Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
NAS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: NAS
Абе Цецо, да ти кажа на Samsung 6-та серия смарт тв DLNA-то плейва сичко - всъшност квото досега съм пробвал - всичко върви - честно казано не съм пробвал 40ГБ mkv-та, ама 20-тина съм пробвал и върви нормално. Единствено не разбира от 3D динамични субтитри.

Пон Дек 02, 2013 12:34 am
Профил ICQ
Аватар

@palavarov - медиа плеъра ти винаги можеш да го купиш и вероятно ще го купиш, щото съм 90% сигурен, че НАС-а няма да плейва видеото като хората. Освен всичко друго, слабото на твойта концепция е, че НАС-а трябва да седи до телевизора, което според мен е глупаво, на това нещо мястото му е в мазето :) За мен НАС-а е нещо като рутера, до него достъп не трябва да има, то просто се пуска и работи. Докато при теб ще трябва да е на видимо място, най-малкото за да го вижда дистанционното за плейване на филми. Т.е. задължително трябва да е нещо безшумно и не много греещо.

@Cekins - Вероятно имаш DLNA сървър върху ПЦ нали?

Пон Дек 02, 2013 9:21 am
Профил ICQ

Моите 5 ст'инки:
- интернет-а да влиза през отделен (евтин) рутер от типа на тп-линк, той го играе и wifi АП - причината е вътрешната ми мрежа да е независима от това "чудо" и от евентуални гръмотевици от облака, а също така фейсбука на семейството да не спира докато "си играя" с другите неща
- във вътрешната мрежа, на едно или повече устройства:
= VPN server
= файлов сървър
= медиа сървър (DLNA)
= source control сървър (SVN)

Пробвал съм и точно поради това изключвам ползването на PC за някоя от тези цели. Примамливо е, играе full HD всичко (някакво AMD Fusion беше и под 7-цата с corecodec няма какво да му се опре, особено работейки от HDD - на разните таблети и подобни ги мъчи достъпа до флаша и затова не могат да се справят с висок битрейт), лесно се закачат N-броя SATA3 дискове, има си e-SATA и още 6 УСБ-за за преносими устройства, HDMI, безжична клавиатура и мишка, има избор от ОС-ове и дистрибуции, може да го играе много други роли - билд сървър например). Много е удобно, но не става за 24/7 - много ток, шумно, топло.
Ако се решат тия проблеми може и да станат нещата. Само че трябва да се обърне внимание:
- дъното да е с пасивно охлаждане на всичко - опитите ми да подобря активното на моето дъно не дадоха добри резултати
- захранването да е специализирано за такива цели, по възможност пак безвентилаторно, и надеждно - моето е стандартно (макар и качествено) PC захранване и не се чувства добре вътре в малката кутия
- кутията - моята е евтина, нещо от сорта на 60-тина лева, без захранване - има подобни модели със захранване на 70-80лв, но аз не бих си закачил нищо ценно на такъв хардуер, да ми издъни няколко диска наведнъж - каква ми е ползата от райд-а тогава? затова и сложиш хубаво захранване, ама то не се погажда с кутията и иска още модификации

Всичките тия неща са решими с подходящ подбор на компонентите и повечко пари. Т.е. търси се хардуер от сървърен клас, който да може да играе full hd, и да не е със звуковите нива на среден клас прахосмукачка. Тук става трудно (или скъпо) и топло. Атомчетата в повечето NAS-ове не се справят с видеотата, още по-малко не-х86 вариантите.

Мисля си за алтернативен вариант, поне за съхраняването на файлове. Имам си няколко устройства дето са във облака, някой постоянно, други от време на време - таблет (16G flash), телефони (8G + 16G + 32G flash), рутъри с openwrt (и usb storage - 16G flash), сателитни приемници с линукс (с usb storage - 16G + 8G flash), няколко PC-та с дискове (сумарно няколко терабайта в 4 лаптопа, 2 десктопа) и т.н. Ключовите думи тук са "разпределени" и "ГБ". Защото наличието на 50 копия на "нещото" в една стая не помага при природно бедствие примерно.
Та значи в случая е готино да има "разпределена" файлова система с редундантност. Ако има "клиенти" за вин, линукс, андроид и т.н., и да се администрира от сорта на "този файл е с ценност=макс", за което FS прави копие на всеки node, този е талаш - само едно копие, този е по средата - поне 3 копия на различни node-ве, и т.н.
Виждал съм подобни решения, но не намерих нещо с поддръжка на всички интересни за мен ОС-oве. Някой да е ползвал?

Пон Дек 02, 2013 1:01 pm
Профил
Аватар

@Цецо - DLNA сървъра е на лаптоп в момента. Обаче талавизора си декодира сам всичко - абсолютно съм сигурен че компютъра го праща кодиран потока. На практика същото става като се бодне хардидска на телевизора. До 8ГБ филми дори ги гледам през вифито на лаптопа. Телевизора е включен в мрежата с кабел иначе. Не казвам че е някакво супер решение - просто за момента ми е такава ситуацията. Брат ми си е направил от един компютър медиа център - супер тихо PC с видео карта специално за декодиране на видео, DVB-C карта за телевизията, а имаше и DVB-S докато гледаше сателит. Софтуера на РС-то - Microsoft Media Center. На друго място вече е файлов сървър с всички чудесии дето някога са му дотрябвали.

Пон Дек 02, 2013 7:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Абе има резон в това.

По принцип Samsung са фирмата която най си позволява да "заобикаля" DLNA стандарта. В момента Samsung са и телевизорите с най-отворени кодеци (като типове стрим и субтитри и т.н.). Това е факт. Другите марки обикновенно отключват тези си функции в хай-енд моделите, докато при Самсунг ги има и в телевизори за 1000лв. Мойта Тошиба например не ебава да плейва през DLNA нищо по различно от mp4. Същото дърво е и с DTS - а. Не ще да го плейва поради някакви авторски права и това е. За субтитри и дума не може да става през DLNA. Трябва да и пусна от другата страна DLNA сървър който да прекодира аудио и видео стрима и да навре субтитрите в картината. А това си иска здрава сметалка. Отделно, че DLNA менюто в самия телевизор е супер дърво, ама това е друга тема.

Та ако има Samsung човек може и да пробва през DLNA. Ама ако няма, китайската кутийка решава проблема. Както и да е, темата е за NAS. Ние се отплеснахме на мултимедии.

Според мен NAS-a не трябва да се избира по критерии HDMI, щото става малко като да забиваш пирони с отверка.

Пон Дек 02, 2013 7:56 pm
Профил ICQ

А, няма проблем, що да се разводнява темата - то всъщност NAS е малко общо в случая - това което целя е да направя бакъп + медия плеър + сваляне на торенти + шерване на снимките с достъп за бабите от бг + интеграция с всичките там таблети, телефони = без да ползвам отделни устройства за всяка функция и да отделям редовно време за поддържане на целия алабализтм - общо взето неща които предполагам са проблем на всички ни. Започнах с NAS защото моделите които изброих правят всичкото това. За момента Цецовото предложение ми се трува най практично - отделни NAS и медия плеър разбира се без вентилатори. Просто комбинацията на читав NAS с читав медия плеър ограничава избора до 3-4 модела от 2-3 марки, докато ако не са женени двете избор има колкото искаш. Та нито искам да пестя пари и да ми излезе без пари всичко, нито да се изхвърлям - просто да забравя за тези нещо за следващите няколко години като по възможност заложа на фирми които си изпипват и поддъжрат продуктите във времето. Не ми е проблем да си наглася сам един линукс с всичкото това, просто ще ми отнеме прекалено много време ...

ЕДИТ: QNAP имат един модел с HDMI и Dual-Core Intel® Core™ i3 3.3 GHz processor and 2GB DDR3 RAM ... ама над 1000 пари ми се струват излишно много за такова нещо.
http://www.qnap.com/en/index.php?lang=e ... 22&n=19626

Вто Дек 03, 2013 1:06 am
Профил

Така, NAS-а е взет, Synology DS414 - мааалко е набутка, но ще го преживеем. По принцип не съм first time adopter, дори избягвам да бъда, но в случая по недоглеждане взех първия модел от новата им серия - още не са си портнали всички софтуери за него. Сглупих и не купих модел с Атомче а е с двуядрен кортекс - т.е. не транскодира видеото директно за таблети като стриймва, праща го едно към едно и айпада вдига ръце. С допълнителен плеър нещата стават, но няма ли хардуерно разкодиране яде батерията за нула време. За някои филми има за някои няма - най тъпото е, че плеъра с който пробвах за MPEG2 няма - т.е. двд. Но като цяло гледането на филми на таблет и телефон е допълнителен гъдел който е добре дошъл, но ще се преживее ако го няма.
Хубавото на този модел (пък и на другите на Synology, QNAP) е че на практика това си е един soho server - освен правенето на бекъпи, шерването на снимки с бабите, стриймването на филми има няколко допълнителни супер удобни неща - ssh конзола, opkg за качване на допълнителни пакети (който е пипал OpenWRT знае за какво иде реч), git server, wiki server, mail server, dsn server ... абе едно хубаво линуксче с удобен веб интерфейс. Струва ми се леко надценена цената му, електрониката и кутията едва ли струват повече от $100 ... от там до 400 евро си е сифтуер + една прилична печалба, да са живи и здрави.
Ако някой го интересува нещо по конкретно да пита.

Така сега следващата питанка - закачил съм го този НАС на рутера който не е в мазата а е в гардероба с обувките и от там всичко по безжичната - за интернет става, но за бекъпи и гледане на филми от него определено е проблемно. Тъй като не искам да опъвам жици из апарамента, реших да взема powerline етернет - т.е. EoP а не PoE. Разнообразие голямо, почти всеки бранд за рутери продава и повърлайн. Любимците ми ТП-ЛИНК също. Това което ме озадачава в момента е какво се крие зад маркетинг трика - 500 мбита по захранващата мрежа пък 10/100 МБита етернет. Намерих модели и с гигабитов етернет, разбира се по скъпи, а ако са и с вирелес и имат контакт цената отива 2-3 пъти отгоре. Някой да е ползвал такива? Да е наясно с този парадокс 500мбита през 100мбита етернет?

Вто Яну 28, 2014 1:09 pm
Профил
Аватар

Пак ще се набуташ :) Нещо много реват от това повърлайн и като добавиш цената...
ВиФи-то обещава 150мбпс и ако има силен сигнал ги дава. Евтино е и споко можеш да ползваш повече от една мрежа, напр. отделно за филми и отделно за данни ако го позволява НАС-а, но просто може да ги разделиш по време.
Е затова бай Бонго си взе нетбук: да си го врътка както си иска. Още не съм стигнал до там, но за ВиФи ще му ръгна УСБ антенката за крадене на нет щото има як сигнал.
Иначе другото ми е децентрализирано и винаги ще имам ресурси.

Сря Яну 29, 2014 2:42 am
Профил

Бонго, то вирелес и сега си имам, но не покрива добре целия апартамент, а за съжаление не мога да опъвам етернет кабели - затова най удобно ми се струва с powerline да докарам етернета до другия край на апартамента където да сложа още един аксес поинт на вирелеса - то всъщност ако взема такъв с вградено вифи, може да го ръчкам в който контакт ми е кеф и хем да си закача етернет кабелче в спалнята докато вечер се приспивам, хем през уикенда в дневната да имам супер покритие. На теория е чудесно, цената са сравнително приемливи - по малко от 50 евро на точка. Но като зрели хора знаем че реалноста е разликата между теория и практика, та затова питам ако има някой препатил. Ако няма - ще съм първия и ще споделям тука как е.

Относно EoP се изясни че макс скорост която може да се вдигне по ел.мрежата да кажем е 500мбита, от там тя се дели на колкото крайни устройства има - т.е. закача ли два 100 мбитови повърлайнчета няма да има проблем да работят на 100мбита, но ако закача 10 и ги натоваря всичките ще падне на 50. То тези сметки са малко без кръчмар - за домашна мрежа ми трябват 2-3 точки и едва ли ще ги натоваря на макс - т.е. май ще се върви към такива с гигабитов етернет.
Другото което успях да изнамеря по руските форуми е че скороста много се влияе от това какви консуматори има закачени в ел.мрежата - пречат ел.мотори, импулсни захранвания, енергоспестяващи крушки - та и това е една питанка, то в днешно време винаги има включени поне наколко такива - хладилник, тв, осветление.

Чудя се и как никой досега не се е сетил да вкара EoP пък и PoE в лаптопите - какъвто и кабел да му ръгнеш да е 2в1 - захранване и етернет мрежа.

Сря Яну 29, 2014 9:56 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...ВиФи-то обещава 150мбпс и ако има силен сигнал ги дава.

Вифито отдавна подмина гигабит...

Сря Яну 29, 2014 11:58 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

palavrov написа:
пречат ел.мотори, импулсни захранвания, енергоспестяващи крушки - та и това е една питанка, то в днешно време винаги има включени поне наколко такива - хладилник, тв, осветление.

Всъщност рядко се намира товар различен от описаните пречещи уреди. Надаля някой все оше ползва трансформаторно зарядно, а крушките с нажежаема жичка са на изчезване :D

Сря Яну 29, 2014 12:19 pm
Профил
Аватар

Аз само исках да кажа да си сложиш по-мощно ВиФи (от тези за крадене), ако трябва и две. Понеже антенката е на жица може донякъде да оптимизираш мястото и.
В момента в къщи имам добро покритие само от рутъра с една измислена пасивна антена, имам и няколко комшийски с почти същата сила...

Сря Яну 29, 2014 1:12 pm
Профил

И това е вариант - в момента ползвам вифи-то на адсл-а а то е някакво менте, че и него съм го наврял в шкафа за обувки, който пък е с огледална врата. Далече от идеално решение - но не искам да опъвам кабели, а за бекъпи от по няколко гигабайта (виртуални машини) до NAS-а си иска скорост. Ако не бях под наем щях да си вкарам кабелите направо в стените да излизат където на мен ми е удобно, но тук за всяко дребно нещо което си позволя като промяна в апартамента ми горят 2 месечни наема депозит - така че по евтино ми излиза да мисля такива щуротии - но това е за друга тема. :)
А и EoP ще навлиза така или иначе, та не е излишно упражнението.

Сря Яну 29, 2014 1:56 pm
Профил

Аз съм ползвал powerline, 500мбит-ови на Тренднет (бяха на яко промо в емаг-а, 30лв за комплект...).
Стабилни са, скорост - зависи от затихването, но до към 20Мбайта/с на tcp (iperf еднопосочно) ги вдигната. Те са с гигабитни портове де.
В по-лоши условия (на >20м), различни стаи, паднаха на малко под 10мбайта/с. В момента не ги ползвам понеже си имам стар кабел по същото трасе, но това са ми спомените от тестовете.
Като цяло са много добра алтернатива в апартамент - опъването на кабел е мъка, и е оправдано ако търсиш гигабитна скорост. С безжични такива скорости при такава стабилност е възможно, но излиза много по-скъпо.
Т.е. ако си пуснеш powerline до другия край на вилаета и там сложиш второ AP ще имаш пълно покритие.

Чет Яну 30, 2014 2:56 am
Профил
Аватар

Опъни си кабел шеста категория и не се занимавай с глупости :)

Пон Фев 03, 2014 11:46 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща