Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
GSM модул с две антени? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение GSM модул с две антени?
Може ли да се направи дизаин с две антени? В смисъл да си има някаква вътрешна (на PCB) и SMA конектор за външна. Демек, ако не му стига обхвата да си завинти външната, ама иначе да си кара на вътрешната.

Проблема е, че външните са много чупливи и стърчащи, а устройството трябва да е мобилно (да се носи на колана например).

Говорим за дизаин приложим за простосмъртни, т.е. в БГ условия.

Съб Сеп 28, 2013 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: GSM модул с две антени?
Що да не може? В последния ми проект е точна така. Използва се това:
http://bg.farnell.com/hrs-hirose/ms-156c-20/receptacle-coax-switch-11ghz/dp/1874495?Ntt=MS-156C
Но трябва да предвидиш някаква механично укрепване, че този конектор ще се скърши с поглед. При мен целта е друга, но то е по искане на клиента. Дивайса мина всичките RF-сертификационни тестове. Клиента казва, че цената на мъжкото е висока, но той си я плаща...

Съб Сеп 28, 2013 12:02 pm
Профил
Аватар

Това конектора за кабелчето за антената ли е?

Модула към който клоня за начало си има и точка за опроводяване и конектнор от такъв тип на него. Но незнам ако физически са присъединени и двете антени, какво се случва? Не си ли пречат една на друга, съгласувания и прочие сложни неща?

Съб Сеп 28, 2013 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Нещо си разсеян днес. Това е RECEPTACLE, COAX SWITCH. Ръгаш (нежно) в него мъжкото с външната антена и то превключва антенния извод на GSM от вътрешна към външна антена.

Съб Сеп 28, 2013 12:12 pm
Профил
Аватар

Не съм разсеян, тъп съм по темата. Никога не съм се борил с тая мечка :) Още не е ясно и дали ще сборим, ама да съм подготвен психически...

Въпроса е, че тя външната антена ще излиза с кабел към стената на кутията и там ще си има SMA конектор. Модула може ли да познае, кога антената е завинтена отвън да превключи на нея?

А за вътрешни антени какви опции има? Има ли нещо готово дето се продава и можеш да го лепнеш отвътре на кутията например? А PCB антена сложни ли се прави и въобще възможно ли е?

Гсм-а трябвало да е четирибандов, ако това има значение.

Още съм на ниво дефиниция на изделието, затова задавам такива въпроси.

Съб Сеп 28, 2013 12:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Най-важният въпрос е дали ще минаваш сертификация или не. Щом се искат 4-те банда, значи се предполага работа и в USA, а там не знам дали е възможно без това. Не познавам тамошните регулации, а и все още не сме опряли до този пазар.

Въпросният коаксиален ключ предполага ръчно включване. По принцип има и коаксиални релета, но за мен са си екзотика. За твърдотелно не се сещам, а и не съм търсил.

РСВ антени има, но зависи какви размери и цена те устройват. Има един колега тук във форума, който се занимава с това, но не ме устроиха техните размери. Все пак, предполагам ще се обади и той. Знам, че има и апаратура за подобни измервания.
Виж и продукцията на Антенова, например.

Има и софт за проектиране и симулации на антени, но накрая пак ще опреш до реално измерване. А там, резултата няма да зависи само от качествата на антената, но и от съгласуващите компоненти и площта на масата на платката.

Ако няма да се сертифицира дивайса - слагай парче жица и си готов.

В последно време се занимавам само с GSM/GPS дивайси (но не се считам за гуру, щото винаги има какво ново да се научи) и доколкото мога ще ти отговоря на питанията.

Съб Сеп 28, 2013 12:54 pm
Профил
Аватар

Някога, когато GSM апаратите бяха по-интересни като хардуер, доста от апаратите имаха вътрешна антена и извод за външна такава. Комутацията между двете беше реализирана по няколко начина - механично (с подходящ конектор), специализиран чип изпълняващ тая функция и диоден комутатор (вероятно с PIN диоди, но не съм задълбавал).

Съб Сеп 28, 2013 12:59 pm
Профил
Аватар

Ми гледам по нета се говори за GaAs ключове, нещо от тоя сорт:
http://www.hittite.com/content/document ... 70ms8g.pdf

Гледам, че има и готови антени, например това:
http://www.lairdtech.com/WorkArea/Downl ... 2147483730

Ама колко ли ще е ефективно. А и бая площ си иска, още повече, че около него трябва да се опразни... вероятно.

А какви изисквания има за вътрешните антени? В смисъл на колко около тях не трябва да има мед, компоненти... или пък трябва да има маса наоколо?

Сертификации ще се правят да. За начало само за Европа, а по-натам и зад океана. Ако въобще стане де.

Съб Сеп 28, 2013 1:17 pm
Профил ICQ

Може да се направи, но не знам как ;)
Виждал съм го в една стара wifi 11Mbps карта: http://wandel.ca/orinoco_pix/
Вътре има или 2 отделни( а може би една диполна, но едва ли ) антенни и има и конектор към. който свързваш външна антена, но ако не вържеш външна антена не изгаря предавателя и има сравнително сностен обхват. По подразбиране обаче се очаква да вкючиш антенна и тогава работи най-добре.

Съб Сеп 28, 2013 1:32 pm
Профил
Аватар

Цецо, сега в момента се бъзикам сседин гсм рутер дето е направен точно така - има вътрешна антена и sma конектор за външна. Като не е закачена външната работи с вътрешната, а в момента, в който боднеш външната и започва да бачка с нея. Т.е. явно може да се направи така. Само че не съм го отварял да видя точно как са го направили ама тия дни ще гледам да го отворя и ще докладвам.

Съб Сеп 28, 2013 1:43 pm
Профил
Аватар

За ключовете - не забравяй, че излъчваната мощност по стандарт на долния банд е 2W, а на горния - 1W.

За антената - производителят на антената трябва да има съответния дейташийт или апликейшън ноут с изискванията до къде да е масата, съгласуващи вериги и т.н. Ако такъв няма - у лево и друг. При мен платката е някъде 50х60мм, компонентите са само отгоре, а отдолу е почти само маса и въпреки това казаха, че трябва още една лента метал 22х40мм и то от лабораторията на Антенова. Вервам им, к'во да правя - няма как да си го меря сам.

За сертификациите - ти си знаеш, че някой трябва да ръсне парици за това, но по-важното е, да избереш НАИСТИНА сертифициран GSM модул за 4-те банда, че после да не ревеш на умряло с някоя жълтевина, която няма как да се сертифицира дори с перфектна антена и съгласуване.

И не рабрах защо непременно ти трябват вътрешна и външна антена.

Съб Сеп 28, 2013 3:28 pm
Профил
Аватар

Няма да се мине без превключване. Може ли да се прави ръчно?
PCB антени съм правил какви ли не, мога да ти помогна за това.
С какво място разполагаш?

Съб Сеп 28, 2013 4:13 pm
Профил
Аватар

Ето го как става без превключване :). Снимките съм ги правил с телефона и нещо не са перфектни, а и се подредиха отзад напред ама карай. Модула е Cinterion PHS8P. Антенния му вход е изкаран на малък конектор, към който се закача кабела към същинската антена (червения кабел). После от горе слагат тая червената пластмаса, за да го държи по стабилно. Кабела после влиза в една антена направена на платка (това черното вертикалното от дясната страна има надпис на нея R-PCB-405). От външната и страна има направена антена с писта, ама няма как да я покажа на снимката, а и е залепена за кутията та не искам да я счупя, за да я извадя. На тая платка е запоен и SMA конектора, към който се включва външната антена и няма никакви превключватели, които да превключват едната или другата. Освен ако не е в самия SMA конектор и като ръгнеш външната антена, нещо да изключва вътрешната, ама той ми изглежда най обикновен такъв та не знам. Отделно ако забелязвате над самия GSM модул има друга печатна антена, но компонентите, които я свързват към модула не са запоени, т.е. явно е за някаква друга конфигурация на рутера. До колкото съм се бъзикал с двете антени поне тук, където го ползвам външната антена от последната снимка променя силата на сигнала само с 5dBm. Примерно ако е бил -100dBm става -95dBm (това даже не променя чертичките за силата на сигнала - все 2 си стоят и с двете антени) като му сложа тая малка външна антенка. Предполагам, че с някоя хубава външна антена разликата ще е по-голяма. GSM модула обаче е железен - има чукорнайсе хиляди банда и работи много добре според мен. Не съм се интерисувал обаче какво точно представлява и колко пари е.

Прикачени файлове:
IMAG0514.jpg
IMAG0514.jpg [ 206.04 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0512.jpg
IMAG0512.jpg [ 191.58 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0511.jpg
IMAG0511.jpg [ 231.31 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0510.jpg
IMAG0510.jpg [ 218.66 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0513.jpg
IMAG0513.jpg [ 253.83 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0515.jpg
IMAG0515.jpg [ 262.37 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0509.jpg
IMAG0509.jpg [ 261.71 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
IMAG0516.jpg
IMAG0516.jpg [ 145.61 KiB | Прегледано 4628 пъти ]
Съб Сеп 28, 2013 6:04 pm
Профил
Аватар

Почти всички UMTS модули имат два порта за антена - това се вижда от снимките до модула. Предназначението им е за основна и допълнителна антена. Допълнителната антена е само за дивърсити приемане. При предаване винаги се ползва основната. Понеже този модул е базиран на Qualcomm чипсет има и трети антенен извод за GPS антена.

Ако погледнете такова е и положението и при Quectel UC20 (същият чипсет) - http://www.soselectronic.cz/a_info/reso ... 20_EVB.pdf

Затова ако са нужни две независими антени трябва да се ползва външно решение както е направено във въпросният рутер.

Съб Сеп 28, 2013 6:24 pm
Профил
Аватар

Верно, че сега като се загледах в снимките и тоя модул имал и GPS, ама то това е логично май, след като поддържа и CDMA :D . Демек тая антена отгоре на основната платка е за GPS-a.

Съб Сеп 28, 2013 6:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща