Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
GSM модул с две антени? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: GSM модул с две антени?
Dimitar написа:
Верно, че сега като се загледах в снимките и тоя модул имал и GPS, ама то това е логично май, след като поддържа и CDMA :D . Демек тая антена отгоре на основната платка е за GPS-a.

Това не е типична GPS антена, а и като гледам размерите и не са такива.
С риск да ме оплюете ще кажа, че този модул, който си снимал не е много добре проектиран по отношение на RF.

Съб Сеп 28, 2013 6:43 pm
Профил
Аватар

Dimitar, наскоро държах същия водафонски модем в ръцете си, но беше разглобен и ми си стори, че това отдясно беше ламарина, а извода минаваше през отвор през нея. Т. е. не е антена, но не съм сигурен на 100%. Основно разглеждах платката, щото се учудих що пистата от горната антена обикаля GSM модула. Още се чудя...

Ицо е прав. Доста GPS антени съм виждал, но не и такава.

Последна промяна Desert Leo на Съб Сеп 28, 2013 6:48 pm, променена общо 1 път

Съб Сеп 28, 2013 6:46 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Dimitar, наскоро държах същия водафонски модем в ръцете си, но беше разглобен и ми си стори, че това отдясно беше ламарина, а извода минаваше през отвор през нея. Т. е. не е антена, но не съм сигурен на 100%. Основно разглеждах платката, щото се учудих що пистата от горната антена обикаля GSM модула. Още се чудя...

Щото.... я е правил някой, дето си мисли, че пуска ток...постоянен ток

Съб Сеп 28, 2013 6:47 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Верно, че сега като се загледах в снимките и тоя модул имал и GPS, ама то това е логично май, след като поддържа и CDMA :D . Демек тая антена отгоре на основната платка е за GPS-a.

Не, порта за GPS антена не е свързан. (най долният на първата снимка)
Или по скоро е свързан за PCB антената горе? Не се вижда ясно на снимките.
Този модул го имам под ръка - в понеделник ще го разгледам.

Съб Сеп 28, 2013 6:59 pm
Профил
Аватар

Лео, със сигурност не е ламарина, а платка с антена. Нямаше как да я снимам, но с просто око се вижда без проблем. А тая антена отгоре идея си нямам дали е хубава или лоша, но сега като гледам отива в модула, дето пише aux, голямата отива дето пише main, а там дето пише gps не е свързано нищо. Т.е. това отгоре не е gps антена със сигурност. Иначе тоя рутер е проектиран от едни австралийци - излезнал е милион и половина долара на netcomm да го направят и в софтуера са си оставили ръцете по същия начин, като с радиото (ако както казвате не е направено като хората) :D . Ама работи животното и Водафон го продават като луди :) .

Съб Сеп 28, 2013 9:16 pm
Профил
Аватар

Когато става дума за високи честоти, разсъжденията са за мощности. Ако свържем две антени "паралелно" , но искаме да са съгласувани, ще трябва да раздели мощността между тях. Става, но не е най-добрият начин, превключването е по-добър вариант.
Проблемът е , че колкото и да е лоша една антена, винаги става нещо. А разликите изглеждат малки заради логаритмичните скали. Особено силно важи за GSM комуникациите, при които има добре развита инфраструктура.
Или както казваше един бивш мой шеф, спец в областта на високите честоти (да е жив и здрав): "Това е като камъни в захарен сироп - колкото и камъни да слагаш, все е сладко"

Съб Сеп 28, 2013 9:40 pm
Профил
Аватар

Вярвам ти Dimitar. Там не се загледах много (а е трябвало), защото ми направиха впечатление обикалящия и хвърчащия фидери.

Като знам идиотските изисквания на водафон (моя дивойс е всъщност за тях), не ме учудват парите, които са хвърлени за разработката на този рутер.

Ето и една РСВ антена, която съм виждал на платки на Телтоника и други производители. Нямам идея кой от кого я копира, но знам, че 2 устройства не са минали ЕУ сертификация с нея. На долния банд е по-зле, заради което не излъчва очакваната мащност, а на горния банд е по-добре, вероятно заради което излъчва нещо като втори хармоник над допустимото. Без подходящо съгласуване и мерене, не я използвайте.

Прикачени файлове:
PCB_ANTENNA.jpg
PCB_ANTENNA.jpg [ 1.08 MiB | Прегледано 3459 пъти ]
Нед Сеп 29, 2013 9:23 am
Профил
Аватар

Хм явно не е проста работа да имаш две антени. Всичко трябва да става като за тъпи юзери, демек завива външната - работи с външна, маха я, превключва на вътрешна. Че може, може, ама май е достатъчно сложно, за да навлече други проблеми.

В интерес на истината, ако се спретне читава вътрешна няма да се слага външна. Под читава разбирам да работи на места, където средностатистически телефон успява да работи, нищо "свръх", ама и да не е зле като обхват.

Нед Сеп 29, 2013 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Добре съгласувана вътрешна антена ще ти даде достатъчно добри резултати като покритие и EMC/EMI. Калпава външна антена може и да е по-зле. Доколкото разбирам, това ще е персонално устройство и външната антена ще е някаква пи*ка, завита в SMA конектора. Китайските пи*ки са или спирала или нагънато парче жица и не вярвам да дадат добър резултат.

Нед Сеп 29, 2013 11:19 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Китайските пи*ки са или спирала или нагънато парче жица и не вярвам да дадат добър резултат.

От тези китайските външни антени ако намериш две , които да се различават с по-малко от 10% , ще е невероятен успех. Още не мога да си обясня как постига толкова устойчиво непостоянство на параметрите.
Цецо, дай приблизителни размери на обема, с който разполагаш.

Нед Сеп 29, 2013 11:43 am
Профил
Аватар

Трудно ми е все още да давам размери, в много начална фаза са нещата. Да кажем площ като на кредитна карта и дебелина 10-15мм в което трябва да се съберат модул, антена, LiIOn батерия, захранване и зареждачка и централния процесор. Платка с двустранно компоненти.

Неприятното е, че ще има и доста прецизна аналогова част... и това което ми е непонятно е нея как ще я опазя от GSM-а. Но е факт, че съм виждал подобни системи, правят ги хората някак си.

Нед Сеп 29, 2013 11:58 am
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
Като знам идиотските изисквания на водафон (моя дивойс е всъщност за тях), не ме учудват парите, които са хвърлени за разработката на този рутер.

Те не са ги хвърлили Водафон, а австралийците от NetComm. Водафон просто го препродават като техен, ама не е :) . Едва ли даже са имали пръст в проектирането и поставянето на изискванията.

Нед Сеп 29, 2013 3:21 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Трудно ми е все още да давам размери, в много начална фаза са нещата. Да кажем площ като на кредитна карта и дебелина 10-15мм в което трябва да се съберат модул, антена, LiIOn батерия, захранване и зареждачка и централния процесор. Платка с двустранно компоненти.

Неприятното е, че ще има и доста прецизна аналогова част... и това което ми е непонятно е нея как ще я опазя от GSM-а. Но е факт, че съм виждал подобни системи, правят ги хората някак си.

Достатъчно е мястото, трябва да стане.

Нед Сеп 29, 2013 4:45 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Desert Leo написа:

Те не са ги хвърлили Водафон, а австралийците от NetComm. Водафон просто го препродават като техен, ама не е :) . Едва ли даже са имали пръст в проектирането и поставянето на изискванията.

E, па то и нас никой не ни знае - дивайса си е водафонски. Ама изискванията са ни от водафон и те си правят и плащат сертификациите.

Цецо, и аз мисля, че ще се събереш в тези размери. Сложи антената в едната тясна страна на платката, след нея съгласуващите компоненти и GSM модула, а аналоговщините възможно най-далеч. Ако съгласуването ти е добро, не би трябвало да връща нищо значително по платката. За всеки случай след антената можеш да наредиш заземени виа в линия и да предвидиш метален екран на аналоговщините (за излъчвания отвън), ако е възможно. От зор заман ме накараха да сложа такъв (Фарнел) на проца (напълно е излишен, но клиента винаги има право...). За всеки случай, не е лошо да сложиш един излъчващ модул до твоите аналоговщини и да видиш има ли проблеми. Щото, ако до твоя дивайс в джеба сложат ГСМ и покритиета е кофти, ходи доказвай, че нямаш сестра...

Нед Сеп 29, 2013 7:14 pm
Профил

Цецо написа:
В интерес на истината, ако се спретне читава вътрешна няма да се слага външна. Под читава разбирам да работи на места, където средностатистически телефон успява да работи, нищо "свръх", ама и да не е зле като обхват.

Да, с пцб антена се постига същото като телефон. Проблемът е ако искаш повече, демек да имаш покритие там дето обикновените талафони нямат. В тоя случай външната антена е неизбежна, а проблемът е да намериш читава. Навремето бяхме си поръчали много и всякакви мостри. Поне половината не вършеха никаква работа, или поне се държаха по-зле от вградена. Само малка част бяха по-добри, но част от тях си бяха с голяма насоченост. Малко да ги врътнеш и сигнала изчезва. За нас това беше голям проблем, щото няма как да разчитаме някой да насочва устройствата към правилната клетка :-)
Та с външните антени трябва много да внимаваш...
Иначе размер кредитна карта ти гарантира ядове с антената. Аз нямам опит с аналоговщини, но последната ни издънка беше с SD карта, просто при монтажа явно за по-лесно бяха завъртяли антената и се падаше на 1-2 cm от картата. Хем картата е от другата страна на платка, на която има плътен полигон, отделно слота е метален... Но явно и Фарадей не е достатъчен... картата така се ошашкваше, че не отговаряше докато не й направиш power cycle.
Освен антената модемите могат да създават големи ядове и през захранването. То ако имаш място да набухаш кондензатори е лесно, ама ако нямаш....

Нед Сеп 29, 2013 8:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща