|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 6:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Като поръчаш от китайците 50 лаптопа и си казваш какво лого да ти сложат и каква ОС да инсталират.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 16, 2013 10:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе не видяхте ли, че човекот само с един гараж разполага ама не прилича на Steve Jobs... Аз си мислех, че прави странна реклама на прахосмукачката си пък то излиза, че е решил да врътне далаверка разчитайки на задръстеността на българина.
|
| Сря Окт 16, 2013 11:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Просто предприемчив чиляк. Какво пък - нали не продава дрога.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 16, 2013 11:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако забърше някоя твоя марка друга песен ще запееш  А според мен марката на Правчо е предмет на сантименти и национална гордост и някак не върви да се подритва, нищо че това вече стана с "Балкан" например.
|
| Сря Окт 16, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ако я забърше и съм си платил за нея, ще му я изкарам през носа. Ако не съм си платил, значи не е моя и нищо не е забърсал.
Вероятно си е платил за марката, така, че не виждам проблем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 16, 2013 3:15 pm |
|
 |
|
ike
|
@bongo_x2 Цецо е прав. Ако на държавата й пукаше за "Правец 82" последните 30 години можеше да направи нещо по въпроса. Сега какво? Яд те е че баламите, ще си накупят "Правец 82" лаптопи ли http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64x
|
| Сря Окт 16, 2013 5:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии виждам доста разлики: - Commodore 64x се произвежда от Commodore USA. - Официално се признава: "Commodore USA released their own Linux derivative called Commodore OS". - "There is no hardware compatibility with the original C64, with software compatibility provided through the use of an emulator....... run VICE, an open source program which emulates 8-bit computers, such as the Commodore 64". - "For customers outside of its main US support area, keys and keycap pullers will be provided for easy self-installation" пък новият Правчо е без кирилица.
П.С.: Аз никога не съм писал по БДС, де, нито вече знам някой да го прави безпроблемно но наличието на някаква кирилица ще намали значително неграмотността и шльокавицата на които сме свидетели.
|
| Сря Окт 16, 2013 6:19 pm |
|
 |
|
ike
|
Неграмотността и шльокавицата не са заради липса на кирилица, ами заради липсата на култура.
|
| Сря Окт 16, 2013 7:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-вероятно няма запазена марка. дали ще е имало дори и един идиот, който ще тръгне да краде марката "правец", докато тато беше на власт? пък и ... да крадеш краденото.
за добро или за лошо, тогава това беше единствения начин компютъра да стане масов, да стигне до масите (наистина, не в кавички!). децата се палеха най-бързо, но се и вършеше работа. при това като че ли с 8-битовите имаше повече реални разработки. за това принос имаше както произведениет стотици хиляди бройки, така и простотата на желязото. за да си направиш периферна платка ти трябваха съвсем малко познания и някой познат в платкаджийница.
тия дни се оглеждах за нов десктоп. и установих, че вече не е проста работа да си купиш компютър. дори не разбрах какво значат повечето цифрички в номерата на процесорите, да не говорим за комбинацията им с дъна и видео-карти. вече много малко хора могат да стъкмят периферна платка, а единици са хората, които могат да направят дънна платка.
тия юнаци или се ебават нещо или ... не знам. щом са решили, че бизнес модела им ще работи с името "правец", да пробват. ако е успешен, може да ги последва лазарен принтер М2015, сглобени в завода за водомери Беласица-Петрич. или пък дисковите производители да вдигнат завод до чирпан? близко е до бойкостралата, до пристанище и т.н. и без друго в света остана само един завод за корпуси и шпиндели, та още един ще диверсифицира риска, д'ет са вика.
|
| Сря Окт 16, 2013 9:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Модела работи, ама ми се струват малки. Иначе има фирми които асемблират техни лаптопи, да не говори че половината марки се доасемблират също тук,просто е по евтино.
|
| Сря Окт 16, 2013 10:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На мен друго ми е интерсно. Тука от няколко дни тече такава рекламна кампания, че свят да ти се завие. Новината мина като челна на почти всички вестници, даваха го по 2-3 телевизии. Това ако е платено като реклама е много пари. А ако е успял да ги накара да го разнасят безплатно, само човъркайки самочуствието на Ганьо като бивша ИТ нация, евала, бизнес модела явно работи 
|
| Чет Окт 17, 2013 9:44 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
аз пък някъде от около 3-4 години все замислям да пусна последния в света 8-битов компютър... нов стил, от мен измислен - "модерно ретро"  сега поне за известно време ще има хора дето се сещат какво е това изобщо
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Окт 17, 2013 12:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Точно този лаптоп, тръгвайки по разни линкове, го достигнах в някаква английска фирма за асмблиране - наточих един с квото можеше и ми даде крайна цена 1300 паунда с доставка до БГ (интерсното че си включи доставката автоматично калкулатора  ). Та... въпроса е каква ще е цената? Щото едва ли ще е значително по ниска. Айде да кажем да е 1000 паунда - тва са си 2400 лв. Ама като гледам из техношит магазините, там за 2.4 хилки може да се купи наистина сериозна машинка...
|
| Чет Окт 17, 2013 4:43 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Малка корекция - правенето на периферна платка е дори по-лесно сега, просто избираш правилния бъс - USB. Имам предвид че можеш дори на макетна платка да го направиш, с компоненти от кварталния магазин. Че и на обемен монтаж... А сегашните ентусиасти (по аналогия с теб/нас на онези години) си знаят кое какво значи в новите процесори, но не са чували за 6502. Така де, просто не си в тази област, затова ти се вижда по-различно. Все още доста хора си сглобяват PC-та от компоненти, и да, четат, за да знаят кое какво е.
|
| Пет Окт 18, 2013 10:42 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Прав е дедото, никакви свястни шини няма по съвременните компютри. За да се стигне дотук си има съответните фактори, иначе USB е една от най-лошо замисляните шини изобщо. Това си го признават с половин уста дори и хора дето си вадят хляба предимно от него. Достатъчен е само класическия пример - взимаш две железа дето нямат никакъв софтуер и целта е да предадеш "Hello World!" от едното в другото (не знаеш предварително от кое в кое). Пробвай ако искаш, пък тогава кажи дали USB е "правилния" бъс... 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 18, 2013 12:20 pm |
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|