|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Toyota software analysis
Аз оше не мога да си обясня ОС + кола = какво? иде реч хубаво да си имаш ОС за ентертаймънта(infotainment systems), ама за чий чеп е в ЕКУ-то АБСа и т.н? и още повече да взима критичните решения свързани с ускоряване/спиране? Колите все още се движат в рамките на 120кмч ( не броим разни по германските ауобани, и разни идиоти по БГ псевдомагистрали),в града си е 30-40, т.е. задачите за решаване са същите както през 1950 г. Само горивото е доста по скъпо И същото дето се е правело без компютър сега се прави с няколко и трябва ОС иначе колата не върви  малко става като 64битовия проц на ябълките 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 28, 2013 3:45 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Муха, и за това става въпрос, нещата са се сбозясали 2002 когато са започнали да слагат MCU-та за регулиране на вредните емисии, явно само с механика или не е ставало, или е било твърде скъпо ... консултанта даже цитираше някаква реклама на BMW в което се хвалят, че в последните им модели имало по 100-на процесора т.е. аргументира се, че колата е една сложна компютърна мрежа  А, че сега решаваме същите проблеми като преди 20-30 години ама не с 8 битови ами със 64 битови процесори с гигабайти си е ясно ... еволюция, кво да правиш ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Окт 28, 2013 4:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Последните модели на БМВ до колкото знам имат поне 4 мрежи, две от които оптични. Съществува и една пета (също оптична), която служела само за наливане на софтуера на края на поточната линия, защото ако ползвали другите мрежи за тая цел те не били достатъчно бързи и времето за всяка кола се вдигало с между 15 и 30 минути и поточната линия се задръства  . Та правете си сметка за какво става въпрос. Съвременна луксозна кола от сорта на БМВ, Мерцедес и другите има сумарно над 20 млн реда код - повече от колкото последния изтребител от 5-то поколение Ф-35. Те затова вече колко години не могат да го пуснат в производтсво, защото там за разлика от Тойота (а и не само) военните са луди на тая тема и всичко се тества почти на 100%. При колите много ясно, че това няма как да стане, още повече че производителя няма контрол над всички детайли и модули, дето се вграждат и разчита единствено на доставчиците да си свършат работата като хората, което естесвтено не винаги става. Затова и в цената на всяка кола са предвидени средства за евентуални бъдещи глоби от правителството и риколи за оправяне на проблеми. Тойота платиха за тоя рикол с ускоряването близо милиард долара и казаха тогава, че за тях това не е никакъв проблем, защото парите ги има предвидени. Та смятайте сами за какво точно става дума и как се планират нещата  . Преди седмница пък четох, че сега Тойота пак привикват около 850х коли отново в сервизите за смяна на софтуера на въздушните възглавници защото "или няма да се отвори при нужда или пък ще се отвори без нужда"  . Въобще пълен цирк  . 2007 г. бяха казали на всички техни доставчици, че целта им е да станат новия Генеръл Мотърс, т.е. най-голямата автомобилна компания в света и бяха поискали от тях всички части да станат с 30% по-леки и с 30% по-евтини. Е, на края постигнаха целта си - станаха новия ГМ по всички параметри  . Само дето тая година ГМ за първи път от 35 години насам ги минаха по качество и палачинката се обърна  . Интересно изискване при военните е за всички ресурси на процесорите (и всички бордови сметалки по принцип) да има минимум 20% запас. Т.е. ако имаш 10к РАМ няма как да напишеш програма, дето да ползва повече от 8к. Същото важи и за стекове, честоти, скорост на смятане и т.н. И съответно една нова кола е несравнимо по-сигурна от тази от преди 20-30 г. и то даже когато шофьора няма почти никакви умения. Така че има файда от 64 битовите сметалки, не е като да няма. Качи се на едно 30 г. БМВ да го караш на сняг и на едно ново и ще разбереш за какво говоря  .
|
| Пон Окт 28, 2013 4:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз друго почвам да си мисля и да се чудя, абе колко е тоя сорс код да му ебеш майката, това борд компютъра ли е, еку-то ли е .... обикновенно АБС контрола е отделен, както и стабилността. Екуто също май няа много общо с круиз контрола, или няма логика да има, знам ли, но пък има с педала ... ебеш ли мамака му, но както и да е, тов акеото ме мъчи е 800 страници анализ, тоя да не е анализирал всеки ред от кода по отделно ? Също и препълват 4 к стек ... и то на една от нишките ... абе всичко хубаво ама за еидн круиз контрол и 5 керливи функции дето сигурно има тоя борден компютър какви 4 к стек препълват, той целия код ще се събере в 4 к ... е ... освен ако там не влиза и графичен потребителски интерфейс и управление на някой цветен лед дисплей .... все пак това би трябвало да е специализиран контролер който прави само това, то сигурно на совалката софта е по малък и иска по малко ресурси от колктоо на тохота борд кумпутера.
|
| Пон Окт 28, 2013 8:49 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тони, май сам си отговори... Ръгат код на ред - 5 усд на ред, смятай.... има и за вила , и за изглед към залеза... За директорите поне. Аз пак да натъртя - 10 хиляди глобални променливи ... това не подлежи на тестиране. Като прочетох , че екипът на НАСА е успял да прегледа само 280 х.линии код, а експертът г-н Бари споменава около 1 милион реда код ( това последното число ми е малко несигурно в главата) ...., та погледнах споменатият процесор V850 що за чудо е. Наистина е звяр, с около МБ код. Сигурно са им плащали на процент запълване. Обаче потресът остана - как 1 милион реда С се компилира до по-малко от 1 МБ код. Ако докладът е 75% достоверен, то е страшно, лично аз почвам да си мисля , че основната цел на софтуера е да задържи високо потрблението на гориво, например. Между другото, Тони, какво стана с Туарега?  Да не и там софтуерна бакия?
|
| Пон Окт 28, 2013 9:27 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Тони, не съм много спец по софта ама ги гледам какви черва са - само кан комуникацията (която пристига готова и нямаш право да пипаш нищо по нея) е една камара код какво остава за другите бози вътре... Със сигурност основната логика на модула е една малка част от всичко около нея... Ако си мислиш, че в тая област нещата не са като при М$ се заблуждаваш... Пише се на кило и никой не гледа дали кода е оптимален и кви кретении има вътре. Вдигах си скандали преди време с нашите софтуеристи щото се оказа, че уж трябва да са ембедед програмисти ма на практика и понятие си нямат от желязото, което търкалят (не мога да твърдя, че на всякъде е така ама...) Имаха наглостта да ми поискат как трябва да инициализират един флаш, че да могат да работят с него... Та нищо чудно, че са се издънили там...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Окт 28, 2013 9:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Екуто има много общо с тампомата (круиз контрола). Реално то контролира тоя процес - стратегии за ускорение, стратегии за икономия на гориво, лимити на въртящ момент, екологии и какво ли още не. Някъде е заложено и нещо комфорта. Никой не иска да му се разместват шийните прешлени при ускорение с темпомата. Към това като сложим и активна комуникация с другите блокове като абс (есп), информационни дисплеи, бутони, всички педали, вероятно и други джаджи за които не се сещам в момента, та манджата става голяма. При по-новите автомобили темпомата управлява и спирачките - при нужда намалява с тях, но нямам представа кой се грижи за тая функция - екуто, абс или някоя друга "кутийка".
|
| Пон Окт 28, 2013 9:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ЕКУ-то може да си контролира една камара неща - включително и круиз контрола. Даже сега се сещам ГМ на някои коли регулатора на алтернатора е вътре в ЕКУ-то също и от него излиза само една жица, която отива директно във възбудителната намотка на алтернатора. Явно са имали бол мощ в процесора на ЕКУ-то и са решили да спестят 10-на долара от отделен регулатор  .
|
| Пон Окт 28, 2013 10:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пон Окт 28, 2013 10:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Май не е само заради спестените долари. Правят разни температурни компенсации на заряда. В някои автомобили след запалване увеличават напрежението за по-бърза компенсация на изразходваната от стартера енергия.
|
| Пон Окт 28, 2013 10:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
И това какво му пречи да е в отделен регуатор  ?
|
| Пон Окт 28, 2013 10:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А какво пречи работещите решения да са повече от едно?
|
| Вто Окт 29, 2013 12:12 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз никога не съм казвал, че искам само едно работещо решение. Просто дадох пример с еку, дето върши и други задачи. На което ти репликира, че било така щото правили не знам си какви компенсаци, което е меко казано смешно оправдание да се натика регулатора в еку-то. От много одавна има специализирани чипове на пазара, които правят всякакви компенсации, програмируеми са и могат да си говорят с другите модули в колата по LIN интерфейс. Единствената причина ГМ да наврат регулатора в еку-то е, за да спестят едни 10-на долара както вече споменах. И аз напълно ги разбирам щото един милион коли по 10$ прави 10 милки  . Даже ако трябва да задълбаем - да се навре регулатора отдалечено в еку-то има само недостатъци и единствения плюс е икономията.
|
| Вто Окт 29, 2013 1:02 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не съм имал за цел да започвам спор, за да "репликирам". Изказах предположение защо е направено така. Дали реално е така, не знам. Според мен, ако е реализирано както трябва, а не като темпомата на тойота, би имало само ползи. Така или иначе, ако екуто гушне босилека, е без значение, че и алтернаторът е спрял да работи... А иначе, решения всякакви. Има и хибридни - реле-регулатор, но с корекция на напрежението и от екуто на двигателя.
|
| Вто Окт 29, 2013 2:00 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
То вече е пълно със информация в интернет по темата, ама един линк с доста сбито резюме на к'во е омотано: http://www.edn.com/design/automotive/44 ... nsequences
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 29, 2013 4:53 pm |
|
|