|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:30 am
Слънчева инсталация за топла вода
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Слънчева инсталация за топла вода
Представа си нямам - нашата май има някакво разрешително - обаче за него съм чувал "между редовете". Човека който се е занимавал с това вече не работи във фирмата и ми е неясна работата. Но отбелязвам че не сме грид кънектед. Чисто теоретично, ако има устройство което да следи да не експортваш повче от колкото консумираш, можеш и да го направиш грид конект и да не те усетят. Някой пита за броя на перките - установено е че с повече от 3 ефективността се увеличава толкова незначително, че просто не си струва. Тези с многото перчици са за работа при слаби ветрове (те си имат и наименования различните типове). Заземлението - това заземление е вероятно не заради гръмотевиците, а заради статичното електричество - по принцип там почти всичко е композит и трупа яко. Дори и нашата трупа и сме взели мерки. Обаче има гръмоотводи на антени на виваком на два метра от нашата и като тресне на тях, моето заземление какво ми помага - там в момента имам 10-тина датчика на покрива, включително и мрежов кабел заради камерата - залаганията са кое ще изгори "сега"... На камерата и сменях Phy-то след една буря. Датчиците на хол най-редовно си горят. Надолу борда дето са закачени датчиците пак е хазард - на едната платка вече 90% от интегралните схеми са сменени.
|
| Сря Ное 27, 2013 6:53 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 27, 2013 9:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
По принцип има и обяснение - снощи забравих да обясня : След като мине пераката, тя оставя след себе си яка турболенция. Ако следващата влезе в тази турболенция, става даже по-зле картинката. Перките им са си на практика крила откъдето и да ги погледнеш а не просто една плоскост. Даже има и малки с две витла. Като цяло, освен електро и конструкции има и доста самолетно инженерство. Дори и нашата има сериозна намеса от авио инженери при проектиранет и. "Американския тип", тези които ги гледаш по филмите с многото пластини, работят на ветрове до 4-5 м/с. максимум - после вече я събират по полето.
|
| Чет Ное 28, 2013 4:41 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
emilvtc, да кажа и аз. Оптималния вариант - термосифон. Каквото и да го разправяме - най-високо КПД. От 3 годими имам такъв на тавана и съм супер доволен. 130 литра, взех го за 500, излезе ми 600 с нещата около монтажа. Забравям го и замръзва тук в Котел и не му пречи та в Пловдив би трябвало въобще да няма проблем. Спестява ми 30-40лв. на месец та вече се къпя безплатно, другите взрианти за 2-3 бона се изплащат за 10-на години в домашни условия.
|
| Чет Ное 28, 2013 11:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
milenjs, Системите с термосифон са опростени, евтини, лесни за подръжка, без много автоматика и помпи, но на всякъде чета, че са САМО за сезонно използване за нашите климатични условия (ако не греша - лятото). Вашата система колко месеца в годината я използвате и при какъв режим на консумация на топлата вода?
От анализите които правя излиза, че средно (4 дена замервания до момента) консумацията на енергия само от бойлера ми е 17-19кВч. ?!? Разпределението и е 7:30 - 20:00ч - 10-12кВч - Основно в кухнята и миене по няколко пъти на 2бр напишкани и наакани бебешки дупета 20:00 - 7:30 - 8кВч - къпане на 2 бебета и 2 възрастни Продължавам с измерванията, за да получа по-точна представа за консумацията...
За фотоволатици от "не-следящ вид" - от 1кВ инсталирана мощност средно-дневно - лятото ще добивам около 4.8кВч, а зимата 1.95кВч. Т.е. при сегашната ми консумация ще ми трябват 3-4 кВата инсталирана мощност, за да покрия само дневната консумация на топла вода ... През ноща консумацията си остава на ток ... Май си струва да се замисля и за варианта за бойлера с термопомпа на ЕлдомИнвест за който споменахте в постовете по-рано...
Вероятно консумацията на топла вода в кухнята би намаляла, ако монтиран на сифона на мивката топлообменник, така че обратната вода да затопля студената вода на чешмата. Топлообменника ще работи само когато теще вода в мивката... Конструкцията му е медна тръба - ф40мм (колкото по-дълга - по-добре) през която се монтира под мивката след сифона и, така че водата от мивката да се стича през нея в канала. Около тази тръба по цялата и дължина се навива плътно навивка до навивка и заварява/запоява (тук-там -колкото по-начесто - по добре) друга медна тръба с диаметър примерно 10-12мм през която ще се прекара чистата стъдена вода от ВиК мрежата и ще захрани батерията на чешмата.
Предполагам, че същата идея може да се приложи и на сифона на душа в банята ...
Някой има ли инфо по въпроса - и по-конкретно за битови нужди (основно из нета намирам за индустриални...) ?
За водните соларни системи попаднах на система с автоматично "самоизточване" на флуида от соларния колектор. Идеята е да се предодврати замръзването и завирането на топлоносителя при екстремни условия. (картинката по-долу)
За "повишаване" на ефективността на системата когато имаме включен допълнителен топлоизточник към нея (котел или термо-помпа) - гледам, че се използва вариант с 2 бойлера. Единия бойлер (pre-heater) се топли само от соларната система, като затоплената от него вода се използва като входяща за вторият бойлер, където тя се "дозатопля" до 60 градуса. (втората картинка)
И накрая - комбинацията от двете системи (третата картинка).
|
| Пет Ное 29, 2013 12:45 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Мерси за отговора, наистина един самолет(особенно ако е по-малък), като прелети през турболенцията от друг самолет пада като камък - въздушна яма.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Ное 30, 2013 1:09 am |
|
 |
|
milenjs
|
Ползваме я почти целогодишно, къпя се и януари. Само да има слънце и топлата вода е налице. Опасноста е да не замръзне, при мен замръзват тръбите които я свързват с водопроводната система. Миналата година 3-4 пъти  Без последствия. Стигаше се до положение горе във варела 90 градуса водата ама не тече защото тръбата надолу замръзнала. Смятам да сложа нагреватели между тръбите и изолацията им и да се пускат при нужда. Самата система с тръбите и бойлера горе и дават до -15 да издържат но не смятам че има как да замръзне освен ако не се слъчат 20 дена с по минус 15 и без грам слънце. Обслужването е елементарно - имам кранчета в банята (свързах я паралел на ел. бойлер) - спирам студената вода за термосифона, изпразвам тръбата и, ползваме топлата докато спре и готово. Та дори и да я спираш зимата пак ще я ползавш 9 месеца. Аз не я спирам обаче, в момента е минус 8, в бойлера показва 39 но довечера ако е слънчево както в момента ще е над 80 гр. Системата е 130литра, стига ни да се къпем всеки ден аз, жената и малката, за домакински цели и жената пере най-накрая вечер дрешките на малката за да я доизчерпи. Това всеки ден. Ако е било облачно филма не става но ако пече нормално след обяд системата завира. За сравнение - баджанака има с панел антифриз, помпа и 150 л. бойлер - не им стига да се окъпят 3-мата. А даде 3 бона, хубав панел. Просто КПД-то е ниско заради загубите при преноса. Преди да вземем термосифона плащахме лятото 85-90 лв. за ток, сега около 50. Смятам че реалната икономия е 30-35 лв. или около 300лв. на година. Така че ако имаш наблизо таван няма никакъв повод за притеснение, бухай варела горе и ползвай топла вода на воля.
|
| Съб Ное 30, 2013 9:16 am |
|
 |
|
emilvtc
|
milenjs, Благодаря за отговора. Инфото е много полезно, защотое от реална експлоатация на системата.
А какви са слънчевите ти панели - Тръбни-вакуумни или нормални плоски (гледам, че плоските са с медни, алуминиеви и от неръждавейка активна повърхност )?
|
| Съб Ное 30, 2013 12:05 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Вакумно-тръбни. 500лв. беше системата, още 100-на за нещата около монтажа.
|
| Нед Дек 01, 2013 12:47 am |
|
 |
|
emilvtc
|
milenjs, Благодаря ти за инфото.
Гледам системата DrainBack с източването на водата от колекторите. Изглежда проста,но май не е така ... Зачудих се как точно ще се източи водата и за сега нямам отговор ... Има някакви допълнителни електро-клапани ли или ... ?!?
Казват, че уж защитавала от завиране и когато спре тока, което май изключва електро-клапаните ...
Някой има ли инфо с подробности какво представлява системата и как работи? Какви компоненти има в нея? Предполагам, че нивата на монтаж на отделните компоненти също е от значение - все пак те са някакъв вид скачени съдове ...
|
| Нед Дек 01, 2013 1:00 pm |
|
 |
|
scotland
Ранг: Минаващ
|
Някой си е позволил да се изака с извинение на снимката с това Колд енд Хот. Това е обяснението. Обаче ти благодаря много за последната скица - същата, голяма идея ми даде с това дрейнбак - голяма. Отпадна ми електрониката за защита от прегряване - благодаря ти много.
|
| Нед Дек 01, 2013 7:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
scotland, Точно това е идеята на форумите - споделяне на идеи и коментирането им - и от там за всеки му по нещо  Относно консумацията ми само от бойлера - няма грешка - 130кWh на седмица и това е... Разпределението ми е: Имам няколко пикови момента на консумация дневно, но средно - 7:00ч-18:00ч - около 10кВч (почти равномерно разпределена консумация). 20:00-22:00 - 3кВч, 22:00-7:00 - 5кВч. Почти не се използва нощната тарифа на тока (само 5кВч дневно). Та при тази ми консумация - дори бойлера с термо-помпа на Елдом ще се изплати за максимум 2 години... Лошото е, че не мога да монтирам и използвам такъв в момента ... Та май от където ида го погледна има мнооого за оптимизация. Е, кой-знае - консумацията ми може и да намалее (не съм сигурен в това), когато бебетата поотраснат. В тази посока трябва да мисля. Някой може ли да сподели такива данни от собствения си опит? Относно вакуумно-тръбните колектори - могат ли да се оставят на слънце продължително време (дни- седмици) на сухо - БЕЗ вода (с източена вода), без това да ги повреди? Съществува ли такова чудо като "Активна директна драин-бак система" ? Не успявам да намеря такова чудо из нета. Всичките ДраинБак които намирам са индиректни (отделен кръг за соларите предаващ топлината на бойлера чрез серпентина или топлообменник). Интересува ме от Директна система (през панела да тече водата, която ще консумирам). Активна - означава, че има помпа.
|
| Пон Дек 02, 2013 12:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Както вече казах - искам "малка" автоматизация, за да имам малки проблеми, но като започнах да чертая хидравличната схема - май автоматизацията стана ГОЛЯМА, а на всичкото отгоре контролера който ще управлява системата май трябва да е по-умен от мен ...
Опитах се да направя системата само с една помпа (цената и е 100-170лв), като за целта трябваше да добавя няколко електроклапана - (нормално отворени и нормално затворени).
Двете бани са разположени една над друга.
Системата е активна директна дайн-бак ... (из нета не успях да намеря схема на такава система ... Или е пълна глупост, или съм генИален (едва ли) ...)
Системата е от 2 бойлера, като идеята на горния е да се използва за предварително загряване на студената вода от соларите, а когато бойлера се загрее над определена температура - да се смеси водата му с тази на долния бойлер, така че и той да се загрява от соларите.
Циркулационната помпа трябва да осигурява топла вода от долния бойлер до консуматорите на горния етаж (задейства се от PIR сензор в коридора пред банята и рециркулира само за 20-30 секунди примерно), да върти водата през колекторите, както и да "загрява" долния бойлер от горния когато има условия за това (соларите за загряли горния).
Искам и в случай, че се обитава само долния етаж - системата на втория да може да се източи и изолира. Е, в тази случай ще се изгуби част от функционалността. За целта има добавени няколко крана с възможност за източване.
За момента между двата етажа трябва да има само 3 тръби - топла, студена и рециркулационна на топлата.
Към соларите трябват само 2 тръби. Драйн-бак резервоара трябва да е малко над нивото на горния бойлер. Цялата система е под налягане от водопроводната мрежа.
В драйн-бак резервоара трябва винаги да има въздух. това в директна система се постига трудно (самонапомпващ хидрофор или др. подобна сложнотия). Другия вариант е когато въздуха изчезне (разтвори се във водата) - да се затворят крановете преди и след резервоара и водата в него да се източи ... Това не е много гот, защото ще трябва намеса от моя страна... Този проблем НЕ съществува при индиректна система (с топлообменник или серпентина + допълнителна помпа само за солара)...
Ако твърдостта на водата е голяма - вероятно директната система ще "затлачи" соларите и тръбите с котлен камък (нямам инфо за момента каква ще е водата при мен). В този случай индиректната система е за предпочитане.
|
| Пон Дек 02, 2013 6:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами Емо, те бебетата растат  В един щастлив момент става деца... после не знам - моята щерка е почти на 6. Консумацията на топла вода за нея намаля - в общи линии след втората година би трябвало да са спрели да минират памперсите, до третата ще слагат само вечер за всеки случай. Освен това като станат на 2 тръгват на ясла - препоръчително е ако може. Пък на 3 на градина - реално дневната консумация на топла вода се прехвърля на някой друг  Не че ги мият там де - аз поне не знам моята да са я мили. Относно вакуумните колектори : какво да им стане? те така или иначе са си под налягане тръбичките вътре. Няма какво да им се случи.
|
| Пон Дек 02, 2013 6:37 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Без вода не съм ги оставял, то реално няма и как да я източа от тях, аз спирам пълненето със студена и източвам топлата докрай. Винаги остава един обем в бойлера горе. За да изпразня тръбите трябва да ги вадя. Както ти казах е безмислено упражнението, хеле пък в Пловдив 
|
| Вто Дек 03, 2013 10:32 am |
|
|