|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:51 am
Мултиплициращ DAC, какво да очаквам?
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Мултиплициращ DAC, какво да очаквам?
По горе споменах - машината гони пулсации от по няколко милисекунди, трабва да предвижда кога ще стане късо, кога ще свърши късото, и т.н. Трабва да си струпа статистика за да изчислява колко далеч заварчика държи ръкохватката и прочие неща. Много далеч от пернишка кракра е това. Например нормален пулсов режим при телоподаващо е - базов ток около 100А, пулсов ток 350А, ширина на импулса около милисекунда и честота около 100-150Hz. Идеята е при всеки импулс да се отделя по една капчица от телта и да отива във ваната. При такъв режим няма пръски въобще. Можеш да работиш с голи ръце и шушляково яке, и няма да се случи и една дупчица върху него. ПП: Проца ще е или PIC32 или Renesas RX62N. Мускули дал господ. Може и на дъщерна платчица да го сложа - още не съм решил окончателно. Например: http://www.youtube.com/watch?v=LZzAcXapok4
|
| Вто Окт 22, 2013 12:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре, желая ти успех! параметрите изглеждат постижими като понапреднеш, сигурен съм че тука ще намериш няколко клиента 
|
| Вто Окт 22, 2013 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Хммм, това виждал ли си го работещо, щото аз бая пари съм хвърлил по заваръчна техника, ама не съм видял СО дето да не пръска, може да пръска малко, но то ного зависи и от това какво заваряваш и в какво състояние е.
|
| Вто Окт 22, 2013 9:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Всички водещи фирми го имат - Fronius, Kemppy, Selco и т.н. Лично съм опитвал Selco и Kemppy. Цена на 350 амперова машина - от 8 бинки нагоре. Отделно освен пулсовия режим имат и усъвършенстван режим късо съединение. Идеята е като стане късото да намалиш тока (в класическия случай директно се увеличава), да се слее капката с ваната хубаво, мосле да го увеличиш, и да гледаш кога ще тръгне да се откъсва, и точно преди да го стори отново са намалиш тока, да изчакаш малко, и когато вече се е откъснала, да пуснаш пак силния ток че да нагрее ваната и да направи следващата капка върух телта. При тоя режим също почти отсъстват пръски. Пръските се случват точно при отделането на тела от ваната. Става нещо като микро взрив. Телоподаващото не е само CO2.  Аз например работя с 80% аргон 20% CO2. За всеки метал и всеки режим си има газова смес, като най-често основната интертна съставка е аргон и/или хелий, и се смесва с кислород до 5% или CO2 до 20%. Чистото CO2 е частен случай на ефтин газ за работа с черно. За друго не става. А и по принцип си хвърля повече пръски - CO2-то е активен газ, метода е MAG. ...ама, за пулсовия режим говорим за трифазни машини, способни да дадат поне 350А. На монофазна пулсов режим се постига само на алуминий, и то е на границата.
|
| Вто Окт 22, 2013 9:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Е то еясно че не е сао СО2, ние стандартно работим с каргон. Всичко за газа е ясно, все пак не заварявае рафтове, въпроса е че дали ще пръска зависи и от повърхността, и от това дали случайно нямаш покритие което да си забравил да свалиш  А иначе, пробвахе такова кемпи, не знам настройка ли какво ли но не е като да не пръскаше, е пръскаше по малко.
|
| Сря Окт 23, 2013 9:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Върху силно ръждиви железа, боядисани, с покритие и т.н. не можеш да разчиташ на чист заваръчен процес с каквато и да е машина. Явно при вас е било въпрос на настройки. Разликата с обикновена машина, еле пък трансформаторна, е от тук до небето. Selco-то го пробвах точно с голи ръчички и шушляково яке. На Пловдивския панаир преди 3-4 години. Примерно на около 250-300А, ъглов шев върху 10мм планки. Нула пръски. Нали се сещаш какво би ми се случило с ръцете и якето ако направя същото с обикновена машина.  ПП: Миналата година (или по-миналата, не помня) пробвах и Kemppi, върху неръждавейка. Същата история.
|
| Чет Окт 24, 2013 1:36 pm |
|
|