|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:34 pm
CNC рутер - впечатления ...
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: CNC рутер - впечатления ...
Преобладаващата част от производителите на СВД са и производители и на лагери. От цялата гама лагери която произвеждат, само определени типове са за подобна употреба. Разгледай конструкциите на подобни фабрични машини и ще видиш как са реализирани. Говорим за относително съвременни решения. Друг е въпросът, че можеш да реализираш проекта и с плъзгащи се лагери, кълчища, парцали и прочие. Това, не значи че решението е правилно. Точно това и коментирам. Как се препоръчва да бъде реализирано. Свободните съчинения са индивидуално занимание.
|
| Пет Сеп 20, 2013 2:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми тя СВД си е лагер... трябва да можеш да правиш лагер, за да можеш и СВД.
накратко технологията на лагерите: двата ринга се обработват, шлайфат в някакви допуски и се пускат на линията за сглобяване. съчмите също се сортират в примерно 30 размера (субмикронен допуск). като се чифтоса вътрешен и външен ринг, машината мери какво се получило между каналите и взема от съответния бункер нужния размер. сглобява се лагера (сепаратори, смазки, протектори) 2/3 от линията обаче е за тестове. почват да ги мерят за хлабини, загуби, натоварвания. дори и шума на лагера се мери (с микрофон на гривната). и в двете посоки на търкаляне. в резултат от теста излизат няколко качества лагери на съответните цени. едните са за трактори, другите са за москвичи, последните за хеликоптери... нищо не се хвърля, просто се ограничава като приложение. качеството в крайна сметка е статистически процес
в такай ситуацията е подобна. само че, нямаш гаранция, че има еднаквост на надписа на етикета със съответното качество на лагера. със сигурност не можеш да купиш качествено нещо на ниска цена. обратно обаче е по-скоро правило. всички ти продават супер-дупер качество, пък като сглобиш машинката вече е късно.
|
| Пет Сеп 20, 2013 3:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Именно. Ето че сам си отговори на въпроса, защо предлагат и препоръчват каквото препоръчват. Не съм коментирал дали е правилно или неправилно - ако имаш парите е и правилно и бързо. Ако ги нямаш - оправяш се сам. Всичките тия неща не са измислени преди 5 минути, ами преди 100 години, и не знам да има революционни новоси по въпроса. Дефинирай "съвременно" решение в механиката. И да, разглеждал съм машини - решения има какви ли не. Аз просто казвам че има и алтернативи и няма никакви пречки да се ползват и те, вместо това, дето ти предлага производителя на СВД, стига тоя, дето ще ги ползва да знае какво прави и какво иска. Ама не значи че е и неправилно. С плъзгащи се лагери има и съвсем съвременни решения, да не говорим че понякога няма с какво друго да направиш определени неща, и да не говорим че понякога са и по-сложни и по-трудни за поддръжка, но се ползват защото друго не може да свърши същото. Мда, и ако попиташ 5 различни производителя няма да намериш такъв, дето да препоръча като "правилно" нещо, произвеждано от друг. Аз пък точно за това говоря. Пак казвам - не коментирам правилно/неправилно. Казвам само че във всичкото това космически технологии няма и топлата вода е открита отдавна. Свободните съчинения са нещото с което тия дето препоръчват си изкарвят хляба.  Да не мислиш че продуктите им се появяват от небитието? Някой ги е "съчинил". И точно най-новите и различни решение са "най-свободните" съчинения.
|
| Пет Сеп 20, 2013 3:27 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Опитваш се да ме вкараш в някакъв спор в който не смятам да участвам. Споделям моите впечатления и изводи. Ако някъде бъркам, не виждам проблем да бъда коригиран. Ако някой желае да допълни темата с техническа информация, добре е дошъл. Чесането на езици на тема колко пристрастни били производителите го намирам за излишно. Там нещата са ясни и не са интересни.
|
| Пет Сеп 20, 2013 4:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми сам казваш "производителя препоръчва". За мен това не отменя никое от останалите решения, нито ги прави априори неправилни. А според твойте постове човек остава с точно обратното впечатление - или следваш препоръките на производителя, или решението е неправилно. Това просто не е вярно. Най-малкото - има и други производители с техни си решения за същото, които не е задължително да са изпълнени по същия начин.
|
| Пет Сеп 20, 2013 4:23 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Чел си малко по-диагонал, но както и да е. Можеш ли да бъдеш малко по-конкретен? Някакъв пример, за производител препоръчващ друго решение? По възможност да е някой по-бял. Бай китай не представлява интерес с иновациите си. Говорим за възелът СВД с една или две лагерни опори.
|
| Пет Сеп 20, 2013 4:36 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Конкретния пример го има във всеки учебник по машиностроене - и в тия от преди 50 години, и в тия от вчера - два радиално-аксиални или чисто аксиални лагера един срещу друг и начин/механизъм са регулиране на натяга - може да е с шайби между двата, а може и с гайка със законтрящ механизъм, обикновено с възможност за законтряне през поне 30-ина градуса. По-често са радиално-аксиални, във всичките им варианти. В другия край на вала - ако има нужда опорен лагер, ако има нужда - самонагаждащ се - с ролки като буренца, позволяващ лека несъосност.
|
| Пет Сеп 20, 2013 5:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ясно, общи приказки.
|
| Пет Сеп 20, 2013 5:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Нико общо няма в това а си е конкпетно решение и то работещо. Няма изобщо да говорим за големи машини там ускорението е същото че и по голямо може до е но силити на рязане са десетки и стотици пъти по големи.
|
| Пет Сеп 20, 2013 5:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Щом така ти изнася - така да е. Сигурно препоръчващите тия продукти са ги съчинявали по някакви други учебници, ама леко се съмнявам. Относно компактност и т.н. - частите на всяка машина се подбират според това, дето трябва да вършат, била та механична, електронна и каквато и да е друга. Колко компактна, лека, бърза и т.н. е тя зависи от инженерите, дето са я съчинили и са си играли да опитват, оптимизират и т.н. Пак - никъде не съм казвал че препоръчаното от производителя е нефелно или неработещо решение. Казвам само че далеч не е единственото, и когато се гони преди всичко цена на закупуване, могат да се намерят и по-евтини такива. То е като да си купиш например MCU на Atmel, някой да ти препоръча външен EEPROM на Atmel, с който да си говори това MCU и ти гордо да заявиш че щом Atmel са препоръчали тоя процесор да ползва тоя EEPROM, да се ползва и купува само той, нищо че в същия магазин има и по-евтини стандартни и широкоразпространени решения. Аналогията е почти 100%. ПП: Ей-сега пак разгледах сайта на SKF - еми абсолютно нищо извънземно няма в тия неща, и абсолютно нищо дето да не съм виждал до сега. Общо взето точно това, за което говоря - дали със съчмени, конусни или чисто аксиални лагери - в зависимост от целите и от това какви натоварвания търпи тоя детайл. Принципа е тоя и в учебниците ще намериш същото. Да, можеш да си купиш и готови сдвоени лагери натегнати в завода, може и готово тяла направо, а ако ти е скъпо можеш да си купиш обикновени стандартни от същия вид от магазина и да си го направиш ти, с пластини или с винт за регулиране. И резултата ще е точно един и същ. В архаичния ми струг, измислен преди 80 години има пак същото, и на двата винта. Във архаичната ми фреза - пак така. И абсолютно всичко го има насипно в кварталния магазин за лагери. Пак открихме топлата вода.
|
| Пет Сеп 20, 2013 7:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Да не говорим че някои от говотите решения не са съвсем готови и съвсем решения, едни линейни лагери дето ги бях плащаш скъпо и прескъпо не мога да се сетя от кого, няма да е било SKF но не беше по-лошо или по-евтино, даже май беше по-скъпо. Та се оказа че както винаги от цялата торба с путки съм хванал хуя ... та особенно последните години нищо не може да се твърди за никого, това че е име и че е скъпо нищо не значи, още повече не значи че неможе да се направи и по-добре. А като стана въпрос за лагери, на едната хвърчилка и се прееба лагер на горивна помпа и то преди да е направила 200 часа полет. Помпата струва маса пари, като извадихме лагера уж американски ама правен в китай, е добре че поне са предвидили и механична помпа, та не се наложи да пробваме способностите на пилота.
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:29 pm |
|
 |
|
itso.t
|
@Спарки Намекнах ти, че четеш по диагонал, но явно не ме разбра. Лагерите за които споменах по-горе са радиално аксиални. Същото което твърдиш, че било често използвано. Дотук водиш спор със себе си. Другото ми твърдение по темата е, че това което се продава от някои от китайчовците не отговаря на това което трябва да бъде. Обясних и защо - лагерите вместо да са с натяг, имат хлабина и то не пренебрежима. Причината е, че са използвани по-евтини такива. Описал съм и някои от начините за компенсация на въпросната хлабина. Това, че били екзотични, невиждани и единствено решение е твоя сентенция. Казано иначе, продължаваш да водиш спор със себе си. Не разбрах защо се опитваш да въвлечеш и мен? Иначе приказките в стил Стефан "описано в учебниците" и т.н. би трябвало да звучат тежко, но уви не е така. Чел съм ги достатъчно и съм им свикнал... Не знам дали си забелязал, но тук не е точно машиностроителен форум. Обмяната на информация е по-скоро на ниво хоби или малко над него. В тая връзка, тия които биха седнали да изчетат "машиностроенето" от А до Я за да съберат едно рутерче или CNC фрезичка едва ли са много. Казано иначе - излишно отклонение от дискусията. Виж, за мерене на "размера на фрезерите" по-би свършило някаква работа. Друг е въпросът дали някой би се занимавал с подобни дивотии. 
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:31 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Колеги , не виждам за какво спорите. Учебниците по машинни елементи са почти едни и същи от поне 50години. Там има описани всички видове лагерни възли. Просто избираш тоя които ти трябва. Защо трябва да откриваме топлата вода? Произвеждам рутерчета, ползвам основно схамата със регулирането на луфта в единия краи а другия свободен.Два нормални или радиално аксиални лагера с втулка между тях и гаика на винта. Работещо. Правил съм и със два радиално-аксиални лагера - и тази схема работи. По ред причини съм се спрял на първата и съм доволен. А сега за цените най-евтините в БГ всички знаят къде са - 60лв гаика и около 65 лв винт 1605 за 1 метър. На струга си сложих същото СВД но турско гаика и 400мм винт ми излязоха 430лв с ДДС. Иначе в Ибея всичко е С7 или Н7 но един и същ размер се продава с цена от 35 до 90 долара. предполагам има защо. Тия дни получих 4 винта 1605 с гаиките поръчани по Ибея с обработени краища но не съм ги монтирал. Като ги монтирам ще докладвам. За линеините лагери цени/говоря за Ф20мм/ само лагер цени от 2,5лв до 88лв.за броя. Това което правя е в ниския ценови сегмент и ползвам линеен лагер в кутия за 10-12 лв.В една машина са 12. 12 по 12 е 144 лв, а 12 по 88 са 1056лв. Ясно ви е какво избират клиентите нали......Така че този академичен спор за мен го решава клиента и това какво може да плати клиента.
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Нашто китайче е със зъбни рейки. Само шпиндела е с винт (и то не СВД а само винт)... И пак върши работа. Та всичко е въпрос на кой какво очаква от рутерчето си...
|
| Пет Сеп 20, 2013 9:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми не взимаш това с един лагер, натегнат от завода, а взимаш или това с пластините, или това, дето се регулира с гайка. Тогава заводската хлабина не те интересува, защото такава няма - ти си я регулираш. По-добрия вариант е - хем лагерите са по-евтини и стандартни, хем и да се появи луфт го откоригираш. Относно с това с кой съм спорил - спорил съм с един дето подхвърля подвеждащи изречения, как лагерите в CNC-то нямали нищо общо с учебника и с лагерите на 30 годишния ми струг, мислен преди 80 години. Да те цитирам смятам няма нужда. Относно самото задвижване - то има машини и с ремък включително, даже такова решение хич не е за подценяване в доста случаи. Ако например си правиш pick-and-place машина, където няма кой-знае какви натоварвания и вибрации от шпиндел си е перфектно.
|
| Пет Сеп 20, 2013 9:21 pm |
|
|