Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
PIC24F странно поведение на портове 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение PIC24F странно поведение на портове
Здравейте

Имам един много старнен проблем с PIC24FJ128GC006. Програмирам го с пиккит3. Проблемът се състои в това, че Input портовете не работят след програмиране докато не изключа захранването и го включа отново. Тогава всички си работи както трябва. От вчера досега търся отговор, много безуспешно.

Когато пробвам дебъг, какъвто и сигнал да подам на въпросния порт (пробвах с няколко), TRISx не отчита нищо и си стои на 0. Всички цифрови изходи и аналогови входове си работят добре при това положение, прекъсвания - няма проблеми. Като направя ресет на захранването и входовете си проработват, но така е изключително неудобно.

Не съм сложил кондензатор на MCLR, защото ще пречи на програмирането. Всички Vdd/Vss са свърани както си трябва. Използвам вътрешния осцилатор.

Чипът е запоен на адаптерче - breakout board - и всички портове се свързват с каквото трябва с 20 см проводници, затова не мога да сложа кристал. Не изглежда да има някакви други проблеми.

Е това е :) Ако някой има решение, да казва смело :)

Сря Ное 20, 2013 5:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: PIC24F странно поведение на портове
Аааа - трис-овете са за посоката на порта (0 изход, 1 вход) - аз попринцип го запомням като (0)utput и (1)nput. LAT-овете обикновенно са изходните latch регистри (квото на тях това е на изходите), а това което е на пина (бил той вход или изход) е в PORT регистъра. На резета 100nF + пулъп 10к не пречат на програмирането. Няма логика да не ти работят - POR резета не се различава от другия резет. Нещо бъркаш някъде и не го виждаш.

Сря Ное 20, 2013 7:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Е разбира се, че бъркам :) Цял ден ми отне да намеря къде точно. Проблемът е, че в Release & Debug портовете се преконфигурират като аналогови, но това важи само за входовете. Намерих го в един форум. В даташийта пише, че след ресет всички портове са input, ама е пропуснато това да се спомене. Не излиза и при дебъг - TRIS регистрите са единици. В предния въпрос съм имал предвид PORT, а не TRIS :) Не внимавам явно.

Та проблемът се оправи след като зададох дигиталните портове като дигитални. Бях се отчаял вече.

Сря Ное 20, 2013 11:17 pm
Профил
Аватар

Как е пропуснато да се спомене? От край време, дори и на пиковете дето имаха само компаратор като аналогова част, портовете с аналогова периферия винаги тръгват по подразбиране като аналогови. Нищо не се е променило от тогава - всичко аналогово по подразбиране тръгва като аналогово и всички пинове тръгват като входове.

Съб Ное 23, 2013 11:39 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Как е пропуснато да се спомене? От край време, дори и на пиковете дето имаха само компаратор като аналогова част, портовете с аналогова периферия винаги тръгват по подразбиране като аналогови. Нищо не се е променило от тогава - всичко аналогово по подразбиране тръгва като аналогово и всички пинове тръгват като входове.

Е, регистъра за това е в раздел ADC на чаршафа. Това е объркващото.

Съб Ное 23, 2013 1:29 pm
Профил ICQ

точно така, аналоговите входове тръгват като аналогови, ако не се преконфигурират. за микрочип си е характерно да се чете наред наже и в усарта, ако ти трябва ацп примерно

Пон Ное 25, 2013 9:57 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]