Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Носталгични пориви породени от 5 инчово флопи 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Носталгични пориви породени от 5 инчово флопи
онзи ден се прибирах покрай университета, ВМЕИ-то; до едни кофи за боклук б́яха изсипали две кутии с дискети; грозна гледка, попиляни, валеше ги дъжд...; две кутии, пластмасови, с ключалки, едно време аз нямах такива кутии, а гадовете просто са ги изсипали, под дъжда, да им изсъхнат ръцете дано; прибрах ги; едната кутия е с 2инчови дискети, другата кутия е с 5инчови, има дискети с драйвери за мишки, принтери, и т.н., но повечето са надписани с проекти на студенти от 1994-а година нататък; исках да видя какво има по дискетите, затова питам за 5 инчово флопи устройство

не ми трябва чак толкова 5 инчово флопи, досрамя ме и ми дожаля за дискетите просто, счетох за правилно да опитам да ги прочета преди да изгният под дъжда

ако някой може да ги изчете, ще му ги пратя... някак си... не е хубаво да се хвърлят дискети по казаните...

Съб Сеп 21, 2013 1:46 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: купувам 5 инчово флопи устройство
Ами аз имах куп скрап - 20-тина цд-та, 5-6 5 инчови флопита 10-тина 3 инчови - разглобих всичко на съставните му части - особено от старите цд-та и 5 инчови флопита извадих не знам колко килограма алуминий. Мотори, платки по които се намират разни чаркове дето в 3 часа сутринта спасяват положението... И те така. Металите отидоха за вторични суровини, моторите в кутии чакат някой ден да им дойде реда. Платките повечето вече имат липсващи части...

Съб Сеп 21, 2013 11:31 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Аз имам флопидискови устройства за целта. Но да се ползват дискети, излагани на такова замърсяване, може и да е пагубно за главите на драйвовете. Така че състоянието на дискетите е водещо. По-интересно ми е дали има нещо за 8-битови компютри на тези дискети? Макар че по споменатото време и аз съм бил студент в ТУ и вече не се ползваха.

Сря Окт 02, 2013 11:28 pm
Профил
Аватар

Абе за 8-битовите има много неща спасени на имиджи из нета - порови се и ще намериш архиви от по над 200-300 мегабайта игри и програми. Емулатори също има достатъчно - та в тоя ред на мисли Apple II е жив все още :) Аз например съм попадал на архив в който имаше абсолючтно всичко което аз някога съм имал за осмак + още два пъти по толкова. А имах доста неща по принцип.

Чет Окт 03, 2013 10:23 am
Профил ICQ
Аватар

Аз имам едно 360К, евентуално може и да намеря 1.2М. Не продавам, ама ако си на зор мога да ти дам временно да си прочетеш дискетите, после връщаш.

Чет Окт 03, 2013 11:02 am
Профил ICQ
Аватар

Освен с флопи, трябва да има на разположение и съответният античен компютър. Флопитата с обем 360к и 1.2М отдавна отпаднаха като опция в биоса.

Чет Окт 03, 2013 11:23 am
Профил
Аватар

Ако са *много* важни данните бих могъл да помогна навярно. Но ще ми коства 2-3 дни
яка работа - да извадя дядката от пенсия (под леглото е), той има хубаво универсално 5"
устройство, да попиша малко да го излъжа да чете 512 байта сектори (за дядката стандартните
са 256 байта, то и те се цепят по-нагоре на две по 128 заради очакванията на MDOS09....) и т.н.

Трябва да е наистина много голям зорът за да реша да го направя де.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 03, 2013 12:04 pm
Профил WWW

Cekins написа:
Абе за 8-битовите има много неща спасени на имиджи из нета - порови се и ще намериш архиви от по над 200-300 мегабайта игри и програми. Емулатори също има достатъчно - та в тоя ред на мисли Apple II е жив все още :) Аз например съм попадал на архив в който имаше абсолючтно всичко което аз някога съм имал за осмак + още два пъти по толкова. А имах доста неща по принцип.

Все пак това е комютърът на детството ми - знам за тези asimov и mirrors архиви и емулатори. Но там няма всичко, бъди сигурен.
itso.t написа:
Освен с флопи, трябва да има на разположение и съответният античен компютър. Флопитата с обем 360к и 1.2М отдавна отпаднаха като опция в биоса.

Ако има интерфейс, то значи хардуерно всичко е там и иска само драйвер (дори tsr за дос) или биос extension, за да поддържа и големите флопита. А да не говорим, че тъпите жълтури махат само от setup-a поддръжката им, е, в последните гадни EFI биоси май въобще я няма.
tgi написа:
да попиша малко да го излъжа да чете 512 байта сектори (за дядката стандартните
са 256 байта, то и те се цепят по-нагоре на две по 128 заради очакванията на MDOS09....) и т.н.

Еее, чак пък да пишеш ;) всичко е добре забравено старо - има го ;) Все пак записите са правени тогава. Ако са оцелели заедно с носителя, ще се прочетат. Напоследък спасявам стари компютри и чат пат ми трябват дискети, и затова наскоро разбрах, че оставени при майка ми мои стотици 5.25 инчови дискети от моите младини ги е изхвърлила без да ме пита...Та така.

Чет Окт 03, 2013 5:42 pm
Профил
Аватар

Честно казано силно се съмнявам, че има нещо безвъзвратно изгубено - тия неща са от "електронния свят" и едва ли най-малко авторите не си пазят творбите. Та аз дори и най-смешната програма дето съм писал я имам сигурно поне на 10 места архивирана. Скромното ми творчество от последните няколко години се пренася от комп на комп и го има на всички машини дето ползвам и дето са излезли в пенсия (работещи при поискване)...

Чет Окт 03, 2013 9:21 pm
Профил ICQ
Аватар

dlpdlp написа:
....
Еее, чак пък да пишеш ;) всичко е добре забравено старо - има го ;) Все пак записите са правени тогава.
...

Е за тая машина без писане няма да мине, затова и бях изричен, че бих се притекъл на помощ
само ако наистина се налага. Не бих я разглобил (може да се окаже спасителна в някаква
екстремна ситуация по възстановяване) за да и местя флопито другаде, дисковият контролер
съм го писал аз през 80-те и по спомен трябва да сменя само няколко константи за да
заработи с 512 байта сектори но може и да съм прекалено оптимистичен. Както и да е,
възстановяването на стар комерсиален PC софтуер не би ме накарало да го направя :) .

Пет Окт 04, 2013 10:06 am
Профил WWW

И каква е "тая машина" и какво общо има с дискетите до/в кофите на меи-то?

Пет Окт 04, 2013 10:38 am
Профил
Аватар

Машината вече я назовах, "дядката" - 6809 (два броя, едната "системна" другата в
текст/графичния терминал). На две платки правени на размер и с винтове да се завинтят
отдолу на 5" флопи устройство през 80-те в TGI. Е баш тая е в кутия от PC та винтовете
държат към дъното де.
На нея върви MDOS09, има 2 3.5" и едно 5" флопи устройство.

Както казах няма да стане с "пресипи оттук там", а да си дам зор за музейни цели
още по-малко. Просто в някакъв момент (без да съм чел всичко) си представих, че
някой може да е в сериозен зор - да е загубил някоя тежка платка примерно и да му трябва
(аз едни схеми на тия дискети моите успях да загубя веднъж) и ако беше така
може би би си струвало да се притече човек на помощ.

Пет Окт 04, 2013 10:50 am
Профил WWW

Не виждам с какво тази "машина" може да е полезна в разчитането на описаните намерени дискети.

Пет Окт 04, 2013 12:10 pm
Профил
Аватар

Айде нов умник или стар под ново име, то ще се разбере.

Може да бъде полезна в разчитането на дискетите чрез разчитането им.
Като прехвърлени на нещо с мрежа, белким това стига.
И не, не е валидно предложението откак разбрах, че е просто за
"да видя какво е имало тук".

Пет Окт 04, 2013 12:31 pm
Профил WWW

Аз пък ще му помогна, ако поиска, със стандартни и готови средства, а не с някакви измислени, недовършени, несъществуващи и неясни, почти секретни, местни измишльотини във фаза идеен проект отпреди много години.

Пет Окт 04, 2013 1:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща