|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:37 am
Слънчева инсталация за топла вода
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Слънчева инсталация за топла вода
Отварям Нова тема, за да не „омазвам“ темата на Cekins. А, и благодарности към raven_feather за книгите по темата, които е качил в библиотеката на форума Явно ще трябва сам да си правя сметките и избора на соларна система. До момента се срещнах с 4 проектанта (двама от които ми ги препоръчаха от офисите съответно от Rehau и Ovetrop за Пловдив), но за съжаление за момента НЕ намирам специалист-проектант , който да може да ми направи сметка за икономическата обосновка на начинанието … Решавам да не си губя повече време и нерви с пишман специалисти и до колкото мога сам да си правя сметките и изводите. Та за да не изпадам в заблуждения ще пиша в тази тема, за да ме поправяте ако изпадна в заблуждение. Задачата която си поставям е да се направи икономическа обосновка и избор на тип соларна система, която да се изплати в рамките на гаранционния си срок, за да може след това преди края на живота и (експлоатационният и живот) да гарантира някаква икономия, за да има смисъл от закупуването и инсталирането и. (Разбира се задачата може и да няма решение, но и това е решение) Единственото експлоатационно изискване към системата което имам е да е опростена - с „малка“ автоматизация и да не страда от замръзване зимата и „завиране“ лятото – примерно когато по няколко седмици не сме в къщи … Всичко това зависи от няколко фактора: 1. Количеството консумирана топла вода и как е разпределена консумацията в денонощието (във времето) 2. Географския регион в който ще се използва инсталацията (слънцегреене и т.н.) 3. Типа система който ще се избере и ще се използва (без електрониката за управление) 4. Цената на системата 5. Управлението на системата (алгоритми и т.н.) За момента имам всичко като неизвестни, които надявам се с ваша помощ ще си изясня. ...Задачата май не е никак проста, макар и да изглежда такава ... От вчера започнах да правя някакви измервания вкъщи, за да определя разхода на вода и енергия за затоплянето и. Вкъщи сме 4 човека, (двама възрастни и 2 бебета на 1 година). За първото денонощие електромера в контакта на бойлера ми отчете 20,4 KWh ?!? Ще се опитам да анализирам точната консумация и да направя нещо като профил във времето на консумацията на ел-енергия (респективно вода). Това е „сценарият“ на консумацията ми в момента, но предполагам, че той ще се променя с порастването на децата… Та ще ми се да обсъдим няколко сценария – примерно когато децата са пораснали и ако някой от вас е правил такива анализи, мислил е или му се мисли по въороса много ще ми помогне. В нормалният случай през работната седмицата предполагам, че ще има няколко момента на консумация на топла вода: 1.Сутрин преди да излезем за работа – в банята( за душ и т.н.) и в кухнята 2.По обяд – в кухнята (ако има някой вкъщи) 3.Вечер - в кухнята 4.По-късно вечер – в банята През уикенда консумацията ще е по-различна във времето, но вероятно ще е същата или близка като количество. Разбира се няма как цялото количество вода да се затопля САМО от слънцето, а ще се използва и друг топлоизточник – (котел през зимата или ел, нагревател през лятото). Допълнителното затопляне (поне веднъж в денонощието) трябва да е над 60 градуса, заради „Легионелата“ която инак би се развъждала в бойлера и инсталацията. Очаквам мненията, идеите , критиките и коментарите Ви.
|
| Вто Ное 26, 2013 3:56 pm |
|
 |
|
scotland
Ранг: Минаващ
|
 Re: Слънчева инсталация за топла вода
Много добра тема но, .... много писане, много мислене и много сметки с много неизвестни и парите пак ще ти ги вземат. Не се сърди но аз ще ти предложа малко по практичен вариант, който задължително се самоизплаща не знам си колко пъти макар, че ми се струва ,че си готов да платиш доста парични знаци. слънчев панел и бойлерРазбира се има една поправка - на теб ти трябва бойлер и за парното така че - 2 серпентини. Такива вече има на пазара готови например 150 литра с 2 серпентини вплетени една в друга е от порядъка на 500лв. Въпроса е - има ли нещо от тези клипове което да не можеш да направиш ? За контролера ще ти помогна обещавам.
|
| Вто Ное 26, 2013 11:44 pm |
|
 |
|
radolin
|
Сега с уговорката, че не съм хич специалист, ето моя опит и мнение. На къщата на моите родители ако не се лъжа 2005 година сложихме система с вакуумно-тръбни колектори на Schott solar. Системата работи добре до към 2010 някъде. После се появиха проблеми (течове), разправях се с 2-3 различни фирми, които уж идваха да ремонтират и в крайна сметка нищо не свършваха, ефекта от ремонтите беше краткотраен. Накрая аз се хванах с баща ми и оправихме нещата, научих се за запоявам медни тръби  , от 2011 до момента всичко пак работи без проблем и предполагам още няколко години поне ще работи. Та, извода е, че е много важно да намериш компетентна фирма инсталатор - за съжаление опита ми показва, че не е лесна работа това. За замръзването никоя система няма да има проблеми - слага се антифриз (пропилен-гликол) вместо вода за топлоносител. Повечето страдат от риск от прегряване. В нашия случай проблема се решава като баща ми покрива с едно платнище колекторите ако ще пътуват някъде през лятото и къщата няма да се обитава. Системи които нямат проблем с прегряването са т. нар. drain-back системи, там топлоносителя се изпразва от колекторите и съответно даже и да прегреят не се вдига налягане. Ако аз в момента трябва да инсталирам система, сериозно бих се замислил да сложа фотоволтаични панели вместо система за топла вода. Според мен единствения недостатък пред панелите за топла вода е много по-голямата необходима площ за същата мощност. Ако живееш в собствена къща и имаш предостатъчна площ, замисли се за волтаици. В момента цената е близо до 1 лев/ват за панела. Могат да се намерят и на прилични цени инвертори или за начало да вържеш само бойлера на прав ток. Забравяш за всякакви антифризи, прегрявания и т. н. и като бонус получаваш и ток след като се загрее достатъчно бойлера през лятото или зимата, когато го грееш с котела. Тъпото е, че за да узакониш волтаиците трябва да се бориш с бюрокрацията или да ги ползваш нелегално.
|
| Сря Ное 27, 2013 11:44 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И аз това предложих в една друга тема... Въпросът обаче е при фотоволтаиците да спести инверторите. Не знам тук има хора дето правят електрожени, те могат да кажат колко ще е сложно да се направи нещо дето регулира тока... аз си мисля че може да стане на разумна цена. Друга идея която ми идва е да се преработи термопомпа. Варненските елдом пуснаха бойлер с термопомпа (външно тяло) и това струва 1200лв. мисля. То и така е ефективно и би трябвало да се избие. Но в крайна сметка си е един инверторен климатик, демек DC компресор. С евентуална преработка може постоянното напрежение да идва от фотоволтаици (когато има слънце). Разбира се управлението ще значително по-сложно в тоя случай, но пък при 3 пъти по-ниска мощност, съответно 3 пъти по-малко панели и по-малко покрив... При тия данни които е дал, ако е само фотоволтаици ще му трябват около 2-3kw, демек панели за 2-3000лв. За климатика ще са достатъчни и 1kw, т.е. с разликата спокойно може да се купи оново животно на Елдом. И ако запази възможността да работи и с мрежата, ще е ефективен дори и ако нощно време се наложи да топли вода.
|
| Сря Ное 27, 2013 12:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Миро - ако няма да правиш експорт на тока - не е кой знае каква философия да се направи. Ако ще правиш експорт има две опции : да имаш купища пари и да си готов да минеш през всичката бюрокрация дето предполагам я знаете по-доре от мене и втората опция е да си купиш - избора за соларни е много голям - има и китайски и европейски. Аз при мене имам два вятърни, от които единия директно става за солар, въпреки че на него пише вятър (сменени са надписите в менютата). Другия ми е 5 киловата за вятър - не става директно за солар - може би ще реаботи но ще се сърди, че не вижда генератор на входа си. Sieb&Meyer е и е бъкан с електроника - галванично разделен е от мрежата. Китаеца ми е пълна тачка, обаче пък цената му не е висока. И двата не могат да работят в Island mode обаче. Ако само ще се топли вода, може би ще трябва да се сложат колектори дето да достигат 200-250 волта максимум и да може директно да се подават на нагревателя. Разни варианти с тия автомобилните инвертори по 100-150 вата са смешни - ако ще китаеца да твърди че извлича енергия от етера, си работят с 50% ефективност. Моите и двата имат 20-25 вата загуби на 1000 вата.
|
| Сря Ное 27, 2013 1:08 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не ги бях виждал тези бойлери - интерестно! Не знам само при толкова голямо делта T, каква ще е ефективността, Все пак добре е в бойлера да имаш поне 60 градуса, а зимата навън може да е и под 0. За мен оптималния вариант е да се вземе инвертор и да е свързано към мрежата. Иначе като загрееш бойлера и панелите ти стоят само за красота. И на инверторите цените падат, към 1500EUR има 5kw инвертор, това нов (без ДДС). Ако потърси човек из ebay примерно, има на смешни цени. Друго което напоследък гледам, че става модерно са микроинвертори - малки инверторчета до към ~250W, директно на гърба на панела, достигат то 95% КПД. Тук голямото предимство е, че максималната точка на мощността се следи за всеки панел индивидуално, а не на няколко в "стринг" като при големите инвертори и няма проблем при засенчвания. Пак на цени приближаващи 1 лв/ват. Тоест панел + инвертор може да се намери за 2 лв/ват общо. Върху тази цена конструкцията вече зависи от конкретното място/покрив и нямам идея колко ще струва. Ако не беше голямата бюрокращина, веднага бих закачил на къщата няколко киловата. Даже няма да правя никакви сметки за възвръщаемост, само за удовлетвореността, че след това няма да плащам почти нищо на "енергото" ще си струва. Дори и като се тегли чертата да се окаже, че съм се набутал.
|
| Сря Ное 27, 2013 1:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът не е само самият инвертор да е с високо кпд. Той може да е с високо, ама ако не се следи консумацията фотоволтаиците няма да бачкат на оптимална мощност. Проблемът е, че тия дето си мисля че ще станат са скъпички и то доста, което обезсмиля упражението. Ако се намери хем хубав, хем евтин - ОК, но аз не мога да посоча такъв... Пък ако ще се ползват само за топла вода аз не мисля че има нужда от инвертори. Един/няколко нискоомни нагреватели и един регулатор на ток, който да държи мощността на волтаика. Мисля че ще е по-просто отколкото инвертиране...
|
| Сря Ное 27, 2013 1:38 pm |
|
 |
|
radolin
|
Всички инвертори за соларни панели имат MPPT, тоест винаги държат панела в оптималната точка. Тези, които съм споменал са такива. А микроинверторите го правят за всеки панел поотделно. Иначе ако ще се прави нещо за директно захранване на нагревателя, то трябва по-скоро регулатор на напрежение, не на ток.
|
| Сря Ное 27, 2013 2:20 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Относно географския регион - намерих програма, която прави някакви предварителни изчисления, но е за фотоволатични панели: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#Та за моя случай тя изгенерира резултати които атачвам. Въпроса е някой знае ли подобна програма за колектори за топла вода? Относно типа на колекторите - фотоволатици или такива за топла вода - сериозно ще обмисля варианта за фотоволатиците. Щом са на цена 1лев/ват май си струва да се мисли. При тях възниква въпроса как ще бачкат и няма ли да се повредят или да им се скъси живота ако ги използвам БЕЗ охлаждане? Инак те ми решават на 100% проблемите със замръзването / завирането и тръбите, които бих имал с водните системи. За какво узаконяване говорите при инсталирането на фотоволатици? Ако ще използвам тока САМО за собствени нужди трябва ли да узаконявам нещо? (Малко в страни от темата, но в Испания имало данък "слънце". Дори да не си свързан към ел.мрежата те карали на соларните си панели да вържеш електромер и после те чарджили с 6 евро-цента данък/такса за всеки произведен и изконсумиран от собствените ти панели ток ?!? Мислих, че това е виц, ама май не е ...)Относно инвертора - не мисля, че ще е чак такава философия да се направи такъв, още повече, че той няма да е свързан към ел-мрежата, а ще е само към консуматори вкъщи. Ако той ще захранва само бойлера - трябва само да работи като генератор на ток (товара е резистивен). Ако ще захранва и други консуматори - тогава трябва да е стабилизатор на напрежение. За водните системи - със сигурност може да се мине на вариант "самоделка", но целта ми за сега е да видя няма ли нещо подходящо на пазара. Мислил съм за самоделка и имам някакви виждания по въпроса. Предполагам ще ги коментираме по-късно в случай, че задачата ми няма решение с цените на "фабричните" системи. Относно завирането на водата/антифриза - проблема е сериозен. Покриването на колекторите с нещо (платнище) е решение, но не е много практично всеки път да се катеря по покрива. До колкото съм чувал - вакумно-тръбните нагреватели НЕ могат да работят без вода/антифриз, защото се повреждат. т.е. при тях няма как да източа водата, за да предпазя системата от прегряване/замръзване. Продължавам с измерванията вкъщи и като имам резултати ще ги коментираме.
|
| Сря Ное 27, 2013 2:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това е решение, когато си вързан към мрежата и имаш сключен договор да ти изкупуват енергията. Май има някаква опция за битови абонати до 5kW... но не съм запознат! Струва си да се проучи, но аз съм скептичен на тема бюрокрация... Предимството на тоя вариант е, че не е нужно консумацията и генерацията да съпадат по време. И инверторите си следят само входа, защото товара от страна на мрежата им е гарантиран. Ако нямаш изкупуване става сложно. Гледах китайците предлагат т.н. хибридни инвертори. Грубо казано работят като UPS, генерарат колкото могат в рамките на включените консуматори. Не връщат към мрежата, за да си нямаш разправии с енергото... И това не е лош вариант, в смисъл тока може да се ползва не само за топла вода, ами изобщо каквито консуматори имаш. Лошото е, че ако нямаш достатъчно консуматори, фотоволтаиците се изключват... Затова е желателно са се промени и управлението на консуматорите. Примерно бойлера, като влезеш и се изкъпеш, да не се включи на пълна мощност, защото ще надмине мощността на волтаиците и ще черпи от мрежата. А след 20 мин като стопли водата ще се изключи и волтаиците остават на празен ход.
|
| Сря Ное 27, 2013 2:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Уффф. Писах нещо и като дадох "изпрати" и ми изписа "затворено за профилактика". Значи - на солара хубавото е че можеш да го оставиш ненатоварен. При вятъра обаче не е така - на мене голяма част от проблемите ми са именно за това - ако контролера случайно откаже, нещото трябва по някакъв начин да бъде спряно. Същото е ако няма консуматор. Е верно че не ползваш енергия, ама не може да се повреди колектора.
В общи линии ако човек тръгне сам да си прави системата ще се сблъска челно с много стени. Вече имам натрупан малко опит.
Другата голяма гадория са гръмотевиците - обикновенно се сещаме за тях един-два пъти в годината - Това са си електропроизвдоство и пренос на покрива дето е най-уязвимо - при мене досега обикновенно на всяко "трещене" има шепа чаркове за смяна. Та ако ще се топли вода е по-икономически изходно да не е фотоволтаик - това си е мое мнение, обаче си мисля, че водни колектори са по добрия избор в случая.
|
| Сря Ное 27, 2013 3:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
приземяване батка! приземяване, приземяване и пак приземяване както казваше тато  Един приятел се занимава само с това и ми разправя как точно го правят с големите вентилатори, там харматурата (20 тона на дупка) е навързана и в долния край има планки, после като излеят и от горе има и после всичките вентилатори се навързват с много дебел меден проводник. За един парк (Свети Никола) са отишли 300км меден проводник 
|
| Сря Ное 27, 2013 3:55 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Тука почна да се говори за перки и се сетих, че новите перки са с 3 витла, а старите вятърни мелници имат по 8-10-12 витла. Какво, ще стане ако на една нормална перка се сложат 4 пъти повече модерни витла(12 общо), ще се вдигне ли производството на електричество 4 пъти или има някаква тънкост която не знам?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 27, 2013 4:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Миро, то хубаво казваш "презимяване", ама мангалите по-често ходят по земята, а не по покривите ... Та приземяването ще реши проблема с гръмотевиците, но ще създаде нов - с опазването на панелите ...
По-горе питах, но пак да питам - какви разрешителни трябват, ако искам да си инсталирам няколко KW фотоволатици на покрива за собствени нужди?
|
| Сря Ное 27, 2013 4:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Има законови изисквания на тема инсталации (ДедоБоре веднъж беше дал линк към една наредбичка с 3000+ члена) и на тема електроуреди... Но не съм чул да има контролен орган, който да ходи и да проверява кое как... Демек ако няма да си изкарваш акт 16 не го мисли.
|
| Сря Ное 27, 2013 5:16 pm |
|
|