|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:34 am
CNC рутер - впечатления ...
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: CNC рутер - впечатления ...
Дублиращ се пост за триене. Обърках редакцията с цитат.
|
| Пон Сеп 30, 2013 7:47 pm |
|
 |
|
nik
|
нямат за твоя контролер останах с впечатлението че най добра поддръжка имат за меса картите, и най мого хора ги ползват, а и цените им са съвсем прилични, имат и галванично разделени и лан http://www.mesanet.com/fpgacardinfo.htmlи явно са надеждни защото с тях движат големи заводски машини от по няколко тона, където аварията коства много като тоя ентусиаст например http://www.youtube.com/watch?v=rmM4XpnJ3lQhttp://www.youtube.com/watch?v=qeQ2rooVrPUа тези са струг и фреза на един познат по същия начин преработени: http://www.youtube.com/watch?v=d4O_nOclcAshttp://www.youtube.com/watch?v=UlW1s2BNixoи като съм почнал с клипчета от тубата малко да оплакнем окото, ето какво е имало скоро на едно изложение https://www.youtube.com/watch?v=L5aC5Kpvibchttp://www.youtube.com/watch?v=ndVS22ZbqmE
|
| Пон Сеп 30, 2013 7:55 pm |
|
 |
|
itso.t
|
От това което съм прочел, останах с впечатление, че галил нямат интереси към CNC управленията. Вероятно и затова контролерите им не работят директно с G-код. Контролерите на PCI са примамлива алтернатива на пръв поглед. На втори, не съм много сигурен. Най-малкото е - заради тях си вързан към някаква атх дъно. Работа с ноутбук или някакво по-компактно пеце е невъзможна. По бегли наблюдения, и при тях не липсват проблеми вследствие на липсата на галванично разделяне на сигналите. Двете преработени машинки изглеждат добре. Вътрешен глас ми подсказва, че не са със стъпкови моторчета. Хареса ми екстрата със синхронно движение на шпиндела и някоя от осите, за нарязване на резба с метчик, без специализирана глава. За мое съжаление, наличният ми хардуер не може да прави такива неща... Като сме на тема плакнене на око, ето още един клип. На пръв поглед, банална работа. Виж начинът за нарязване на шестостена, осмостена или какъвто многостен дялкат.
|
| Вто Окт 01, 2013 1:28 am |
|
 |
|
nik
|
какви стъпкови мотори  от десетилетия заводските ги правят серво  бързите оптрони са без пари, без проблеми се прекарват всички сигнали но го има и готово - pci картите на меса вървят с още една карта, водят ги дъщерни - с оптрони развързват всички пинове галванично http://www.mesanet.com/pdf/parallel/7i76man.pdfтази е за стъпкови мотори , 7i77 е за серво, сега забелязах че освен лан имат и по усб, което за лаптоп пак става, разгледай им сайта по подробно, имат много неща и цените са поносими хвърлил съм им око и ако пак тръгна да правя машина ще е с тях иначе имам едно G100 на GECKO DRIVE което така си стои, и не го ползвам щото е на мач... нещо не ме кефят вече като знам колко бъгове ще изскочат ако започна да го пускам
|
| Вто Окт 01, 2013 1:53 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не мисля че PCI е проблем, а и като цяло идеята да забия лаптоп в цеха не ме привлича много. Аз бих търсил нещо индустриално, има не скъпи дъна, аз има и застояли такива  , които имат PCI имат и PCIe и са достатъчно малки за да се направи компактна конструкция. Гледам че има и такиваконтролери на PC104 което е друг индустриален стандарт и може да му лепнеш направо PC104 модулчето. Това само по себе си не е проблем, но вариантите които са с Etehrnet ме привличат повече. Ако реша да взеам нещо може би ще е с такъв контролер .. но последните два дни настъпиха разни промени та може и да не стигна до тма да вземам нещо такова в БГ и релокацията ми току виж се ускорила.
|
| Вто Окт 01, 2013 5:33 am |
|
 |
|
itso.t
|
Позачетох се в сайта на меса. Картите които предлагат са направо безплатни в сравнение с тия на галил. Ще трябва още да се чете за да видя коя би ми паснала като концепция и каква функционалност предлагат. Хубавото при галил е, че контролерите им имат вградени функции за линейна и кръгова интерполация, намиране на хоум позишън, лимити на движението на осите и куп други. На практика, за да управляват CNC им трябва само някакъв графичен интерфейс за визуализация и останалите съпътстващи дейности, плюс някакъв преводач от G-код към DMC. Естествено, мача не използва доста от тях. Кръговата интерполация я отработват като много линейни и един ред G-код се превръща в няколко стотин. Интелигентна работа... 
|
| Вто Окт 01, 2013 2:07 pm |
|
 |
|
nik
|
и мача може да прави кръгчета... но трябва да се пипне пост-процесора на софтуера който генерира Г-кода, да се добави G02/G03 да ги ползва, а не само прави линийки после вече е на ред плъгин-а той как е писан и какво подава към контролера...
пък меса-та останах с впечатлението, че определени модули от линуксцнц се качват на фпга-то, с което освобождават пц-то от отговорност, а конфигурацията е много гъвкава, с линукс съм на вие, но му казват "HAL" каквото и да означава, там могат да се правят всевъзможни конфигурации - входове/изходи/движение на всяка ос/логически свързани оси и много други например зареждаш си модул за четене на енкодер, казваш му кои пинове да чете, как да ги тълкува, и къде да праща резултата
иначе за дънни платки гледам че масово слагат обикновено дъно в метална кутия, до него хдд и захранване като силовата част обикновено е отделно в друга кития галванично разделено задължително
|
| Вто Окт 01, 2013 3:06 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Използването на стандартна пц кутия води след себе си куп потенциални проблеми. Най-сериозният според мен са металните стружки или по-точно финият метален прах. И се започва с търсене на място на филтрите, уплътняване на кутията. Постфактум се установява, че вентилаторите не пецето не вършат работа когато има и филтри и т.н. Както и да е. Решения има бол. За всеки вкус и възможности...
|
| Вто Окт 01, 2013 4:42 pm |
|
 |
|
nik
|
нямах предвид пц кутия, а метална кутия, по скоро шкаф, който често е от изкурубената стара електроника http://i809.photobucket.com/albums/zz11 ... -12-11.jpgтова е толкова голямо че няма нужда от външен въздух, въздуха вътре и голямата площ на ламарините са достатъчни да отделят цялата топлина, което в замърсена среда спестява много главоболия също съм чел че ползват разни дънни платки без вентилатори, май атом процесори или нещо такова ... вградено видео, външно има само хард, рам и захранване, а тяхното захранване е само 12в с адаптор като на лаптоп т.е. пак без вентилатор
|
| Вто Окт 01, 2013 5:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И AMD правят "атомчета". Пък от алуминиева дограма каква кутийка можеш да спретнеш по без пари - муцка! Обаче ще те призная за цар ако го шляпнеш в тавичка с трансформаторно масло: хем надеждно, хем дуракоустойчиво - на кого му се цапа 
|
| Вто Окт 01, 2013 6:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Като каза трансформаторно масло - още се двоумя кое би трябвало да е по-удачен вариант за захранване на стъпковите двигатели. Дали трансформатор или импулсно. Импулсно: предимство - имат стабилизиран изход, ниско тегло недостатъци - повечето са с принудително охлаждане и генерират акустичен шум. Генерират всякакви на вид и цвят смущения. Безимените китайджани са лидери в това отношение. По-ниска надеждност, макар и оценката ми да е субективна - на око.
трансформатор (гретц, кондензатори): предимства - елементарна конструкция. ако е изпълнен добре, няма акустичен шум. Не генерира и кой знае какви смущения. по-висока надеждност. недостатъци - голямо тегло, липса на стабилизиран изход.
Най-правилното решение е драйверите за стъпковите двигатели да се захранват директно от 220-е тока, но такива са рядкост.
|
| Сря Окт 02, 2013 12:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами според мен едва ли ще има някакво сериозно значение за шуменето по специално - първо на едното имаш гретц и на другото имаш гретц - несиметрията ток/напрежение от изправянето ще я имаш независимо дали си през траф или през импулсно. Разликата е че единия гретц е след трафа а другия директно към мрежата. После - драйверите на мототрите предполагам ще са с регулиране на тока (най-малкото) - еми те ще ти "цъкат" доста повече отколкото едно импулсно захранване. На всичко отгоре "цъкането" на импулсното е затворено в рамките на една кутия и може да се поизолира с добра екранировка, а цъкането на драйверите го разкарваш с кабели до моторите... Единственото ти предимство на трафа е КПД-то.
|
| Сря Окт 02, 2013 12:58 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
А и акустичния шум на импулсното ти е "капка в сондата" в сравнение с шума от режещия инструмент на шпиндела ... 
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Сря Окт 02, 2013 2:25 pm |
|
 |
|
itso.t
|
При мен шумът от шпиндела и режещият инструмент при правилно подбран режим на рязане е в приемливи граници. Поне за момента. При високи скорости на подаване виенето на стъпковите двигатели е сравнимо с шумът на инструмента и на шпиндела. Това е с галилският драйвер. С китайските с които разполагам, в зависимост от конкретната реализация на драйвера драйвер шумът е драстично по-висок. Лошото е, че шумът се сумира. В тоя аспект, никой от възлите генериращ шум не е за подценяване, понеже друг бил по-шумен от него.
Относно смущенията... При оживяването се наложи да преследвам "духчета", та позамерих тук и там. Китайските захранвания си шумят значително повече от белите си събратя. Китайските драйвери за двигатели също. Смущенията излъчвани от кабелите към двигателите се лекуват относително добре с екраниран кабел с усукани двойки. При мен не е належащо и все още не реализирано, но предстои. С кабелите има и друга закачка. Обикновените не са предвидени за многократно прегъване. Има специални такива които са за подобни цели. Набелязал съм няколко производителя. Когато дойде моментът ще го мисля по-подробно.
Това което ме вкарва в сериозен размисъл за употребата на трансформатор е липсата на стабилизация на изходното напрежение. Не е проблем да се използва "по-кораво" захранване което да не кляка много при товар, но това не решава проблемите с толерансите на захранващата мрежа. Някакво решение е стабилизация на вторичното напрежение с някакво DC/DC, но не ми се занимава с такива творчества и за момента е само като идея...
|
| Сря Окт 02, 2013 3:03 pm |
|
 |
|
nik
|
така поставън въпроса - всичко е много относително ако ще е само за хоби е едно, може да се направят компромиси в името на тишината, обаче ако ще работиш нещо серийно ти гарантирам че в момента в който се стабилизират нещата ще започнеш да вдигаш скоростите за да пестиш време, високите скорости искат високи обороти, двигатели, шпиндел - всичко започва да вдига повече шум, но пък работи в пъти по бързо, над 10м/мин бърз ход дори линейните лагери и съчмено винтовите двойки започват да се чуват, зъбните ремъци над 2000 оборота също вдигат шум само за справка, режа основно пластмаси - като пуснах фрезата в началото работех с подаване от рода на 0.3 до 1 м/мин с 15-24 000 оборота, сега постоянно работя около 4 до 6 м/мин и 38-42 000 оборота шпиндел
а за захранването ако беше серво щях веднага да кажа - траф, обаче за стъпкови може и двата варианта, въпрос на избор шума се бори по много начини, според случая може филтър преди импулсното, може и след, зависи къде са проблемите, дебели феритни пръстени по кабелите помагат много
|
| Сря Окт 02, 2013 3:25 pm |
|
|