|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
аз си накупих чиповете, сделах програматорите, инсталирал съм ИДЕтата, и съм опрял също до момента с куража
кво чакам не мога да отговоря, сега като му хванах и цаката платки да си правя уж стана по-лесно, ама куража не иде...
с VHDL, имам усещане че може се заобичаме, ама големи свалки ще трябва да му правя, хаха, така че за общото благо ако има някъде където да се вмъкна, стимулА да влезе
Тони, тоя спартан 3 голямо животно трябва да е, ти може и 32 бита процесор на него да подкараш 
|
| Нед Ное 21, 2004 5:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами 200.000 гейта и малко перифрийка .... ще го видим
|
| Нед Ное 21, 2004 5:48 pm |
|
 |
|
Ники
|
Тони с теб имахме една дискусийка преди време в HardwraeBG форума, мислех да правя DRAM контролерче с подобни чипове, нещата обаче чак сега ги събирам, тогава се загледах в някакво демо на XILINX с Coolruner, та нещо ново ти да си виждал?
сега се сещам да питам и теб батеАз, ти управлявал ли си DRAM памети със CPLD?
|
| Нед Ное 21, 2004 6:04 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Нивга не съм правил такова нещо. В далечното славно минало съм правил управление на DRAM ( напр. 41256, 411000 ) със чипове от 74 серия. За това имам някакви спомени и мога да ти бъда от полза. Ако обаче се интересуваш от управление на SDRAM - не ме търси. Дори не съм се заглеждал във времедиаграмите на работата им.
|
| Нед Ное 21, 2004 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама какво за тая DRAM ? Какво искаш да и управляваш ? Тя си е памет бе ... четеш пишеш като във памет.
|
| Нед Ное 21, 2004 6:18 pm |
|
 |
|
Ники
|
имах напредвид контролер който може да се ползва от микроконтролер, да съхранява временно информация с големи обеми и скорости които не се поддържат от интерфейсите с ПЦ, но с последващо прехврляне и дообработка на ПЦ, подобно на твоята идея за спектралния аналзатор батеАз
|
| Нед Ное 21, 2004 6:26 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Въобще не е така. Тая оптимистична картинка не е вярна
За да върви DRAM ти трябват два такта, мултиплексиране на адресите и ( най-дебелата част от Add-In-а ) периодично да й се прави Refresh. Тя е като маймуните - ако не я питаш постоянно, след 15 минути забравя. ( нейните 15 минути обикновено траят 2 ms ) 
|
| Нед Ное 21, 2004 6:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ааааа зависи, зависи, доста от чиповете сами се рефрешват, няма какво да ги мислиш данните. А за записа и четенето .. е ами ... каквото такова, нищо особенно според мен, върви си. Погледни датасхеета на някоя от новите памети дето ги позлват по РС-тата, 100/133 .. аз скоро го гледах, и точно това разбрах от него, може да я остави сама да се рефрешва.
|
| Нед Ное 21, 2004 6:50 pm |
|
 |
|
Ники
|
аз добре разбирам че обикновено MCU не може да се върже с DRAM, затова исках да намеся CPLD логиката, и дори имаше демо кит на XILINX, за тази цел, твоя спектрален анализзатор как мислеше да го спретнеш?
|
| Нед Ное 21, 2004 7:17 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ами смятам да сложа 1 чип статична RAM 64k * 36 ( артък ми е от едни кешове за SOCKET7 ) и да ползвам само 14 бита от нея ( реално 16, като старшите ще повтарят b13 ). Second Hand, ама е икономически ефективно, особено когато става дума за голяма бройка - 1 (едно)(цял).
Един синхронен брояч ще дава адресите, на които да се записват резултатите от ADC и едни мултиплекс за достъп на USB интерфейса до RAM. Двете устройства - ADC и USB няма да ползват едновременно паметта. Ще има период на измерване до запълване на RAM и период на четене от PC. При ниски скорости на семплиране обаче ще има достъп от USB до RAM в пролуките между записа от ADC. Oсвен това трябва някак си да имам достъп до този брояч на адресите за запис, за да не "превъртя" буфера, защото после и аз ще превъртя.
|
| Нед Ное 21, 2004 7:44 pm |
|
 |
|
Ники
|
какъв процесор ще се ползва
как УСБ ще адресира паметта, все още ми е тъмно, не трябвали процесора да му чете/подава данните?, малко не съм наясно и с този синхронен брояч, ако процеса налага ползване на паметта за четене и запис в произволни моменти, не е ли по добре с два 8-бит регистъра да се задава адреса на паметта? така всичко ще е в МЦУто
|
| Нед Ное 21, 2004 7:57 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Най-вероятно ще ползвам някой пиклив процесор, защото той почти нищо няма да прави. Данните ще се подават кум USB контролера през CPLD, защото иначе ще е доста тромаво. През CPU посмъртно не можеш да постигнеш повече от 0.7 MBps
|
| Нед Ное 21, 2004 9:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Моеш бе ... пускаш го да предава РАМ-а си .... и като не прави нищо друго .. добър трансфер става, по паралелен протокол м-у другото за един дискретизатор стигнах около 2.5 Мб .. това е теоретическата скорост, от другата страна беше РС с LPT. Мисля че ако ползваш паралелно АЦП 8 битово, спокойно с това FTDI с паралелен вход може да постигнеш максималния трафик на USB-то.
|
| Нед Ное 21, 2004 9:39 pm |
|
 |
|
Ники
|
мисля си че няма смисъл да има външни броячи, адресацията да се извършва от ЦПЛДто, като МЦУто може даже да чете паметта през него, така всичко ще си чисто и спретнато, и ясно,
Тони защо казваш теоретична скорост 2,5Мб/с, не си ли я стигал тази скорост?
|
| Нед Ное 21, 2004 10:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами постигнахя но беше само предаване на данни, вече не съм сигурен но мисля че не правех нищо друго, то всъщност данните идваха от АЦП-то ... или по скоро трябваше да идват от там, но съм сигурен че то ми подаваше с такава скорост, значи помня че в нормален режим на работа скоростта беше около 150 кБайта, т.е. 1.2 Mb но това вече е с превключване на каналите.
|
| Нед Ное 21, 2004 10:28 pm |
|
|