|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:24 pm
Носталгични пориви породени от 5 инчово флопи
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: купувам 5 инчово флопи устройство
Брей, зъл бе. И до "умник" има път да изминава ама се репчи, и той барабар петко....
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 04, 2013 1:37 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
ТГИ, ей намери си и ти майстора 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 04, 2013 3:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 04, 2013 3:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
А сега да видим, на кого му е по-голямо флопито... 
|
| Пет Окт 04, 2013 3:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ейй - ше ме накарате да търся де са 8 инчовите ...
|
| Пет Окт 04, 2013 6:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
айде сега да видим кой има съветски 8-инчови флопита 
|
| Пет Окт 04, 2013 7:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еми мойте бяха японски - беше някъв джапанярски кютюк със Z80, вграден принтер вградени флопита и монитор. Въобще цялото нещо в един корпус. Паметта му беше динамична с феритчета. Обаче май е безвъзвратно загубен...
|
| Пет Окт 04, 2013 7:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Советские МНГД - самые большие в мире!
БатеАз беше домъкнал по една време Изотски дискети, та изглежда да бяха 8 инча.
|
| Пет Окт 04, 2013 7:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Първите флопита на "бабичката" (родена преди вече споменатия "дядка") бяха 8 инчови ама не съветски а български. Научиха ме колко важно нещо е бекъпът  . Първият контролерски ROM на бабичката не беше мой, един колега в МЕИ-то го беше писал. Но бабичката имаше и 6844 DMA което стоеше неизползвано та написах ROM за целта (към 2k заемаше на $e800), и един скришен RAM имах - още 16k в освен пълните 64к - в който отиде диск кешът, MDOS-ът летеше така  (пъти по-бърз беше наистина де, голямо кълване по дискетите падаше, то на тия имаше heal load магнити още а MDOS-ът най-често четеше по един сектор, щрак главата надолу/пльок нагоре ....). И бях докарал 8" флопитата да се пишат и с double density - ставаха по половин мегабайт всяко така (инак масово си се ползваха на половината на това). После докопах отнякъде едно 5" флопи, то беше супер надеждно в сравнение разбира се. После станаха и 3.5". Но това вече само на дядката, бабичката не доживя да има такова, тях ги добих в Кьолн вече. Всъщност фирмата за която правих каквото правих там за тях нямаше друг CAD, ползваше се дядката. Оставих им една бройка, дали и колко са го ползвали след мене не знам, идеята беше да могат да си поддържат платки едно друго.
|
| Пет Окт 04, 2013 9:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе приятно си беше с големите кошници... по онова време дращех едни програми, които се асемблираха по 30 минути. пуснеш процеса и се опънеш на служебния диван. като спре да трака се събуждаш, виждаш каква е грешката, сънено я оправяш и правиш още 5 и айде пак. и така до сутринта най-неприятно беше, като забравиш да изключиш флопито от контакта... дискетата се върти няколко дена и става нечитаема.
|
| Пет Окт 04, 2013 10:18 pm |
|
 |
|
tgi
|
Вярно, че имаха отделен контакт бееее... моите две (не бяха мои де, върнах ги преди да побегна) си имаха ключе май обаче, в една огромна кутия бяха. Но асемблиранията траеха по няколко минути само Виж имах един паскал09 той откарваше по половин час като го назорех ... 
|
| Пет Окт 04, 2013 10:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Иди им разправяй на "отворковците" сега бавното компилиране на какви хубави навици учи ...
|
| Съб Окт 05, 2013 12:33 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Борландския Пастал на 386 компилира за част от секундата. Даже не си сигурен дали го е компилирал или не, за това за всеки случай натискаш F5 още 5-6 пъти.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Окт 05, 2013 1:10 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Точно от него тръгна модата  А първия турбо паскал (<=3.0) си беше класика - в няма и 40к навряно - ртл, (мей) еднопасов компилатор на паскал с линкер, текстов редактор (иде). Разбира се писано на асемблер 
|
| Съб Окт 05, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
o, турбо паскала си беше пробив, няма спор. доста народ се научи да пише програми покрай него. май първи те въведоха IDE-то като средство за програмиране. за мен много по-добри продукти обаче бяха компилаторите TopSpeed на Jensen and Partners. за мен беше истинско удоволствие да напиша километри код на модула2 с тяхната среда. веднъж видял модулата, паскала вече ми изглеждаше като бейзик когато се борих с MDOS-а, по някаква причина не можехме да ползваме линкера и всичко трябваше да се асемблира на салам. бяха към 40 файла сорс, резултата се получаваше почти 30К код. затова тракалото чукаше повече и от трамвая до ВМЕИ-то, но пък и през 2 стаи се разбираше, че е свършило нещото. добре, че поне дискетите бяха достатъчно обемни, и всичко се събираше на двете. години по-късно, вече аз като водач на екип, ползвах същата технология, но на правчето. мерлина пък въобще си нямаше линкер. виж, там ми трябваха 4 дискети, щото просто дискетите бяха малки. флопитата бяха по-тихи, но пък като нищо се успиваш и пропускаш оргазЪма. 88-ма ми трупнаха задача да обработвам стотици ленти от голяма машина. най-големия диск, който агентите можеха да ни донесат не побираше и две ленти информация, та се наложи да се преоткриват чисто лентови алгоритми за индексиране, търсене, сортиране и сливане. на едно РС бях накачулил 6 лентови устройства и изглеждаше като зала на голяма машина от 60-те. поне имаше тенис маса в коридора, да не говорим за каките. все пак, задачата беше доста тежка и образователна за мен.
|
| Съб Окт 05, 2013 9:13 pm |
|
|