Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Обработка на алуминий с CNC. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Обработка на алуминий с CNC.
Споделете малко опит с обработката на алуминий. Имах 2 фрезички "лястовича опашка" 3мм за начало и вече ги няма.
Поливах със спирт и работих с подаване по Z с 0.08мм и скорост на подаване по X и Y 2000. Уж се беше закрепило и си режеше добре и нещо и стана в един момент и се счупи и тя. Първата я сучпих в началото щото реших че при ниска скорост на подаване мога да режа странично с нея. явно че не става така.
Работя с максималните обороти на машината около 11000.
Потърсих нещо по практически насочено за работа с алуминий ама не намирам. Все трябва да се задълбава. А аз искам да си правя панелчета с машината и не ща да ставам майстор в облстта :)

Съб Ное 16, 2013 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Обработка на алуминий с CNC.
"Полепването" се дължи на загряване.
Потърси смазочно-охлаждаща течност , но такава, която е специално за алуминий. Най-добре да осигуриш непрекъснато охлаждане, например с малка помпичка. Опитай и с по-ниски обороти, загряването е пропорционално на трета степен (май така беше :)) от оборотите.

Съб Ное 16, 2013 10:15 pm
Профил
Аватар

При толкова малко подаване не се стига до сериозно загряване. Просто като се реже отвереме навреме като че ли задира и се получава доста сериозна вибрация.
Да не би тази смазочна течност да предотвратява това?
Другото което си мисля е че за алуминий може и да не са подходящи този тип фрезери. И на голямата фреза си счупих преди 5 милиметровия фрезер. Пак ефекта беше като че ли заклини нещо изведнъж и се строши. Но тогава си експериментирах и реших че не съм захванал добре детайла и оттам е било.

Съб Ное 16, 2013 10:31 pm
Профил

Малко не ми е ясно за самото подаване, 0.08 какво е това на оборот или ? Както и онова 2000 не ми е ясно. Както Ицо е казал трябва ти охлаждане, ако работиш със сранвително малки подавания може и въздушно, но най-добре си е течно, помпичка, примерно за фонтанче и охлаждаща течност. С малки машини опит нямам, с фреза по малка от 4 мм не съм копал никога, но в доста от случаите не съм ползвал и охлаждане, но на ФУ-то оборотите не са високи. Много зависи и от алуминия, ако е чист си е направо мъчение, но предполагам обработваш сплав.
Не знам също така на коя му казваш лястовича опашка, фрезова се с цилиндрични фрезери, лястовича опашка има ако искаш да направиш трапецовиден канал, но не те съветвам да копаеш алуминий директно с такава, може да я ползваш ако ти трябва трапечовиден канал, но първо се фрезова канала а след това само скосяванията.

п.с.
http://instrumentcomers.com/producti/me ... rezi3.html ето това е челно цилиндрична.

Съб Ное 16, 2013 10:38 pm
Профил

И аз да кажа, чистия халумин е мъка, с дурала моята фреза пее. Стъпка 0.5 мм. Ама тогава скорости 2000 са фантазия поне за моята фреза. 200-300 ми е ОК.
Тони - това са мм/мин ;) а първото е дълбочина на обработката по Z оста.

Съб Ное 16, 2013 10:46 pm
Профил

Сега като ти чета поста, вибрации и задиране не трябва да се получават, това може да става както от недобро закрепване на детайла, така и от лошо закрепване на фрезера или проблем със шпиндела, поразбити лагери примерно. Това на каква машина става, на някое малко CNC или на истинска фреза. Ако е малко може да е чисто конструктивен проблем, недостатъчно стабилна конструкция.

п.с. ами знам ли аз дали говори за мм/мин, а и мм/об е доста по директнен измерител, така илиначе изчисленията на силата на рязане са директна функция от този параметър .. така при 2000 мм/мин и 10000 об/мин това прави 0.2 мм / об не знам какъв фрезер ползваш, оставам с впечатление че е малък, да не се окаже че затова го чупиш. Ако си с 1 мм фрезер може и затова да го чупиш, това е горе долу колкото фрезера може да отреже за един оборот.

Последна промяна ToHu на Съб Ное 16, 2013 10:58 pm, променена общо 1 път

Съб Ное 16, 2013 10:49 pm
Профил
Аватар

Малка е фрезата. Работна площ малко по голяма от A4. Вибрацията доколкото се вижда е най вече на самия инструмент. Конструкцията е стабилна долу горе. Но това че така изглежда не е определящо. Няма луфтове машината засега.

Пробвам с алуминий. Разни стари радиатори имам килограми.
Да разбирам ли че чистия алуминий не става за фрезоване?

Съб Ное 16, 2013 10:56 pm
Профил

Абе става ама е голяма мъка, много е мек, инструмента трябва да е добре заточен и охлаждането е задължително, иначе ще ти се маже по фрезера като мармалад по филия.

Съб Ное 16, 2013 10:59 pm
Профил
Аватар

0.08 е подаването в дълбочина на всеки пас. 2000 е скорост 2метра на минута.
Цилиндеричен фрезер с 2 канала ползвам. На тях ми е останало в главата че им викат лястовичи опашки но вероятно бъркам.

Съб Ное 16, 2013 11:00 pm
Профил
Аватар

Добре. Явно не става работата с чистия алуминий. Или поне трябва да ползвам по голям фрезер за да може ъгловата скорост да се увеличи а и да не се троши лесно.

Явно трябва да си взема и алуминиева ламарина и плътен алуминий. Какво да търся,че да е подходящо за обработка?

Съб Ное 16, 2013 11:05 pm
Профил

Ами по малка скорост на подавателното и може по голямо подаване, примерно 0.2 няма да имаш проблем но при 500 мм/мин да речем или 1000, но не повече. Ако го връткаше на 20-30 хил об. щеше да е друго, тогава 2000 е ОК за тоя фрезер, но трябва да внимаваш да не загрява.

Съб Ное 16, 2013 11:07 pm
Профил
Аватар

На малка скорост задирането е много по сериозно. Така се сучпи първия. Бях дал 20 см на минута подаване. Вярно че го мъчих да реже наведнъж 3 мм. Но скороста на подаване беше доста ниска. Погледната под лупа повърхноста на рязането е една омазана.

Съб Ное 16, 2013 11:16 pm
Профил

3мм това за какъв диаметър на фрезера? Едно време го бях докарал да ги смятам на ум, и таблиците помнех ама вече всичко ми е излязло, имаше еидн справочник, на Ташев ако се не лъжа ... то са си минали 15 години от тогава.

Съб Ное 16, 2013 11:25 pm
Профил
Аватар

Същия фрезер 3мм диаметър.

Съб Ное 16, 2013 11:30 pm
Профил

замазана повърхност като цяло е свързана с вибрациите, но те много често са в следствие на проблем със самото рязане. Или скоростта е много висока и фрезера не успява да отреже а започва да мачка, или е тъп, и в двата случая започва да замазва като замазаното е .. хмм някак на скоци или и аз не знам как да го обесня, причината е че фрезера леко се изкривява, и след това изведнъж се освобождава и отскача напред, съотвенто .. абе трудно се описва с думи нещо което трябва да се види.

Нед Ное 17, 2013 12:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща