Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Модерен ретро компютър ;-) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Модерен ретро компютър ;-)
github се оказа лесен за проумяване, така че - github.
ето тук: https://github.com/toyaga/16z

Съб Ное 23, 2013 4:30 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

На схемата видях 3 SD Card слота. Обаче така 100% паралелно не се ли свързваха само MMC картите? На всичките спецификации за SDCard няколко слота не се свързват паралелно. Или пк са го направили само за скорост....

http://amilda.org/MODs/SDCard/SD.pdf

EDIT: Те са в SPI режим с отделни CS :) Моя е грешката

Как мога да си изтрия грешно мнение? :)

Съб Ное 23, 2013 7:04 am
Профил
Аватар

Няма нужда да го триеш ;) (по принцип, ако искаш да триеш, от бутона "edit", после има един чекбокс отгоре).
Да, индивидуално се свързват на отделни канали, когато се гони скорост. Тук не, а и освен това има само един наличен SPI. Аз съм връзвал безброй пъти така, няма повод за притеснение.

Съб Ное 23, 2013 9:30 am
Профил
Аватар

Мина известно време без да съм пускал ъпдейти на статуса като през това време успях да рутна платката в някакъв минимален размер (224 х 132мм) и само на два слоя, което се оказа повечко работа, отколкото изглеждаше в началото. Но мисля, че стана добре :)

В момента платката е съвсем готова и мисля да поръчам няколко бройки за игра за да може да се подкара по-забавната част с писането вече.
Тия дни ще дефинирам и алтиум темплейт за контролерни платки (в три "стандартни" дължини). Още не съм решил обаче каква да им е височината...

Проектът е в гита: https://github.com/toyaga/16z
Почнал съм да пиша и опсание там в уики страницата, но това ще отнеме повечко време (документацията е мноооого досадно нещо!)

Чет Ное 28, 2013 5:59 am
Профил

Как да си заявя 1 или 2 платки?
Всъщност БГА чиповете не мога да запоя, така че - наредени?

Много се чудя за тоя видео чип - почетох, погуглих , но не разбрах
какво може да изкара на ТФТ монитор с от последните поколения.
Примерно 320/240 или 480/320 - как ще се изобрази на ТФТ?
Разпънато, на част от екрана - или зависи от монитора?

Чет Ное 28, 2013 9:16 pm
Профил
Аватар

Ами... аз планирах да направя само голи платки, но ще направя 4-5 сглобени също така. Те обаче за съжаление няма да са безплатни както голите. Скоро ще пиша подробности...
Дали TFT ще излиза разпънато или не, зависи от конкретния модел дисплей. По принцип тоя графичен чип поддържа максимум 512х512 резолюция като аз предполагам че "стандартно" ще се ползва 512х384, 480х320 или 480х272. Кое конкретно - това вече е софтуерен въпрос за решаване в бъдеще.
Отделно, друга графична платка може да се ръгне в някой слот (дори съм замислил една...).

Пет Ное 29, 2013 2:29 am
Профил
Аватар

Ъпдейт :)
Най-после са готови платките. Имам няколко празни и няколко частично наситени с елементи които са сравнително по-трудни за ръчно запояване. Доста от празните платки мога да ги раздам ако някой иска, нека ми пише. За другите платки също може, но за съжаление там ще трябва да искам за частите (някои от тях не са особено евтини, тъй като минимална цена никога не ми е била целта в тоя проект).
Сега ще доналепя остатъка от една платка и после вече е писане...
Тук закачам файл само с частите които не са предварително инсталирани на тия платки, които имат части по тях; иначе пълния BOM е в гита.

Прикачени файлове:
16z-preinstalled.jpg
16z-preinstalled.jpg [ 221.5 KiB | Прегледано 6603 пъти ]
16z-BOM-preinstalled.xls [10.5 KiB]
398 пъти

Чет Дек 19, 2013 11:50 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га, респект за това, което правиш.
Може ли да обявиш ориентировъчна цена за сглобено и тествано устройство ?
Този комп с каква ОС ще работи ?

Пет Дек 20, 2013 8:13 pm
Профил
Аватар

Ами за цена не знам. Раничко е още да се каже, пък и аз поначало го почнах без някакви комерсиални идеи. Но когато знам по-добре, ще пиша. Съдейки по частите обаче, няма да е в категорията на китайците :) Засега само платката с частите и то само при един инсталиран конвертор, лесно удря петдесетака (долари). Иначе празни платки имам и мога да ти дам ей така, тъй като там дето аз поръчвам има минимум бройка за поръчване и ми остават излишни.
ОС-а ще е команден промпт, нещо подобно на ДОС, но с някои нови елементи. Все още е на много ранен стадий там и помощ в софтуера е винаги добре дошла - оттук и проекта в github.

Пет Дек 20, 2013 11:47 pm
Профил
Аватар

Дотук добре :D
Ето снимка на изцяло сглобена платка (AC конфигурация без RF). Напреженията са си на място и както трябва и процесора се обажда през програматора. Естествено като за първи прототип не мина без грешки :| Но нито една не изглежда фатална. Ще ги пиша тук за да не пиша поотделно на всички дето поискаха платка.
Първата и най-сериозна грешка е че футпринта на DC конвертора е инвертиран. Понеже точно тоя модел 20 вата не го бях ползвал преди, се наложи да го дефинирам по време на дизайна, а китайците веднъж дават изглед отгоре, друг път отдолу... е, объркал съм изгледа. Той конвертора и в момента може да се сложи, но трябва да е от долната страна на платката. Или по гръб и свързан с жици.
Друг дребен проблем е, че дупките на разширителните слотове са малки и слотовете влизат трудно и не до края. Дупките на суперкондензатора на часовника също са малки. Там просто му отрязах пиновете и го запоих SMT. И последно - AC конекторът е малко по-назад, отколкото трябва.
Всички тия проблеми вече съм ги отстранил във файловете на проекта, но за съжаление съществуват на тия прототипни платки.

Прикачени файлове:
P1010034.JPG
P1010034.JPG [ 235.47 KiB | Прегледано 6411 пъти ]

Пет Дек 27, 2013 4:38 am
Профил

Много интересен проект. Аз от електроника разбирам твърде повърхностно, но пък съм се занимавал със системно програмиране. Основно съм разучавал и дописвал ядрото на MenuetOS (тази OS все още е жива, но отдавна е 64 битова и със затворен код). Между другото съм подкарвал и USB мишка, но използвайки вече реализирана поддръжка на PCI портове.
Така че аз мога да помогна в програмирането. Надявам се че тук ще получа отговор на въпросите, свързани със системната архитектура.
Като първи въпрос ще попитам този Z16F микроконтролер какъв асемблер използва? Споменатия MenuetOS е с x86, така че да почвам да уча каквото трябва като начало.

Вто Фев 04, 2014 6:20 pm
Профил
Аватар

Z16F ползва асемблер за Z16F, който е част от ZDS II. Може да се даунлоудне от сайта на Zilog заедно с доста документация: http://zilog.com/index.php?option=com_doc&Itemid=99

Сря Фев 05, 2014 11:11 am
Профил

Много полезни нещо даваш: Boot Loader, DMA, програмиране на вградената FLASH, но няма нито един документ, който да описва асемблера.

Освен това чист асемблер не е най-полезното нещо, а е по-добре да го има и машинния код. Но като първи стъпки може и да е чист асемблер.

В бъдеще е добре (че даже е почти задължително) на този микроконтролер да се реализира елементарен (само с няколко инструкции с които да може да се реализира нещо смислено, а после ще се разширява) асемблер транслатор и тогава без този машинен код няма как да се мине.

Вече бях се свързал с поддръжката на Zilog (преди да пиша тази тема), но до момента поддръжката не ми е дала и това което ти ми показа. Информираха ме как да инсталирам assembler програмата.

Мога да им искам дори и assemblerът с машинния код - не е ясно, може и да ми го дадат. Но без да им покажа проекта едва ли ще се навият. То и ако им покажа проекта не е сигурно. Навит ли си да ме водиш главен системен програмист в близката седмица (за да им се представя така). Ако не успея да се ориентирам и да направя нещо - тогава ще ме смениш или просто отстраниш от "позицията"...

Между другото как се развива проекта? Вече на фаза да се чака програмиране ли е?

Сря Фев 05, 2014 5:24 pm
Профил
Аватар

Има и асемблер. Описват го във файла с за описанието на ядрото. Не се сещам името на файла в момента, но ако даунлоуднеш самия проект, ще го намериш в /docs директорията.
Проектът върви много добре. Имаше няколко неща за поправяне по платката, но всичко, което е изникнало до момента е поправено. Има начален порт за 16z на NuttX в рилийз 6.33, а аз пиша един специален компилатор. Но има много, много по софтуера още...

Чет Фев 06, 2014 12:25 am
Профил

Схемата която си поместил в първия си пост - все още ли е валидна, или е стара версия? Има ли я в github хранилището? Не успях да я открия. Ако не е там (а дори и да е) защо не я поместиш пак тук?

Вече почнах да се ориентирам в системата и реших да опитам нещо. Идеята ми е само boot приложението да извежда нещо на екрана (може дори да е точка). Ти всъщност вече правил ли си такива опити? Но за да изпратя по SPI протокола трябва да знам къде се праща сигнала ~EVE който е на видеоконтролера FT800Q. Така и не успях да го открия, колкото и да търся.

Между другото пратих лично съобщение, но не знам този форум дали сигнализира добре за такова събитие. Все още не съм намерил асемблер описанието, но се поориентирах от примерите в документацията за boot load процеса.

Между другото видях, че си направил на платката една чисто механична грешка. uSD слота е така поставен, че след монтирането на платката няма да може да се пъха картата (заради монтажния болт). Ако можеш намери по-добро място при новата версия.

Чет Фев 06, 2014 5:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща