Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Модерен ретро компютър ;-) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Модерен ретро компютър ;-)
Тия теми напоследък покрай компютрите ме запалиха доста и най-после успях да намеря достатъчно време тия дни да си завърша планираното китче. Това е обобщителен материал на всичко изписано досега по темата и естествено отворено за всякакви предложения преди да му рутна платката. Софтуер после може и да се хвана, може и да не се хвана (по-вероятно второто), но поне крастата ще е начесана :D Пък някой ако има краста за писане на софтуер - винаги добре дошъл! Аз не ги разбирам тия неща ама май имаше разни методи за споделен сорс - гит ли беше...

Значи на въпроса. Тук долу закачам схемата както е в момента.

Това е базирано на концепцията, която имаха компютрите още по времената, когато бяха компютри, а не телевизори и когато се ползваха и за други неща освен игрички и уебане. Всички части обаче са чиста проба 21-ви век, така че си е съвсем модерно ретро :) На практика целия може да се сглоби на ръка (освен двете памети, но пък може да се ръгне платка с памети в слот). Изглежда сложно, но всъщност е само осем чипа.

Параметри (засега):
Z16F 20MHz: наскоро открих новата ZNEO фамилия на Zilog и я харесах моментално. Това е съвсем различна (и смайващо изчистена) архитектура, на практика 16-битова, въпреки че аз я ползвам с 8-битова външна шина тук. Фон-Нойманова архитектура, нищо общо със Z80, линейно адресиране до 16Мб памет, шеснайсет 32-битови регистъра при това съвсем унифицирани, и т.н. Изобщо - процесор, точно както би трябвало да бъде според моето скромно мнение...
По принцип Z16F се води "микроконтролер", обаче за щастие може да работи в съвсем истински процесорен режим както тук. Рома си е в него, а отвън съм напълнил адресното пространство без най-горния мегабайт с рам.

15 мегабайта рам: това са двата гадни BGA чипа. Само такива ги правят (язък!), но пък цялата шина е и на слотовете, така че ако липсват, памет може да се закачи отвън на платка. Най-долните 128к в адресното пространство е ром, после са 15 (всъщност 14.775) мегабайта рам, и най-горе има един мегабайт, който е резервиран за платки.

Видео: ползвам новия чип на FTDI - EVE. Той си има вътрешна графична памет и се търкаля през SPI. Само че вместо към TFT, вадя сигнала като нормално VGA. Максималната резолюция, която EVE поддържа е 512х512 точки при 18-битов цвят.

RF трансивър: харесаха ми тия модулчета дето Илко ги рекламираше наскоро. Пък и гледам, че правят нови модели, така че - един SIM конектор и готово.

Предвидил съм три SD конектора - два като за стандартно SD карти ("флопита"), и един вътре на платката за постоянно инсталирано микро-SD ("хард").

RTC: избрал съм един, който и преди съм ползвал. Хубавото при него е че има вграден 64-битов уникален номер, който може да се ползва за доста неща.

Захранване: възможности за мрежово захранване или от 12 волта DC. Модулите на ECCO съм ги ползвал и преди, надеждни са а и по цена са по-евтини, отколкото ако тръгна да го правя това с дискретни компоненти.

Освен има един RS-232 и три слота. Нормално си мисля да може да се поддържа чисто конзолен режим през серийния порт. Всички други интерфейси трябва да са на разширителни платки.

Ами това е засега, споделяйте мнения и предложения да видим може ли да стане чисто кооперативен проект :)
Само ако може забележките колко съм тъп и как е можело да се сложи арм... ако може без тях. Мерси за това!

Аз платката не бързам да я рутвам, нека отлежи дизайна и да му се намерят кусурите и евентуални подобрения. После ще направя малко платки и ако някой иска - нека си каже (първите платки ще струват по едно мерси парчето ;))

ПС. няма си име... идея?

Прикачени файлове:
16Z.pdf [498.5 KiB]
676 пъти

Вто Ное 19, 2013 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Модерен ретро компютър ;-)
съм ЗА, пиши ме с поне 1 платка и 1 комплект елементи. Ще помагам с каквото мога и е нужно.
добра учебна система и за процесора, и за EVE, че и IQRF

Вто Ное 19, 2013 2:02 pm
Профил
Аватар

Добре де, не искам да ти чупя хатъра (още по малко да те квалифицирам като тъп), ама каква е идеята зад това. Да беше нещо базирано на дъртите архитектури, ще му качиш бейсик, ДОС, CP/M и т.н. Да е базирано на новите ( не арм, айде мипс да е ) - ще му качин лайнукс или андроид.

А това дето си го намислил с какво ще го търкаляш? Ти ли ще му пишеш изначало програмното осигуряване? То това е нечовешки труд да се пише от нулата.

Вто Ное 19, 2013 3:28 pm
Профил ICQ
Аватар

псевдо-статичните рамове са на алокация в digikey, в mouser налични има само 3 позиции, едната (64М) е избрания от теб. farnel не са и чували.
много рисковано.

за BGA на 0.75мм (30 мила пад) ще трябва виртуозно рутиране, за да стане на 4 слоя. че и два чипа си сложил. гледам, че тоя РАМ го има и в TSOP, но май е още по-ненамираем.

не съм чел чаршафа на нито един от новите Zxx, но ако на Z16 не пали CP/M ми се струва безмислено упражнението.

ПС: тая схема с какво си я рисувал? съдейки по pdf библиотеката на паскал, трябва да е алтиум.
пасивните компоненти ми изглеждат малки, но пък са съразмерни към чиповете.
предполагам стъпката на изводите е 100 мила, какъв ти е размера на съпротивление, кондензатор и т.н.

Вто Ное 19, 2013 4:49 pm
Профил
Аватар

Grubi:
Много добре! Комплект части не мога ти доставя, но за платки няма проблем :)

Цецо:
Идеята е може ли днес да се направи нещо хубаво от нулата, така както е можело преди време. Или сме станали (включително и аз) само "разбирачи" дето пишат по форумите ;)
Труд не ме плаши а и не е с идеята за печалба или нещо такова. Да тръгна да правя нещо дето да му се качи готов бейсик или там каквото е, това си е търсене на мекото - някой друг да е свършил работата преди това. Съвсем типипчен подход в наши дни за съжаление...

ДедоБоре:
Тия памети съм ги ползвал и преди. Лесни са за доствка (от маусър). В момента може и да имат малко, но ще заредят. Рутвал съм ги и на PCB и знам как да стане. Не знам дали Z16F пали с CP/M а и не ме интересува (виж отговора към Цецо).
Схемата е на Алтиум, но не ползвам нищо от стандартните библиотеки. Естествено когато схемата е съвсем готова (тъкмо забелязвам няколко неща за оправяне), ще пусна и алтиумските файлове и BOM за даунлоуд. Ако пък кажеш къде да я сложа за споделен сорс - още по-добре.

Последна промяна Н'бабане Гт'муан'га на Сря Ное 20, 2013 4:09 am, променена общо 2 пъти

Сря Ное 20, 2013 12:14 am
Профил

Тези топчести памети ако и да можеш ,да ги опроводиш на 2-слойка (за мене е непостижимо, предполагам) , как ще ги запояваме ние - масите? Отделно 4-слойна платка си мяза на автогол според мене. Сложи 1 или 2 чипа по-малки и по-човешки , пък гигабайтите ги остави за слот.
Един УАРТ на 485 няма да ти заеме много място.
Конзола на RS232 звучи добре, ама с FT232RL или нещо подобно ще е по-...адекватно, е няма да може да се ползва този УАРТ за друго - освен ако не включиш буфер паралелно на FT-то.
И едно серийно флашче, ако може :-).

Сря Ное 20, 2013 1:03 am
Профил
Аватар

А, тия чипове ли са притеснителни? За съжаление само в тоя формат ги правят (има ги в даташита и като TSOP, но тях не ги правят), но може да не се лепят на платката, тъй като цялата шина ходи навън и може да се спретне платка с памети на слот. Ти иначе по принцип кои памети би препоръчал в замяна?
Между другото, рутването не е проблем. Ето ти картинка на точно тоя чип рутнат на еднослойка. :D Пътечките са 5 мила и клирънса е 5 мила. Това не е проблем за почти никоя фабрика в наши дни. И това е при много консервативвн размер на падовете. Ако ги намаля малко, и с 6 мила ще стане даже.

Закачам текущата версия с няколко дреболии дето междувременно видях и оправих. Добавих също и един PS/2 конектор в паралел към GP10 и GP11. Тия GPx са по принцип портове с общо предназначение. Първите осем от тях могат да са аналогови входове (10 бита, 0-2 волта), а останалите могат да генерират прекъсвания и DMA заявки.
Пинаута на слотовете съм го мислил по такъв начин, че да може да улесни периферните платки като в някои случаи да позволи дори едностранни платки за простота.

Ако някой иска, качил съм текущия алтиумски проект заедно с документациите ето тук: http://www.dimitech.com/temp/16z.7z

FT232 или там подобните на него са бриджове за оправяне на USB недомислицата. Аз предпочитам да няма недомислици по тая платка, защото една води до друга, после трета и т.н... до момента :)
RS485 бих закачил с удоволствие, но няма къде... А това за флашчето не го схванах :-k

Прикачени файлове:
16Z.pdf [512.41 KiB]
464 пъти
Capture.PNG
Capture.PNG [ 44.98 KiB | Прегледано 9670 пъти ]

Последна промяна Н'бабане Гт'муан'га на Сря Ное 20, 2013 8:12 am, променена общо 1 път

Сря Ное 20, 2013 3:07 am
Профил

BGA изглежда добре на еднослойка :-), обаче тез всичките шини нали се дублират и после ходят и до проца ? Нямам Алтиум да погледна как се получава.
Както и да е.. Вярно че памет картите са без пари, но ти планираш 3 слота за карти.
Бих сложил вместо единия (или под него от другата страна) - сериен флаш + сериен еепром или мрам. И някакви чаркове за прекъсване по спад в захранването, ако не си ги предвидил де.

Zeon, Zenon, Zneon :-)

Сря Ное 20, 2013 8:06 am
Профил
Аватар

Тия последните пресполагам че са предложения за възможни имена? :)

Значи относно паметта. Аз по принцип затова ги сложих тия два чипа, а не само един. Идеята е да напълня конфигурацията откъм памет (или поне в стандартен вид без разни екзотики като бакиране и т.н.) още на стандартната платка. Така слотовете всъщност са за други платки - предимно интерфейси или разни специфични модули. Обаче тъй като тия чипове са само BGA, може и да не се лепят на платката стандартно, ако се лепи на ръка. Тогава обаче ще трябва да се ръгне платка с памет в някой слот. Иначе за машинно лепене проблемът не съществува изобщо.
Това със серийния флаш все още не го проумявам. Сложил съм микро-SD на платката точно за тая цел. Относно захранването - по принцип модулите и имат вътрешни защити, аз отвън съм сложил само един саморесетващ бушон и супервайзър за ресет. Би трябвало да е ок мисля.

Сря Ное 20, 2013 9:31 am
Профил

Серийният флаш и еепрома/мрама имат паспортни данни , сд-картата - божа работа.
Когато отпада захранването и искаш да запазиш нещо - можеш да си разчетеш времето и кондензаторите.
Машинно редене на БГА - изключваш много хора от използването на опън хардварето, ще трябва да си поръчват наредени платки при тебе. Може би аз не съм разбрал нещо.

Тия разширителни рейки са прекалено универсални и дълги, макар да разбирам защо ги искаш.

Сря Ное 20, 2013 10:04 am
Профил
Аватар

Ок, сега е ясно. Ще сложа един опционален футпринт за сериен флаш/мрам, така че който иска да може да си го запълни, въпреки че аз по-скоро го виждам полезен като за мрам или фрам, отколкото а флаш.
А машинното асемблиране - това за много хора е съвсем приемлива опция, за други може би не е, затова се опитвам да вместя колкото се може повече варианти на едно място и да стане платката лесна за асемблиране и на ръка (освен БГА чиповете). В момента всички части освен тях, могат да се запоят с обикновен любителски поялник.
Разширенията не са рейки, а истински слотове като по платките едно време. Не мога да измисля начин да станат по-къси от това което са в момента.

Сря Ное 20, 2013 12:26 pm
Профил

За да може да сработи записа на състоянието при отпадане на захранвенето - трябва да има едно сигналче - примерно от транзистор, който да показва през някой порт за прекъсване ,че е отпаднало входното на DC-DC конвертора.

Разширителния слот на XT беше 2x31 пина мисля, АТ добавя още едно малко разширение за адресите. Би могъл да отделиш параления бус на един куплунг, серийните и GPIO на друг, по малък. Ти си решаваш де.

Машинното запояване заради БГА ще затрудни началото на проекта.

Сря Ное 20, 2013 1:53 pm
Профил
Аватар

аз за това говоря за платки и комплекти с елементи, ако се съберем поне 10 ентусиаста, да поръчаме заедно всичко - а въпроса с БГАто може да се уреди като се залепи на ръка във съоветната фирма както си мъ е реда, а другите елементи всеки ще си ги пои сам.

Сря Ное 20, 2013 3:36 pm
Профил

и ако си поръчал 5 платки, а после се окаже че ти трябват 6 , кво правиш? :-)

Сря Ное 20, 2013 3:55 pm
Профил
Аватар

добре, нека не разводняваме с такива "ако нещо ти падне върху сензора" въпроси - ако се съберем 10 човека, може да поръчаме 15 платки и толкова компоненти, и винаги ще има резерва за някой включил се допълнително или съсипана платка и т.н. мисля, че всеки претегля рисковете ако се включва в подобно начинание, и дали иска да се бори сам на база на публикуваната документация и код или иска да си направи живота малко по-лесен.
забавленията или хобито на един човек не означава, че трябва да е евтино - може да е отворена документация или отворен код, но прототипите не са безплатни. както казваше един познат - някой пият скъпи вина, други бягат след красиви момичета, трети карат бързи автомобили - има и луди да си дават парите за електроника. Но принципа от нищо нещо - вече е съвсем друга история. :D
а като си поръчал веднъж тия платки - може да ти останат шаблони, а някой фирми дават и безплатен стенсил и т.н. в най-лошия случай просто даваш номера на поръчката, адреса си и плащаш при получаване. важното е да има някаква система. Сайтове като Kickstarter и Indygogo отдавна са доказали, че такива групови проекти работят.

Сря Ное 20, 2013 4:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща