Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Принтер и скенери 3D 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Принтер и скенери 3D
Търкаляте ли нещо подобно по лабораториите и офисите - това не е форум за механика, но
кутии и всякакви детайли постоянно си трябват. За скенерите - има от 30см височина до 3м, говоря за по-любителския клас докъм 3-5кЕ / и за принтери и скенери. В тукашните фирми за електроника започвам да виждам по един във всяка лаборатория, но обикновенно си стоят като паметници с някой демо череп отпечатан на тях.

Да започнем с едно примерно сравнение за принтерите за 2013(уж 2014), http://3d-printers.toptenreviews.com/

Причината да отворя такава тема, че се излива доста ентусиазъм около машинките, но дали се наистина толкова полезни в ежедневната работа или по-скоро е повече шум и реклама?

Пет Ное 22, 2013 11:58 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Принтер и скенери 3D
Grubi написа:
...

Не знам за останалите, но аз последно време ( поне то две години) ги използвам постоянно за всичко ... прототипи, програматори, холдери и т.н. ... поръчвал съм във ФЕСТО, но имаха проблеми и последно съм се спрял на Билборд, течен полимер, 16 микрометра точност ( поне такава я дават по спецификация) ... сроковете са убийствени ( вече се познати) ... сутринта поръчваш, вечерта взимаш ... докарал съм го до там, че за 24 часа платка и 3Д са готови ... смятам, че е най-бързото решение за прототипи ... и е необходимост!

Нед Ное 24, 2013 5:51 am
Профил

FiTTiLA написа:
Grubi написа:
...

Не знам за останалите, но аз последно време ( поне то две години) ги използвам постоянно за всичко ... прототипи, програматори, холдери и т.н. ... поръчвал съм във ФЕСТО, но имаха проблеми и последно съм се спрял на Билборд, течен полимер, 16 микрометра точност ( поне такава я дават по спецификация) ... сроковете са убийствени ( вече се познати) ... сутринта поръчваш, вечерта взимаш ... докарал съм го до там, че за 24 часа платка и 3Д са готови ... смятам, че е най-бързото решение за прототипи ... и е необходимост!

За България ли иде реч? И как стоят ценово? В смисъл, цената на кубичен сантиметър ли е, или по някаква друга формула? Страницата им е постна.

Нед Ное 24, 2013 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

Цената е на тегло - полезен материал + поддържащ. Впоследствие поддържащият отива в канала де...

Нед Ное 24, 2013 12:24 pm
Профил

Това зависи от технологията, тия които ги е дал Груби май са термо и там няма поддържащ, директно се топи и наслоява от тая макара. Поддържаш има при разни други технологии, когато се топи с лазер, или се нанася лепило/втвърдител. Има фотополимерни където също няма поддържаш материал, и мисля може да се позлва отново неизползвания полимер.

Нед Ное 24, 2013 3:42 pm
Профил
Аватар

засега най-харесва тоя - http://store.makerbot.com/replicator2x
защо - може да се купи от обикновен компютърен магазин в Шведско, фактури, материали и едно годишен договор за поддръжка - около 2700Е без ДДС.
http://www.dustin.se/product/5010756117 ... agreement/
Освен това май са измислили някакъв план да сложат по един такъв във всяко американско училище, в смисъл цената му ще падне и ще има достатъчно подръжка и развитие занапред (на пръв поглед)

пример за тукашна цена на започнат кубичен сантиметър е около 1.1Е без ДДС
http://www.digitalmechanics.com/red-prices.php

пример за тукашни професионални машини (мисля че правилния термин е синтероване), с това могат да се печатат импланти и пушкала, но и цените са различни
http://www.arcam.com/technology/products/

@FiTTiLA - може ли малко повече детайли. какво ползваш за проектиране, ползваш ли 3Д скенер (дигитайзер), някакви впечатления от различни материали, използваш ли повече от 1 цвят и т.н. пиши на лични, ако е нужно

п.с. заради коментара на @Dimitar - написал съм ако е нужно. например представи си, че има някакви детайли които не е добре да остават изписани. иначе затова е форум и затова съм отворил темата за да се споделят мнения и конкретни детайли

п.п.с. еха де да беше за пушкала... просто поредните неприятности с последната мода. предполагам ще е добре за прототипни кутии и детайли. иначе за по-истински неща http://www.protolabs.com/

п.п.п.с. една от интересните идеи ми хрумна при един антиквар - има страшна колекция от 100 и повече стари фотоапарата, но те са смотани в едно село и антиквариата е отворен няколко пъти в годината.Така - сканират се всички така, че да се получи почти идентичен 3D модел. И ако на някой му харесва освен да го разглежда в мрежата и да му чете историята на съоветното фото, може и да си го "разпечата" вкъщи. Това може и да генерира приходи за човека на който е колекцията и т.н.

Последна промяна Grubi на Нед Ное 24, 2013 7:38 pm, променена общо 6 пъти

Нед Ное 24, 2013 5:54 pm
Профил
Аватар

Grubi, ти първо отваряш тема за 3Д прнтерите, за да си полезен на всички и после приканваш за преминаване на лична кореспонденция :D . Не че нещо, ама леко ме пообърка :) .
Сори за офтопика :) .

Нед Ное 24, 2013 6:00 pm
Профил
Аватар

Ами и той сигурно се кани да "печата" пушкала :)

Нед Ное 24, 2013 6:43 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Цената е на тегло - полезен материал + поддържащ. Впоследствие поддържащият отива в канала де...

Да де, ама някакви конкретики? И в България ли е, или навън?

Нед Ное 24, 2013 7:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

В моделарския форум има тема, която може да е полезна на някой:

http://modelistika.com/showthread.php?t=32174

Не съм ползвал услугите и нямам впечатления, но има достатъчно снимков мат'рял :D и телефон за контакти.

Нед Ное 24, 2013 9:38 pm
Профил
Аватар

@nkk - благодаря за линка, съфорумец съм там но не съм се логвал от 1-2 години. ето нормално приложение за тия принтери, без да поръчваш и чакаш всеки път когато счупиш 1-2 малки неща

Нед Ное 24, 2013 9:45 pm
Профил

Интересно каква е задравината на тези. Преди години съм ползвал ABS принтер, доста хилави детайли ставаха, имат склонност да се разслояват, тия дали занеш как са като здравина. Наскоро пък ми правиха някакви дребни неща, там здравина не ми трябаше, те и не бяха, доста крехки, но цената им беше добра, това едни в завод електроника.

Нед Ное 24, 2013 10:14 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Това зависи от технологията, тия които ги е дал Груби май са термо и там няма поддържащ, директно се топи и наслоява от тая макара. Поддържаш има при разни други технологии, когато се топи с лазер, или се нанася лепило/втвърдител. Има фотополимерни където също няма поддържаш материал, и мисля може да се позлва отново неизползвания полимер.

Принтерът на билборд бачка с някакъв фото-полимер, полимеризиращ с UV. "Маже" го слой върху слой и затова използва и поддържащ материал. Има някакъв избор на цветове и вид на материала като твърдост, но не съм задълбавал в подробностите...

Пон Ное 25, 2013 12:32 am
Профил

Ами да но като цяло не е много здраво, в смисъл става за модел за силиконова матрица, или да онагледиш нещо, но е далеч от това детйала да се изпозлва като при този от моделиския форум, явно тия които разтапят произвеждат по здрави детайли. Правил съм керамични детайли които са наистина здрави и с добър финишинг, но поради материала са годни за доста маллко приложения. Чувам че има металокерамика която била доста здрава, можеш да правиш директно машинни детайли, е разбира се не е конструкционна стомана, но достатъчно здрави за приложения с не много големи натоварвания.

Пон Ное 25, 2013 1:25 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

В США появился первый запретивший «печать» оружия город:

Филадельфия стал первым американским городом, власти которого ввели запрет на «печать» огнестрельного оружия, сообщает издание Philadelphia. Решение о введении запрета было принято 21 ноября 2013 года городским советом Филадельфии.

http://lenta.ru/news/2013/11/25/guns/

Между тем, в начале ноября 2013 года американская компания Solid Concepts впервые «распечатала» полностью металлическую действующую модель армейского пистолета M1911 калибра .45 ACP. Оружие было напечатано методом прямого металлического лазерного спекания из нержавеющей стали марки 17-4PH и инконеля марки 625. Были проведены и испытания пистолета, оказавшиеся удачными.

Пон Ное 25, 2013 10:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща