Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Схема на инвертор за парно 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Схема на инвертор за парно
Добър вечер, ето ме пак мен :D Така тъй като ми остана някакво свободно време реших да се опитам да направя нещо полезно тъй като идва зимата и при нас тока е ужасен през зимния сезон, та реших да спретна едно инверторче за помпата на парното.... Решения като купи си от тук и там не ме интересуват тъй като искам да си го направя сам, а пък ще се получи ли или не е друг въпрос :D Та искам някой да ми предложи някоя по-простичка схема на инвертор, става въпрос за не повече от 100 вата, та дори и 60-70 ме устройват ! Мисля, че на изхода трябва да има синус, но тъй като не съм сигурен нека някой да каже ако е правоъгълник или модифицирана синусоида проблем ли ще е за помпата ? Благодаря предварително !

П.П: Намерих няколко схеми и се чудя дали ще вършат работа и да се пробвам ли да ги реализирам ...
Първата е тази: http://cxem.net/pitanie/5-164.gif то това е направо готов UPS .... другата за която се чудя е: http://2.bp.blogspot.com/-ruurIi2Jcvo/U ... or+110V+AC)+Circuit+diagram+using+CD4047+and+IRFZ44+power+MOSFET.png ... Вие кажете да опитвам ли някоя от тях или ми предложете по-добра или по-лесна .... Забравих да спомена ако може да е с биполярни транзистори да няма мосфети, тъй като докато ги запоя изгарят с поялник от "левчето" :D Тази с мосфетите която е мисля, че ако ги заменя с по-мощни биполярни също ще тръгне ...

Вто Окт 15, 2013 10:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Схема на инвертор за парно
12 волтова помпа?

Вто Окт 15, 2013 10:15 pm
Профил
Аватар

На 220 волта е помпата :) Искам от акумулатор 12 волта да мога да захраня помпата ...

Вто Окт 15, 2013 10:17 pm
Профил
Аватар

И когато в най-критичният момент от твоето инверторче се издигнат пушеци?!
Ти пак си го прави ама му намери друго приложение, щото с парното (особено ако е на дърва) майтап не бива.
Аз например имам два купешки (май под 50лв) 150Вт инвертора и дори сварих да ги изпитам - като съм на дълъг път им слагам разклонител и им ръгам к'вото ми скимне, веднъж дори цял компютър.
Мии направи си и ти нещо подобно за в колата да речем и после сменяй UPS-а на парното :)

П.С.: поне единият от мойте инвертори е със сигурност правоъгълник но не съм забелязал проблем. Пък моторът май е още по-безчувствен.

Вто Окт 15, 2013 11:20 pm
Профил

Бонго стига плаши човека бре. Какви пушеци какви 5 лева, по вероятно е ако сложиш UPS от там да дойдат пушеци. Помпата е малък товар и имаш общо взето два сравнително прости варианта. Първия вариант е някоя от схемите които си дал, прости и високоефективни. Най-големият им проблем е че напрежението е почти правоъгълник, не съм въртял таква помпа и не знам как ще и се отразят хармониците. Филтър винаги можеш да сложиш но ще ти заема място.
Втория вариант е да го направиш като усилвател, т.е. не в ключов а линеен режим, разбира се трябва да е някой що годе ефективен клас, примерно клас С. Ще грее повече, няма да е толкова ефективно, но пък ще имаш почти синусуида. Е за 30-40 Вт помпа може и един клас D усилвател да сложиш. Това са нестандартни варианти по принцип, но пък позволяват сравнително лесно и евтино да генерираш синусуида и да елиминираш тежки и големи филтри, въпреки че при тая мощност и те не са много големи :)

Иначе от схемите които си дал, първата може би ще работи по добре, обаче пък там за да докараш 50 Hz не знам дали ще е стабилен генератора. Тоя чип не е правен за такива честоти, съответно за да получиш 50 Хц елементите може да са и извън номинала за чипа.

Вто Окт 15, 2013 11:36 pm
Профил
Аватар

Благодаря за бързите отговори ! Ще направя първата схема да видим какво ще стане .... А относно филтъра, LC ли трябва да бъде ? Съжалявам за смотания въпрос, но ... :D

Вто Окт 15, 2013 11:59 pm
Профил

Да.. навремето имах едни инвертори в корпус на стабилизиран токоизправител, но не от тия новите ТЕС-ве които приличаха на лена, то те си му бяха от неговия комплект, а по старите, кутия от две П-та, сив емайл. Та те не бяха лоши, май около 60 Вт бяха, непомня вътре имаха ли филтри, но малки мотори въртяха доста добре, е грееха помалко, но не много. То това е малко офтопик ама се сетих .. даже схемам имам свалена някъде, но кой знае къде е, бил съм 6-7-ми клас като съм си играл с това.

Сря Окт 16, 2013 12:04 am
Профил
Аватар

Пробвал съм да карам такава помпа на парно с UPS, напрежението на който не е синусоида. Когато мотора работи от UPS-а, става по-шумен - започва да "дрънка". Ако спре тока докато мотора върти, той продължава от UPS-a, но ако мотора е спрял и трябва да тръгне от UPS, много често не го прави - само бръмчи. Дали грее докато върти с правоъгълно напрежение не мога да кажа, защото докато пробвах, парното си работеше и помпата беше гореща :-).
Доколкото знам, продават инвертори със синусоидално изходно напрежение специално за такива помпи. Сигурно има защо...

Сря Окт 16, 2013 8:49 am
Профил ICQ

Дялкал съм правоъгълно захранване с МОСфети, драйвер ТЦ4426, един малък ПИК за генератор. На това устройство зорът му е да направиш превключването мрежа/траф и да ползваш трафа да зарежда акумулатора. Би трябвало паузата между включването на двата транзистора да е голяма, не помня колко го правих , но да речем 5-10 % от полу/цикъла.
Предполагам , че малка пауза и малък по мощност траф може да са причина за нетръгването на помпата. Всъщност ако помпата е 60 Вата, ще е критично ако схемата не осигурява 150..200 Вата за тръгването.

Цитат:
Забравих да спомена ако може да е с биполярни транзистори да няма мосфети, тъй като докато ги запоя изгарят с поялник от "левчето"

Това не го разбрах. Ако си сериозен, първо този проблем трябва да решиш.
За тук си трябва МОС, биполярен тук си е извращение, според мене.

Сря Окт 16, 2013 9:31 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Схемата е в атача

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Моят ЮПС е такъв
ups-парно.jpg
ups-парно.jpg [ 60.92 KiB | Прегледано 7417 пъти ]

Чет Окт 17, 2013 5:23 pm
Профил WWW

Както спомена колега по горе мъртвото време е хубаво да е повечко, в тоя случай, както и в по горните схеми, то е доста малко, от порядъка на ns

Чет Окт 17, 2013 5:56 pm
Профил
Аватар

Това верно ли работи ?

Чет Окт 17, 2013 6:14 pm
Профил ICQ

Че даже си има и чарджер за батерията ...

Закъснения вероятно има някакви и те биха се получили от паразитните капацитети на гейтовете от една страна и от различните изходни съпротивления при лог."0" и лог"1" на чипа.

Е, транзисторите вероятно подпичат по малко, но пък схемата е максимално опростена :-)

Чет Окт 17, 2013 6:26 pm
Профил

Абе паразитни, паразитни ... то по скоро го обира трафа транзистора, не е като пуш-пул та не опуква, но със сигурност се засичат двата в проводящо състояние. Иначе за работа всичко работи, аз като бях млад любител съм си правил с реле и пак става, е тогава нямах никаква измерватлена техника освен крушка, сигурно съм бил 4-ти клас някъде, ама светваше де сега дали е било на пълнамощност едва ли, то честотата не е била като за трафа, отделно времето за комутация сигурно е било доста по дълго от времето в което всяка намотка е включена ...

Чет Окт 17, 2013 7:14 pm
Профил

Правил съм синусоидално - тоя помпи не харесват правоъгълниците, може и да поддържат въртенето, ако вече са в оборот, но стартиране от 0 оборота понякога ги мъчи.
Та моя вариант беше един нормален UPS отпред (имах наличен, а и сега май е лесно да се намери втора ръка със свършил акумулатор) и после го изправя на DC (350V) и оттам го завъртам пак на AC синусоида, само че с модулация на 8KHz. Дребни глезотиики като U/F контрол и плавен старт си имаше, че и "overclock" на помпата над 50Hz :D (е, не съм го ползвал това последното реално, беше за привличане на клиенти).
Идеята беше че купешкия UPS осигурява винаги 220V на изхода и прави зареждането, а моят инвертор само го "пооправя" на хубава синусоида. Така де, идеята беше да може да се закача към произволен UPS (мощност, модел, ...). С опцията в бъдеще да си прави и заряда, и DC/DC (12V->350V). Нещо, което си остана само на идея беше следенето на тока през помпата за защита и детекция на дефект в нея.
Изпълнението беше с допотопен dsPIC от първите 5V серии, IR2110 и IRF830/840?. Прототипът още си работи (някъде от 2007г се ползва).
Ако питащия има нужда от съвет да го направи, мога да помагам със съвети, но не мога да дам директно схеми и сорсове. Отделно че и тия dspic30 май вече ги няма никъде.

Съб Окт 19, 2013 8:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща