Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За паяците 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение За паяците
В един разговор с Пирев стана дума за законността на т.нар. паяци и наличието им в чужбина. Споделям какво съм видял в USA и Канада.
Паркингът е ограничен основно в големите градове. По предградията и селата паркоместа има бол. И всичките са безплатни. Но ако паркираш на място, което не е публично, навсякъде са наслагани едни големи табели, често в червен цвят "Настоящият паркинг е само за клиенти на ... Всички други ще бъдат извозени [towed] за сметка на собственика на превозното средство. Глобата за неправилно използване на паркинга е $... Извозвач: ..., телефон ...". И в този случай мисля че няма на кого да се сърдиш. Хората те предупреждават в прав текст. Ако се правиш на тарикат и игнорираш предупреждението и ако те хванат - страдаш. И си е напълно законно.
Друг е въпросът, че не те карат да се чувстваш прецакан. Системата е уредена така, че да имаш избор - или си плащаш за паркинг (а колкото по-рядко се намира паркинг, толкова тарифите вървят нагоре - първият половин час паркинг в Манхатън почва от около $18...), или хващаш рейс или метро (много по-бързо и удобно), или се правиш на чук и разчиташ че няма да те хванат (ама обикновено бъркаш). А като го сравним със София, кво става? На общината не й пука за теб като редови шофьор (не мисли да урежда паркинги), а само гледа да събира глоби и прочее... И ти се чувстваш прецакан (а и най-вероятно си).
Иначе паяците тук не са точно като българските. Тъй като процентът на "големите" коли (пример - дължина 5.50 метра, ширина 2 метра, тегло близо 3 тона) е доста висок, а такива големи паяци тип софийски не могат лесно да маневрират по тясни улички, техническото решение е друго. Няма защо да се вдига цялата кола. Камиончето (tow truck) вдига двигателните колела на автомобила на едно рамо, а ако е дръпната ръчната спирачка, под другата двойка колела се подлага един колесар. И така издърпват колата, независимо колко е голяма.
Но има и други инструменти срещу неправилно паркиране. Ако си паркирал в зона, в която не дърпат колите, пак могат да ти одрусат глоба $150 за неправилно паркиране (и няма как да избягаш от нея). И ако продължаваш да паркираш неправилно, почват да ти вдигат размера на глобата. И по едно време става много по-скъпо отколкото да си купиш месечна карта с намаление за даден паркинг ;-).

Съб Дек 17, 2005 8:30 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мда, тук по малко се виждат но и тук ги има, но разликата е че тук нямаш голям избор, при теб има обществен транспорт, тук агледма има май една ил две автобусни линии дето не знам на какъв интервал вървят :) а градът не е никка малък, е скоро пуснаха и един монорейл, ама той е смао в центрлната цаст таа или иначе и повече е за гостите на хотелите и казината. Май не по всички американски градове има транспортна мрежа, т.е. обшествен транспорт, говоря за големите градове, по малките май няма шанс да има :)
Прави ми впечатление че тук виждам по много паркинги коли които са паркиани, но часовника свети червено но не ги закачат, някой съм ги виждал като дойдат да си напускат монети, ама не всички май показват пресрочка, и там не ми е ясно как точно показват, специално на университета тук гледах такива, иначе другите просто си светкат на изтекло време. Иначе има едни с колелца дето обикалят и записват, ама не съм видял да вдигат някого, но ък може би не е и много често та да го видя. Най голямото дърво е че трябват монети, а като ползваш онсовно кредитни карти няма от къде да дойдат монети, аз долари не съ харчил не помня от кога, от както съм дошъл 10-на пъти да съм плащал кеш, и няма центове глупави, та всеки път обикалям да търся някой да ми развали.

Съб Дек 17, 2005 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само не забравяйте, че говорите за градове чийто план е правен преди около 50 години. София е проектирана за каруци, а не за автомобили. Паркинги просто няма къде да строиш. А и улиците са тесни. Почти всичката подходяща земя е частна и частника предпочита да строи бизнес сгради по разбираеми причини. Като прибавим и българското желание да се "плаща"... Положението е просто нерешимо. Само за справка в София се регистрират по 1000 нови коли на ден. Буквата С за номерата свърши. Сега сме на СА.

Решението е просто и ще дойде скоро - финансово и през пръстите - които иска да кара в центъра на София - прилична такса. Така го решават в всички стари европейски градове, които просто са проектирани тъпо. Една сума от около 200-400лв. годишно, ще намали колите в центъра с 1/2.

Нед Дек 18, 2005 3:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Градски транспорт
Ба, има то обществен транспорт... Главно в града, и главно от понеделник до петък. В събота и неделя има по два рейса на ден по дадена линия, и то до други крайни спирки, така че маршрутите са по-къси. Но при нас паркингът в града не е толкова кът. В Манхатън понеже е, транспортът е много по-удобен и редовен, например.
Иначе във Вегас паркингите на хотелите по стрипа са без пари и ако имаш работа в този вилает, има къде да паркираш. Не знам как седи въпроса с останалата част на City of Las Vegas обаче.
А за университета - то не винаги извозват неправилно паркиралите коли. Може там да са преценили, че като те глобят $20, ще си опичаш акъла за в бъдеще :-). Но и аз съм се парил при липса на монети :(.

Нед Дек 18, 2005 9:55 pm
Профил WWW

Мнение 
Във Вегас безплатни паркинзи бол, из стрипа, колкото ги искаш, всеки хотел си има, ама какво да правя на стрипа :), иначе не че из града няма всъщност на 4-5 места съм ползвал досега платен, университета, летището, там има валет ама няма шанс да се вредиш .....и .. другте места има спомени че съм пускал стотинки ама къде беше ..... иначе около магазините има, абе навсякъде има, ама все пак тук Невада, земя да искаш, извън стрипа хората строят сравнително на широко, в НюЙорк не съм ходил, но в Сан Франциско бях, там не видях толкова големи свободни площи като тук, може би ги има ама аз толквоа да съм гледал, но пък и той е стар град.
Тук паяци съм виждал да вдигат от места за инвалиди, въреки че не ми стана ясно как с евкалифицира човек за инвалид, щото постоянно гледам по тия места спират съвсем нормални хора, леко само по дебелички, не ми мязат на инвалиди, а и съсщите тея минават на гишета за инвалиди където има ..... та ми е чудно, това тук на база тегло ли се дава ......

Пон Дек 19, 2005 2:01 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Цецо написа:
Само не забравяйте, че говорите за градове чийто план е правен преди около 50 години. София е проектирана за каруци, а не за автомобили. Паркинги просто няма къде да строиш. А и улиците са тесни. Почти всичката подходяща земя е частна и частника предпочита да строи бизнес сгради по разбираеми причини...

И аз да се произнеса по тая тема, че ми е любима...
Паркинги има къде да се строят - бил съм в Канада и съм виждал паркинги на по 6 надземни етажа и по 2 подземни, което прави има-няма 8 етажа - в центъра на града. А и проблема в София не е с частниците, а с общината и държавата - те са, които нямат интерес от разумни решения, защото от тях комисионни не се взимат. То е така не само с паркингите, а и свсички строежи до един - дават се разрешения за строеж безконтролно; съществуващи гаражи се преправят на магазини; дават се инвалидни лепенки само ако имаш от мерцедес нагоре и т.н. А паякът си обикаля ли обикаля - в тази връзка един път питах една милицайка, която току товареше на един интелектуалец ладата - питах защо я вдига, като през две коли по-напред имаше нова кола (ауди или мерцедес, не помня), която пречеше очевидно в пъти повече. Жената каза - а вие кой сте. Рекох - гражданин. И тя ми обясни - нали знаете, аз не искам, ама после ми се карат, защото е някой приятел на шефа или познат... И това си е истински случай, не се шегувам, пък и едва ли е толкова учудващо. Та, мерките които може да вземе общината са най-разнообразни и аз дори не ги знам всичките, но най-лесно е да се сети човек за многоетажни гаражи (не са грозни, а са даже и много функционални) и за това, че общината може да задължи за всеки стоеж да има определено, зависимо от големината на стоежа, количество гаражи... Иначе тя работата е същата в много сфери - общината (а и държавата) просто не иска да си мръдне пръста, не че не може, а не иска. И за жалост май няма мегдан скоро нещо да се промени...

Пон Дек 19, 2005 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе проблема в София е комплексен.

1. Общината е виновна - спор нема.
2. В София има платени паркинги. Винаги има места. Цената е ниска, предвид жизнения стандарт в София. Обаче в уличките около паркингите, колите са една върху друга. Българин да плаща - никога освен на сила.
3. Не забравяй че за да направиш многоетажен паркинг ти трябва не само площ за сграда. Много по важно е подхождащата инфраструктура - трябват ти отделни ленти за включване. Повечето улици в София са с само едно платно без възможност за разширяване. Един паркинг на такава улица би създал повече проблеми, отколкото решения. А българина който спира на платен паркинг, няма намерение да се качи на градски транспорт после (каквато е практиката в САЩ и ЕС). Като плаща, той иска да спре точно там където отива. Т.е. някой дето е тръгнал към Съдебната палата, няма никакво намерение да плаща за платен паркинг на НДК.

Въобще тука имаме сложна комбинация от народопсихология (нещо средно между Хитър Петър и Андрешко) и общинско безхаберие (което е пряко следствие от това че общинарите и те имат същата народопсихология).

Пон Дек 19, 2005 11:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами 2 лв. на час ако е ниска цена за тебе, шапка ти свалям за доходите.

Пон Дек 19, 2005 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
2 лева на час и колко максимум на ден?

Пон Дек 19, 2005 1:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ми смятай, ако ти седи 9 часа - 18 лв. 18*22 работни дни = 396 лв./мес.

Пон Дек 19, 2005 1:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изедници!! Значи няма "намаления" за дълъг престой :-(.
Онзи ден трябваше да ходя за нещо в downtown. По улиците нямаше място за паркиране и трябваше да оставя колата на многоетажен паркинг. Тарифа - $1.75 за първия час или част от него, $1 за всеки следващ час или част от него, максимална сума за деня $3.75! Така че ако ще и 9 часа да седиш - $3.75 плащаш и си ОК.
Явно София почва да става доста скъпа за живеене...

Пон Дек 19, 2005 1:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Еми това се компенсира с колите една върху друга, масовото нарушение на правилниците и законите и т.н. Но че е скъпо - спор няма. Цените след някоя друга година ще се изравнят с европейските.

Пон Дек 19, 2005 3:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Къде е 2 кинта на час? Май само паркинга на НДК, за тоя на Халите незнам но е нормално това са търговски обекти. Паркингите в синята зона са 1лв. на час. Но идеята е да стоиш малко. Иначе големите паркинги имат намаление за денонощен престой. Ама кой ще си държи колата на денонощен паркинг в центъра на София?

По принцип мойта калкулация е следната - когато трябва да отида в центъра на София (до някой магазин за чаркове напр.) спирам извън центъра - където е и без пари и има място. Даже и на платен паркинг - 2лв. на час - за 3 часа = 6лв. Купувам си билетчета и си върша работата. Излиза ми не повече от 7 лв. за 3 часа.

Иначе изгарям гориво за 5 лв. по кръстовищата и още 2 лв. докато намеря къде да паркирам. Освен това рискувам да си намеря колата с счупено огледало или издрана страна, защото някой живущ наоколо решил, че мястото пред блока е негово. Като прибавим и такса паяк веднъж на 10 пъти - получаваме същата и по-висока цена + обилно количество изхабени нерви. А те на мен не ми се въстановяват, незнам що.

А и да не ни кефи - ще трябва да свикваме. Както казах КАТ София регистрира по 1000 автомобила седмично.
И реконструктура да направим кмет, все тая, София просто няма начин да ги поеме, освен ако не запалиш целия център и да го изградиш наново. Този проблем стоеше в Лондон преди около 2 години. Въведоха месечна такса за преминаване (не говорим за паркиране и спиране) през центъра на града от 30??? лири. Казаха че потока спаднал на половина, но не било достатъчно и щяли да я вдигнат. Това е бъдещото на София.

И не сравнявайте с Америка - когато са строени тези градове, автомобила не е бил лукс в Америка. Улиците са перпендикулярни и широки, а всяка сграда е със съответния брой парко места. Центъра на София е строен когато коли е имало само на кино, улиците са тесни със всевъзможна насоченост. Сградите са предимно над 50 годишни, за паркинги никой не е мислил.

Естествено не оневинявам общината както казах. Много може да се направи за да се облекчи трафика. Една добра идея беше да се покрие реката по протежение на Сливница. Ще се отворят поне 10 хиляди парко места. Но ... както всичко българско - друг път.

А пък София ще става и по скъпа. Стандарта е съвсем различен от средния за БГ, колкото и да не ми се ще.
По скорошни класации Витошка е в челната двайска по най-скъпите търговски улици в целия свят. Бутиците имат цени сравними с тези на Парижките. А когато се предлагат такива цени, явно и има кой да купува. Празни магазини рядко се виждат. Бедни българи, а?

Вто Дек 20, 2005 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Навсякъде в центъра паркингите са са по 2 лв. А да си намериш място в синята зона често е проблем. Иначе много ясно, че ако отивам до центъра по няква бърза работа, ще си спра колата на паркинг. Но става дума за ходенето на работа - за тези, които работят в центъра. Очевидно, че трябва да се действа в една от двете посоки - или подобряване на положението с паркингите (тук има много идеи и възможности), или подобряване на градския транспорт (също много неща могат и трябва да се направят). Само дето никой нищо не прави. Щото не става дума за комисионни, а за подобряване на живота на хората. А политиците, както ни е известно, най-малко ги интересува как живеят хората.

Вто Дек 20, 2005 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение Паркиране в София
Цецо, ясно е, че не може големи сравнения да правим. Не че всички улици в големите американски градове са широки и перпендикулярни, но проблемът се решава по пазарно - скъпи паркинги и понякога такси за влизане в града. Но според мен в София доста от нещата може да са организирани поне малко по-добре, колкото и да не знам много подробни детайли за това каква е ситуацията в момента. Да не се издават разрешителни за нов строеж без изисквания за осигуряване на определен брой паркоместа за сградата. Да се направи паркирането даже в широкия център напълно платено, даже и за живеещите там. Ако искаш да имаш кола и да живееш в центъра, ще трябва да плащаш - и така автомобилният поток ще се регулира поне малко; ако не ти изнася - винаги можеш да се преместиш да живееш не съвсем в центъра... По-строг контрол върху полицаите, за да се повиши процентът на събираемост на глобите за паркинг от страна на общината, а не парите да отиват по джобовете на същите тези полицаи. И естествено кметът да харчи парите от глоби за паркиране за разрешаване на ситуацията с паркирането, а не за нови Мерцедеси. А иначе по всички нормални големи градове земята е много скъпа. Но това не пречи на наличието на платени паркинги. Примерна сметка (с цифри изсмукани от пръстите пак) - в 750 м2 парцел при паркоместа с размери 2.5 х 5 метра (за по-лесно смятане, и то при това с по-американски мерки) се събират 40 коли.При максимална сума 10 лева на ден за кола са 400 лева. Данъци 20% = 80 лева, надница за един човек 40 лева, поддръжка 50 лева на ден - разходи 170 лева, печалба 230 лева на ден, на месец 6900 лева. Ако земята е купена на 300 евро квадратния метър, при 20-годишен заем на 8% годишна лихва вноската е към 1880 лева на месец. Значи чистата печалба е към 5000 лева на месец, което не е лоша сума. Ама нали пусто нашите бизнесмени се мусят на печалби от порядъка на 8-10% годишно, та затова страдаме всички. Начини има винаги. НО като няма желание...
Иначе миналия месец четох някъде, че Витошка е на 22-о място в класацията на скъпите улици. В света. Бедни българи?? Друг път.

Сря Дек 21, 2005 8:05 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща