Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Писна ми от реклааами! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Почти всеки рекламен блок има музикална заставка. Като се сетя, че повечето GSM-и имат гласово набиране на номер, което почти винаги се справя добре, решението може да е лесно.

Пет Дек 23, 2005 9:51 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: едно наблюдение
Аре и аз да се изкажа:
danail написа:
То някой дето се занимава с телевизори би трябвало да го обясни че не ми е ясно - та стария добър ELEKTRON 320ДБ на повече от 20 години като се развали последния път и ходи на майстор и се върна с много странен дефект - понякога при наличие на субтитри се чува пъркане и мачкане на картината и задължително при реклами не знам какво не им харесва. Явно има някакъв сигнал или нещо което го смущава ама... знам ли? Нека някой дето се занимава и е по-на ти с телевизорите ако се сеща какво може да не му харесва?? После като ходи пак на майстор му закъсиха един резистор и се поправи и не пращи толкова.

ТОзи ефект се получава ако канала на звука не ти е настроен както трябва и улавя високите честоти от спектъра на видео сигнала - именно много ярки обекти (бели букви на черен фон и други), а картината ти се бърка, защото ако има много ярък обект който вдига много нивото на сигнала, телевизора го бърка със синхро импулс и се опитва да синхронизира по него... така че според мен това не би могло много ефективно да се използва индикация на лого...

От друга страна си мисля че разпознаването на лого би трябвало да стане много лесно по програмен път (и няма нужда да е адаптивно - просто на всики канал ще го "обучиш" еднократно):
просто не е нузно да се разпознава цялото лого а например само малък квадратен сектор от него с размер 5 на 5 пиксела например - т.е. ако е ясно че в дефинираното квадратче видео сигнала е в дадени граници и не е променя особенно - воала - имаме лого - волумето на мах, иначе реклами - муте :) - това за идеята

реализация за ТВ:
първо трябва да се хване кадровия синхро импулс, за начална инсронизация, след това следиш редовата синхронизация докато дойде желания ред, след това изчакваш колкото време трябва за да дойде времето на пиксела който искаш да прочетеш - и така за всички пиксели по които ще съдиш за лого...

реализация за ТВ тунер в РС: ми тука нещата стават още по лесно щото няма хардваре - просто някой който е наясно с писането на жидео филтри трябва да напише такъв, който следи видео потока и взима решение ако на съответното място съответните пиксели са там или ги няма :)

Пет Дек 23, 2005 10:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
... за логото се разбра, 4е няма да стане, тъй като го пускат и спират, общо взето, когато си искат... може би имаш предвид шапката на рекламите.. :?: :?:

Пет Дек 23, 2005 11:08 am
Профил

Мнение 
на мен логото ще ми върши перфектна работа защото гледам само к1, бтв и нова, т.е. ще покрие поне 90 процента от рекламите - рекламирането на ТВ програмата не ме дразни толкова колкото рекламите на продукти

Пет Дек 23, 2005 11:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами значи нямаш особено голям проблем. Сваляш си една област от логото (колкото повече - толкова по-добре, но 5х5 няма да те оправят), обработваш го с някакъв софт (фотошоп например) за да определиш кои цветове не са транспарентни (това ти е истинската картинка). После само сравняваш.
Е, това е елементарно казано, в действителност няма да е толкова просто...

Пет Дек 23, 2005 12:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Качвам една статия, която намерих докато се рових в нета...
За съжеление нямам възможност да проверя дали се праща нещо по телетекста при реклами.
Е, то май само К1 има телетекст, но все пак ще ми е интересно дали наистина това е вярно.

Пет Дек 23, 2005 10:52 pm
Профил

Мнение 
Според мен лесно ще стане, но е скъпо!!
Приема се закон, че преди всяка реклама се излъчва нещо си.....
Само Реконструкторът знае това нещо:))

Нататък сме ние:))
Весела Коледа!!

Съб Дек 24, 2005 6:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз за такъв закон съм си мислил доста отдавна. Ама няма да стане. Щото ако се приеме подобно нещо, телевизиите ще спрат да предават. Откъде ще се финансират ако няма пари от реклами? И аз мразя реклами, ама няма начин - пазарна икономика...

Съб Дек 24, 2005 7:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Да знаете колко се кефя че нямам телевизор в къщи ... само 5 компютъра
(6-тия е на село)

Пон Яну 16, 2006 4:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Случайно попаднах на тази статия в Elektor. Идеята е да се следи логото и ако изчезне - реклаамаа.

Прикачени файлове:
adkiller.pdf [553.64 KiB]
274 пъти

Съб Фев 11, 2006 11:57 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Стандарт за ТV
В стандартите PAL и SECAM са предвидени по няколко редови импулса в обратните кадрови, в които се предава информация за това кое е предаването, област, час на започване, следващо предаване и т.н. И... всичко това е независимо от телетекста, т.е. оператора може и да не излъчва телетекст, а тази информация да присъства. НО... никой оператор не включва тази информация в излъчвания сигнал. Обяснение не е нужно... Иначе Philips е разработила чипове които по I2C я извличат и дават в текстов вид.

Лично на мен най-много ми допадна идеята с разпознаването на ситуацията при която логото изчезва за реклами, въпреки че има досадни телевизии които не спират излъчването му (но пък защо да и гледаме тях?). Там цвета е без значение, дори когато логото е прозрачно - то в края на краищата има определена константна и все пак значителна стойност на видеосигнала. Разпознаването на матрицата, както и обучението на adremovera също няма да е сложно. Напр. е достатъчно да се следят само нечетните редове от 15 до 39 (приблизително) с време на сканинга до 1/3 от реалния хоризонтален прав ход (май беше около 64us). Алгоритъма по който ще се следи картината е достатъчно да е на булева основа като наличието на лого се определя с АЦП с прозорец на нивата и логическо И с предварително зададените параметри по време на обучението. А това че логото липсва може да се определи по факта че булевия масив (какъвто би бил и шаблона) е празен или с достатъчно малък коефициент на запълване спрямо шаблона. Разбира се нужно е и някакви времена за установяване да се съобразят за да се гарантира надежност на разпознаването. Обучението би функционирало на подобен принцип с нужното потвърждение.
Оттам нататък какви действи биха се въприели зависят от мераците на ТВ собстеника:
- Спиране на звука
- Контраст и яркост на 0 :o
- Смяна на канал - е това вече си е специфика за съответния модел ТВ или дистанционото му ако то се симулира.
- Изключване на ТВ :twisted: - ами те това заслужават. От спестената за 10 минути ел.енергия, след някой друг месец ще си купите плазмен ТВ 8O

Пет Мар 31, 2006 6:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4