|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:56 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
+1 
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:09 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
С последното изречение съм съгласен, но другото е BS. В по-долните постове си изброил все неща, които нямат общо с CPU-то, и вече са ти отговорили че си в заблуда. Освен това сравняваш битовете ей така линейно, май без да имаш идея вътре и вън какво се случва и какви са компромисите. И за паметта - x86/MIPS/PPC/ARM (и сигурно други) май всички имат поддръжка на повече от 32 бита физически адреси. Та, да, чакам за плюсовете. Щото не ги виждам. 
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:19 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
едно време какви 8-бит CPU-та имаше ... в космоса ходеха с тях! а сега с 64 бит ... "пилета бият прасета" обърнали сте го на пенсионерски форум 
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:47 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Сеп 15, 2013 11:29 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ти докато чакаш, те производителите и 128 битови процесори за телефони ще пуснат, той прогреса си върви независимо от това дали седим на едно място или поне се опитваме да го догоним. Ти например, защо не си на 16битов компютър? За UNICODE ти трябват 16 бита, за звука 16 бита за видеото 8+8+8 бита. Какъв е проблема една 16 битова програма да ползва 65536 страници с по 65536 баита всяка?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 15, 2013 12:39 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
абсолютно никакъв от техническа гледна точка. но от юзърска - огромен. как така ще е 16 бита? че то 16 бита става ли изобщо за нещо? така разсъждава типичния днешен идиот и производителите съвсем нормално го използват за да направят малко пари...
|
| Нед Сеп 15, 2013 1:08 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Как не са се усетили производителите на автомобилна електроника... А би звучало много хай-тек - 64 битов контролер на модула за климатика и ел. стъклата... 
|
| Нед Сеп 15, 2013 1:16 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
|
| Нед Сеп 15, 2013 1:54 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Лошо, при мен няма към какво да се закачат, така че пак ще съм не-социален ... 
|
| Нед Сеп 15, 2013 2:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разликата идваща от достатъчно дългата адресна дума е главно в линейното адресиране. Ако примерно има да се визуализира видео и файлът от който тръгва всичко е да кажем 30 гигабайта, на 32 бита процесор софтуерът трябва да му мисли за буфер, размер на буфера, един или два буфера, кога да реши, че буферът е свършил (последното да се съобразява и с размер на обектите който не е непременно известен във всеки момент), да го пренавива/пренасипва тоя буфер и т.н. и т.н. Докато в 64 бита адресно пространство софтуерът просто поисква файла да му се появи на даден адрес и оттам нататък си я кара линейно. Дали ще са 30 или 300 гигабайта или терабайта все тая, виртуалната памет отдолу има грижата на който адрес да има каквото трябва. Това е не толкова опростяване на софтуера декодиращ видеото - ако и това да е значимо - но е най-вече стабилизиране на цялата работа, защото кодът, осигуряващ кой къде е ще е само един за всички приложения (под тях в операционната система). То това го имаме и в 32 битовите машини разбира се, само дето от известно време насам 32-та бита отесняха  . За 64 бита отесняване не се вижда в обозримо бъдеще (90-та примерно 32 бита беше достатъчно много за всичко но отесняването беше предвидимо и обозримо). Сега дали тая стабилност идва на добра цена не знам, не съм убеден. В крайна сметка с храдуер се компенсира мърлявостта идваща от софтуер, друго предимство няма. 32 бита адресно пространство е много нещо, ако толкова трябва повече RAM и банки да се превключват може, 4 гигабайта при 1 гигахерц шина 64 бита широка се изцъкват за половин секунда, цяла вечност за GHz range процесорите. Та въпроса на woody за файдата от 64-те бита процесори си остава без отговор, аз поне мога само да се почудя още малко дали и какво  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 15, 2013 5:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
С андроида ще е малко по-бавно да изкарат 64 бита, от колкто с iOS. Там едно че Гугъл трябва да се наканят да го направят 64 битов ами и Оракъл с джабата трябва да се наканят първо. Та доста колелета трябва да се завъртят преди да видим 64 битов андроид и не знам дали ще успеят за следващата година. Иначе естествено, че има далавера за всички да се развиват нещата. Сега като почнат всички да печатат 64 битови 8 корови процесори за без пари и току виж tgi взел да ги слага в анализаторите и алгоритмите му станали още по-ъпгрейднати, щото ще има достатъчно мощ да смята кой знае още какви работи. Други пък ще могат да святкат с аурдино подобни $5-ви платки по 8 светодиода наведнъж - по един за всеки кор  . Хеликоптерчетата вече ще ги правят с по 64 перки и ще могат да правят още по сложни трикове из въздуха. Въобще както и да го погледнеш човечеството върви напред и не се спира  . Иначе глобално казано на мен лично въобще не ми пука колко бита е процесора в телефона ми, а пък да тръгна да се нервя за това и да се пеня по форумите ми се струва още по-тъпо. Така че това е отговора ми към всички, за които е много важно процесора в телефона им да си стои 8, 16 или 32 битов. На мен просто не ми пука, но в същото време се кефя, че някой някъде нещо прави, вместо само да се пени по форумите как нещо или не може или пък няма смисъл да се прави  . ПП. Сравнението с колко бита се летяло из космоса пък е още по-тъпо, така че не ми го вадете като някакъв аргумент, защо звучи по следния начин: единия вика "ябълката е кръгла", а другия му отговаря - "не, портокала е оранжев"  .
Последна промяна Dimitar на Нед Сеп 15, 2013 5:58 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 15, 2013 5:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
О не, то на всички 64 битови навярно (знам го само за power но от тях са гледали всички да се учат) си работят 32 битовите опкодове и т.н., дори на супервайзорно ниво намесите дето ще са нужни са малки. Това едва ли ще ги озори, по-скоро проблемът, който виждам пред тях (и предполагам го имат и IOS) е огромното нартупване на слоеве размазаност, т.е. става прекалено бавно каквото и да правят. Понеже десетилетия наред все някой стъпва върху нечий предишен слой, и всеки нов слой е по своему раздут и размазан, не може нищо да се пипне надолу защото всичко умира. Съответно натискаш бутон и чакаш няколко секунди да се скрие прозорец и да се появи друг (вместо някоя-друга милисекунда).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 15, 2013 5:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
tgi, за мазането си прав само до някъде. За теб може да е много важно нищо да не е омазано и всичко да става перфектно и да имаш цялото време на света да го направиш, но компаниите, които се занимават с битова електроника имат 6 месеца да вадят почти чисто нови продукти и ако си играят да ги правят перфектни, докато ги извадят ще са фалирали. Затова всичко се прави така, че развоя да е бърз, а за да е бърз трябва да има мазала. От там пък това е и една от причините да драпат за повече мощ. Основната цел на всеки бизнес е да прави пари за акционерите си. Никой не създава бизнес и не инвестира пари, само за да прави душевни чикии на определена група хора с перфектните си продукти. От тук и политиките за развитие на фирмите са такива, каквито са и на никой не му пука какво мисли тая малка група хора, за която да има 64 битов телефон, след като някой лети в космоса с 8 бита е върха на кощунството и не може да се толерира на никаква цена  .
|
| Нед Сеп 15, 2013 6:05 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе да оставим моите методи и мотивации настрана (главното, което ме мотивира е краткото време, което имам на тоя свят да направя каквото искам и съответно го харча по начина, който намирам за най-ефикасен).
За мазането на масовите фирми обаче мотивацията да се маже не идва от необходимостта да е размазано за да има бърз продукт до пазара, както всички мислят. Мотивацията да се маже идва от представата на "мениджърите" и "маркетирите" за това, че е така. Или поне идваше до преди 10-15 години, сега вече всичко е толкова омазано и натрупано, че е станало наистина така. Съответно в това "наистина" им виждам и истинския проблем, можеш да смиташ боклука под килима само докато килима не опре тавана, а вече е близко.
|
| Нед Сеп 15, 2013 7:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: ...
Добре де, ама к'ва е тази лудост по телефоните?! За мен си е чист тежкарлък и простотия. Телефонът (мобилният) отдавна вече не е лукс а необходимост и основното му предназначение е телефон , ако има някакви екстри те не трябва да пречат на основното. Затова като си купувам телефон питам къде са най-евтините модели и досега не съм съжалил. Последното китайче го купих за без пари обаче е с две карти и на думи има достатъчно екстри като фенерче, плеър, радио и камера до които за щастие почти не прибягвам. Имам го трета година но зареждам батерията около веднъж седмично. Изтървал съм го стотици пъти, още като новичко престоя поне 5 минути в отвратителната химия наречена "Rinse aid" за профи миячки на чинии - измих го на мивката и след няколко часа го подсуших, няма проблеми.
А ако искаш нещо с по-така възможности защо не се спреш на таблет например а телефонът го остави за разговори.
|
| Нед Сеп 15, 2013 7:23 pm |
|
|