Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Аналогов електромер, който се върти на обратно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Аналогов електромер, който се върти на обратно
Изгледах това видео за аналоговите електромери: http://www.youtube.com/all_comments?v=xtModjpxfxM
И там обесняват, как има меден пръстен на волтовата намотката за да извърти фазата с 90*, въпроса ми е, какво ще стане ако на 2КВ нагревател му сложа голям индуктор(първичната на електрожен) последователно? Ще измести ли фазата на 90* така, че аналоговия елекромер няма да се върти или ще се завърти ли на обратно?

За протокола електромера ми е цифров, както на повечето от вас.

Пет Окт 11, 2013 8:09 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Аналогов електромер, който се върти на обратно
Ако я измести значи нагревателят почти няма да грее и пак няма да го върне . Забравил съм подробностите как точно работеха аналоговите но по принцип са асинхронни двигатели, електричарски почти няма начин да ги излъжеш (то иначе никой нямаше да си изключва електрожена), механично е по-лесно и сигурно: ако можеш го обръщаш с главата надолу или през дупчица прекарваш телчица спираща колелото и т.н.

Пък цифровите са си според кефа на алгоритъма но според мен по-скоро ще ти надпишат отколкото да ти опростят - пробвай. Но забрави да ги завъртиш наобратно!
Точно затова ми се струва, че тези "законни енергоспестяващи устройства" ръгнати в контакта и състоящи се от няколко микрофарадови кондензатора понякога действат - знаеш ли какво мери електромерът като има пикове...
Отделно, че съм виждал фалшиви стендове доказващи ефективността.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Окт 11, 2013 8:58 pm, променена общо 1 път

Пет Окт 11, 2013 8:33 pm
Профил

Когато не заваряваш с електрожена между входните клеми и мрежата имаш 0 ома нагревател,
като го замениш с 20 ома (2квата) , колко по топло ще стане?

Пет Окт 11, 2013 8:57 pm
Профил

Механичния електромер е невъзможно да тръгне на обратно, е ако размеиш кабелите на фазата може и да тръгне.

Пет Окт 11, 2013 11:59 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Механичния електромер е невъзможно да тръгне на обратно, е ако размеиш кабелите на фазата може и да тръгне.

Последно може ли да тръгне или не може :D ? Едно време в ТУ-то по време на лабораторни упражнения ги карахме да тръгват на обратно с косинус фи регулатор ако не се лъжа - приличаше едно такова на автотрансформатор с една ръчка отгоре, дето се въртеше. Т.е. щом съм го виждал с очите си значи е възможно. Колко е практично и приложимо в реални условия е съвсем друг въпрос.

Съб Окт 12, 2013 12:47 am
Профил

Добре де, неприложимо за домашно ползване. Пък и вече не е актуално щото такива почти няма.

Съб Окт 12, 2013 1:30 am
Профил
Ранг: Популярен

Dimitar написа:
Едно време в ТУ-то по време на лабораторни упражнения ги карахме да тръгват на обратно с косинус фи регулатор ако не се лъжа - приличаше едно такова на автотрансформатор с една ръчка отгоре, дето се въртеше. Т.е. щом съм го виждал с очите си значи е възможно.

До колкото си спомням механичните електромери имаха защита(механична) от въртене назад на диска.... Е ако си ги виждал може и да е било само рекламен трик.

Съб Окт 12, 2013 6:11 am
Профил

Може може, ако е трифазен върти че пушек се вдига.

Нед Окт 13, 2013 5:25 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Може може, ако е трифазен върти че пушек се вдига.

Трифазен мотор - да, но електромер?!
Кажи чалъма, че дядката насело май точно такъв има.

Нед Окт 13, 2013 7:03 pm
Профил

Е какво да кажа, разместваш фази и си готов, цифрите не поня дали наляваха но врътката се върти на обратно и не отчита със сигурност, една година съ го правил на всеки 2 месеца на заставата, след като мине енергото веднага се връткаше, в замяна на иконоията получавах лични дни :)

Нед Окт 13, 2013 7:38 pm
Профил
Аватар

Разбрахте ли, бре!!! :)
Той дядката е бивш енергаджия, ако ставаше да го беше направил.

Нед Окт 13, 2013 8:40 pm
Профил

В университета наистина въртяхме елелтромер на обратно, но му захранвахме поотделно токовата и напреженовата намотки, като едната (май беше напреженовата) я захранвахме от фазорегулатор и така променяхме дефазирането между токовата и напреженовата. (представлява нещо като трифазен двигатл със застопорен (блокиран) ротор, статора на който е захранен с трифазно мрежово, а ротора е блокиран и с врътката всъщност връткахме него и определяхме ъгъла на застопоряване спрямо статора. От намотката на ротора взимахме изходното напрежение с което "захранвахме" елелтромера) Неговото дефазиране спрямо дадена фаза зависи от ъгъла на застопоряване.

По принцип електромерите трябва да имат защита от обратно въртене (механична реализирана с 2 стоманени телчета), както и такава за спиране на самоход-а. В ТУ-то тези защити бяха "изключени", за да може да се проведе упражнението.

Тези джаджи дето ги продават за контактите според мен са пълен ташак и не вършат нищо. То какво ли и би могъл да свършиш с кондензаторче няколко микрофарада де ...
(Е, всъщност вършат де - обогатяват производителя и търговеца им за сметка на заблудени и излъгани "хитреци" :-) )

Пон Окт 14, 2013 10:28 am
Профил

emilvtc написа:
По принцип електромерите трябва да имат защита от обратно въртене (механична реализирана с 2 стоманени телчета), както и такава за спиране на самоход-а. В ТУ-то тези защити бяха "изключени", за да може да се проведе упражнението.

Тези джаджи дето ги продават за контактите според мен са пълен ташак и не вършат нищо. То какво ли и би могъл да свършиш с кондензаторче няколко микрофарада де ...
(Е, всъщност вършат де - обогатяват производителя и търговеца им за сметка на заблудени и излъгани "хитреци" :-) )

Знаех си че не съм запомнил грешно за обратният ход. :)

Относно джаджите в контакта: През март месец си монтирах втори електромер в къщи, с възможност за почти онлайн следене на консумацията (през 10мин). Най-вече от скука и като хоби от колкото да следя енергото. Основният ми извод е, че за 6 месеца от както е монтиран ЧЕЗ поне не са ми надписвали електроенергия :)
Обаче поради факта, че съм скепптично настроен към джаджите ми дадоха една да я тествам. Вече от месец си стой забодена в един контакт. По ЕКГ-то на консумацията не виждам никаква практична полза от тая джаджа.... Дори и да има ефект то той е <1-2%, че 1% ми е точността на уреда. Като споделих наблюдението ми не бързат да я вземат обратно :)

ПП: ЧЕС-овският електромер ми е електронен. Ако има отношение върши ли работа джаджата или не според типа.

Пон Окт 14, 2013 10:45 am
Профил
Аватар

Как да не може механичния да се врътка назад - върти се и пушек се вдига - ако тока тече в обратна посока си се върти съвсем нормално назад. На тоя за който говоря и цифрите му се връщат. Е той е само контролен да знае хазяина колко ток да си удържа, ама като духне вятър и инвертора като почне да връща си избиваме малко ток :)

Пон Окт 14, 2013 11:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Шоуто ще е когато пушекът се издигне от инвертора :)

Пон Окт 14, 2013 11:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща