Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
LAN кабел вътре в устройство. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LAN кабел вътре в устройство.
Трябва да прехвърля LAN връзка между две платки вътре в едно устройство. Оказва се че LAN PHY-то е на една платка, конектора на друга и между тях има 10-15см кабел. Мисля че най-добре ще е трансформатора да е при PHY-то (то и без това няма място за конектор с трансформатор).
Само не мога да измисля какъв точно да е кабела между двете платки, както и какви конектори да се ползват (да са малки все пак).

Вто Ное 19, 2013 2:02 pm
Профил

Мнение Re: LAN кабел вътре в устройство.
Ами вземи някой UTP или FTP само мед(понеже има и такива със стоманена и алуминий). Не съм сигурен, че без трансформатор това ще работи...
Поздрави!

Вто Ное 19, 2013 7:44 pm
Профил

http://store.comet.bg/Catalogue/CON/%D0 ... %D0%B8+FF/
нещо такова

Вто Ное 19, 2013 8:30 pm
Профил
Аватар

Трябва да е минимум симетрична линия. Теорията на усуканата двойка е не толкова да елиминира смущенията които приема, но да елимира тези които създава в зародиш, за да не пречат на съседните линии. По спецификация, при RJ45 конектора усуканата двойка трябва да е развита не повече от 12мм.

Вто Ное 19, 2013 10:08 pm
Профил ICQ WWW

Противно на теорията съм виждал в уво и то скъпо до митава 4-5см по печатен кабел.

Вто Ное 19, 2013 11:23 pm
Профил
Аватар

Е, то за работенето ще работи, знаеш колегите как запояваха UTP-то със запалката:))))))

Вто Ное 19, 2013 11:32 pm
Профил ICQ WWW

relsys,
как се променят нещата , ако трансформатора е до RJ45 куплунга, а лентата е между PHY и трафа?

Сря Ное 20, 2013 12:13 am
Профил

Да това ми беше мисълта, че явно някак работи, а и е минало EMC, сигурно има някакви дръвчета, но като цяло явно става. Ами аз съм опроводявал, трафа в RJ-то, на двуслойна платка минаваше поне 7-8 см, подобно трябва и да е ако е кабел.

Сря Ное 20, 2013 12:20 am
Профил

Ако не смяташ да пускаш гигабит изобщо да не ти пука. Може с лентов кабел, може с телефонен, може с каквото се сетиш.
Трафа го сложи до чипа. От там нататък да не ти пука. И ЕМС ще си минеш и проблеми няма да имаш. Системата е много дурако-устойчива. Ако знаеш повечето конектори какви лоши връзки дават и системата пак работи. А и с днешните некадърни китайски кабели...
Масово за патч кабели се ползват 8 жилни лентови телефонни кабели.

Сря Ное 20, 2013 5:26 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Ако не смяташ да пускаш гигабит изобщо да не ти пука. Може с лентов кабел, може с телефонен, може с каквото се сетиш.
Трафа го сложи до чипа. От там нататък да не ти пука. И ЕМС ще си минеш и проблеми няма да имаш. Системата е много дурако-устойчива. Ако знаеш повечето конектори какви лоши връзки дават и системата пак работи. А и с днешните некадърни китайски кабели...
Масово за патч кабели се ползват 8 жилни лентови телефонни кабели.

Типично БГ изказване. То затова всичко в държавата ни е така. Всички знаем, че ще работи, и че системата е дуракоустойчива. Само че утре някой като теб като произведе системата и няма да работи.....

Сря Ное 20, 2013 8:07 pm
Профил ICQ WWW

Както казах и горе за работа работи, ти ако анеш тия ланаджии какви неща творят до де ти докарат интернета у вас ... ама не е там въпроса. Аз съм го виждал на печатен кабел в у-во, но дали е добре не знам, работеше си а и у-вото е масово, т.е. сигурно работи, но може би има ограничения в скоростта, не съм го заглеждал от близо може самия печатен кабел да е бил по специален, не мога да кажа. Аз лично не бих разчитал че ще работи щото по принцип работи, но и за малко разтояние е много криво, подходящ конектор, подходящ кабел ... сега се сещам, може би някой високо скоростен дата кабел, SCSI но не знам как е импеданса а и те са паралелни масово, но ги има фабрично усукани, LVDS кабелите са усукани но .... SATA ... не се сещам там двойки ли бяха ...

Сря Ное 20, 2013 10:22 pm
Профил
Аватар

ми зависи от PHY, скорост и траф.
принципно до 15-тина сантиметра PHY-траф няма проблем но трябва да го има в чаршафа. ако има CT трафа, може и повече.
хубаво е, ако може кабела да е усукан и поне да е за лан, а не за простиране.

Сря Ное 20, 2013 10:55 pm
Профил

Релсис,
сигурен съм, че имаш разработени поне няколко мрежови устройства на пазара и също така си купил някое от моите устройства и си го изследвал и анализирал. Открил си ми бъговете, дефектите и разсъгласуваността.
Преди 7-8 години правих един малък 8 портов управляем суич и от него са продадени над милион бройки. Успешно съм минал и ЕМС и ЕМИ. Правил съм и сигнал интегрити на платката както и замервания при различните производственни толеранси на платките. Мога да те уверя, че гаражното ми ниво на работа стил "хубава работа ама българска" е доста класи над производителите на кабели и конектори. За печатни платки да не говорим.
Ако си направиш труда да поизчислиш колко ще ти е импеданса на пистите, на кабела от платката до конектора, на самия конектор, на другия конектор, на кабела до другото устройство и съответната комбинация от друга страна ще останеш учуден колко малки са отраженията от всяко звено на импадансна несъгласуваност и как стандарта позволява доста голяма диавиация на параметрите. Това е борбата на всички производители на чипове и затова в гигабитовите чипове има система за измерване на дължината, импеданса и отраженията на трасето.
И за българската работа си прав - всички разбират от футбол и ... кво беше там. Като критикуваш поне подхождай научно.

Чет Ное 21, 2013 2:53 am
Профил
Аватар

Pif,
както казах, ясно ми е че ги знаеш нещата. Обаче тези, които не ги знаят, трябва и те да ги научат правилно за да може да кривват от правилните параметри, а не казват "абе то и така работи". Иначе и аз съм открил, че 75 омовия кабел е по добре за WiFi, ама как и на кого да го доказвам....
А щом разработваш мрежови устройства, значи вероятно си минал може би през някоя CISCO академия и знаеш, че там има стандарт дори и за това на кое коляно да застане работника та да монтира розетката в дървена къща....

Защото пък и също така си спомням, едно време когато лана беше на коаксиал, как нещо не работеше и според спецификацията....

Чет Ное 21, 2013 3:50 pm
Профил ICQ WWW

relsys написа:
...значи вероятно си минал може би през някоя CISCO академия...

Щом човекът знае нещата да е ходил там е по-малко вероятно :)

Чет Ное 21, 2013 4:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща