с колкото трябва и ако се върти по-бързо я претоварвам за кратко, докато смъкне, като съответно за дадена скорост на вятъра си има точно колко енергия да се отнема. Плюс всичко това самото въртящо се тяло има натрупана кинетична енергия (или съответно нужда от такава) която също се има в предвид.

едит : освен всичко това, перките са ефективни до 10-11 м/с. Всичко им е сметнато до там - примерно в 15 м/с. вятър има много повече енергия колкото може да произведе генератора и там вече влиза активно в действие коригирането на ъгъла на атака - умишлено и намаляват въртящия момент за да не прецакат техниката. А след 15 м/с направо я спират - завъртат ги с атакуващия ръб челно към вятъра. А веднъж оттървано, това чудо няма спиранка - няма механична спирачка дето може да я спре. Ние имаме дискова спирачка от колело сложена с цел да може механично да се спре ако се наложи - веднъж ми се наложи да спирам от около 120 оборота - трябваха и 5-6 минути за да спре (е духаше си и вятър естествено). А иначе е 1 киловат при 10 м/с. Демек на спирачката може да разчиташ да я държи спряна, но не и да я спре.

Пон Дек 09, 2013 10:38 pm
Профил ICQ

Аз не говоря как се регулира а от какво зависи, естетсвено че в един момент витлото става не ефективно, но това е при доста високи скорости, всичко зависи от профила, говорим по принцип за витла. В конкретният случай с вятърните истории има доста други ограничения, но така или иначе ако забравим че има регулиране скоростта би заисила само от скоростта на вятъра и загубите. В крайна сметка оборотите не растът до безкрай защото им с епротивопоставят ред съпротивителни сили, друг е въпроса че физически витлата на ветрогенераторите се разпадат много преди да са достигнали момента в който скоростта да се балансира с загубите.
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CEIQ9QEwAw
те на това витлата му работят при доста високи скорости на обтичане примерно, и са си доста ефективни.

Вто Дек 10, 2013 10:53 am
Профил
Аватар

Е да - естествено че при липса на товар се получава точно така. Но нали са направени с цел да са натоварени - по принцип когато има проблем с товара направо се спират - аз също нашата я спирам при някакъв проблем.

Вто Дек 10, 2013 11:09 am
Профил ICQ

Опитвам се да намеря работеща (кракната) версия на програмата "Polysun Solarthermal".

Свалих Траял версията, но в нея не мога да задам произволни географски координати ...

Търся работеща (макар и по-стара) версия на програмата.

Някой може ли да помогне с линк?

Нед Мар 08, 2015 11:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща