| Автор |
Съобщение |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
 Избор на дросел за импулсно захранване?
Направил съм си едно импулсно захранване с LM3485 и IRF5305. Дросела (22мкХ) е навит със проводник 2мм2 на жълт тороид от комп. захранване но още на 3А започва да пари. Честотота е около 200КХц, дали този тороид не издържа на тази честота? Схемата е стандартната за този чип.
|
| Нед Дек 01, 2013 11:49 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Избор на дросел за импулсно захранване?
Може би се насища, не е само въпрос на честота. Това в каква схема работи, това е много важно да се знае.
|
| Нед Дек 01, 2013 1:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми какво да ти каже човек... 3А захранване не се прави с неизвестни ферити. по принцип чисто жълто е железен прах с много малко мю. но може и китаеца да го е боядисал в жълто, щото такава бака с боя са имали отворена. 'железните' тороиди се ползват по-скоро в дросели на филтри, PFC или димери за лампи, на импулсно на 200KHz  де да знам... пък и нищо не казваш за физически размери, мощност и т.н. 3А на колко волта е това, колко енергия трябва да побира сърцевината? моята препоръка е да вземеш някой стандартен ферит (от коилкрафт дори) за подходящ ток, да се увериш че всичко работи добре с него и след това да почнеш да го 'оптимизираш' като гледам честотата май не зависи само от менструалния цикъл на мяа манолова? баси чипа! пробвай спо-висока честота и по-малък дросел, примерно
|
| Нед Дек 01, 2013 4:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Дедо - израза "Още на 3А ..." на мене ми говори че тока ще е доста повече  В комет има сърцевини с известни параметри и ако няма подходящ готов дросел, може да се ползва някой от тях. Лошото е че ще трябва с много дебел проводник да се навива и ако се ползва бобинажен е голяма клизма. ф2мм на R12, 10 навивки ми се взема здравето докато ги навия що годе плътно.
|
| Нед Дек 01, 2013 7:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Според мен или трябва да се увеличи индуктивността, или по-голяма сърцевина. Хващам бас че грее заради заради рипъла. Честотата е между 2 и 10 пъти по-висока от на ширпотребско компютърно захранване.
|
| Нед Дек 01, 2013 11:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами 200 khz не е много, или материала е кофти или го насищаш, а насищането може да е както от кофти/неподходящ материал така и от малко сечение или неподходяща индуктивност. Нямаш ли скоп под ръка да погледнеш?
|
| Пон Дек 02, 2013 12:51 am |
|
 |
|
BONGO
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Май ще сменям чипа. Ще сложа synchronous buck converters - нещо на TI . Тъкмо ще спестя и от радиатори. Този чип (LM3485) е шантав. ДедоБоре не е прав за това от кое зависи честотата - и от цикъла на М.М зависи явно 
|
| Пон Дек 02, 2013 11:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Чипа си е читав, за LM не знам де, UC съм позлвал но то трябва да е 1:1, поне така предполагам, но за токов контролер това си е съвсем стандартно решение и тръгва без много грижи.
|
| Пон Дек 02, 2013 2:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тини, да не се бъркаш с 3845?
|
| Пон Дек 02, 2013 3:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еййййй явно съм по сляп .. аз през цялото време си мисля точно за него, затова и питах в каква схема го връзва  , случва ми се да разменям цифри.
|
| Пон Дек 02, 2013 3:21 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Четири въпроса: 1. Сигурен ли си, че грее точно ферита, а не проводника? За тази честота не е подходящо да се използа дебела жица, а литцендрат. Можеш и сам да си го направиш като усучеш достатъчен брой по-тънки проводници. 2. При тези 3 А поддържа ли се желаното изходно напрежение. Ако "да"- феритът не се насища. 3. Мерил ли си индуктивността на дросела 4. Колко се нагрява дросела? Измери го с нещо. Темп. 80-90 градуса на повърхността не са страшни, особено при малки сърцевини.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 03, 2013 1:19 pm |
|
 |
|
velio
|
Ъъ, LM3485 не е PWM контролер. Надявам се да не подценявам някого с това, което казвам, но това че е Hysteretic си идва с предимствата и недостатъците (повече недостатъци има според мен). Принципно тая технология е евтина, няма нужда от компенсация на ОВ, но има задължителни пулсации на изхода (за да работи), има склонност към насищане на индуктивността и като цяло не е особено "секси". Нещо като 34063, по-съвременен вариант. За малки токове и неотговорни приложения е ок, но за големи токове аз не бих заложил на това нещо.
|
| Вто Дек 03, 2013 2:10 pm |
|
 |
|
BONGO
|
Благодаря за отговорите! Реших си проблема с един синхронен DC-DC (готов, китайски) Работи до 7А и не грее нищо  Хубав-лош - свърши ми работа . А този (LM3485) се оказа че до 2, максимум до 2.5А го ползват...
|
| Вто Дек 03, 2013 5:29 pm |
|
|