Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Станции за горещ въздух от TME 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Станции за горещ въздух от TME
Решил съм да пробвам ТМЕ. Като изключим JBC, Weller и другите сериозни марки, някой има ли впечатление от следните станции за горещ въздух. Знам, че темата е дъвкана и преди, но питам за конкретни модели и евентуално сравнение с ценови клас под и около 300Евро / говорим само за горещ въздух, допълнителния поялник е екстра която не е задължителна в случая

Atten A850D
Solder Peak SP-HA800D
Solder peak SP-1011DLR
ETC Power ETC-RW900D

Пон Ное 18, 2013 5:14 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Станции за горещ въздух от TME
850 e доста разпространен, няма проблем с чаркове и накрайници.
компресора (вентилатора) е в тялото, регулира се добре както дебита, така и температурата. става за доста неща, разбира се не за всичко.
за поялник спарки беше споделил негов проект, който ми се струва по-добър от стандартно китайче. с не много пари може да си сглобиш приличен тул.

бебето да не порастна вече достатъчно, че да му сглобяваш вече работно място?

Пон Ное 18, 2013 7:05 pm
Профил
Аватар

благодаря Дедо, бебока... е вече 16кг и отива на метър, страх да те хване - но все още го гледам. иначе да, сглобявам му работно място - детския труд преди всичко. изработих малко пари през лятото и есента и сега гледам да ги похарча за инструменти преди края на годината, иначе тукашната държава ще ги изяде като данъци.

проекта на спарки го знам и го следя, а иначе стандартни поляници имам няколко - Велер, Меткал и някакво китайче от Конрад. миналата седмица на продуктроника участвах в състезание на IPC за запояване - 45 мин с двустранна платка и компоненти за повърхностен и нормален монтаж. безоловен припой и поялник Меткал (но май беше китайско копие). поозорих се, но стана - като изключим един обърнат светодиод и окъсеното QFP което не можах да изчистя навреме. Инструктора французин каза че съм имал добра техника, но не било зле да мина и курс кое трябва и кое не трябва. После една госпожа от JBC ме заразпитва какви са ми впечатленията спрямо тях и другите поялници - но аз не опитах как е с JBC...

Пон Ное 18, 2013 7:33 pm
Профил
Аватар

Аз съм със Solder Peak SP-1011DLR. Мисля, че е китайско копие на някой от по-марковите.

Първо - контролерите са пълно дърво. При включване тръгва да загрява нормално, и като стигне заданието, уж спира да загрява, обаче температурата се прехвърля с над 100 градуса а на дисплея си седи уж достигнатата температура. Ако цъкнеш някой от бутоните +/- и измамата веднага цъфва - температурата скача със 100 - 120 градуса. ПИД- а му е само П и е ужасно настроен - като стои на стойката (за дръжката говоря) играе с +/- 5 градуса. И понеже контролера на духалката е абсолютно същия - сещай се какво важи и за нея.

Човки - има 4 вида - две остри, отвертка и мини вълна (мини вълната не съм я виждал още че нещо елимекса се изложиха с доставката). Досега са минали към 400 гр. тинол и засега и човките държат и дръжката е добре. Духалката - все още нямам някакви сериозни забележки - ползвал съм я няколко пъти - свършвала ми е работа. Няма режим за изстиване. Май има да се продават резервни нагреватели и за дръжката и за духалката. Има и резервни дръжки.

Обаче - контролерите са ужасни - като ми остане малко време и ще си направя други - тия направо на боклука.

Пон Ное 18, 2013 8:49 pm
Профил ICQ

Абе Груби .. два въпроса, първо ти как успя да изкараш паи докато почиваш, глей ква работа, нали беше някъде на ваканция лятото .. ио втория въпрос, що не я омая тая от JBC можеше да отнесеш някоя станцийка :D

Пон Ное 18, 2013 9:40 pm
Профил
Аватар

въпрос първи - изкарах пари благодарение на такива като мене, но с две деца и без баби и дядовци - и те искаха малко почивка хората :D
въпрос втори - как не се сетих 8O

продуктрониката беше страшна скука, добре че имаше няколко приятели с които да изпием по бира. ще сложа няколко снимки в общи. малките производители и фирми бяха съвсем на изчезване - само някакви страшни консорциуми, и старите постоянни присъствия.

Пон Ное 18, 2013 10:44 pm
Профил

Значи ако изключим пропуснатата бира не съм изтървал нищо. Майта почивка мина обратно, особенно втората, айде първата работих, морето го видях два пъти за един месец :) Сори за офтопика.
Аз имам 850, не поя страшно много но върши работа, що годе добре се регулира.

Пон Ное 18, 2013 11:00 pm
Профил
Аватар

Имам една подобна на тази:
http://www.ebay.com/itm/New-2-IN1-SMD-S ... 3f2bff8d30
Работи добре , регулира прилично, само големите корпуси като TQFP208 се свалят малко бавно. Нямам опит с марката аттен , но ми се струва, че цените на тази станция в тме са високи спрямо подобни китайски в и-бей.

Вто Ное 19, 2013 11:41 am
Профил
Аватар

цената в случая не е много важна, важното е да има изрядна фактура и да няма проблеми с доставката. и да има резервни части.
другото което ми прави впечатление, е къде на кутията е монтиран въздухопровода - левичар съм и понякога има значение, ако не ставаш няколко часа от стола и имаш куп други неща на масата.

пак благодаря за всички мнение и връзки, надявам се да е полезно и за някой друг :)

Вто Ное 19, 2013 12:32 pm
Профил

Контролери не мога да обсъждам, но относно човките, мога да дам мнение за 3 вида:
- Hakko Т12:
Добро. Има евтини китайски човки за по 3-5 долара. Оригиналната е към 20 и кусур евро бройката. Разликата между оригинална и китайска човка не е велика, както функционално, така и като поведение на температурата. Понеже се ползва последователна термодовйка, контрола им е малко куц, и между човките има до 60-ина градуса разлика, поне при китайските копия. Оригинална имам само една, но като вземем предвид че в новия вариант на тия човки са набутали и баркод, който станцията си чете за корекция, предполагам и там е същото. Но определено китайска дръжка с китайски човки са един много добър и евтин вариант със съвсем не лоши характеристики. Нямам скапана човка от работа до сега. Няколкото, които изгорих бяха при писането на софтуера. Реални между 60 и 70 вата при 24 волта. Заграва бързо (5-8 секунди) от 0 до 350.

- PACE TD100:
По-добро. Дръжката е скъпа (май към 70-80 евра и повече), човките са евтини (10-11 евра във Фарнел). Човките са по-тънки от горните, 2 пъти по-мощни, и изглеждат по-добре направени. Загряват със скоростта на светлината. Пак ползва серийна термодвойка, при това със същите характеристики като на HAKKO T12. Не знам дали има проблем с разлики в температурите между различните образци, защото имам само една човка, която взех за проба. Из интернет разправят че като си взимате дръжка трябва да си вземете и някакво силиконово/гумено нещо против прегряване, иначе дръжката се загрявала неприятно.

- JBC C245 (и от сорта - имат и по-дребен и по-мощен вариант):
Най-доброто измежду трите. Мощно (3 ома), и загрява ужасно бързо (по-бързао и от двете горни). Не е със сериен датчик, ами си е с отделна термодвойка. Няма ряазлика в температурите между образците (имам 4 такива човки), много прецизно се контролира. Човката като компектност (диаметър в предния край) е нещо между предните 2. Много добра дръжка - малко загрява отпред, но нищо чак фатално. Ако има стойка с намаляване на температурата докато поялника е в нея проблем със загряването практически няма. Ужасно държеливи човки (това и от интернет и от личен опит). Понеже изгорих и една такава човка докато пишех софтуера (заболя ме сърцето от което - 40 кинта), трябваше да светне почти в бяло отпред за да свърши. То аз така и забелязах че нещо не е в ред. :) Из интернет казват че човките траели много. Изработката им е добра. Даже много добра. На изгорялата човка покритието си стои, може да се калайдисва точно до там, до където и преди да изгори.

Ако трябваше да пазарувам сега - PACE TD100 (щото човките евтини) или JBC (щото качествени). Понеже вече имам към 50 човки T12, абсолютно всякакви, на едната станция си бачкам с T12, а на другата с JBC C245.

METCAL не съм пипвал и не знам. Попадам все на някакви, дето даже нямат регулация на температурата - били интелигентни и сами правели каквото трябва, а това на мен не ми допада.

Човки без вграден нагревател за мен са out-of-question.

Станцията за горещ въздух ми е GORDAK 850 B. Нямам оплаквания, ама и не я ползвам често. Само духалка е. Няма поялник.

Та, ако имаш възможност, вземи си отделна китайска духалка + станция от JBC. Като обща цена JBC-то хич не е скъпо, сравнено с други. Не съм засичал и оплаквания от C245 варианта, а само хвалби. Това за разлика от Weller примерно. В комплетка имаш дръжка + една човка, понякога и 2 човки, като само тия 2 неща са ти между 150 и 200 кинта, ако ги купиш отделно. Но после кефа ще е максимален. Трябват ти сигурно 3-4 вида човки и си покриваш работата на 99% с тях.

ПП: На станцията с духалката ми стойката може да се монтира и от двете страни.

На JBC имам предвид това, конкретно:
http://www.tme.eu/bg/details/jbc-cd-2ba ... s/cd-2bc/#

Може през Комет, може и през TME.

Вто Ное 19, 2013 1:07 pm
Профил ICQ
Аватар

@sparkybg - подробен анализ, благодаря
Засега май ще е Атен-ската духалка. Иначе вече имам Меткал MX5000 просто защото беше евтин на едно изложение, има два изхода и пинсета и ми подариха комплект човки. Не защото го имах на предната работа или харесвам как работи. Прав си - няма контрол на температурата, бори се да е интелигентен. На Продуктрониката гледах PACE и JBC - изглеждаха и си бяха добре.
Не съм опитвал JBC и Hakko, и може би не е лоша идеята за още една ( не толкова интелигентна ) станция.

Сря Ное 20, 2013 4:49 pm
Профил

Grubi написа:
Не съм опитвал JBC и Hakko.

Опитай поне JBC. По-доброто от двете е, според мен. После ще кажеш как е спрямо OKI/METCAL.

ПП: В смисъл, ако имах твоите терзания за нов поялник, направо щях да се метна на JBC.

Сря Ное 20, 2013 6:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]