|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:37 pm
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 NAS
Реших да вкарам малко ред в домашната мрежа и ми се върти в главата идеята да подкарам някакъв NAS през който: - да правя бекъп - да шарвам снимки между таблети компютри, тв - да свалям торенти директно с него на него - да свалям снимките от фотоапарата направо на него т.е. жената сама да си ги сваля  Понеже ме домързява да стягам аз ПЦ което да върши тази работа, пък и нямам старо такова т.е. така и така ще се купува нещо, та се поразрових за някакво готово решение и съм се спрял за момента на тези модели: http://www.qnap.com/en/index.php?lang=e ... 23&n=13443http://www.thecus.com/product.php?PROD_ID=66http://www.asustor.com/product?p_id=16Хора препатили преди мен ми препоръчаха QNAP, но той няма четец за SD карти за разлика от Thecus-а. Гледах и разни други марки, но те са все разни ентърпрайз и нямат HDMI изход - а с него ми е супер удобно това да стане направо медиаплеър освен хранилище. Някой да знае нещо за тези марки? Всички са с Атоми, т.е. имат вентилатори, т.е. дали шумят неприятно като стриймват? Идеи? Съвети? Препоръки? Да не забравя - важно е да мога да интегрирам към тях епълския и самсунгския хардуер - т.е. макбук, айфон, айпад, галакси таб, галакси фон ... гледам, че Qnap има апп-че което прави телефона дистанционно, дава и разни мъгливи облачни достъпи до архива като съм извън ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Ное 29, 2013 8:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: NAS
http://www.adsysgroup.com/products/stor ... /synology/виж това synology, аз лично не ги позлвам защото не ми фитват в приложенията, но знам че доста ги продават, цените са добри, надеждността също, и иат интересната опция че може да ги позлваш да записваш и камери на тях, имат си софт техен, лично за мен е малко аматьорски, но за домашни нужди или офис камерки би свършило добра работа, перформънса им също не е лош. п.с. пропуснал съм че шскаш HDMI, не знам тия имат ли.
|
| Пет Ное 29, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Synology ги гледах и тях, общо взето с QNAP ги водят по разните му ревюта като най читави, само че при тях не намерих модел който да стриймва филмите през HDMI. Между другото почти всички които гледах имат по нещо за камери, но обикновенно имат по лиценз за 1 камера, и после според зависи ($50) на всяка допълнителна камера. Гледах и едни немци които много ми хванаха окото http://www.drobo.com но и те нямат HDMI, иначе цената им беше доста добра като за немска техника - имат един преносим модел с 4 х 2.5" с калъфче и т.н. гъзарийка. Помня преди време, че Цецо беше се борил с разни рутери да ги ползва за NAS и да дърпа торенти, ама те нямат HDMI ... а тв-то ми няма мрежа и ми по лесно да е нещо с HDMI. Знам, че с такъв NAS излиза по скъпо отколкото комбинация на някой андроид плеър + едно старо PC с няколко диска в раид - но искам нещо дето да не го мисля следващите няколко години и да не си губя времето с поддръжка, инсталиране, наглеждане, баене и т.н. Едит: Гледам разни по малки марки защото понякога при тях има по добри продукти - нали и те се борят да гътнат лидерите, та вкарват повече екстри, опции. Иначе да съм го взел този QNAP и да не се мотам повече ... е, ще трябва да му сложа външен SD card reader.
|
| Съб Ное 30, 2013 12:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъъъ, не разбрах с к'во NASа ти улеснява живота?! Аз си взех от кварталното магазинче полусчупен лаптоп да си го ползвам за Gateway. Правил съм го и преди с къде по-скапани компове. Обаче в момента нямам време дори да го включа към тока.
Мисълта ми е, че с едно такова животно и още един USB диск ще си свършиш работата лесно и почти без пари. Пък за предимствата на USB диска се сещаш...
Атомните платки са друга история.
|
| Съб Ное 30, 2013 12:29 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами улеснява с това че не му трябва нищо, вкл няма и ти какво да му правиш, включваш и позлваш, ако искаш да настройваш нещо настройваш. Другото с което е много полезно е че е доста надеждно, аз имам такова с някакво армче, май на Promise, от както съм му бучнал дисковете и съм го пуснал преди повече от 3 години не съ му праивл нищо, през това време сървъра ми който е истински два пъти имаше сериозен проблем. Ако не бяха бекъпита на това малко насче щех да страдам доста повече. Това си епросто глупаво у-во с конкретна цел.
|
| Съб Ное 30, 2013 1:42 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, само един въпрос да ти задам и да приключваме - какъв райд масив поддържа чупения ти лаптоп от локалния магазин? Човека говориза семейните снимки - колко ефтино искаш да е и каква ти е поносимостта към това да ги загубиш. Понякога е добре човек да спести някой лев, ама това твоето му се вика болест. Отделно не на всеки в тоя форум времето му е без пари като твоето та да се зани ава с глупости като тебе  .
|
| Съб Ное 30, 2013 3:57 am |
|
 |
|
palavrov
|
Бонго, те ТоНи и Димитър горе долу ти го обясниха. Друго важно нещо за мен е интегрирането на телефоните и таблетите с този NAS, в момента шарването на снимки е малък кошмар - хиляда места, програми, акаунти и т.н. Свалянето на филми и гледането им също е чудесен бонус - няма да ми се заема отделен комп с това + може да се стриймва директно към таблетите във формат подходящ за тях. Добави към това надеждност, правилно подбран хардуер, почти никаква инвестиция на време от моя страна което също не е маловажно. Не, че не мога да го направя всичкото това и сам - верно ще ми излезе сигурно наполовина, че даже и по евтино като материал, но ще ми коства няколко седмици/месеца кютане, четене, псуване, проби и грешки, а оправяне и възстановяване след една грешка на няколко стотин гигабайта архиви си е яд. Мина ми тази еретична мисъл, но само като си представих колко неща ще трябва направя и бързо се отказах. Та с тези NAS освен хардуера купуваш и услуга/софтуер/готово решение което е направено точно за това което трябва - съответната фирма която го е произвела си пуска редовно ъпдейти, оправя бъгове, добавя нови неща и т.н. Подкарам ли го това, ще архивирам допълнително най важните неща (снимки, моите сорсове) в някой облак и повече не искам да мисля за архивиране.
|
| Съб Ное 30, 2013 11:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това да вземеш да го правиш не знам колко врме ще изгубиш, но дори всичко да ти е ясно и да го направиш за еидн ден, хардуера не е по евтин. Дисковете са си дискове, а стария ти комп едва ли поддържа нещо различно от райд 1/0, т.е. ако искаш да си направиш масив 5-ца, което е най изгодното ще ти трябва и контролер, само там са едни мин 100$ и то за нещо среден клас. Много от старите компютри не събират 4 или 5 диска, ще ти трябват и чекмеджета, които така и така са желателни, утре ако се прецака диск няма да разкостваш цялото чудо я. После, то е хубаво да е хотсвап, иначе спри, отвори, разглоби, сглоби ... абе ... после това масивче харчи много малко, зависи как позлваш диска, стария ти комп квото и да го правиш под 40-50 Вт няма да го докараш, т.е. в дългосрочен план разхода за ток ще е в пъти по-голям, това касае и UPS ако си му замислил такъв, да не говорим че някои са с вънпшни адаптори и да гонаправиш непрекъсваемо и то надеждно е доста лесно, имаше тема за захранващи блокове с акумолатори, което е доста по добре от UPS за 60$ ... После стария ти комп е комп, кой го знае какво ще го прихване, това е просто у-во, почти няма какво да му се прецака. За времето, колкото и да ти е евтино времето, дакажем 1 лв/час аз не виждам как това нещо ще го окомплектоваш, сглобиш, инсталираш, настроиш, подкараш за по малко от 100-на часа, това са ти още 100 лв отгоре ... и накрая хем ще излезе по скъпо, по ненадеждно, с повече консумация на ток, най-вероятно няма да можеш да пуснеш всички ървиси които ти се искат или най-малкото които има готовото .... както се казва козата си сака пръч ...
|
| Съб Ное 30, 2013 12:16 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Хммм, това за UPS не ми беше минало през ума, ще трябва да го взема в предвид - дисковете най много се скапват точно от внезапно спиране на тока - т.е. диска като хардуер си е добре, ама файловата система ако точно в този момент се е ъпдейтвала омазването може и да е голямо. Със журналните системи е малко по безопасно, ама все пак. Хотсвапа го бях забравил като предимство - хубаво нещо е. Броя на чекмеджетата също е интересен аспект - по инерция съм се засили към 2 чекмеджета с 4ТБ дискове в RAID 1 - за момента ми стига като обем и е достатъчно надеждно. Ама дали не е по добре да взема модел с 4-5 чекмеджета, нищо че е малко по скъп и да сложа по малки дискове, които пък са по евтини. Хммм ... чуденка. А да - цената от 1лв на час ... нещо липсват нуличките  ... то верно, че това ще ми е свободното време, ама ако го съпоставя с надницата ... абе ... а да си крада от времето със семейството за да оправя нещо което лесно се оправя с пари, благодаря ... е, ако целта е да избягам от жената и щерката, по добре да взема един джуган и да лежа под него целия уикенд 
|
| Съб Ное 30, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз това за Бонго го писах основно, щото той май има доста свободно време, ама пак струва пари. Иначе аз бих взел ткаова което мога да му сложа 4 диска, или 5, а там ако искаш може райд 5/6 май и 10 поддържа ама за тия цели е безсмислено. С 4 tb дискове май има някакви грижи, такива още не сме слагали, имам някакви опасения, чакам да ми потвърдят че са ОК за слагане.
|
| Съб Ное 30, 2013 3:12 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Тони, а кои дискове би препоръчал? Да кажем искам да стартирам с 2-3-4 ТБ сумарно в RAID 1 или 5, т.е. За домашно ползване натоварването ще е предимно за четене стриймване на филми, писането ще е сравнително рядко - ако това има значение де, предполагам при видеонаблюдението нещата са съвсем различни.
|
| Съб Ное 30, 2013 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз лично пазарувам само сървърни модели, по скъпички са но за моите нужди друго не става. От тия другите не мога да ти кажа, нямам преки наблюдяния, от опит знам че тия които са видео едитинг серия не стават ако се позлват постоянно, пробвал съм и seagate и WD едно и също дърво, карат по 4-5 месеца и почват проблеми. При теб натоварването не е голямо, то и при мен не е, въпросът за райда е по скоро от гледна точка ефективност. При 1-ца имаш 50% изпозлваемост, т.е. слагаш 2х2 Тб и позлваш само 2 Tb , при 5-цата е по добра, зависи от броя дискове, при 3 е 2/3%, при 4 е 3/4 и т.н. най-ефективен е при 5, 4/5. Ако се търси по висока сигурност може и 6, но не съм убеден дали всички от тия насове поддържат 6. В момента масово слагам 2-ки, но мисля че имам инсталирани и 3-ки които също са ОК. Точни модели мога да ти дам малко по късно, трябва да погледна някоя фактура, аз както и друг път съм казвал не се интересувам какъв е точно диска, просто звъня на Адсис и им казвам колко диска искам и за какво, те знаят кои дискове стават за там и ми го доставят, та не им помня модалите наизуст. Единствено знам с кои серии сме имали проблем.
|
| Съб Ное 30, 2013 5:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз съм си решил проблема по бонговски: това което не искам да губя е записано на 5-6 диска поне и на различни компове, за мултимедията си имам специализиран комп и другото е к'во бъде. Самата мисъл да централизирам нещо ме изправя на нокти.
Е, все пак за домашна техника става дума.
|
| Нед Дек 01, 2013 2:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Начи аз за NAS функцията не мога да говоря, щото не съм се занимавал с подобни щуротии. Но по отношение на мултимедията имам вече някакъв опит. 1. Това, че телевизора ти няма мрежа е меко казано никакъв проблем. Като цяло на 90% от телевизорите мрежата им се приключва до шибания DLNA, което е все едно нямаш нищо. Т.е. не съжалявай. 2. Това с HDMI-я на NAS ми се струва умряла работа. Незнам дали правилно разбирам, ама ти очакваш NAS-а да разкомпресира видеото. Нямам идея какво има като сметалка в NAS-a, но като цяло разкомпресирането на съвременно видео не е проста работа. Аз поне пробвах разни варианти и установих, че даже андроидските джиджавки издишат на някой филми. А последната до която стигнах преди да се откажа беше 4 основни кора на 1.6G + 8 графични ядра + хардуерен H264 декодер. И пак на Full HD филми почваха да заекват. Установих също така, че дуал кор лаптопа ми, също се задъхва на доста от филмите. Та разкомпресирането на h264 на висок рейт(а mkv филмите са основно такива) си е сложна сметка и според мен атома няма да се справи. При НАС-а туряме проблема с ъпдейтване на кодеци, субтитри и т.н. Всичко си зависи какво очакваш да гледаш де. Но според мен ако искаш мрежата ти да има и мултимедийни функции, си вземи едно такова http://www.ebay.com/bhp/egreat-r6s (ама търси най-евтиния модел, къде 60-70$ без WIFI, безмислено е) Това го забучваш към мрежата на NAS-a (дето така или иначе ще го купуваш) отдругата страна HDMI към телевизора и забравяш за всякакви проблеми с филмите. Около година вече го имам, това не е отказало да плейва нищо. Вътре е на окастрен линукс с и някакъв чипсет на Realtek, който се влачи на жалките 700Mhz, ама джелезото си е правено единствено и само за видео, просто няма равно. Търкаля всичко, вкл. 3D филми по 40Гб. Гледаш ги отдето ти е кеф - по мрежа, от USB или от Sata. Аз реално освен от мрежа от друго не го ползвам де, ама приятели са пробвали и другите интерфейси, казват - лети. Реално около мен има 6-7 вече такива джидавки, все китайски куча марки - никой не е открил нещо дето да не може да се пусне на тях. Не разбрах, кой ще търкаля торент тракера? Нас-а има ли го като опция? Би трябвало де, то не е много акъл да го направят, ама дали? Аз лично, също гледах NAS-a. Това което на мен не ми харесва на НАС-а е, че си харчи много, грее и т.н. Незнам дали има някакви енерджи-ефективни варианти, но реално на мен в къщи огромни дискови масиви не ми трябват. Затова рутер + USB диск си ми върши идеална работа. Това не харчи нищо като енергия, седи си постоянно включен, гаси си диска като не му трябва, играе ролята на примитивен NAS, до толкова, че стримва добре всякакво видео, т.е. хич не е бавен. Това което няма е сигурноста, т.е. нямам как да му наредиш райда, ама аз за вкъщи мисля, че това не ми е нужно. Но съвета ми е ако искаш да гледаш филми без да мислиш непрекъснато за глупости - вземи си от тия китайските realtek кутийки. NAS-a си е nas, той си е отделна бира, 90% съм сигурен, че няма да се оправя добре с плейването на по-сериозно видео. Андроидски джиджавки също не са добро капиталовложение, точно за гледане на видео.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 01, 2013 6:26 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Цецо, не ми се нрави идеята да се разхвърлям пак на няколко устройства, иначе принципно съм съгласен, че отделен медия плеър с мускули за видео си е по добро решение. Да ама той пък няма НАС, интеграция със таблети и смартфони ... та не знам. Това за греенето и шума и то си е яд. Иначе моделите които съм харесал са също с линукс, даже някои имаха и достъп през SSH - т.е. мога да го ръчкам като ми е кеф. Ще мисля, ще смятам варианти ... не съм на зор с времето.
|
| Пон Дек 02, 2013 12:28 am |
|
|