Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Дебит, водомер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Zaphod, Проблемът идва не от външните шумове, а от шумовете в сигнала. Дължат се на това, че течността се движи с различни скорости, при това тези скорости постоянно се менят. Това ще ти модулира доплеровия сигнал със сигнали, които не носят много смислена информация. Ти реално ще измериш осреднено някаква скорост, но тя едва ли ще е точна. За системата това си е "чист сигнал", ама си измерил просто някаква скорост. Същият проблем е стоял, когато съм мерил скоростта на вода в тръби с диаметър около 80 см. Там турбуленцията е такава, че всичко подскача и се тресе като замръзващо говедо. Това така просто няма да се измери. Такива системи рядко дават грешка под 3%, при това за строго определена течност ( вискозитет, плътност и т.н ) и сравнително тесен диапазон на изменение на скоростта.

Нед Дек 25, 2005 11:44 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ако движението е турбулентно наистина сигнала ще е мръсен, макар че пак ще дава средна честота която е що годе ползваема. а ти правил ли си системата на практика, щото спомена нещо за 80 сантиметра тръби...
3% грешка обаче ми звучи твърде песимистично. мисля че ако специално за измерването потока се прекара през по-тънка тръба, отношението сигнал шум може да стане много добро.

Нед Дек 25, 2005 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правил съм, мери входящия поток, който влиза във ВЕЦ-ове. И това за 3% всъщност е доста оптимистично. Показанията :
1. Не са линейни;
2. Зависят от налягането ( защото от него зависят турболенциите );
3. Зависят от температурата ( заради разликите във вискозитета );
4. Колебаят се и се налага филтрация ( интегриране ) преди да се прави каквото и да било ползване на резултатите;

Нед Дек 25, 2005 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате, дюзите ще са ти най-добрия разходомер, според мен.
Това вече беше обсъдено, но да спомена пак, че трябва да се отчитат времената за отваряне и затваряне. Може и да са малки, но са адитивни величини в случай, че искош да мериш интегрален разход. За моментен няма голямо значение.

Нали точно така се дозира горивото - чрез времетраенето на отвореното състояние при постоянно налягане на входа.

Нед Дек 25, 2005 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateaz, сигурен ли си че си го правил? сега като се замислих, доплеров ефект въобще няма да има. няма да навлизам в подробности, ако някой иска да оспорва може да поговорим по icqто. не знам какво си мерил, но не е било доплеров ефект. можеш да мериш време за достигане на сигнала от предавателя до приемника, но това става по съвсем друг начин и няма нищо общо с доплеровия ефект.
а за турболенциите - всеки датчик за скорост, без значение принципа му на работа, ако мери малък участък от тръбата няма да мери вярно ако има турбуленции.

Нед Дек 25, 2005 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сигурен съм, но наистина не беше на Доплеров принцип. Беше с перки. А Доплер за непрекъснат поток и аз не знам как се мери. Май че никак. Само с измерване на разликите във времето за преминаване на ултразвук може да се измери нещо по-точно ( ама за ламинарен поток ). Както ти каза, това е "леко" встрани от Доплеровия принцип.

Нед Дек 25, 2005 9:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами има дста ултразвукови дебитомери, ВиК го ползват на много места, мерят в канали, в тръбопроводи ..... ултразвуков не помниа да сум позлвал, или ако съм си е бил съществуваш и съм ползвал само сигнал, ама нямам такива спомени, но си ги позлват на много места. Предполагм че по скъпут дори ти филтрират смущения породени от турболенция, ползвал съм оптични сензори най-различни които си имат един куп филтри цифрови вътре, то не е много по различно, бях и правил на времето един сензор, и там си вкарах циффрови филтри и изхода си беше съвсем чист, така че .. това може да го отсраняват.

Нед Дек 25, 2005 11:01 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Имам впредвид точно доплеров ефект.
По посоката на движение на течноста честотата ще се намали.
Обратно на движението ще се увеличи.Като увеличаването и намалянето ще е със една и съща стойност.
Основната енергия на приетия сигнал ще бъде със честотата на излъчения.(разпостраняващия се по стените на тръбата)
Елеминирането му ми се струва елементарно.
А грешката от турболенцията ще е колкото в + толкова и в - на верния.
Казах че не съм го правил и не мога да бъда конкретен но имам усещането че възможностите за филтриране
са повече от достатъчни и са едва ли не вградени в принципа.
Ако излъчваш на едно място и приемаш в две точки в ляво и дясно на излъчването.
Може да се постигне астрономическа точност на скороста и евентуално на дебита.
Подобни уреди се използват в медицината за мерене на кръвния поток.(движи се на тласъци)
Сигорно няма да е проблем за твойта фирма да ти достави един.

Пон Дек 26, 2005 1:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Подобни уреди се използват в медицината за мерене на кръвния поток.(движи се на тласъци)
.

Там става, заради кръвните клетки. Те именно отразяват звука и се движат със скоростта на кръвта. А бензинът е хомогенен. :cry:

Пон Дек 26, 2005 1:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не бе човек средата на разпостранение се движи и променя честотата.
Така е написано в букварчето.
Даже припомнят зависимостите на дължината вълната, скороста, честотата.
Нахвърляли са и математиката.
Никаде не говорят за отразен сигнал от кръвните телца.
Даже дават примерна сметка при 5Mhz сигнал и при 3-4 м.с скорост на потока.
Интерференачната честота е 300-400hz.
Хм става въпрос за интерференция междо падаща и отразена вълна е това е още една възможност за отсяване.
Която нямах впредвид досега.

Пон Дек 26, 2005 1:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Не бе човек средата на разпостранение се движи и променя честотата.
Така е написано в букварчето.
.......

rumen написа:
........
Хм става въпрос за интерференция междо падаща и отразена вълна е това е още една възможност за отсяване.
Която нямах впредвид досега.

Нещо не става ясен принципа. Има ли отразена вълна или не? Какво всъщност се мери и кое с кое се сравнява?

Пон Дек 26, 2005 10:28 am
Профил WWW

Мнение 
Отразена вълна не може да няма, тя се отразява от стената на тръбопровода, но тогава ми еинтересно каква информация съдържа, тъй като в едната посока ще и се увеличава честотата а в другата ще намаля. Тук трябв ада се зачете човек аз понеже не съм монтирал такива и много не сум се и замислял, знам че ги има, някога бях чел статия в инжинеринг ревю ама то това беше отдавна, ще взема да си припомня :)

Пон Дек 26, 2005 10:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе то че има, има отразени вълни, ама те ли се ползват за измерване скоростта на потока или са шум? Може би едно копие от "буквара" за който говори Румен ще спести доста догадки. 8O

Пон Дек 26, 2005 11:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
доплеров ефект няма да има. аз също се подведох по идеята, но тъкмо се бях набрал да оборвам 3те процента на батето, и поразсъждавах малко повече върху идеята, та се освятках навреме.
а доплеров ефект нама да има, защото той не се дължи на движението на средата, а на ВЗАИМНОТО движение на приемник и предавател. доплеровия ефект наистина зависи от скоростта на вълните в средата, следователно и от скоростта на средата, но за да измериш нещо, първо трябва да има доплеров ефект, та чак тогава по него да съдиш за скоростта. а доплеров ефект няма да има, така че нищо няма да стане.

Пон Дек 26, 2005 11:48 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Добре де, няма ли да стане с някакъв дифузьор и да се мери налягането преди дифузьора и в най-тясната му част и от разликата в наляганията да се съди за дебита?

Пон Дек 26, 2005 1:29 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща