Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Камери и софтуер за разпознаване на рег.табели 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Камери и софтуер за разпознаване на рег.табели
Някой да е ползвал такова решение. Става въпрос за видеонаблюдение и разпознаване на табелите на колите. За 4 камери и 20-30 метра отстояние на камерата от автомобилите.
Geovision имат някакви камери, имат и някакъв софт сравнително евтин но ако някой се е блъскал с това и знае читаво и работещо решение да сподели.

Вто Окт 15, 2013 12:31 pm
Профил

Мнение Re: Камери и софтуер за разпознаване на рег.табели
Да, но като съчетаеш читаво и евтино почва да става сложно. Принципно ако търсиш евтино разгледай какви апликейшъни има за Axis. Axis дават възмножност да качваш външен софт в самата камера, навъдиха се доста неща, НО, това не е работещо решение, акое да вземеш едни пари ОК, но не разчитай на това.
Има няколко основни въпрос:
1. Колко ленти е движението
2. С каква скорост се движат колите
3. Околно осветление, има ли такова, няма ли, ако няма това денонощно ли трябва да работи или не, вкл. това работи навън или вътре.
4. как го виждш разпшознаването, запис в твоя база данни, или самият продукт да си държи негова база днни.
5. Време за разпознаване
6. Къде и как ше е разположена камерата, това е пряко свързано с част от горните въпроси.
7. Искат ли се някакви сертификати

Имам решения на 3 различни производителя, и трите решения са работещи, всяко от тях е добро за определено приложение, не че не стават за на всякъде, ама си имат плюсове и минуси.

Ако обаче твоята идея е за нещо от порядъка на 1000-2000 афро на камера изобщо не знам как да ти помогна.

p.s. само като инфо, 4 канален лиценз за една от нашите системи която гарантирано работи е от порядъка на 30 хил афро, естествено това е лист цена, от тук може да има 30-40% отстъпка но цената пак си е сериозна.

Вто Окт 15, 2013 1:57 pm
Профил

http://www.milestonesys.com/
Датчани са, но имат развоен офис в София, един приятел работи там, ако ти трябва връзка свиркай ...

Вто Окт 15, 2013 2:35 pm
Профил

Мммм milestone .. пробвай ги, може пък да ти е ОК, но зависи какво точно ще ползваш от тях. Доста се тупат в гърдите и са много популярни сред инсталаторите от IT бранша, лично моите впечатления са негативни, но е факт че са дост популярни. като цяло говоря за продуктите им де, плейт рекогнишъна е доста специфично приложение, дори не знам дали е техен или предлагат чужди продукти, не всичко при тях е тяхно, но това важи за почти всички в тая сфера.

Вто Окт 15, 2013 6:05 pm
Профил

Между другото, софтуера е едната част от задачата, другата част е по-сложна. Има основно три варианта за решение при камерата. Първият е камера без филтри с корав IR прожектор за през ноща. Работи но най-вече ако колата е спряла или можеш да осигуриш заснемане отзад и то под добър ъгъл.
Вторият вариант е камера с IR филтри, това е доста добро, но камерите не са евтини. Аз съм пробвал да правя позлвайки фотографски филтри но и сдва нещата не стават, явно ги правят доста теснолентови. Предполагам там и камерата е по специфична. Идеята е да няма никаква видима светлина, снима се само в IR областта, има съответно и мощни прожектори, като цяло това което се вижда е най-вече номера.
Третия вариант е с LowPressure Sodium, такава камера маркова не съм разглобявал, предполагам и там има филтър. CRI показателя на тия лампи е много нисък, т.е. камерата вижда черно бяло, което обаче в случая е добре. Този вариант работи доста добре и денем и нощем. Такива лампи имаше на караулката на цариградско, не знам обаче дали камерите не бяха обикновенни там.

Разбира се има и варианта да нсимаш без нищо допълнително, но тогава в 80% от времето няма да виждаш нищо.

Отделно, ако търсиш висока скорост нещата отиват към снимане и обработка а не обработка на видео. Подобни са камерите на орлов мост, само дето си нямат аналитика за разпознаване.

камерата трябва да е с доста добра автоматика, имам в предивд регулиране на бленда, усилване експонация. Като цяло тия камери не са никак евтини, примерно еидн добър панасоник е от порядъка на 1500-2500 евро, зависи от модела и броя пиксели, говорим за фиксирана външна камера.

Нещата много се опростяват ако снимаш номера само пред бариера, т.е. колата винаги е спряла, и можеш да осигурош сравнително еднакви условия на снимане. Та от там идва и разликата в по натам, в това което разпознава, има embedded решения които са черна кутия, влиза аналогово или стрийм, и излиза същото. Такива има които разпознават при скорости до 160 км/ч без да снимат, разбира се със съответните високоскоростни камери. Там има много процесинг за да може да се коригират дефекти в изображението.
Има прости софтуери които акоимаш добър кадър вадят номер, ако нямаш не могат, но добър разбирай много добър, те са и по евтини, дори мисля има един Български софтуер.

Вто Окт 15, 2013 9:26 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

В страни от темата, но... винаги съм си мислил, че ако има силен ИР излъчвател колко номера то камерите (дори и стационарните със светкавиците) няма да могат да направят четаема снимка. Прав ли съм?

Вто Окт 15, 2013 10:43 pm
Профил

Донякъде си прав. Ако е със светкавица ефекта ще е доста спорен, твоя излъчвател е широко ъгълен по подразбиране, светкавицата е с диаграма обикновенно под 60 градуса. Излъчвателя не знам колко ще е мощен, но при хубавите светкавици енергията е огромна,експозицията е кратка защото се синхронизира със светкавицата. Отделно само помисли, 100 W фар излъчва половината във IR, но тов ане пречи много на камерите.
Ако камерата е с ниско налягане лампи, там пък си съвсем извън спектъра на камерата, там задължително има филтри.
Камерите с филтри не са с прост филтър, на мен затова опита неми беше много сполучлив, там са с банд филтри, съответно ако твоя източник е в тоя диапазон може би ще успееш, ако не е обаче не правиш нищо.
Също така имай в предвид и друго, каерата обикновенно снима отдалеч, а източника е по близо до теб, поне така би следвало да бъде. Орлов мост е добър пример, източник около 20-30 м пред камерата, осветявате когато си на около 10 м пред него, т.е. ти си на 30-40 от камерата. Колко вата трябва да лъчиш че да заслепиш камера на 40 м от тебе докато теб те светва оня кютюк там.

Вто Окт 15, 2013 10:54 pm
Профил

LPS лампите не могат ли да се заместят успешно с мощни жълти диоди? Питам от любопитство.

Сря Окт 16, 2013 10:39 am
Профил ICQ

не съм в час с това, но ми са ми правили впечатление разни неща - камерата снима под ъгъл, примерно 45 градуса нагоре спрямо колата, така номера се вижда без да заслепяват фаровете, номерата отразяват светлината под всякакви ъгли, обикновено осветвния асфалт пред колата е одостатъчен за да се види номера
и друго - преди години ми попадна специализирана камера за улично наблюдение (без софтуер само ТВ изход) това което забелязах, че е изключително чувсвителна в тъмното, там където с очите не виждам почти нищо, с камерата все още се вижда, зумма също е сериозен.... нямам спомени от какво разстояние се вижда номера, но пак беше по далеч от колкото го виждам с очите
в обектива има 3 моторчета - зуум, бленда и фокус, само блендата се управлява от камерата, може би защото е много стар модел

Прикачени файлове:
100_7703.JPG
100_7703.JPG [ 286.14 KiB | Прегледано 4006 пъти ]
100_7702.JPG
100_7702.JPG [ 274.4 KiB | Прегледано 4006 пъти ]
100_7700.JPG
100_7700.JPG [ 331.03 KiB | Прегледано 4006 пъти ]
Сря Окт 16, 2013 2:09 pm
Профил

Ами чуствителността на тъмно зависи от матрицата, нормално е да се позлват по чуствителни камери. Тази конкретно е с Zoom обектив, не че е лошо, ако е за наблюднеие дори е добре, ако е за разпознаване на номера по добре да го няма, това е най-ленсия начин някой спец наблюдател да скапе настройките.
Снимането от долу на горе е най-добро, но изисква да се копае асфалта и да се изпозлват специални за целта камери, не всичко може да го копнеш и да го оставиш да го вали дъжд, сняг и други. Другия проблем е че при много сняг може би ще остава скрито въпреки подсветката. Гъстият снеговалеж почти не може да се заобиколи, освен с едни еврейски процесори но е доста скъпо решение, изпозлва се основно при наиситна важни обекти.
За лампата, да може да се замени със жълти светодиоди, въпреки че те май не са толкова теснолентови. Така илиначе това с жълтите лампи работи но си е и доста капризно, и е неприятно за водачите, акар и жълти, дразнят.

Сря Окт 16, 2013 10:27 pm
Профил

Благодаря на ToHu и palavrov за съветите и контактите.
Проекта върви напред, ще се опъва оптиката тези дни, софта ще е от milestone, респективно от представителя им сектрон, камерите от тях (камера + корав ИР прожектор).
Чудя се сега за нещо като сървър с процесор Е5 което да върви с нормални Sata дискове и да се събира в 1000 евра? Бях се спрял на едни от HP за тези парички но SFF или LFF дисковете струват майка си и баща си :(
P.S Или някой I7 десктоп, ще свърши работа според предтавителя на софта.

Пет Окт 25, 2013 11:51 pm
Профил
Аватар

Червената или жълтата серия на Western Digital не е толкова скъпа, официалната гаранция е 5 години, не 3 като на другите.

Едит: не червената ами черната!

Последна промяна bongo_x2 на Нед Окт 27, 2013 9:31 pm, променена общо 1 път

Съб Окт 26, 2013 9:17 am
Профил

Аз не харесвам сийгейт, но ти ги давам като пример: http://www.seagate.com/internal-hard-dr ... nics/sv35/
Имат модели дето са предвидени за 24ч работа, докато обикновенните десктоп дискове, ги проектират за 8 часа натоварване на ден.

Съб Окт 26, 2013 10:29 am
Профил

Лично моят съвет, заеби марковите машини и забрави за тая серия дискове, изобщо за коя да е която е отбелязана за видео сървейлънс или видео едитинг. Последните 2 години съм изхвърлил сигурно 200 такива диска с които идват окомплектовани DVR-te, специално за сиагейт ти говоря, но е подобно и с другите. Ако не искаш да иаш главоболия вземай сървърни дискове, и за да си сигурен че няма да има грешка отиди в Адсис, имат сайт ще ги намериш, те знаят какво точно да ти сложат което ще работи. Аз лчно купувам само от тях, както дискове така и машини и да ти кажа грижи нямам никакви.
Относно майлстон, не е върха но поне с епредполага че ще работи, а явно за да се вместиш в цената имат промяна в ценовата политика. Между другото не знам на каква цена ти продава Сектрон, пиши на лични, може да с еокаже че мога да ти го доставя пакот там на по-добра цена, рядко пазаруваме от там но имаме добри условия.

Съб Окт 26, 2013 11:59 am
Профил

Аз имам наблюдения за дисковете сийгейт около 2005 имаха серии дискове с 100% брак. Като това бяха и десктоп и сървърни SCSI дискове всичките сдадоха багажа и от тогава предпочитам хитачи, но сега какво е положението не знам. Ето тук: http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... ba/page497 има една тема с 12417 мнения ... истината е някъде там, четете ;)

Съб Окт 26, 2013 3:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща