| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Паралелно свързване на светодиоди?
Какво мислите за паралелното свързване на светодиоди, без балансиращи резистори? Едно време Баба Лампа ни учеше, че това е строго забранено и обяснението е съвсем логично. Ама в днешно време гледам, че масово ги връзват (специално белите). А?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 19, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
relsys
|
 Re: Паралелно свързване на светодиоди?
Е, важното е да не са червен и зелен...
|
| Чет Сеп 19, 2013 2:54 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако се примириш че едни ще светят повече от други, и това светене може и да подмръдва с температурата - връзвай.
...и все пак, поне да са от една партида. За разнообразие можеш да ги подбереш и по пад на напрежението.
...а иначе - продължава да е забранено, поне не и на пълния им ток, ако търсиш някаква надеждност.
А защо ти е да ги връзваш успоредно? Не знам резисторите да са поскъпнали драстично от 0.005лв на 0.0055лв. бройката.
|
| Чет Сеп 19, 2013 2:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Резисторите са чисти реотани в случая, нали за енергоспестяване се борим...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 19, 2013 3:36 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Проблемът не е в цената, а в мощността която се губи в резистора. Примерно ако се пропуска през диода 1А за да може да прави някакъв баланс напрежението върху резистора трябва да е поне 1/3 от това на диод и загубите отиват към 1W. По добре е паралелно да се свържат групи от последователни светодиоди. Ако диодите са бинирани шансът за проблеми е минимален.
|
| Чет Сеп 19, 2013 3:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какво е да са бинирани?
|
| Чет Сеп 19, 2013 4:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
От един "bin", демек, партида.
|
| Чет Сеп 19, 2013 4:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ахъм. Абе проблема до колко подобен дизаин може да се нарече сигурен. Аз, че ще взема ще пробвам и то ще стане. Ама утре като тръгнат хиляди бройки по целия свят?
|
| Чет Сеп 19, 2013 4:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз съм го правил няколко пъти вече (по над 20-30 светодиода в една група) - става - няма проблеми - но светодиодите бяха "бинарни"  от един плик вадени. Между другото не е лошо на всяка група по 5-6 ома резисторче. Ако няма резисторче трябва да променяш захранването на много малки стъпки за да компенсираш температурните промени в светодиодите за да не им се променя интензитета. Връзвал съм червени, зелени и жълти - всичките ултра ярки широкоъгълни.
|
| Чет Сеп 19, 2013 4:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе мен ако ме питаш все така си е забранено, какво налага паралелното им свързване? Ако са в паралел аз бих сложил резистори па било то и съвсем малки и DC/DC на нужното напрежение. Най добре обаче си е да са последователно и генератор на ток, чиста работа.
|
| Чет Сеп 19, 2013 5:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе скоро ми попаднаха някви огромни прожектори и гледам, че бай Китай без угризения свързва стотина ледчета в паралел, не на максимална мощност разбира се - бяха от евтинджос ултрабрайт белите и им се пускаше около 15мА на парче. Повредите идваха от греещото захранване и капещата върху стъклото вода - пука се. Обаче защо върху резистора да пада 1/3-та от захранването?! Мерейки ледове от една партида не съм намирал забележима разлика, значи 0.1В типично е напълно достатъчен. Ако толкова държиш да си вържеш гащите правиш една пищялка и наемаш една буля от бившите заводи да натиска копчето по цял ден - със сигурност ще си изкара заплатата.
Естествено колкото по-серийно са свързани толкова по-добре... докато не се уцелят няколко "дебелака" на един клон.
|
| Чет Сеп 19, 2013 5:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е точно тъй де  DC/DC и за да мога да им регулирам яркостта - леко управляемо. Съпротивление по 5-10 ома на всяка група. Идея си нямам обаче колко е сигурно това нещо. Едните 2500 светодиода са здрави и работят - само дето ги ползват отвреме на време. Другите се ползват много рядко ни и там няма проблеми. Паралелното свързване има едно малко предимство пред последователното - един ако изгори, другите продължават да светят. При последователното е божа работа - ако стане проводим на 100 процента регулатора ще поддържа съшия ток и от там на сетне кво ше стане е Х. Между другото съм имал случай на изгаряне (проводим на 100%) докато ги подкарам - около изгорелия другите лееко стават по бледи и нищо повече. Тока се ограничава от резистора и не се вдига много консумацията, тъй като напрежението е ниско.
|
| Чет Сеп 19, 2013 5:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всяко нещо си има предимства и недостатъци. Аз да тикажа прожектори с паралелно вързани не съм мяркал, има с парлалелно вързани последователни групи, но може и такива да има. Ако има 5-10 ома резистор на всеки светодиод е ОК, от там насетнем DC/DC до близко напрежение и няма греене и разход на много мощност.
|
| Чет Сеп 19, 2013 8:18 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аве като се гони цена, тия резистори бая ще те озорят не като цена ами като монтаж - аз ако трябваше да слагам резистор на всеки светодиод трябваше две седмици да поя резистори или да го направя на платки дето щяха да излязат златни за 1000х800 мм, колкото е едното табло.
|
| Чет Сеп 19, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А диодите как ги слага ?
|