|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Съвет за лаптоп
За по-евтино - по-евтино е, ама за каквото плащаш, това и получаваш. Системата като зареди и без друго не се мота кой-знае колко. Ама софтуерите си се мотат, а аз исках и това да избегна, до колкото е възможно. В момента от 240-те свободни са ми около 100-110, и то при положение че все пак се опитвам да пестя - тоест на SSD-то са само 3-4 по-злобни софтуера, дето ползвам най-често. И аз не знам къде отива толкова обем, ама ей-на - отива някъде. Ако постоянно отделям време за оптимизация и измеря това време в кинти, дето ще изкарам ако не го губя, нищо чудно 300-те кинта за по-голямо SSD за под година да ми се изплатят със все лихвите. Като нещо вземе да не ме кефи - директно преинсталирам от 0. Отива половин работен ден, ама пък е средно веднъж на 2 години. Допълнителен терабайтов диск си имам. Че и още един 500GB отгоре.
|
| Пон Авг 26, 2013 2:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Дойде ред да купя SSD за лаптопа на жената и 120 гиги му стигат. Вече малко се двоумя между новите 3-MLC на Самсунг и старите Кингстони - това имам за избор като наличност и ценови диапазон, не ща да харча излишно защото имам и друго за купуване. Според сайта на Самсунг MLC-то не е страшно, гарантират 7 години при 40 гиги трафик на ден (около 100 тера тотално) а трафикът на лаптопа ще е десетки пъти по-малък. Някакъв сайт ги измерил 331 тера тотално... Кингстон гарантират 64 тера за V300 и 94 тера за малко по-скъпите KC300. Те цифрите са си цифри ама дали не крият и подводни камъни? Да грабвам ли Самсунгчето?
|
| Нед Сеп 29, 2013 12:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
След като не ти се харчат пари за какъв чеп и е на жена ти в лаптопа да има SSD  ?
|
| Нед Сеп 29, 2013 3:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щото го взех с древен 60 гиги HDD (другото се ядва) и щото като вземе да се бави жената почва да му натиска клавишите като на пиано. А цената на тези SSD-та е само около 1/3 повече от на най-евтиния (и бавен) нов HDD и съизмерима с на един добър такъв. То по-евтино да сменя жената де, напр. цецовата режела краката на светодиодите без да обърка плюса с минуса пък мойта само от тенджери и пиана разбира.
|
| Нед Сеп 29, 2013 3:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти сигурен ли си, че е от харда, или е самия лаптоп. Щом е със 60Г диск трябва да е бая дърт май  .
|
| Нед Сеп 29, 2013 4:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Няма лошо в покупката на SSD, но съм останал с впечатление, че Бонго е фен на уиндоус хп. Въпросната ОС е доста отпреди тия дискове, и подозирам, че няма оптимизации за работа с флаш сторидж, а без такива, вероятно дискът ще е за в кофата за няколко месеца...
|
| Нед Сеп 29, 2013 4:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Лаптопчето е от втора употреба, било е проектирано за Виста, двуядрен проц, две гиги памет, само диска са му сменили по понятни причини. Взех го с Win XP и наистина смятам такава да преинсталирам. Доколко е оптимизирана не знам, но индексирането и пейджфайла и сега са забранени, за друго не се сещам.
Освен това бай Самсук твърди, че дава програмка която да използва за буфер свободната памет. А 50-100 и дори 330 терабайта със слушане на музика и ровичкане в интернет трудно се записват.
|
| Нед Сеп 29, 2013 5:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Проблемът не е само в суап файла и индексирането. Непрекъснато рови и във файловете формиращи "регистъра". През годините са ми умирали два конвенционални диска с лоши сектори на мястото където са записани въпросните файлове. Единият от дисковете беше доста висок клас, но и това не му помогна... Пробвай де. След това ще споделиш опит.
|
| Нед Сеп 29, 2013 8:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама то ровенето в регистъра е четене, след запис бозата иска рестарт. Със сигурност ще пробвам но резултатът ще излезе след години. Въпросът обаче беше "новият Самсунг или старият Кингстон?".
|
| Нед Сеп 29, 2013 8:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
След запис в регистъра не трябва рестарт. Все пак там се съхраняват и такива важни неща като последен отворен файл с програмата Х.  А не рестартираш след отваряне на файл. За резултата - а дано, ама надали. Ще чакам отзиви.
|
| Нед Сеп 29, 2013 9:03 pm |
|
|