Отговори на тема  [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Тони, казах ти вече - това са размишления за маса. В реалността като почнат да сравняват всяка година луксозните марки коя колко коли е продала и коя е на първо място не съм чул даже да споменат Тойота. Все са БМВ, Мерцедес, Порше, Ауди, Кадилак, Линкълн, Акюра, Лексус и т.н. Отвори кое да е авто списание и виж класациите за луксозни марки - пак Тойота я няма никъде. Аз не споря коя кола е по-здрава, коя може да гази кал до колене и коя какъв интериор има. Но да ми сравняваш Тойота с луксозните марки е леко смешно. Ако Тойота Ленд Круизер е луксозна, тогава Лексус LX570, дето принципно е същата кола, но напудрена тогава какво е - космически кораб ли? Или пък ще почнеш да сравняваш Лексус с Бугати, Бентли и Ролс Ройс, дето вече са ултра лукс. Та пак ще ти кажа - какво ние смятаме и какви са ни вкусовете е едно, какво индустрията смята и как е разделила марките, а и как самите марки са се позиционирали на пазара на база колко са луксозни и дали въобще са луксозни е съвсем друг въпрос. А че в българия всяка "джипка" се смята за луксозна, щото струва повече от ладата и москвича вече пък е съвсем друго нещо :) .
Иначе по въпроса за качеството на колите - само ще ти кажа, че тази година за първи път Форд Фюжън ако не изпревари, то поне ще бъде със същите продажби като Тойота Кемри, която 11 години вече е най-продаваната кола в САЩ (близо 500х бройки на година). Също пак тази година GM за първи път от 30 г. насам изпревари Тойота в класациите за качество. Така че прави си сам сметката - пазара си казва своето. Аз пътувам доста по командировки и имам "хоби" всеки път да вземам различна кола за да ги пробвам всички и трябва да ти кажа, че последните 2 години американските коли скриват шапката на японските от всякъде. Кадилаците са перфектни коли и според мен по нищо не отстъпват на БМВ и Мерцедес вече - перфектен хендлинг, шасита и мотори, за интериора въобще даже няма да споменавам. Даже обикновените шевита са много добри коли, особено новата Импала например. Оня ден пък бях взел един Форд Таурус, ами за цената си е просто перфектна кола - огромна, с много добър хендлинг и отлични материали в купето. То не случайно Форд последните две години се качиха в челото на почти всички класации. Майкрософт малко им засенчиха успехите с бъгавия Microsoft Sync, дето го наслагаха из всички фордове, ама то е просто странична залъгалка, дето не оказва влияние на това, как върви колата. Бюик - също много добри коли, особено новия Лакрос и джипката Инкейв са си супер просто. Единствено Крайслер просължават да правят пълни дървета, ама то не е чудно като се има предвид, че се взеха с Фиат :) . За сметка на това японските и основно Тойота, дето искаше да стане новите GM станаха точно новите GM, ама от преди няколко години - посредствени, евтини коли с остарял дизайн и технологии и с непрестанни риколи. Даже корейците взеха да правят по-добри коли от японците. Ако в скоро време японците не се вземат в ръце, особено с дизайна на колите си просто ще издухат супата много яко. Не може да продаваш коли, дето приличат на тухла четворка и да не им сменяш дизайна повече от 5-6 години. БМВ 1-ца може да не е по-луксозна от Ленд Круизера, ама сравнявай я с коли от класа и, какво я сравняваш с камион за $80к :) .

Съб Сеп 28, 2013 12:47 am
Профил
Аватар

И никога ама никога не забравяй че USA-НЕ-Е-EU.
Оня ден точно май Ford Taurus беше - до моя офис има едни авто застрахователи и тоя идва да си взема застраховка за някви козметични проблеми - е извинявай ама толкова зле боядисана нова кола не бях виждал - ако аз бях дал една шапка пари за това "нещо" щях веднага да го върна за пребоядисване - смятай че дори и най-некъдърния бояджия в нашия мижав провинциален град боядисва по-добре. А това е нещо дето се вижда от пръв поглед - не искам да си помислям какво остава за на втори поглед.

Както казал мениджъра на Опел : "Добре че са Форд, че иначе щяхме да сме най-калпавата марка"

Това дето е в Европа не е това което е в САЩ. Че даже и Крайслер имаме тука. Само дето се правят в заводите на бившото Деу. Не ги знам как са като качество, ама като интериор са дърво - че как иначе да стане ефтино и да се конкурира по цена с Great Wall или Дачия примерно...

Съб Сеп 28, 2013 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins, може да си пишеш хуморески, колкото искаш - дето се вика не ми пречиш :D . Онсамо да ти кажа, че бившето Деу го купи Гениръл Мотърс и няма как Крайслер да прави коли в заводите им. Крайслерите, дето се продават в Европа най-вероятно се правят в заводите на Ланча, т.е. Фиат. :)

Съб Сеп 28, 2013 2:46 pm
Профил
Аватар

Уффф сори - объркал съм се за Крайслер - за Шевролет иде реч...

Обаче Форд-а дето ти разправям си беше толкова грозен с това боядисване че чак си нямаш на идея. И за качеството на форд - всеки може да ти го каже - европейските са си дървета от край време.

Съб Сеп 28, 2013 3:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
Иначе аз се зачудих от кога Тойота Ленд Круизер се смята за луксозна кола та я нареждат до Х5 и Х6 :) ?

Ленд Круизър е много над дърветата X5 и X6... :) Особенно в техническо отношение. Едва ли BMW са правили нещо по калпаво от X5 някога. :)

Съб Сеп 28, 2013 8:07 pm
Профил ICQ
Аватар

митак,
да сравняваш американска кола/стока с афропейска е като равнението круши-краставици. все с 'К' започват.
повечето неща (като марки) ги няма по нашите земи, или ако ги има е единичен внос. респективно поддръжката е ужасно трудна, щото никой сервиз не е оборудван съответно. не че във 'фирмените' на афропейските марки е нещо по-различно.

пък за рикол даже не съм чувал да са викали някой. то общината не можеш да осъдиш, ако си потрошиш колата в дупка от липсваща шахта, та продавач на коли за някакъв обявен дефект по каручката? никакъв шанс.

имало едно време на запад... сегашното време е в източна европа.

Tisho написа:
Едва ли BMW са правили нещо по калпаво от X5 някога. :)

и аз имам няколко хиляди километра на Х5. не я намирам за особено гъзоприятна. за технически характеристики не говоря, просто не ми пасна на задника.

Съб Сеп 28, 2013 8:10 pm
Профил
Аватар

Tisho написа:
Dimitar написа:
Иначе аз се зачудих от кога Тойота Ленд Круизер се смята за луксозна кола та я нареждат до Х5 и Х6 :) ?

Ленд Круизър е много над дърветата X5 и X6... :) Особенно в техническо отношение. Едва ли BMW са правили нещо по калпаво от X5 някога. :)

Един колега ми разправяше, че BMW от Х-сериите се произвеждат в Щатите, в заводите на Дженерал Мотърс. Някой има ли информация по въпроса?

Съб Сеп 28, 2013 9:47 pm
Профил
Аватар

Дедо, това за сервиза и гаранциите е ясно, но мен ме съмнява колите от един моделда са с различно качество за тукашния пазар и за този в Европа. Повечето коли ги правят в един и същи завод за различните пазари, а и дори да не е в същия завод то качествения контрол е един и същ във всеки завод на една марка. Така, че такива легенди като с боята на тауруса са просто смешни :) .

Съб Сеп 28, 2013 10:05 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Един колега ми разправяше, че BMW от Х-сериите се произвеждат в Щатите, в заводите на Дженерал Мотърс. Някой има ли информация по въпроса?

Аз като ви казвам, че тук си разправяме легенди и хуморески, вие не ми вярвате :D .
Х и Z моделите на БМВ си се правят тук в завод на БМВ в Южна Каролина. И тук ги правят за целия свят, т.е. не ги правят другаде. Също така там имат полигон за обучение в екстремно каране - всеки който си купи някоя м-ка му дават безплатно два дена там ако не се лъжа. Също така БМВ имат голям дизайн център в Калифорния и там правят голяма част от дизайна на новите модели. Това за връзката им с джениръл мотърс е някаква много яка легенда :D . Отделно американските марки заради профсъюзите изнесоха голяма част от заводите извън САЩ и се получава куриоза, че чуждите марки произвеждат основно тук (но нямат профсъюзи), а американските извън щатите. Например в Детройт одавна (поне ппоследните 20 г) няма работещ завод на американските марки. То затова и града фалира наскоро :D .

ПП. Сега видях, че вече гинправят и в още един завод в Мексико.

Последна промяна Dimitar на Съб Сеп 28, 2013 10:26 pm, променена общо 2 пъти

Съб Сеп 28, 2013 10:15 pm
Профил
Аватар

Да ви имам проблемите - коли. :)
Колата е чувал с хилядарки изхвърлен на пътя.
Работа да върши, другото е тежкарлък. Освен ако не си знаеш милионите, де.

Съб Сеп 28, 2013 10:17 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Ицо написа:

Това за връзката им с джениръл мотърс е някаква много яка легенда :D .
ПП. Сега видях, че вече гинправят и в още един завод в Мексико.

Ти остави Мексико, гледам в уики пише че част от нещата се правят в Русия, не знам как го преживяват това феновете на немските машини :)
Тя връзката с Дженерал Мотърс е по малко по-друга линия, не точно пазарно -производствена, но не ми се говори сега за това, ще почнат пак едни обвинения в конспирации....

Съб Сеп 28, 2013 10:37 pm
Профил
Аватар

Не някои от нещата, а част от колите - най-вероятно тези за руския пазар. Поне аз така го разбрах - сглобяват колите от китове, които идват от Германия. И става въпрос за много малки бройки, нещо което може да се пренебрегне напълно. Нещо като завода за китайски коли в Ловеч :) .

Съб Сеп 28, 2013 10:56 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:

Да там ги произвеждат. Имат си фабрика.

Всъшност не съм карал такова, но мой понзнат имаше такова чудо - доста сме пътували заедно. Купи го нов и само в сервиза висеше. Още като го взе се наложи смяната на някъкъв електронен модул, след което се оказа, че хамериканеца който е сглобявал на едно място е трябвало да навие два пъти по къс самонарезен винт в някакви пластмаси от навития там - някакъв кабелен сноп беше пострадал. По ходовата част за 4 години не остана нещо което не беше сменено. На 60-70к км всички пластмаси му скърцаха повече от на голф... Два пъти го прибираха с пътна помощ защото някъкъв болт който държал оптяжната ролка на пистовия ремък се чупи и ремъка се показваше отдолу през корите. И като за капак на всичко двамата със собственика на това чудо висяхме един зимен ден на магистралата чакайки пътна помощ защото на дисплея за навигацията се появи надпис "engine fault!" и чудото спря. След 3 опита за запалване му свърши и акумолатора. Добре, че не беше много студено. Оказа се скъсана ангренажна верига. 8O На близо 100000км и на 4 години това чудо скъса ангренажна верига... Официалния сервиз казаха: Тези двигатели(3.0SD) напоследък доста често започнаха да късат вериги.
Ремонтираха го гаранционно, след ремонта гореше около 22л/100км. :finga: Нафта.

Съб Сеп 28, 2013 11:43 pm
Профил ICQ

Единственият читав Х модел е първият, от там насетне е майка плаче, пробвали сме ги всичките. Както каза Димитър, произвеждат се в САЩ в техен си завод, и дизайна се прави тук, то може да се проследи де .. всичко започна с назначаването на главен дизайнер американец, ако помните новите 7-ци първоначалнобяха страшно животно, после с течение на времето се понаучи що е дизайн и алко се пооправиха работите, то най-вече около фаровете. Сега вече не е с тях този дизайнер, но и след него друг дизайн нямаправен, сао някакви фейслифтове които и те не са кой знае какво.

Нед Сеп 29, 2013 12:10 am
Профил
Аватар

Тони, 2006 г, си купих една Мазда CX7 и проблемите почнаха още на втората седмица - трябваше да ми сменят капачката на резервоара (3 пъти) нищо и никаква работа, но досадна и трябва да се ходи в сервиз. После се скапа пък някакъв датчик за бензиновите пари от резервора и него трябваше да сменят. После пък се прецака тотално дистанционното запалване. Него го правиха сигурно поне 4 пъти и накрая така го направиха, че само палеше колата (без да пуска климатика или парното), т.е. не ми вършеше никаква работа. След много мрънкане най-накрая го оправиха. Тъкмо се справиха с него и гледам един ден масло на пода в гаража - от едногодишна кола 8O . Отивам пак в сервиза - викат семеринг на скоростната кутия. Смениха го и след три дена пак същата история. Пак отивам и тоя път държаха колата една седмица в сервиза и ми дадоха друга да карам. Накрая ми я връщат и заедно със семеринга тоя път сменили и някакви други неща. След седмица пак масло на пода. Пак я карам и тоя път им казах докато не я оправят да не ми я връщат. Идва чак инженер от Мазда да я гледа. Накрая вдигнаха ръце и казаха, че било от трансфер кейс-а (това не знам как е на български - кутията от която излизат двата кардана за 4х4-то) и го смениха с нов (ако трябваше да плащам тоя кейс струва $7000). После вече нямаше теч. След няколко месеца се счупи заден десен лагер - на 30 хиляди мили 8O . Смениха го и него. После пък се прецака нещо електрониката - аз гася колата и всичко в нея продължава да работи още минута :D . Обясниха ми, че било от инвертора, дето съм включвал в запалката и той шашкал "прецизната и нежна" електроника и затова така ставало. Като я ресетнаха се оправи и аз вече не ползвах инвертор. Тамън и изтече три годишната гаранция и спря да работи климатика. Оказа се, че някакъв две педи маркуч е за смяна и ми оферираха $700 само за маркуча. При което им казах да си вземат тъпата кола и да ми продават една нова - веднага се съгласиха :D . Купих пак същата, само че 2010 г. модела и пак с всички екстри (та пак да имам всички проблеми :D ), при което колеги и приятели ме гладаха като извънземен и не можеха да повярват какво съм направил, щото всички бяха наясно, че в сервиза ме знаеха по име, даже общака мексиканец, дето мие колите и той ме знаеше по име, а като се обадя по телефона и направо ми казваха "Какъв е сега проблема мистър еди кой си" :D . И пак имах късмет, щото СХ7-ците от мойта година имаха проблем с компресора на климатика (блокират му лагерите и съответно къса ремък) и с валветроника на валовете - почва да трака като зърномелачка. На някои пък им изпушваха и турботата на около 30к мили. На мен поне тия неща ми бяха спестени :) . Та втората СХ7-ца вече е на 3 години и половина и съм и навъртял вече 100к километра и единсвеното нещо, дето съм и правил е да и сменям маслото и да и наливам бензин. А сега кажи ми на база на моя разказ според теб Мазда СХ7 надеждни коли ли са или не са :D ?
Същото е с всички коли и затова някой като ми каже модела Х на марката Y е супер ненадеждна кола и само мога да се усмихна, защото опита на един човек нищо не значи. Затова си има статистики и класации и там може да се проследи какво се е случило на десетки хиляди притежатели на даден модел през годините и човек да си състави правилното мнение. Един пример още - докато стоях в сервиза при един от случаите с първата СХ7-ца и пристига една мадама със същата и я карат на камионче. Вика спря и не иска да върви смотаната кола. Кога я провериха - скъсана верига и целия картер пълен с тиня. Колата беше на 50к мили и я питат ти някога сменяла ли си и маслото и мадамата вика "Ми не, трябваше ли - нали е нова кола, аз знам, че само на старите се сменя" :) . Демек СХ7 смотана кола ли е, че къса вериги на 50к мили, при положение че тая верига трябва да изкара поне 300к без никакви грижи :) ? Един пък нашенец с Каен за да си спести $200 за смяна на масло на кола за поне $100к и го сменяше в Уолмарт с найевтиното за $30. На 20к мили му заминаха турбините и сети се нали Порше му ги оправиха гаранционно. Мисля, че над $20к му излезна целия гяволък с евтиното масло. Порше Каен има ли смотани турбота или проблема е някакъв друг като този на мадамата с СХ7-та със скъсаната верига :) ?

Долу съм постнал миналогодишната ранглиста на марките според качеството и надеждността. Мазда е на 4-то място (БМВ са се качили 3 позиции, а Кадилак примерно цели 14) - мен това дали ме грееше, кога имах премеждия с моята мазда. Не, ама това не значи въобще, че Мазда не са супер надеждни и здрави коли. Другата ни кола е една Тойота Корола 2005 г. Вече 8 години само масло и бензин и веднъж съм сменил накладки. Навъртял съм и 60к мили и знам, че няма да ме остави никога. Обаче - за мен това е най-смотаната и тъпа кола, която съм карал през живота си. Просто няма друга такава каруца и таралясник - с две думи антикола :) . Купих я като дойдохме тук, защото никой друг освен Тойота не искаше да ми даде кола на изплащане и даже тойота бяха навити да ми продадат кола макс до $20к, което ми даваше само два избора - Ярис или Корола. Няма ден, в който да се кача в нея и да не се моля на господ да и се чупи нещо, та да я засиля на моргата и да си купя някаква друга кола - ама няма, върви таралясника му с таралясник :D .
Слагам ти и страничката от X5 и Х6 - виждаш, че Х5 последните две години доста са го пооправили и списанието вече го препоръчва като добра и надеждна кола (над средното за сегмента). За Х6 казват, че още нямат достатъчно данни, за да направят обобщение. Обикновено, това го казват за коли с под 4 години история (в списанието за тази година вече ще имат натрупана статистика за да се изкажат). X3-та е над средното за сегмента. 1-ва, 3-та и 5-та серия винаги са били доста над средното за сегмента и винаги са ги препоръчвали. 7-ма серия имаше доста проблеми предишните години, но вече гледам са почнали да отиват нагоре в класацията. Това е нормално - там слагат първо всички нови технологии и съответно там са и най-многото проблеми, преди да ги оправят.
Та човек като отвори едно такова списание, дето е 200 страници и разнищтват всеки модел от всякъде и доста си променя представите за различните марки и модели коли (по-долу на картинката се вижда, че баш първия модел на Х5 хич не е бил читав, за разлика от сегашните) :) .

Прикачени файлове:
bmw.jpg
bmw.jpg [ 265.91 KiB | Прегледано 1569 пъти ]
car_ranks.jpg
car_ranks.jpg [ 103.8 KiB | Прегледано 1569 пъти ]
Нед Сеп 29, 2013 1:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 1080  Следваща