Отговори на тема  [ 16185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282 ... 1079  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
http://translate.google.com/#auto/bg/lo ... s%20driver
К'во се прайте на интересни?!

Вто Окт 22, 2013 10:59 pm
Профил

Без контекст и господ не може да го преведе правилно.

Сря Окт 23, 2013 12:32 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

http://www.bnews.bg/article-89362

Тук сладурчото Вигенин може би е помогнал.

Чет Окт 24, 2013 9:37 am
Профил
Аватар

Не става ясно, тоя път с неговият багаж ли е бил или пак е объркал куфарите? :D

Чет Окт 24, 2013 10:49 am
Профил
Аватар

за мен новината за новия закон за движение по пътищата е по-интересна.
определено в НС се опитват да се занимават с изкуствен интелект, без да имат потенциал.
млади шофьори нямало да могат да карат мощни коли. колко млади? или колко мощни? а русите шАфьорки?
или пък щели да забраняват десните волани. а левите педали?

Чет Окт 24, 2013 11:06 am
Профил
Аватар

Днес видях една лъскава в лъскаво возило с десен волан, аз се подпирах на знака, и въпреки че кръстовището беше "Отватяй си очите на пет!" тя не пропусна да ми хвърли убийствен поглед "Виж ме само!".

Чет Окт 24, 2013 8:40 pm
Профил
Аватар

велосипеди да се карат само с книжка :) е това ако го гласуват ще трябва 8 годишни да решават листовки
а защо не да минават велосипедите и на ГТП и да им вземат по 30 лв да видят дали спирачките има работят

Пет Окт 25, 2013 2:37 pm
Профил
Аватар

3aek написа:
велосипеди да се карат само с книжка :) е това ако го гласуват ще трябва 8 годишни да решават листовки
а защо не да минават велосипедите и на ГТП и да им вземат по 30 лв да видят дали спирачките има работят

Точно така, напълно си прав! Абе не мога да ги разбера нашите управляващи. Оставили са това племе - велосипедистите, да си кара най-безотговорно , без никакви изисквания.
Сега, първо - за да се кара велосипед, си трябва книжка. И изпит преди това. А преди изпита- курсове. Теория - устройство на велосипеда, практика, полигон, градско , извънградско, вътрешен изпит, допълнителни часове, листовки, изпит с наблюдаващ от кат. Да не забравяме медицинско и психо. И подновяване на всеки 10 години, за децата - всяка година, че бързо им се променят физиономиите на снимките. И естествено, да не забравяме - задължителната Гражданска отговорност, може и каско, по желание. И да си сменят гумите зимни/летни , да следят и дълбочината на грайферите. Тук някъде можем да помислим за ГТП , защо не и за каране с включени фарове през деня. А велосипедите дори нямат регистрационни номера, срам! Да им сложат и едни номера, да ги сменят през няколко години и тях, щото изискванията на ЕС се били променили. Като казах ЕС.....то това си е работа направо за еврокомисарите, не знам как са пропуснали да я свършат досега. И после, когато вече всички са регистрирани и номерирани, ще могат напълно законно да си плащат пътен данък, данък велосипед и винетни стикери!

Пет Окт 25, 2013 3:13 pm
Профил

Мисля, че в Полша е така. Велосипедистите имат "книжки".

Пет Окт 25, 2013 3:23 pm
Профил
Аватар

А бе те да прилагаха закона и правилника за движение по пътищата поне за каруците...
Минавам покрай патрулка на КАТ, до която стоят двамката юнаци и оглеждат преминаващите коли. Но не забелязват каруцата без светлоотразители и регистрационна табела. Същото и за малогабаритна, но самоходна селскостопанска техника.

Пет Окт 25, 2013 5:44 pm
Профил
Аватар

нямам нищо против велосипедистите, мотористите и т.н. против съм велосипедистите-талибани.

ако карат по улиците, да спазват правилата.
ако си карат в парка или по "велосипедните" алеи - да карат както искат или както е регулирано.
обаче стъпят ли на улицата, където се движат автомобили, стават равноправен участник и трябва се съобразяват и с другите.
цяло лято ми се случва някой велосипедист да мине пред бронята, за щастие без контакт.
но поне да ги накарат да са малко по-видими. няма логика всички коли да са със запалени лампи, а нощно време да се мотаят в сенките велосипедисти без никаква светлина. поне да станат задължителни ярки светло-отразителни жилетки!

за каруците просто нямам думи. тия хора не подлежат на регулиране. може би само наказания...
има и един друг уникален участник в движението - багерите. не съм виждал никъде по света багери/строителна техника да се движат на собствен ход по улиците. винаги са на ремаркета, а у нас имат регистрация като МПС... но чак до там дупетатките надали ще стигнат в дълбочината на анализа си.

Пет Окт 25, 2013 7:46 pm
Профил

Каруците има лесно решение, конфискация, каруцата разпалки за парното на районното, коня в стола за обяд, ако полицаите не им харесва конско аз няма да го откажа.

Пет Окт 25, 2013 7:59 pm
Профил
Аватар

Никъде велосипедистите не спазват правилника. Тук направо ми късат нервите, особено като почнат да минават на светофарите на червено. Миналата събота един пред мен мина на червено и се заби в насрещното и взе да кара между колите на зигзаг докато и те се движеха. На мен ми се изправиха косите само като го гледах от другото платно пък мога да си представя какво е било на тези, дето ги заобикаляше на слалом, докато те си караха с 30-40 мили в час 8O . Иначе поне в нашия щат яко ги изклатуркаха с каските - за мотор не се иска каска и можеш да си бръмчиш като пич без каска, но ако си с колело е задължителна иначе има $30 глоба :D .

Пет Окт 25, 2013 10:24 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Аз се движа основно с велосипед и си спазвам квото си трябва, а то си е написано тук:

http://www.mvr.bg

"Извадки от закона, касаещи велосипедния транспорт

Раздел III.
Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
ако това не пречи на другите участници в движението.

Раздел XVIII.
Особени правила за някои участници в движението

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване,
всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и
червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена
светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на
колелата.

Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е
длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места,
през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да
освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се
държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и
зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди
тях;

Раздел XXI.
Правила за движение на пешеходците

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън
пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при
невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са
длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до
дясната му граница.

5. (нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) управлява велосипед без
светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, т. 1.

Допълнителни разпоредби

19. “Велосипед” е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда
в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните
колички."

Съб Окт 26, 2013 8:40 am
Профил
Аватар

мдаааам...

Цитат:
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
ако това не пречи на другите участници в движението.

имам чувството, че в НС гонят рекорд за максимален брой думички, подредени в алинея, които да не казват нищо съществено.
"може да ползват". ама може и да не може. или не може да не може.
то в 99.9% от случаите "няма специално предназначена за тях пътна лента или алея".
в градовете май не се сещам за улица с банкет. но дори и да има, той надали е годен дори за ходене, да не говорим за каране на колело.
т.е. тоя член описва моженето на някаква бяла лястовица...

Цитат:
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване,
всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и
червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена
светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на
колелата.

т'ва за звънеца вярно ли е? не ми се рови закона...
и... в същност, не пише, че това, дето си го слагаш 'отзад' трябва да свети. пише, че само трябва да е поставено.

Цитат:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

и що само извън населените места? и що само нощем?
един контакт между кола и велосипедист завършва тежко и за двете страни. за единия "участник" - физически, за другия - юридически. щото ако бутнеш някой велосипедист, априори си виновен и те захапва "правосъдната" "система".
жилетка е от полза и за двамата, хората не би трябвало да ги убеждават да я ползват. но като гледам колко от велосипедистите се смятат за безсмъртни, най-добре е да стане задължителна. и яки глоби, поне като за фарове, мобилни телефони и колани. липсата на жилетка е по-голям риск за сигурността, отколкото забравени фарове по обед.

Цитат:
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

ето кога ще ти трябва вече книжка за колело.

замислям се за ситуацията в близкия парк.
той дали е "площ, предназначена само за пешеходци"? има алеи, на които кучкарите са сложили табели с нарисувано куче. не съм сигурен дали това е площ, само за кучета, и ако някой кара там колело, дали няма да стресира кучето? мен определено ме стресират кучетата, щото се събират по много и почват да правят дивотии. пък някои са доста едрички, и ако решат могат да бутнат велосипедиста. даже не ми се мисли какво ще стане, ако велосипедиста няма 12 години...

очевидно не може да се кара по другите алеи, защото са само за хора. а улиците около парка са само за коли, пък и нямат банкет.

Съб Окт 26, 2013 9:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282 ... 1079  Следваща