Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Търся бърз контролер, 4-20mA сигнал за 5-10 ms 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Търся бърз контролер, 4-20mA сигнал за 5-10 ms
Здравейте колеги!

Необходима ми е помощ с подбирането на подходящ контролер, който има 1 вход 4-20mA, поне 10-битов. Трябва да може да преобразува сигнала за около 10 ms и с обработката на цикъла за сканиране и т.н да е около 16 ms. Трябва да има достатъчно памет, за да мога да записвам тези стойности в паметта и после да ги обхождам.

Предполагам горното звучи доста налудничаво, но ето и малко повече информация - аз ползвам предимно индустриални контролер (PLC). Те обикновено имат по-бавни преобразували - 20 ms / канал. Това е добре, ама повечето имат по няколко канала, с общ преобразувател. Като има 4 канала, стойност ще получа на всеки 80 ms... Получих и други предложения - например на всички канали да свържа сензора и да чета четерите стойности - също ми се вижда налудничаво.

Втората част е да имам подходящи функции за запис в поредни клетки от паметта, да мога да се "разхождам" из данните, както намеря за добре и да правя аритметични операции с тях.

Идеята е да се запише поведението на сензор, след което да се следи дали това поведение се повтаря или имаме отклонение.

В крайна сметка съм отворен и към предложения за направа на подобно устройство, базирано на някоя популярна система.

Сря Ное 20, 2013 10:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся бърз контролер, 4-20mA сигнал за 5-10 ms
със скоростта за 10 бита нямаш ниаккъв проблем, 10 мс са ужасно много време, повечето ADC семплират от ппорядъка на 5 us. Разбира се усредняване, някаква обрбаотка ... но каквото и да е нямаш грижи с който и да е контролер. Виж 4-20 мА вход .. може и да има нещо, не се сещам, това се прави външно обикновенно, номоже и да иа контролер който да има токов вход. Това е сравнително просто да се реализира.
С две думи ти трябва логер, и в тов ред на мисли по добре е да логва на РС, но ако няма налично вече ще е или в него си, по скоро във външан памет или на SD карта, зависи колко искаш да се логва. Мисля има подобни логери, така че не знам има ли смисъл да откриваш топлата вода.

Сря Ное 20, 2013 10:29 pm
Профил

Ами честно казано, ако влезне в компютъра под някаква форма ще е най-добре, че така възможностите за памет са практически безкрайни струва ми се.

Някаква идея за марки, че наистина е по-добре нещо готово?

Сря Ное 20, 2013 11:08 pm
Профил

Никаква но колегите тук сигурно имат нещо под ръка ... някога бях правил един логер но къде е нямам идея никаква още по малко къде му е софта :)

Сря Ное 20, 2013 11:20 pm
Профил
Аватар

И сега ако кажеш какво точно имаш на 4-20 ма няма да е никак зле. В момента работя по едно устройство дето събира данни от близо 20 най-различни неща, прави сметки да управлява нещо си, няколко от датчиците са на RS485 и на другия уарт мята данните към компютър. По принцип не гоня някви скорости и ком-а към компютъра ми е на 9600 и данните се прехвърлят на пакети по 60-тина байта на трансмисия. Логера на компа е база данни на FireBird а самата програма на Делфи. На компа мое се направят вече квито си искаш сметки. Аз съм си направил да трупа в базата и с един делфи компонент си екстрактвам когато и каквото ми трябва направо в ексел, където вече стават удобни за всякакви видове стъкмистика. Аз обаче събирам за доста дългосрочни периоди - само на едно устройство ми се събират 2ГБ на година при положение че съм уплътнил базата максимално и логва два пъти в секунда.

Сря Ное 20, 2013 11:29 pm
Профил ICQ

Е зависи какво и как логваш, ако е един сензор на 10 мс, ти е 200 Bps, което за 24 часа е 16 Мб. Това без копресия, ако пуснеш копресия това ще падне на 1-2 Мб в най-лошия случай, дори би трябвало да отиде под 1 Мб.

Чет Ное 21, 2013 12:18 am
Профил
Аватар

Я пак :)

1/0.01 = 100 * 10 бита = 1000 бита без 6-те празни, старт и стоп битовете. С тях става 1800. 10 килосемпъла в секунда вече на 128 к връзка ще е зор малко да се преточат - ще трябва доста "уплътняване" на данните, но е постижимо. Аз понеже работя предимно с пикове - една от новите 18-ки на 64 мегахерца може да постигне доста повече и като скорост на семплиране и същевременно да приточва данните по уарт - компа не му е проблем да се справи с това.

едит : нещото което иска да направи, си мисля че може и без компютър да мине - предполагам не знам какво точно като данни подава шок сензора и какви отклонения точно се очаква, но ако се помисли сериозно - съвсем спокойно може да се направи с едно просто 8-битово контролерче и може спокойно да се мине без компютър.

Последна промяна Cekins на Чет Ное 21, 2013 12:35 am, променена общо 1 път

Чет Ное 21, 2013 12:28 am
Профил ICQ

B - байт, б-бит ... 200 байта в секунда, по 2 байта ги слагам на отчет .. нататък съм ги писал с малко щото нещо ми се гаври клавиатурата, то и М не работи .. и други ама .... скоро ще пътува, чакам новия топ-лап.

Чет Ное 21, 2013 12:30 am
Профил
Аватар

Ами усетих се , ама вече го бях пуснал а и си писал Bps първо а после Мб - обикновенно когато б-то е главно става въпрос за битове и за това така реагирах първоначално - и за да не съм капо :) 225 байта в секунда са и мегабайтите са малко над 18 :) Аз с мойте вятърните истории трупам по 40+ на ден и вече имам логовое за близо 2 години от два обекта.

Чет Ное 21, 2013 12:38 am
Профил ICQ

Е как е има ли вятър .. гледам тия панели след ихтиман и се чудя колко ли ток произвеждат, повечето време там е мъгла, облаци или вали ... не знам как го избраха това място, може и аз всев куци моменти да минавам ама то пък чак такъв късмет....

Чет Ное 21, 2013 12:43 am
Профил
Аватар

Ами аз и преди съм го казвал - смислен вятър има само по морето. В Лясковец, където е едната машина, положението е пълна отврат - реално погледнато два пъти в годината имаме по около седмица-две силен вятър над 12 мс. Вятъра в града (и по принцип в градски условия) е толкова непостоянен, че за да се изцеди нещо от машината си разработваме собствен алгоритъм. Тази вечер пак духна за малко до към 8м/с и така. Другата машина е в Английско и уж твърдяха че на мястото имало хубав вятър, ама ядец - досега един-два пъти е имало нещо по сериозно - ама тя повече е с рекламна цел. Честно казано постоянно си блъскаме главите в някви стени дето изкачат изневиделица - понеже се опитваме да направим нещо супер-дупер. В моемнта сме се блъснали едновременно в няколко. И така ...

Чет Ное 21, 2013 12:59 am
Профил ICQ

Ами време е да си сложите и генератор на вятър, примерно една 20-30 Мвт перка да духа, и 100-на по 20 квт да улавят. За 30 мвт може да се пазариш директно с АЕЦ-а, а а ако си договориш добра цена за изкупуване на еко тока може да си на печалба ;) Вятърни истории, водата е истината ама то не остана къде.

Чет Ное 21, 2013 1:08 am
Профил

Аз преди ползвах RCV420 да преобразува до 0-5V и после всеки контролер става.

Чет Ное 21, 2013 10:16 am
Профил ICQ
Аватар

mitis, признай си де!
Доколкото знам 4-20мА е стандарт за камара алармени датчици работещи On/Off, другото е за сигурност. Така и не ми остана време да ги задълбая.

Чет Ное 21, 2013 10:23 pm
Профил
Аватар

Ами той човека си каза какво е - ама не знам дали ще можеш обаче някак да му помогнеш. Не е това за което си мислиш.

Пет Ное 22, 2013 12:19 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща