|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:54 am
Ограничение за волтметър при подадено 12,5V да показва 2,5V
| Автор |
Съобщение |
|
impressia.bg
Ранг: Минаващ
|
 Ограничение за волтметър при подадено 12,5V да показва 2,5V
Здравейте, много се радвам, че съществува форум като този, поздрави на всички. Може ли да ми помогнете за следния въпрос: Имам 4 акумулатора на 12 V, които са свързани последователно на 48 V, които захранват 2 двигателя. Сдобих се с тази джаджа подарък - CellLog 8S, която има 8 канала и може да измерва последователно свързани клетки на батерии. Моята идея е, да я използвам за измерване на тези последователно свързани акумулатори. Проблемът е в това, че клетките като волтаж, ако са повече от 4,9 V не могат да бъдат измерени, а моите акумулатори са на 12 V.  Въпросът е какво да сложа на всеки канал или каква схема да се направи за да може, когато волтажа ми е 13 V примерно, при уредчето CellLog 8S да се доставя 3 V или, ако е 12,55 да се доставя 2,55 V така, че да може да бъде измервано напрежението на всеки акумулатор. Тоест да се смъкнe точно с 10 V на клетка-акумулатор, а аз ще знам точно колко е като мислено си добавя тези 10 V. Пробвах с тримери на всеки канал, но не може да се калиброва и всичко е много объркано.  Ще съм ви много благодарен, ако може да ми помогнете. Така изглежда устройството: http://www.progressiverc.com/celllog-8s.htmlhttp://www.youtube.com/watch?v=uJMwxVBBlOMЕто характеристиките на устройството: Lithium (LiPo/LiIo/LiFe) battery cell count: 2 – 8 series Pack voltage range: 4.0 – 43.0VDC (USB can provide lower voltage 1.0V) Alarm pack voltage range: 0.1 – 43.0VDC Cell voltage range: 1.3 – 4.9VDC Alarm cell voltage range: 1.3 – 4.9VDC Това е pdf файл на устройството: http://www.progressiverc.com/media/CellLog%208S.pdf
_________________ web: i m p r e s s i a . b g - - - fb: i m p r e s s i a . b g
|
| Съб Окт 05, 2013 11:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Ограничение за волтметър при подадено 12,5V да показва 2
Поставя се тъй наречения резисторен делител  . Т.е. подобно на тримерите, дето си ползвал. Ако избереш точни резистори (под 1%) няма да ти трябва калибрация. Да получиш 2.55 от 12.55 ти трябват два резистора - 20к и 5.1к. Това е само една от многото комбинации, ако посмяташ малко можеш да намериш доста други. http://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D ... 0%B8%D0%B5
|
| Съб Окт 05, 2013 11:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
|
| Нед Окт 06, 2013 12:07 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Нещо не мога да схвана как ще стане с делители Ако иска да раздели общото напрежение да, или само на първата клетка, но баланса между батериите как ще се раздели?
|
| Нед Окт 06, 2013 12:44 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По същия начин  .
|
| Нед Окт 06, 2013 12:58 am |
|
 |
|
impressia.bg
|
Добре, благодаря ви много за бързите отговори, още в понеделник когато Радимекса отвори ще видя как ще станат нещата и ще пиша. В случая с тримерите, всичко изглеждаше, че ще стане в началото, когато го пробвах на един акумулатор. Но в последствие се оказа, че 4 не могат да се калиброват защото когато променяш стойностите на тримера ти не влияеш пряко на канала на който е сложен а косвено, тоест съседния до него най-много се променя като напрежение. И така стигаш до момент, в който на последния нищо не влияе от към +. Да не говорим, че когато има пад на напрежение такива грешки стават, че свят да ти се завие, изобщо не знам какви закони играят, но всякак го въртях и много тествах, и нищо. Благодаря още веднъж дано стане. 
_________________ web: i m p r e s s i a . b g - - - fb: i m p r e s s i a . b g
|
| Нед Окт 06, 2013 1:34 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Това значи, че тоя уред мери всички напрежения спрямо маса и после за отделните клетки, просто ги смята. Например ако за първата е премерил 4 волта, а на плюса на втората е премерил 7.5 то втората клетка е 7.5-4=3.5. Затова като почнеш да променяш първата с тример се променя и втората. Това значи че пак ще стане с делители, но всички ще са спрямо маса. Т.е ако първия ти сваля 12.55 на 2.55 то втория ще трябва да сваля от 25.1 на 5.1. Пропорцията е същата само трябва да избереш такива резистори, че тия дето ще ги сложиш на последната клетка с най-високо напрежение да не протече голям ток и да изгорят. Та смятай за 50.2 към 10.2 и слагай всички еднакви. То и с тримерите е щяло да стане след като ги настроиш да са еднакви, ама си се шашнал от промяната на другите клетки и не си го довършил  . Явно понеже уредчето е евтино и не са го направили с диференциални канали.
|
| Нед Окт 06, 2013 1:56 am |
|
 |
|
impressia.bg
|
Димо, не знам как ги мери, но има голяма вероятност да е точно така както казваш, все пак може само последователно да ги мери, ако избера произволен акумулатор на произволен канал да измеря казва Error Cell, тоест той си търси клетката преди него и като не намира нищо и нищо. Не може да си закачил минус и да мериш на 3 и 4, трябва да почне от 1 и нагоре. И да не забравяме, че мери до 4.9 V на клетка, само на 1 и 2 когато е една батерия може да измери до 43 V. От това което казваш излиза, че няма да стане моята работа защото идеята беше да си добавя 10 и да разбера коя батерия на колко е. А ако е така излиза, че от 25.1 на 5.1 нищо не ми говори, че дори няма и да го видя ами щe видя Error Cell, трябва аз да ги смятам вместо него на батерия колко следователно се пада.  Благодаря много, с последния си пост ми помогна много да си обясня някои неща защо става така, всъщност ти направо ми го каза отговора. Затова и когато стигна до последната батерия сякаш нямам обхват с тримерите даже си помислих че не работят, но ги мерих и са ОК. Това е така защото се натрупва напрежение колко повече батерий има, защото ги мери спрямо маса. На мен ми харесва това в него, че има нещо като графика и виждаш веднага какво се случва, освен това прави изчисления за всяка клетка като я следи и ти показва най-нисък ток на клетка, най-висок, разлика, и съответно за цялата батерия пак всичко това и още някой други сметки. Друго хубаво са всевъзможните аларми, който може да се нагласят. То е направено за литиеви батерии с такива клетки, тъй като литият е силно реактивен елемент и при презареждане направо избухва. Много ми се искаше да мога да го ползвам, такива подобни изобщо не съм виждал в България. Направил съм си електрическа рикша и заради това ми е нужно.  
|
| Нед Окт 06, 2013 2:43 am |
|
 |
|
Dimitar
|
E, много ясно че можеш да го ползваш само като волтметър, тъй като ти ще го лъжеш, че мери литиеви батерии, т.е. другите му функции в твоя случай стават неизползваеми и наистина ти трябва на ум да си пресмяташ какви са ти напреженията. 25.1 на 5.1 означава, че джаджата ако ти покаже 5.1 волта, значи реално мери 25.1 волта. Ако ти покаже 2.55 значи реално мери 12.55, т.е. пропорционално е. Аз така го разбрах, а не че искаш да добавяш просто 10. Така няма как да стане с резисторни делители, а с малко по-завързана схема, която винаги да вади 10 от входното напрежение  . Поразтърси се - може да имат такова и за оловни акумулатори. Ако не има едни чипове на TI, дето са за мониторинг на последователно свързани оловни батерии и само се закача за тях един микроконтролер да показва информацията на дисплей и си готов  . Ей тоя е един от тях, ама имат още доста: http://www.ti.com/lit/ds/slusb55a/slusb55a.pdf
|
| Нед Окт 06, 2013 4:30 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Няма ли да стане с 10 волтови ценери?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Окт 06, 2013 7:24 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мда, козата си сака пръч! Доколкото и аз разбрах джаджата мери на всеки канал от 0 до 48В и за да намери напрежението на поредната вади предходната и ако не излезе сметката се сърди. Най-лесно ще стане с 4 отделни волтметъра - има евтинки готови панелчета за вграждане в табло. Иначе ако ти се занимава с микроконтролери си попаднал на правилния форум, ако не - трябва да намериш приятелче да ти го направи, за единични бройки не си струва да плащаш. Сетих се за нещо което другите няма да ти кажат защото съдържа мръсната дума Бейсик  С него и съвсем малко чужда помощ ще си готов за ден-два. Едит: заради ред причини Олимекс са окъкали страницата, затова ако искаш инфо ходи при австралийския дистрибутор.
|
| Нед Окт 06, 2013 10:29 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
бонго,не му трябват 4 волтметъра.Един + някакъв ключ който да има 4х2 позиции-позиция 1,2,3 ->1-ви,2-ри,3-ти акумулатор,позиция 4-сбора от 3-те акумулатора. Реално като се кара му стига да знае само общото напрежение за да може да си прави сметката колко може да кара още.Вече при заряд на акумулаторите,ако се зареждат както са последователно свързани ще трябва зарядното да следи състоянието на всеки акумулатор.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Окт 06, 2013 12:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе то и един RGB светодиод с малко ценери е достатъчен... Ама ако иска логове и др. автоматики ще му трябва контролер пък ако не му се захваща с тази беля ще трябва да мине на няк'во ардуино но пак ще се види в чудо с програмирането (и цената) и затова споменах DuinoMite на което програмата ще е няколко реда с PRINT. Пък ако си намери малък монитор ще си има напълно функционален бордови компютър барабар с игричките  Аз например имам дърт GSM с аналогов телевизор и смятам да го приспособя точно за това. Има и разни 7" телевизорчета...
|
| Нед Окт 06, 2013 12:52 pm |
|
 |
|
impressia.bg
|
Мерси, на всички за отговорите, разбрах няма да стане моята работа, защото аз си мислех, че то реално мери всяка клетка от към минуса и, и аз само трябва да си извадя 10, но на практика ги мери от към общата маса. Тоест на 25 дори и даде 5 не може да се отчете защото мери до 4.9. А дори и да може да се отчете при пад на напрежение ще ме върти и лъже както си иска.
Проста сметка ако го настроя нa втория акумулатор на 24 V да ми показва 2 тоест го смъкна с 12, когато и двата акумулатора за напълно заредени ще ми дава 26 V общо напрежение, но на 12 раделено излиза че ще мери 2,16 (5.16-3=2,16) а то ще е отново 3 V - Тоест няма как съпротлението което е константа да стане променлива величина за да мери точно на ралични напрежения. Мисията невъзможна!
С микроконтролери аз да правя някакви неща не ми се занимава да измислям топлата вода, при условие, че има готови решения, жалко, че не се намират в България. Волтметърчета, си имам на първия и на последния акумулатор, просто ми хареса идеята да се показва V за всичките и последващите сметки от това и лог функцията. Жалко...
|
| Нед Окт 06, 2013 2:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Aко говориш за втория канал (щото на първия няма как да стане 25 волта), това просто не е вярно. Мери до 4.9 само на първия. На втория мери до 9.8, на третия до 14.7 и на четвъртия до 19.6. Т.е. за прост волтметър джаджата става идеално - само дето ще трябва да смяташ малко на ум  .
|
| Нед Окт 06, 2013 3:56 pm |
|
|