| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Има ли качествени LDO от серията 1117 (или pin compatible)
Взех си елементарно китайско захранване което се слага на бредборд. Има два изхода за двете захранваши линии и всеки може да е 3.3 или 5 волта. Направено е с 2 броя AMS1117. Не знам какво точно съм го закачил - може би аз го прецаках, но когато единия LDO изгоря изкара входното напрежение на изхода. До сега не ми се е случвало това. Въпроса ми е дали тези AMS1117 са фалшиви или по дизайн 1117 си е зле ... или пък без значение как го проектираш винаги може да изгори така че на изхода да изкара входното напрежение.
Питам защото искам да взема друг 1117 от Комет и да го сменя. Не знам обаче дали ми се жертва още една платка. В комет има 2 вида: LM1117IMP (на TI) APE1117 (на APEC)
Само дето нямат налични на 5V на TI.
Вариант е да сложа на входа бушон 200 мA, а на изхода на всеки регулатор ценер 5.6V и 3.6V съответно. ако нещо се обърка - гърми бушона. Или да сложа бушон 1А да не гърми при всяко късо. Или да поръчам този на Texas Instruments (или друг на по-известна фирма) от фарнел и да разчитам че имат добра защита на изхода.
|
| Вто Сеп 10, 2013 10:37 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Има ли качествени LDO от серията 1117 (или pin compatibl
Ами и двата варианта съществуват - да е китайско менте и да си изгаря по този начин. Имай предвид все пак че когато нещо изгаря едва ли може да се гарантира начина по който ще изгори - може да прекъсне да окъси и какво ли не още, зависи какво е изгоряло вътре.
|
| Сря Сеп 11, 2013 10:59 am |
|
 |
|
npelov
|
ами предполагам че има начини да се избегне окъсяването на входа към изхода. Дадох за пример ценер и бушон на входа. Винтегрално изпълнение сигурно е по-сложно, но за пръв път ми гори регулатор по този начин, значи може би повечето кадърни регулатори имат някаква защита.
|
| Пет Сеп 13, 2013 11:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Около темата:
Не разбирам от тези интеграли но според мен риск винаги ще има. Защо не си вържеш гащите с ценер отпушващ тиристор - така няма да имаш ограничения в окъсяващия ток и избора на окъсяваната верига.
Edit: Хвърлих поглед в даташита: то било LM317 но в LDO вариант. На почти всички LDO-та изходният транзистор (или дарлингтон) е pnp по схема общ емитер което се отразява плачевно на честотната характеристика и стабилността, затова се поставят нескромни изисквания към околните кондензатори а бай китаец най-вероятно не ги е спазил. Цярът е по един 100нФ на входа и изхода към маса почти залепени на крачетата. Другото което може бай китай да е икономисал е обратния диод от изхода към входа а в твоят случай (неизвестен товарен капацитет) си е направо задължителен. Мисълта ми е, че и да сложиш маркова интеграла пак може да се опуши.
Последна промяна bongo_x2 на Нед Сеп 15, 2013 11:35 am, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:50 am |
|
 |
|
npelov
|
може ли да ми дадеш схема, че не се сещам как ще стане
|
| Нед Сеп 15, 2013 11:32 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Направих едит по-горе. Схемата е проста: избираш бърз и як тиристор с малко остатъчно напрежение, желателно е с голям максимален гейтов ток. Катодът е на маса, между него и гейта поставяш предписания резистор и следяното напрежение (напр. 5В) се подава през 5В ценер на гейта. Ако тиристорът не е някаква изгъзица ще се отпуши при около 5.7В. Анодът окъсява веригата, добре е тя да е входното напрежение и тогава обратният диод става повече от задължителен. Така се получава двойна защита: едната през ценер-гейт-катод и другата през анод-катод която няма да се изключи докато все още има захранване. За предпазителя ще се сетиш и сам.
|
| Нед Сеп 15, 2013 11:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 15, 2013 1:37 pm |
|
 |
|
The^day^of^DooM
Ранг: Минаващ
|
Здравейте, преди време ползвах TS1117 (3.3V). При първото късо изкара входното напрежение и за малко да прати в небитието една xmega. Това което ми се набива на очи между AMS1117 и TS1117 е липсата на защита от късо в datasheet-та. От тогава съм преминал на NX1117C но да си призная не съм пробвал дали "The regulators feature output current limiting, Safe Operating Area (SOA) control, and thermal shutdown." действа на практика 
|
| Нед Сеп 15, 2013 8:46 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Окт 08, 2013 6:24 pm |
|
|