Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Дебит, водомер 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Дебит, водомер
Преди 3,4 години в час по "Измерване на неелектрически величини" в ТУ , нашия даскал ни беше поставил една задачка, да помислим върху компактно и ефтино устройство, което например да се вгради във филтър за вода , което след преминаване на X cm^3 вода през него да сигнализира ,че филтърът е за смяна. Детектора и ндикатора не се уточниха какви трябва да са - може да са ел., механ. , химичен.... Но така и си остана нерешена тая задача.

Съб Дек 24, 2005 1:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Дебит, бензиномер.
Ще си позволя малко Off-Topic, за което се извинявам.
Аз имам такъв проблем: как да е измери точно ( +/- 1% и по-малко ) какво количество бензин е преминало през една тръбичка? Става дума за горивото, което отива от резервоара към горивната помпа. Съответно още едно такова ще трябва и за обратния поток. Да е точно, надеждно и да съществува някъде на практика, с някакъв електрически изход : цифров, аналогов или какъвто и да е. НЕ СЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОС ЗА ЦЕНА. ( в рамките на разумното, разбира се! ) Ако не се ползва ( захранва ), да не блокира потока. Ако в горивото има боклуци ( в известни граници ), да не се скапва. Ако температурите паднат под 0, да не се троши, дори и в бензина да има "малко" водичка.

Съб Дек 24, 2005 2:02 pm
Профил ICQ

Мнение има готови
bateAz написа:
Ще си позволя малко Off-Topic, за което се извинявам.
Аз имам такъв проблем: как да е измери точно ( +/- 1% и по-малко ) какво количество бензин е преминало през една тръбичка? Става дума за горивото, което отива от резервоара към горивната помпа. Съответно още едно такова ще трябва и за обратния поток. Да е точно, надеждно и да съществува някъде на практика, с някакъв електрически изход : цифров, аналогов или какъвто и да е. НЕ СЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОС ЗА ЦЕНА. ( в рамките на разумното, разбира се! ) Ако не се ползва ( захранва ), да не блокира потока. Ако в горивото има боклуци ( в известни граници ), да не се скапва. Ако температурите паднат под 0, да не се троши, дори и в бензина да има "малко" водичка.

Има готови такива - вграждани с в трабант и вартбург от последните модификации след 85-та сякаш с светодиоден индикатор. Иначе датчика не е нещо сложно - херметизирана турбинка която се следи от фотодатчик е там трябва да знаем че точността ще е по-ниска защото все пак е доста инертна системата. Друг начин е с диафрагма или с нагрята жица (колкото по-бързо протича водата толкова повече я охлажда) ама поразходи се из вторични - все ще има някой траби на което да седи датчика.

Съб Дек 24, 2005 2:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако става въпрос точно за филтър най-добре е да се следи разликата в наляганията преди/след филтъра това ти дава директна информация за състоянието му. Но в този случай задачата не е свързана с измерване на дебит а теб това май те интересува повече в случая.

Съб Дек 24, 2005 2:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Данаил, това няма да ми свърши работа поради това, че не е точно. Търся нещо като бутален датчик ( на принципа на парната машина ) или подобно. Трябва ми ТОЧНО измерване.

Съб Дек 24, 2005 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бензиноколонките с какво са реализирани?

Съб Дек 24, 2005 3:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
А бензиноколонките с какво са реализирани?

До колкото знам има 2 типа - едните са с бутало, другите са с турбинка ( по-старите )

Съб Дек 24, 2005 3:45 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ултразвук му е майката.
Не съм го правил но ако ми се наложи така ще действам.
Излъчваш и гледаш доплеровото отместване.
Получаваш скороста .
Калибриран отвор (зависи каква точност и цена гониш)
Ако тръбичките за отиване и връщане е с един диаметър само ще гледаш разликите.
С подходящо закрепване може да не се нарушава съществуващите съединения.
Настройката може да става с регулиране на честотата и ъгала между тръбичката и посоката на излъчване.
Предимство е че плътноста на бензина която се променя с температурата ще променя и честотата.

Разбира се за астрономическа точност ще трябва и струг и да се оформи като оделен датчик.

Съб Дек 24, 2005 8:14 pm
Профил

Мнение 
Електродинамични, това са два електрода по стените и магнит отвън, при движението на течноста се индуцира напрежение пропорционално на скоростта. Има такива сензори. Подходящи са за почти всякакви течности които имат някаква електропроводимост.
Другия вариант за измерване на потока е с резистор който подгряваш. Има и доста други начини ама за малки дебити не са много подходящи. Също така има ултразвукови, но пък няма да стане малко. Електродинамичните мисля са си екстра.

Съб Дек 24, 2005 8:24 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Бензиноколонките са със разходомери 2 или 4 бутални

Съб Дек 24, 2005 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за меренето на скоростта не става - поради турболенциите ще има много шумове. Освен това скоростта е различна в различните места по сечението на тръбата, и май само на теория градиентът е константен. Изобщо отврат е. Вероятно само бутало му е майката.

Съб Дек 24, 2005 10:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
бате ... как да не става, това е масово използван метод, купища дебитомери мерят точно така, това съм го слагал за вода, нафта мисля беше .... и някъде някаква мазнина, а да в един завод за фуразжи, там мереше дебит ана мазнината. Това е идеално защото има много случаи в които течността не е хомогенна, имапримеси, твърди частици които ебават мамата намеханичните дебитомери, а това си даяни и пушек се вдига, трян=бва да погледна, мога д ати дам линкове към фабрични.

Съб Дек 24, 2005 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това кава точност дава? И какъв диапазон от дебити покрива? Напр. 10:1 ще може ли?

Съб Дек 24, 2005 11:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
10:1 покрива, мисля че е доста по голям, въпреки че където съм го позлвал е нямало голяма динамика, сега ще ти изровя линкове. Някъде и описаня имах при мен ама .... чакай да ровя че забравих :). Мисля че и малката скорост не му е проблем,аз навремето водомер разработих с такова, но само на проект ....

http://sensomat.sofianet.net/files/Cata ... ols%20.pdf

ето тук има такива, моите не мога д ги изкопая, май са си останали на дисковете в БГ. Тия не съм ги позлвал но принципа е същия, 5-150 мл/мин ... предполагам те устройва. Но има всякакви, тия е дадено вода и масло, а знам че има за всякакви течности кото са проводими.

Нед Дек 25, 2005 12:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
и аз съм за идеята на румен - ултразвук.
може да се реализира не много трудно, понеже течностите добре пренасят звука, а шумовете едва ли ще са проблем - един синхронен детектор ще отсее значително всякакви шумове. освен това синхронния детектор ще отебе паразитните проходни сигнали със същата честота, които неминуемо ще влязат в приемника, я акустични, я по захранване. колкото по-вискока е честотата на ултразвука, толкова по-голяма точност на измерването ще имаме.

Нед Дек 25, 2005 11:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща